x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Loteria vietii

Loteria vietii

05 Sep 2005   •   00:00
Loteria vietii

In plin centrul metropolei traditionale a jazz-ului, zecile de mii de victime inghesuite fara apa, hrana sau grupuri sanitare, care au fost lasate sa se descurce cinci zile pe cont propriu, isi povestesc chinurile indurate. Ceea ce se petrece acum in sudul SUA constituie o experienta traumatizanta si profund socanta.

GUST AMAR. Mii de locuitori ai orasului New Orleans s-au refugiat sambata in nord pentru a scapa de valul de violenta care a cuprins orasul dupa pagubele produse de ciclonul Katrina. Femeile povestesc despre momentele de groaza pe care le-au trait de frica violatorilor si a hotilor care umbla nestingheriti prin oras."Au luat tot ce au vrut si nimeni nu i-a oprit.
DISPERARE. Oamenii sunt in stare sa se calce in picioare, ba chiar si sa ucida pentru o bucata de paine
Nu am mai fost niciodata atat de inspaimantata", povesteste Tanika James, in varsta de 27 de ani, una din supravietuitoarele uraganului. Infirmierele care au salvat sute de vieti povestesc cum le implorau zecile de raniti sa intervina pentru a le scurta suferinta. "Era ca la o loterie. Cine tipa mai tare ne atragea atentia si interveneam. Altii nici nu mai puteau sa ne roage. Nu ne puteam ocupa de toti in acelasi timp", a spus pentru CNN una din infirmierele care zile la rand nu a ajuns acasa pentru a fi alaturi de oamenii loviti de ape.



FURTUNA POLITICA LA WASHINGTON
PENURIE. In orasul devastat de ciclonul Katrina, benzina a devenit la inceput o marfa rara, pentru ca mai apoi sa dispara complet, desi SUA cumpara combustibil din Europa
Katrina lanseaza acum o "furtuna politica", scrie presa europeana, care anticipeaza ca imaginea presedintelui George Bush va fi de-a dreptul "sifonata", dupa ce autoritatile s-au dovedit depasite complet de eveniment, ingenunchind, astfel, cunoscuta superputere a americanilor. "Tarziu de reactionat" - titreaza Liberation, care compara interventia statului american cu cea din 11 septembrie 2001 si evoca lipsa unui lider puternic al Statelor Unite. Cotidianul francez de stanga conchide ca, din cauza autoritatilor, cea mai puternica economie din lume a reactionat ca una din lumea a treia. "Arogant in lumea intreaga, Bush va da acum socoteala Americii, care a trebuit sa-si vada copiii morti", mai scrie Liberation. Le Figaro observa cum lui George Bush i-au trebuit cinci zile pentru a ajunge la locul dezastrelor si anticipeaza ca Statele Unite sunt amenintate, dupa Katrina, de o "furtuna politica". Mult mai critic, Süddeutsche Zeitung din Germania scrie ca victimele uraganului "au fost abandonate de stat", dupa ce toata presa a conchis ca reactia lamentabila a autoritatilor poate fi comparata usor cu cea a neajutoratilor din Bangladesh. Berliner Zeitung nu are nici o indoiala ca "Bush se va afla in centrul unui scandal care se va naste de pe urma incapacitatii de reactie a responsabililor locali si regionali". Cotidienele britanice The Guardian si Daily Telegraph scriu simplu: "Pompei american nascut din prostie". Nici presa italiana nu este mai putin critica. Corriere della Sera vede trecerea uraganului ca pe un dezastru atat pentru Statele Unite, cat mai ales pentru Administratia Bush.

BILANT
Un bilant provizoriu arata ca la 29 august, Katrina a lovit puternic trei state din sudul SUA, fiind calificata drept cea mai mare catastrofa naturala din istoria tarii. Potrivit singurului bilant oficial disponibil, ciclonul a ucis 134 de persoane in Mississippi si 13 in Florida si in Louisiana. 14 decedati au fost inregistrati si la Convention Center, in New Orleans, in care fusesera adapostite victimele ciclonului, ceea ce ridica bilantul total la 161 de morti, potrivit AFP. Totusi senatorul republican David Vitter sustine ca furtuna ar fi putut ucide peste 10.000 de persoane. Peste 200.000 de persoane au ramas fara adapost in cele trei state, iar peste un milion de locuitori ai Louisianei ar putea fi stramutati din cauza catastrofei. Katrina a devastat o suprafata egala cu cea a Romaniei, iar orasul New Orleans a fost inundat in proportie de 80%. Ciclonul a atras dupa sine inchiderea a 711 platforme si puturi petroliere din Golful Mexicului. La cinci zile de la trecerea ciclonului, 88,53% din productia normala americana de titei in Golful Mexicului (care reprezinta un sfert din productia tarii) este inca blocata. Pagubele materiale s-ar putea cifra la 100 de miliarde de dolari si, pentru societatile de asigurare, la 35 de miliarde. Intreruperea activitatii reprezinta 100 de milioane de dolari pierderi pe zi. Cele trei state afectate de ciclon reprezinta 3% din PIB-ul SUA. In statul Mississipi, distrugerea numeroaselor cazinouri reprezinta o pierdere considerabila de venituri.

ROMANI DATI DISPARUTI
Mai multi cetateni romani au fost dati disparuti dupa ce la Ambasada din Washington au sunat rudele din tara si au spus ca nu mai pot lua legatura cu cei dragi. Reprezentanta diplomatica a contactat de urgenta Departamentul de Stat pentru a afla date despre persoanele ale caror nume si adresa au fost comunicate de cei din Romania. Primele informatii arata ca este vorba de sase romani disparuti in urma trecerii uraganului Katrina. Ambasadorul Sorin Ducaru a declarat ca trei cazuri au fost deja rezolvate in cursul zilei de ieri, insa spre dupa-amiaza au mai aparut inca cinci. La ambasada noastra din Washington a fost constituita o celula de criza. Orice informatie este preluata la numerele de telefon 001 202 232 3694 sau 001 202 332 4829 sau la adresa de Internet a Ambasadei: office@roembus.org. Dintre cei 1.000 de romani care s-au stabilit in Louisiana, 550 locuiesc in New Orleans.

INTREBARI FARA RASPUNS
A trecut o saptamana. Cea mai grava catastrofa care a lovit SUA lasa in urma nu numai dezastru uman si material, ci si intrebari fara raspuns. Prima si cea mai importanta, poate: cati morti a provocat? De ce au venit ajutoarele asa tarziu? De ce au fost ignorate avertismentele? Bilantul de 161 de morti este ridicol daca ne gandim la dimensiunile dezastrului. Circula zvonurile fara oprelisti, ceea ce alimenteaza furia provocata de neputinta de a-i raspunde catastrofei naturale. Nimic, deocamdata, nu poate explica de ce mii de oameni au fost nevoiti sa astepte cateva zile pana la sosirea ajutoarelor si fortelor de ordine in conditii atroce, in timp ce presa din intreaga lume ajungea in New Orleans. "Atomizarea responsabilitatilor" intre autoritatile municipale, guvernatorii statelor si statul federal ar fi un argument. De ce nimeni nu a tinut cont de avertismentele lansate de mai multi ani in privinta fragilitatii digurilor care protejau New Orleansul? Nici un raspuns oficial, dar acuzatii din toate partile. Banii destinati intaririi digurilor, deturnati pentru razboiul din Irak, ar fi una dintre cele mai plauzibile explicatii. Si, in fine, intrebarea cea mai suprarealista: mai trebuie reconstruit New Orleansul, oras construit sub nivelul marii, care adapostea 1,4 milioane de locuitori si care acum este 80% sub apa?

BUCURIE
Pagubele materiale si pierderile de vieti omenesti provocate de uraganul Katrina, deplanse de toata comunitatea internationala, sunt pentru reteaua organizatiei teroriste Al-Qaeda din Irak, condusa de Abu Mussab al-Zarqawi, un motiv de bucurie. Al-Qaeda vede in aceste pierderi "inceputul prabusirii" Statelor Unite, conform unui comunicat publicat ieri pe un site islamist. "Ieri America lovea, omora si infometa pe cine voia, iar acum cerseste petrol si hrana. America a fost lovita de un raid divin. Daca musulmanii nu au puterea necesara sa isi apere religia, Dumnezeu vegheaza sa-i pedepseasca pe asupritori".
×
Subiecte în articol: eveniment katrina new orleans