x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Loteria vizelor, pe cale de disparitie

Loteria vizelor, pe cale de disparitie

01 Mai 2004   •   00:00

Pentru romanii doritori sa isi gaseasca fericirea departe de tara, pe taramuri americane, se anunta timpuri grele.

ANA ILIE

Visul american s-ar putea spulbera daca Congresul ia masuri pentru inchiderea binecunoscutei scheme de emigrare in SUA, loteria vizelor, in urma semnalelor de alarma trase de mai multi responsabili cu securitatea. Se pare ca in pofida numeroaselor masuri de protectie impotriva fraudelor in loteria vizelor, acest program ramane cea mai buna modalitate pe care o au la indemana criminalii si teroristii pentru a intra in SUA.

CALE LIBERA. Pericolul este mare, a sustinut in fata unei comisii a Congresului american adjunctul inspectorului general al Departamentului de Stat, Anne Patterson, pentru ca loteria „este un program de care pot profita ofiterii de informatii ostili Statelor Unite sau teroristii". Cetatenii anumitor tari cu rata mare de emigrare in SUA, precum Canada, Mexic, Marea Britanie, Rusia, China si altele nu au voie sa participe la loteria vizelor. Cu toate acestea, cetatenii tarilor care figureaza pe lista sponsorilor terorismului a Departamentului de Stat nu au nici un fel de interdictie sa isi depuna cererea pentru viza permanenta in SUA. Astfel, in cadrul loteriei din 2004, din Sudan s-au inscris 1.183 de persoane, 1.431 din Iran si 64 din Siria.

PROIECT. Cativa congresmeni republicani s-au decis in consecinta sa sustina un proiect legislativ prin care s-ar pune capat loteriei. Robert W. Goodlatte, reprezentantul statului Virginia, nu a ezitat sa sustina ca programul este cea mai buna metoda pentru ca un terorist sa se infiltreze in SUA, daca are suficient noroc sa fie selectat. Pericolul este cu atat mai mare cu cat cei care castiga nu sunt neaparat prietenii Statelor Unite, pentru ca loteria functioneaza pe baza de noroc si nu pe criterii care tin de legaturi de familie sau locul de munca, asa cum sunt construite alte sisteme de imigrare.

Din 1995, si pentru romani

„Diversity Immigrant Visa - U.S. Green Card Lottery" este un program organizat de catre Departamentul de Stat al Statelor Unite, prin care se acorda anual 50.000 de vize de rezidenta permanenta (green card) in America, pentru persoanele care intrunesc conditiile impuse de program. Aplicantii pentru „Diversity Visa" sunt initial alesi la intamplare de computer, prin tragere la sorti. Viza de rezidenta permanenta da dreptul de rezidenta in SUA, de munca (ca angajat sau cu propria afacere) si de studiu. Un cetatean poate cere ca si propria familie (parinti, copii, frati si surori) sa beneficieze de viza de rezidenta permanenta. Primii romani, plecati in 1995 in SUA prin acest program, au fost in numar de 1.992.

×
Subiecte în articol: eveniment loteria