x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Lovitură de teatru în procesul românului Bujduveanu

Lovitură de teatru în procesul românului Bujduveanu

de Andrei Badin    |    02 Iun 2009   •   00:00
Lovitură de teatru în procesul românului Bujduveanu

Lovitură de teatru în procesul de la Miami în care cetăţeanul american de origine română Traian Bujduveanu este acuzat că ar fi furnizat "materiale militare" Iranului. Americanul de origine iraniană căruia i-ar fi "livrat" românul tehnică militară a primit o sentinţă foarte blândă. Traian Bujduveanu urmează să primească şi el sentinţa la 11 iunie. Un caz în care apar tot felul de surprize.



Traian Bujduveanu este acuzat că ar fi vândut unui cetăţean american de origine iraniană, Saied Keshari, mai multe piese de avion care ar fi considerate militare. Într-o declaraţie exclusivă pentru Jurnalul Naţional de la sfârşitul anului trecut, Bujduveanu preciza că piesele pe care ar fi vrut să le vândă iranianului costau în realitate 10 dolari şi erau fabricate în anii '50-'60, fiind scoase din uz. Bujduveanu spunea că, în realitate, ar fi o victimă în războiul dintre CIA şi FBI, el lucrând în trecut pentru serviciile secrete externe americane.

Traian Bujduveanu este un personaj cu o biografie extrem de interesantă. Anii '80 îl prind pe Traian Bujduveanu în Panama, în aşa-numita "Base Aerea Tocumeni" - care se află pe Aeroportul Internaţional Tocumen din Panama City, în prezenţa maiorului Espinosa, şeful serviciilor secrete ale Republicii Panama.

Cu două săptămâni înainte de 21 decembrie 1989 se întâlnea cu Nicolae Ceauşescu la reşedinţa acestuia din Cartierul Primăverii din Bucureşti. Mai apoi era văzut în Ambasada Coreei de Nord de la Bucureşti. Dosarul său din Statele Unite conţine date explozive. Jurnalul Naţional a prezentat recent un amplu material despre conexiunile lui Bujduveanu cu serviciile secrete americane.

Anii '90 îl găsesc pe Traian Bujduveanu în Ambasada Republicii Democrate Congo, în Washington DC, în prezenţa ambasadorului Republicii Congo şi a altor personalităţi politice congoleze. Este fotografiat în hotel când era în prezenţa delegaţiei Republicii Congo. Delegaţia era compusă printre alţii din ministrul Justiţiei congoleze, Teo Mwamba, doctorul privat al preşedintelui Laurent Kabila şi de Celestin, agent la securitatea naţională a Republicii Congo.

ACUZAŢIILE
Traian Bujduveanu este acuzat că ar fi vândut unui cetăţean american de origine iraniană, Saied Keshari, mai multe piese de avion care ar fi considerate militare. "Sunt piese fără valoare. Costă 10 dolari bucata", ne spunea acum câteva luni Traian Bujduveanu. El spunea că produsele respective se folosesc în prezent ca material didactic, deci nu se mai pot monta pe nici un avion, în nici un caz pe unul militar, aşa cum spun autorităţile americane.

4934-93232-untitled1copy.jpg





Bujduveanu mai spune că, oricum, piesele nu sunt arme. "De exemplu, o piesă este un şurub (bolt), alta este o garnitură (diaphragm) care, de fapt, este o bucată de cauciuc, alta este un întrerupător (switch assembly) care are aproximativ 2 cm, alta este formată din nişte fire care fac legătură între nişte piese (harness assembly) etc.", spunea el.

Acesta mai susţinea că nu îl cunoaşte pe americanul de origine iraniană, prima dată cunoscându-l la proces, şi că a discutat cu acesta doar prin e-mail. Mai mult, Bujduveanu susţine că i-ar fi dat iranianului nişte preţuri foarte mari şi că afacerea nu s-a realizat în final din această cauză.

ÎNSCENARE?
Traian Bujduveanu a spus în instanţă că totul ar fi o înscenare făcută de unele servicii secrete americane. "Procurorul a dorit să vă facă să credeţi că ei nu ştiu cine sunt şi m-au descris drept «cetăţean născut în România şi naturalizat cetăţean american, locuind cu mama sa în vârstă şi fiul său, pe Broward»... (...) Lăsaţi-mă să reamintesc Curţii că va fi destul de dificil să uite un bun valoros al SUA atunci când nu avea nici un agent important în Coreea de Nord şi când singurele informaţii pe care se bazau erau declaraţii şi rapoarte ale celor care fugeau din Coreea de Nord şi observaţiile sateliţilor de urmărire. Partea importantă aici este că procurorul l-a minţit fără menajamente pe judecătorul federal O'Sullivan. Nu contează dacă este o minciună mare sau o minciună mică, este totuşi o minciună. Ar trebui să-mi fie teamă de sistem? Ar trebui să ne fie teamă de sistem?", a spus Bujduveanu în faţa Curţii din Miami.

În mărturia făcută în faţa Curţii din Miami, Bujduveanu a spus: "Orion Aviation Corp (n. red. - firma sa) a fost o companie de acoperire a operaţiilor clandestine din Europa şi din întreaga lume, iar Guvernul SUA a ştiut pe deplin de existenţa sa. Compania a fost folosită intens în perioada regimului comunist din România, iar după căderea comunismului a fost folosită ca să racoleze agenţi din Coreea de Nord, cât şi oficiali nord-coreeni din România, Ungaria şi Austria.

Orion Aviation a fost, de asemenea, antrenată în alte operaţiuni din România, cât şi din alte ţări. Tot timpul, «Guvernul SUA a ştiut de acest lucru»". "Motivul pentru care sunt atât de bolnav este faptul că am fost otrăvit în Ambasada Coreii de Nord din Bucureşti în timp ce participam la o cină de protocol. Persoana care a fost cu mine a murit în mai puţin de un an", este mărturia făcută în faţa Curţii din Miami de Traian Bujduveanu care a mai arătat că ar fi lucrat pentru CIA, dar şi pentru NSA.

SENTINŢĂ PENTRU IRANIANUL AMERICAN
Saied Keshari a primit zilele trecute sentinţa. Jurnalul Naţional a obţinut în exclusivitate o copie a acesteia care indică faptul că, în ciuda acuzaţiilor formulate în presă, Keshari a scăpat foarte ieftin, primind o condamnare la 17 luni şi va sta în detenţie doar până la data de 31 mai 2009. Apoi va fi mutat din Miami în localitatea Herlong, din California, unde locuieşte împreună cu familia.




El va face apoi şase luni de detenţie la domiciliu. Practic, iranianul va fi monitorizat permanent, dar va fi liber cu menţiunea că nu va putea probabil părăsi localitatea. Va putea însă să-şi continue afacerile. Interesant este că nici măcar nu a fost amendat. Dacă acuzaţiile iniţiale la adresa lui Saied Keshari se confirmau în instanţă, el ar fi trebuit să primească 20 de ani de închisoare. Sentinţa este foarte blândă şi indică faptul că nu se confirmă astfel acuzaţiile de spionaj formulate iniţial de autorităţi.

INSTANŢA, ACUZATĂ DE ROMÂN
Documentele procesului de la Miami nu au înregistrat integral mărturiile făcute de Traian Bujduveanu. El mai acuză faptul că ar fi fost ameninţat de procurori şi de judecători şi spune că guvernul american ştia de mai bine de zece ani de afacerile lui Keshari în Iran.
Bujduveanu crede că, în realitate, cineva protejează anumite persoane, că procurorii mint în acest caz şi mai acuză presiunile la adresa sa.

Asistenta procurorului, Melissa Damian, a vorbit cu avocatul lui Traian Bujduveanu, Michael Cohn, şi prin intermediul acestuia i-au transmis că trebuie ca până la 23 aprilie să accepte să pledeze vinovat măcar pentru un cap de acuzare, în caz contrar urmând să nu scape fără 50 de ani de închisoare. I-au spus avocatului său că au dovezi potrivit cărora ar fi un membru important al unei reţele mafiote din România.

Mai mult, i-au transmis că nu va putea veni la proces cu nici un martor care să declare ceva împotriva lor şi nici cu dovezi care să evidenţieze că piesele au altă încadrare decât cea specificată de ei.

CONTRASPIONAJUL, LA PROCES
Traian Bujduveanu a şi subliniat în momentul în care şi-a schimbat pledoaria că şi-a dat seama că, orice ar face şi prin orice mijloc ar încerca să lupte cu ei, nu ar exista şanse pentru el. Românul mai spune că atunci când şi-a schimbat pledoaria şi a pledat vinovat a fost prezent în sală şi Ryan Fayhee de la US Department of Justice, Counterespionage Section (Departamentul de Justiţie al SUA, Secţia Contraspionaj).

Din punctul de vedere al lui Bujduveanu, această persoană nu a venit doar ca să asculte pledoaria unui inculpat într-un proces cu piese uzate de avion.

EMISARI GUVERNAMENTALI LA BUJDUVEANU
Vinerea trecută, la închisoarea din Miami unde este închis, Traian Bujduveanu a primit o vizită ciudată. Din partea unor funcţionari ai Guvernului american. Bujduveanu a cerut ca discuţia să fie înregistrată, însă oficialii nu au fost de acord. Conform unor surse, oficialii americani au admis că Traian Bujduveanu nu a minţit atunci când a afirmat că piesele pe care le-a oferit spre vânzare americanului de origine iraniană nu erau piese militare.

×
Subiecte în articol: special traian bujduveanu