x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Luchon, regina Pirineilor

Luchon, regina Pirineilor

de Sorin Anghel    |    14 Aug 2010   •   00:00
Luchon, regina Pirineilor

Fraţi români, Parisul este un oraş drăguţ, dar ca să vă imaginaţi cât de frumoasă este Franţa trebuie să ţineţi cont că oraşul de pe Sena este cam cel mai urât din Hexagon. Capitala are frumuseţile ei. Turnul Eiffel, Arcul de Triumf, Champs élyseés, Louvre sau Notre Dame se numără printre locurile cele mai colindate de turişti. În rest, atmosfera este una apăsătoare. Te macină o senzaţie de nesiguranţă, generată probabil nu doar de marocanii care se agaţă de fiecare turist ajuns prin zonele periferice, dar şi de românii care vând ţigări fără timbru la metrou. Nu îţi trebuie mult ca să descoperi de ce Bucureşti este "Micul Paris". La noi se circulă un pic mai bine ca la ei. Parisul trebuie văzut o singură dată şi, dacă este posibil, într-o singură zi.

Ca să descoperi frumuseţile Franţei, trebuie să mergi în provincie. În patria brânzei n-o să găseşti niciodată telemea, dar merită să încerci toate felurile de lactate pe care ţi le propun localnicii. Chiar dacă nu îţi place ceea ce mănânci sau bei, e bine să-i spui celui ce te serveşte "C'est bon! C'est trčs bon!". Pe francezi îi faci din vorbe. Lor le place gargara. Şi dacă le mai spui şi câteva cuvinte pe nemţeşte i-ai cucerit cu totul.

Poţi să te îndrăgosteşti de Franţa dacă mergi prin orăşelele ascunse în Pirinei, aproape de graniţa cu Spania. Luchon este o aşezare atât de spectaculoasă, încât te lasă cu gura căscată şi nu îţi dai seama cum şoseaua te trece dincolo, la spanioli. Toată lumea vorbeşte despre această localitate ca despre "Regina Pirineilor", iar ca să te convingi de acest lucru trebuie să mergi pe Allees d'Etigny, strada centrală a oraşului. Ai parte nu doar de monumente şi clădiri vechi, cu inspiraţie arhitecturală diversă, dar şi de un centru spa vestit în toată lumea. Apa termală de aici a făcut din Luchon un loc cunoscut încă de pe vremea romanilor. Un soldat avea o afecţiune a pielii şi după trei săptămâni în inima Pirineilor s-a vindecat datorită apei de la Luchon. Acum, cei mai mulţi care vin aici sunt de prin părţile nordice ale continentului european. Aşa că să nu te mire dacă pe străzile din oraş vei vedea figuri blonde care îţi vor face cu ochiul.

Norvegiencele sunt poate cele mai dezinvolte femei din lume. Dacă au ieşit de la saună şi nu pot face faţă căldurii de afară, vor merge aproape goale pe stradă. Lucrul acesta s-a întâmplat anul acesta chiar şi atunci când caravana Turului Franţei la ciclism a ajuns la Luchon. Bagneres-de-Luchon, care înseamnă zona strict turistică a oraşului, este cea mai vestită staţiune din Pirinei în ceea ce priveşte tratamentele de recuperare. A ajuns cunoscută în lume datorită vaporilor de aici, unici în Europa. Localnicii vorbesc despre oraşul lor ca despre o minune a naturii. Spaniolii spun că este o nesfârşită sursă de bunăstare, iar englezii cred că aici este cel mai bun loc în care te poţi distra gustând din vinurile vestite din sud-vestul Franţei. Doar nordicele sunt nepăsătoare. Nu vorbesc pe nas. Nu au accent. Vor doar să se îndrăgostească!

×
Subiecte în articol: special