x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Luciano Pavarotti, tenorul nepereche

Luciano Pavarotti, tenorul nepereche

de Claudia Daboveanu    |    Ramona Draghici    |    28 Sep 2007   •   00:00
Luciano Pavarotti, tenorul nepereche
Sursa foto: STUART RAMSON/

Toată lumea l-a iubit. Era cel mai mare tenor. De ce? Pentru că Luciano Pavarotti cănta aşa cum respira. A făcut din operă un gen popular. O dată cu el dispare un mod de a inţelege arta lirică. "Au existat tenori şi a existat Pavarotti", a spus regizorul Franco Zeffirelli.

Toată lumea l-a iubit. Era cel mai mare tenor. De ce? Pentru că Luciano Pavarotti cănta aşa cum respira. A făcut din operă un gen popular. O dată cu el dispare un mod de a inţelege arta lirică. "Au existat tenori şi a existat Pavarotti", a spus regizorul Franco Zeffirelli.

Dincolo de s-a născut şi a murit de cancer la pancreas, Luciano Pavarotti a fost. A fost cel mai mare. Cel mai mare dintre tenori. Pur şi simplu Big Luciano. Am simţit cum ne dăruia bucurie. Numai el ştia cum o face. Dar reuşea de fiecare dată.


DRUMUL INIMII. Cu fiecare concert pe marile scene lirice sau pe stadioane. Un om cald şi un profesionist desăvărşit. Nu-şi permitea să fie decăt cel mai bun. A fost, ca nimeni altul, Rodolfo, din Boema, nu avea rival in interpretarea repertoriului de belcanto, pentru care era născut, nici in canţoneta napoletană. A ajuns la public pe drumul cel mai greu de străbătut: cel al inimii. Era la fel de bun interpretănd Verdi, Massenet, Bellini, Donizetti… Fundamentaliştii să spună ce-or vrea… Cu el dispare un mod de a inţelege arta lirică.


MĂRTURISIRE. In volumul "Pavarotti - Lumea mea", scrisă de el insuşi şi de William Wright, apărut in 1999 la Editura Erc Press, Big Luciano mărturiseşte că dintre toate rolurile interpretate, trei sunt cele care-i sunt cel mai aproape de suflet: cele din Boema, din Bal mascat şi din Elixirul dragostei: "Boema este opera mea de suflet. Cu ea am debutat… Bal mascat e o operă strălucită. Am spus mereu că, dacă mi s-ar permite să cănt o singură operă pentru tot restul vieţii, aceasta ar fi cea din Bal mascat. Iubesc Elixirul dragostei, fiindcă mă văd pe mine in rolul personajului tenor, Nemorino. E un băiat simplu, de la ţară, la fel ca mine, dar are multă inteligenţă nativă."


FUNERALII NAŢIONALE. Pentru că a fost un artist foarte iubit, Luciano Pavarotti a "avut parte" de funeralii naţionale. Pe ultimul drum, maestrul i-a avut alături pe cei mai dragi prieteni, muzica sa a fost ascultată de oameni din lumea intreagă, iar aplauzele nu au contenit. Tenorissimo şi-a regizat el insuşi cel din urmă spectacol, cerănd prin testament să fie imbrăcat in costumul de scenă. A plecat să le cănte ingerilor, aşa cum a făcut-o şi pentru pămănteni: in frac, cu eşarfă, şi cu batista albă in mănă.Sufletul omului Pavarotti? Mare căt vocea sa. Ce conta cu adevărat pentru el? Sigur, celebritatea, banii, conştiinţa de a fi The Best au foarte mare importanţă. Big Luciano avea vocaţia prieteniei, a modestiei, a carităţii. Pavarotti & Friends va rămăne o sintagmă săpată cu litere de aur in sufletele tuturor. Acum şi pururea.

VINDECĂTORUL
"Pavarotti cănta de plăcere, dintr-o mare bucurie. Era ca un medicament trimis de Dumnezeu pe pămănt pentru a-i vindeca pe cei in suferinţă, pentru a le alina durerile, pentru a le măngăia sufletele. Nu cred că va mai fi cineva ca el, vreodată"
Johnny Răducanu

UNIC
"Pavarotti a fost tenorul a cărui popularitate se datora deopotrivă acelei voci minunate şi figurii lui uriaşe şi joviale, ce depăşea imaginabilul. Sper ca Domnul să-l aşeze in apropierea Lui, printre vocile care ii vor plăcea şi Lui, oricănd, să le asculte"
Mariana Nicolesco


The Golden Voice, vocea de aur

Vă oferim impreună cu această ediţie de colecţie o mostră din arta lui Luciano Pavarotti: un CD cu zece inregistrări de acum 40 de ani din memorabilele sale concerte. Intămplător sau nu, prima piesă este "Una furtiva lacrima", despre care spunea că e una dintre cele mai frumoase arii pentru un tenor. Urmează arii celebre din opere compuse de Puccini, Donizetti, Massenet, Verdi, Bellini etc.: O soave fanciulla, Lucia Perdona, A dispar vision, Oh, fede negar potessi agli, Occhi miei!, Quando le sere al placido, La mia letizia infondere, Come potea un angelo, Crediasa misera. O lacrimă in colţul ochilor, ascultănd Luciano Pavarotti - The Golden Voice...

×
Subiecte în articol: special pavarotti