x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Lumea de dincolo de ape

Lumea de dincolo de ape

de Adrian Mogos    |    18 Iul 2005   •   00:00
Lumea de dincolo de ape

In comuna galateana Tudor Vladimirescu apele au inceput incet, incet sa se retraga. O varianta rutiera ce duce spre Galati este inca sub ape. Trenurile care trec prin halta localitatii par sa faca legatura cu o lume de dincolo de ape.
Un detasament de pompieri venit in tromba de la Constanta a descalecat direct la casa secretarului primariei, sa evacueze apa. Nici ieri, la patru zile de la declansarea crizei, oamenii nu primisera vaccinuri destinate evitarii unor potentiale epidemii, preconizate dupa astfel de calamitati.

Ruperea unui dig de langa comuna Piscu, judetul Galati, a facut ca apele sa scada simtitor la Tudor Vladimirescu, comuna aflata la o distanta de zece kilometri. Soseaua dintre cele doua comune este impracticabila. La iesirea din Tudor Vladimirescu spre Vames, apa trece de doi metri, iar cei care vor sa ajunga aici trebuie sa mearga pe terasamentul caii ferate. Pentru tinerii din comuna aici este locul unde pot sa se scalde linistiti, incercand chiar sporturi extreme cu bicicleta prin ape. La cativa pasi de ei, sase localnici se cazneau de zor cu o sapa sa fac loc apei. Altii, mai cu spirit de initiativa, au gasit de cuviinta sa-si spele masinile in apa revarsata. Proprietarii de masini autohtone si straine au gasit momentul sa profite de o curatire rapida. "Masina asta e cunoscuta acum in toata tara, la cate am facut cu ea de cand au inceput inundatiile. Faceti-mi o poza, ca sa am si niste reclama", spune proprietarul unui "Papuc". In spatele lui, o Dacia rosie astepta sa se usuce, in timp ce un intarziat cu un Volkswagen a trebuit sa faca cateva manevre sa-si parcheze masina pentru spalare.

PROMPTITUDINE. Pompierii constanteni s-au dovedit utili pentru doamna Sandita, secretarul primariei

ALARMA. Satenii din Tudor Vladimirescu au fost treziti vineri in jurul orei unu noaptea si sfatuiti sa plece spre Manastirea Vladimiresti, aflata la cativa kilometri de comuna. Maicile i-au cazat, le-au dat sa manance, facand fata cu bine numarului mare de sinistrati. Un cioban care fusese prins de apa cu turma a cerut ajutor la manastire pentru animale. Sambata dupa-amiaza politistii i-a anuntat ca pericolul a trecut si ca pot sa plece spre casele lor. Cei care au avut nesansa sa aiba casa in zona acoperita de apa nu au avut decat sa constate pagubele. Daca in timpul noptii de vineri spre sambata apa ajunsese pana aproape de terasamentul caii ferate, acum situatia s-a stabilizat. Unii localnici mai stau inca pe marginea terasamentului si privesc cum apa le-a distrus culturile. Au luptat toata noaptea pentru ca apa sa nu-si faca loc printre sacii cu pamant cu care au incercat sa stavileasca puhoiul. In multe dintre case nu se poate inca intra din cauza noroiului. Din aceasta cauza multi sateni au ales sa stea la rude, acum ca pericolul a trecut, pana cand vor putea sa reconstruiasca ceea ce au pierdut in cateva ore. "Trebuie sa pornim de la zero. Avem vointa, dar n-avem cu ce!", spune un satean.

COMUNICARE. Soseaua dintre Tudor Vladimirescu si Vames este strabatuta cu bicicletele "amfibii"

NEMULTUMIRE. Seara, prin comuna a trecut un convoi de autospeciale ale pompierilor din Constanta cu girofarurile in functiune. Au oprit in fata primariei, au stat zece minute si au plecat in tromba. Lt. col. Ion Toma de la Apararea Civila Galati le-a aratat incotro sa se indrepte. Cele trei autospeciale au fost indrumate ca prin farmec direct la casa Sanditei Polodeanu, secretara primariei. Au trecut rapid la treaba. Doua dintre masini au ramas sa scoata apa din curtea angajatei primariei, iar cealalta, conform spuselor lt.col. Toma, s-a dus sa scoata apa de la oameni din casa. Solutia aleasa de catre pompieri pentru evacuarea apei a fost gasita rapid, in urma sfaturilor doamnei Polodeanu. O casa de vis-a-vis, care fusese pe deplin inundata si din care proprietarii se refugiasera, a fost locul ideal. "Sa rupa o scandura din gard si sa i-o bage (n.r. - apa) in gradina, ca s-asa are", zice un satean. "E vai de el, unde sa-i mai bagi", ii da replica altul, moment in care doamna secretar a pus punctul pe i: "Las’, ca nu-i nimic. Facem cum a zis Petrica". Pompierii au trecut rapid la fapte si in scurt timp, gradina omului care era aproape uscata s-a umplut rapid de apa. "Era bun un furtun sa mearga mai incolo, ca i se strica cea mai ramas din rosii", incearca un alt satean sa induplece pompierii. "Bine ca vin pompierii numai la astia de la primarie. La noi, la ceilalti, de ce nu vin", spune enervat unul dintre cei care priveau graba pompierilor. Ca o mica coincidenta, doamna secretar voia sa-si trimita copiii din calea apelor la Galati sau la Constanta.

JOACA. Copiii din Branistea au ales sa se balaceasca in apele involburate

BETIE. Masina de pompieri, care plecase sa ajute oamenii cu casele inundate nu era de gasit in comuna. Intamplarea face ca atunci cand pompierii au ajuns in localitate, in spatele convoiului de autospeciale sa se iveasca o masina de teren. Proprietarul a schimbat rapid cateva vorbe cu pompierii, dupa care a plecat. Am intrebat prin sat in ce directie a luat-o masina de pomieri. Nimeni nu stia, dar atunci cand le-am precizat ca era insotita de un jeep, problema s-a lamurit: "Inseamna ca s-a dus la Caliu. Asta e porecla lui. Treceti de calea ferata, iesiti in sosea si o sa vedeti pe stanga". Autospeciala pompierilor era oprita la iesirea din Tudor Vladimirescu langa un mic gater. Cheresteaua de aici era un sfert sub apa, iar casa din care se scotea apa era una in constructie. Alaturi, trei case locuite cu gradinile mustind de apa. Pompierii aveau de lucru din greu la gater. Noaptea se apropia cu pasi repezi, satenii care asteptau ajutor, trebuind sa mai petreaca o noapte printre ape.

In timp ce pompierii se cazneau sa scoata apa din curtea doamnei secretar Polodeanu, o batranica simpatica ii povestea cum inteleg unii suferinta celor afectati de ape: "S-au dus la alde Ioana ca stiau unde e groapa cu vin. L-au baut pe tot, de umblau beti pe strada. S-au imbatat, cred ca de bucurie ca la ei e uscat. Da’ sa nu ma spuneti ca v-am zis."
AGONIE SI EXTAZ. Pentru cei din Independenta si Branistea, ruperea digului de la Piscu inseamna dezastru. Pentru satenii din Tudor Vladimirescu a insemnat salvarea

"PUHOIUL VA AJUNGE PANA LA GALATI"
SPALATORIE AUTO. Inundatiile au oferit unor localnici posibilitatea sa-si curete masinile
Ruperea digului de la intrarea in comuna galateana Piscu a adus ceva liniste in amonte. Satenii si autoritatile se asteptau ca digul sa se rupa de langa piciorul podului, dar nu a fost sa fie asa. Ultimii 30 de saci cu pamant au fost asezati langa o conducta de apa care face legatura intre Focsani si Galati. Paraul care "pana acum cateva zile putea fi trecut cu cizma" are acum latimea unui rau. Satenii din Piscu dau vina pe cei care au facut lucrarile la conducte pentru ca acestia nu ar mai fi tasat straturile de pamant ale digului. Samabata noaptea la Primaria din Independenta, o comuna aflata la cinci kilometri in aval de locul surparii digului era agitatie. Secretarul primariei cauta benzina pentru niste barci cu motor: "Cei de la ape au adus niste trotil si vrem sa spargem digul la Siret. Problema este ca ne trebuie niste baieti carora sa nu le fie frica nici de apa, nici de barca." Cu o noapte inainte, zeci de localnici se straduiau sa infrunte apele. Munca lor de ore in sir a fost spulberata in cateva minute. Dezastrul produs de revarsarea apelor nu pare sa afecteze tinerii care se distreaza de zor prin caminele culturale. Bunaoara, la Branistea, o comuna aflata la mai putin de patru kilometri de Independenta pe langa nunta de la camin, tineretul statea ciorchine la intrarea intr-o discoteca. La nici 200 de metri, cativa sateni se chinuiau sa infiripe un digulet din cativa saci cu pamant. "Ne-am saturat sa tot vina spectatori. Trebuie sa vina cineva sa faca ceva. De aici din Branistea apele nu mai au unde sa se duca. Noi suntem capatul dezastrului", spunele unul dintre ei. Apa creste incet, dar constant si pana la prima casa de aici sunt mai putin de zece metri. Branistenii verifica cu lanterna prin proumbul inundat continuu nivelul apelor si asteapta sa vada ce va face primarul. Acesta, la randul lui, asteapta deciziile importante de la Prefectura Galati. "Nu dormim de cateva zile. La noi o sa fie cel mai groaznic, pentru ca apa va aduce toate animalele moarte. Aici apa se roteste, n-are unde sa se mai duca. Am cativa oameni care lucreaza pe langa calea ferata. Ma astept ca pana dimineata sa am 20-30 de gospodarii inundate. Oamenii au plecat deja, i-am evacuat, dar eu cred ca puhoiul va ajunge si pana la Galati", spune Ionel Lepadatu, primarul din Branistea.

Locasul Domnului a fost ultima sansa a localnicilor


PIOSENIE. Pelerinii sunt mai numerosi acum. Cei care vin se roaga pentru a iesi cu bine din napasta care i-a lovit
Manastirea Vladimiresti a fost refugiul satenilor din Tudor Vladimirescu, care fusesera avertizati sa-si paraseasca locuintele. Cele aproape 200 de maici de la manastire erau pregatite sa faca fata numarului mare de oameni care venisera speriati sa caute un adapost. Mai mult de 500 de femei, barbati si copii, au stat trei zile la manastire. Paturile din casa de oaspeti au fost lipite doua cate doua, in ele dormind si pana la cinci persoane. Cei tineri au fost cazati la etajul cladirii pentru ca se puteau misca mai usor, iar batranii au trebuit sa se inghesuie la parter.

ADAPOST. Manastirea Vladimiresti este bine gospodarita, astfel incat s-a putut asigura, pe langa cazare, cate trei mese pe zi. Maica Sabina este multumita ca obstea in care traieste a putut sa ajute oamenii aflati la nevoie: "Cand au inceput apele sa se reverse, am stiut ca o sa vina oamenii sa se adaposteasca si la noi. Pentru noi, nu a fost o munca grea, cu toate ca a trebuit trei zile sa gatim, dar ceea ce mancam noi aici au mancat si ei. La un moment dat, din cauza numarului mare de oameni, s-a pus problema sa-i primim pe unii chiar in chilii. N-a fost cazul. Nu este mai mare bucurie pentru noi decat aceea ca am putut ajuta cei care sunt la nevoie. Multumim lui Dumnezeu ca am reusit". Singurul regret al maicilor este ca, din cauza drumului cel mai scurt spre Galati, drum care a fost distrus de ape, nu poate veni multa lume sa se roage. "Acum ar trebui sa ne rugam mai mult. Dumnezeu trebuie sa aiba mila", spune maica Severiana. "Am primit si ajutoare de la Bucuresti, dar am avut suficient sa putem sa-i ajutam pe toti", adauga maica Sabina.
×