x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Lumina care ne izbăveşte de întunericul electoral

Lumina care ne izbăveşte de întunericul electoral

de Carmen Dragomir    |    28 Apr 2009   •   00:00
Lumina care ne izbăveşte de întunericul electoral

De Paşte, România s-a scăldat în Lumină Sfântă adusă de la Mormântul lui Iisus din Ierusalim, acţiune care a beneficiat de o întreagă logistică. Din cauza fenomenului de refracţie a voturilor, viteza de propagare a luminii printre creştini a fost influenţată, pe de-o parte, de Patriarhia Română, pe de altă parte, de Gheorghe Flutur.



Preşedintele Consiliului Judeţean şi al PD-L Suceava a lansat unda către ÎPS Pimen care, printr-o acţiune de reflexie spontană, i-a dat pe loc binecuvântarea lui Flutur. Poftiţi la scandal!

Zilele post-Paşte lăsară în urmă o nelămurire. La noi în birou e una constantă: ne întrebăm mereu unde se duce lumina când se stinge. Am descoperit în aceste zile o întreagă naţiune preocupată de dialectica luminii şi de formula de calcul a vitezei.

Ca un Galileo Galilei al luminii pascale, Gheorghe Flutur a descoperit că dacă şi el şi Patriarhia se propagă după direcţiile egale AB şi CB, atunci timpul său, T, trebuie musai să aibă o viteză mai mare decât a celorlalţi, pentru întoarcerea fascicolului de mulţumire retroactivă a electoratului. Se lasă aici cu o întrebare care la prima vedere poate fi abstractă. Contează sau nu contează de unde vine lumina? De la teve am aflat că lumea e fericită că vine. O babă cu trei dinţi râdea la lumânare zicând că e atât de mulţumită că parcă a înviat şi ea cu Iisus.

Anul ăsta, România a intrat din nou în Cartea Recordurilor. În Bucovina, "o zonă unde ouăle sunt la ele acasă", după cum ne învaţă şeful CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a crescut un mare ou, oul gigant ridicat la rang de monument. Turiştii vor veni de-acum buluc în Bucovina ca să se holbeze la Marele Ou şi să-şi facă cruce. S-a mai făcut pasca imensă de la Rădăuţi, neegalată de nici o pască din lume, din care au halit mulţi bucovineni.

Vor veni şi la anul crezând că vor băga iar moca la ghiozdan. Iubitorii mersului pe jos şi ăia care n-au nimic de făcut şi vor să facă o "punte", să se antreneze de pe acum. Se preconizează un pelerinaj destinat a-i împrieteni pe catolici cu ortodocşii de-a lungul a 1.000 km, perpedes, de la Domul Sfântul Ştefan din Viena via Mănăstirea lui Ştefan cel Mare şi Sfânt de la Putna.

Revenind la lumina noastră, precum fu scris în sondaje, pentru prima dată în lume de la zilele Facerii, o brambureală de nedescris împărţi lumina în două. Una la Flutur, una la Patriarhie. Apoi mie, ţie şi lu' badea Ilie.

PORUMBELUL ZĂZANIEI
Deci, stând el aşa, Gheorghe Flutur, şi cugetând cum să se jertfească pe sine mulţimii de alegători, odată se pogorî asupra lui o idee în chip de porumbel alb. Cum îşi luă zborul, aşa zbură şi gândul lui Flutur cu tot cu el către înaltul cerului la bordul unui bizz-jet păstorit de firma lui Dinu Patriciu. În prealabil, picând cuviosul Flutur în rugăciune la colegii de partid, i se dădu în dar o mare sumă de euroi spre folosul ideii care urma să bucure mulţimea care sta cu ochii zgâiţi spre cer aşteptând o minune.

Acestea fiind zise, Patriarhia nu se putea da în lături şi, cu ajutorul unui sponsor, a decretat cu câteva zile înainte de Paşte că va aduce şi ea Lumina. Care pe care!

Şi-aşa a pornit Flutur în Vinerea Mare, cu binecuvântarea arhiepiscopului Sucevei, Înalt PreaSfinţitul Pimen, şi fără binecuvântarea Preafericitului Patriarh Daniel, care nu prea a fost fericit de veste. Şi-a luat zborul de pe Otopeni cu traista bucovineană cu merinde pe umăr, cu apă sfinţită de la sfeştanie, anafură, tămâie, lumânări, busuioc, salcie şi frunză de nuc, pentru a răspândi turismul românesc printre israeliţi şi a aduce înapoi har şi Lumină Sfântă.

A mai luat cu el doi preoţi: stareţul Mănăstirii Putna, Velnic Melchisedec, şi consilierul economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Cătălin Axinte. După trei ore, cei trei pelerini păşiră pe pământul sfânt, vizitară Grădina Ghetsimani, schimbară amabilităţi cu oficialităţile române din Israel şi fuseră primii care traversară spaţiul până la Patriarhul Ierusalimului, PF Teofil. Care îi şi primi. Apoi se făcu noapte şi, sfioasă, Sheherezada tăcu.




PROBE ŞI SPERANŢE
A doua zi, acele ceasornicului au început să alerge mai repede unul după altul. Au ajuns la Mormântul Sfânt, s-au pupat, probabil metaforic, cu fraţii întru lumină de la Patriarhie, care ajunseseră şi ei. La 14:05 punct au vârât Lumina Sfântă în desagă cu tot cu "lampa lui David", care a intrat în preţ. În această etapă s-a luat şi "o probă video pentru posturile naţionale de televiziune, ca sa nu fie vreun dubiu".

Sincer, io nu m-aş fi gândit în Mormânul Sfânt la o aşa mişcare. Încărcând lampa, Flutur a simţit speranţă, "speranţa creştinului în viaţă şi sănătate, că asta e speranţa". Nu se ştie dacă a simţit înainte sau după prelevarea probei video. Adevărat şi evident e însă un lucru, dovadă fiind probele care pun în lumină corecţia în exprimare.

După mai multe zile de la eveniment, el a aflat că felinarul era de fapt şi de drept o lampă de siguranţă făcută pentru mineri. Numele vine de la inventatorul ei, Humpry Davy, şi n-avea nici o legătură cu Sfântul David. Dar, având în vedere circumstanţele sfinte, să ne închinăm!

La 17:30, Flutur părăsea Pământul Sfânt, la 20:30 ajungea biruitor la sfânta Suceava. Uraa! Răvăşit de sfinţenie, Gheorghe Flutur a declarat în pas alergător reporterilor aproape muţi în faţa sanctităţii sale că va da lumina în toată ţara. Canoneala întru izbândă a fost pusă de şeful CJ Suceava pe seama paralelismului cu ţările vecine, care aveau aşa ceva, şi noi nu.
Mai târziu a aterizat la Bucureşti şi delegaţia Patriarhiei Române în frunte cu Preasfinţitul Părinte Episcop Varsanufie Prahoveanul.

La Constanţa, ministrul Turismului, Elena Udrea, nu putea să plece acasă fără a opri lumina. Aşa a zis. Care a venit din două direcţii: una de la Bucureşti, alta de la Suceava. Politicos, Arhiepiscopul Tomisului, Înalt PreaSfinţitul Teodosie, le-a oprit pe amândouă. Pentru cei 5.000 de oameni de pe plaja Modern, Lumina Sfântă a venit cu barca.

Atunci, am aflat de la teve că vântul s-a oprit în loc. În mulţime s-a remarcat şi preşedintele PSD, Mircea Geoană, care s-ar putea să fi nimerit lumina portocalie.

Acestea fiind săvârşite, am văzut şi noi lumina şi nici în zilele noastre nici în cele care vor urma nu vom şti vreodată de a fost una binecuvântată sau alta colorată.


"De două luni, un gând sfredelea chibzuiala lui Flutur
Şi, făcând rugăciune, ghiduşia prinse contur.
Odată se sculă, după ce citi Psalmii,
Să facă ceva spre folosul mulţimii.
Oul gigant şi pasca imensă
Nu prea iscară o fericire intensă.
Şi-atunci pedeliştii sări-n ajutor,
Unul mai darnic ca altul de euroi dătător.
Şi-n miezul nopţii de Paşte,
Cu traista bucovineană-ntr-o mână,
Cu "lampa lui David" în alta,
Din bolta cerească ateriză Flutur-
de Lumină aducător, înaintea tuturor,
de voturi câştigător."

×
Subiecte în articol: special flutur lumina