x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Lumina din cer, apa pe pamant

Lumina din cer, apa pe pamant

de Erik Hoosz    |    21 Apr 2006   •   00:00
Lumina din cer, apa pe pamant

Prognoza hidrologica nu este deloc optimista. Nivelul Dunarii poate sa creasca pe cursurile mijlociu si inferior, amenintand in continuare orasele riverane si Delta Dunarii.

In prag de Sarbatori Pascale, mii de oameni din 12 judete riverane Dunarii stau cu sufletul la gura ca agoniseala de-o viata s-ar putea duce pe Apa Sambetei, in timp ce sute de familii au plecat fortate, in pribegie.

Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a vizitat ieri zona indiguita Bratesul de Jos, dig situat intre Prut si Dunare.

STABILIZARE. Dupa ce apele Prutului au amenintat digul Bratesul de Jos, din judetul Galati, interventia oamenilor pentru a consolida stavilarul a dus la stabilizarea situatiei. Ieri, in zona a sosit ministrul Mediului, Sulfina Barbu, recomandand monitorizarea permanenta a zonei si cantonarea de persoane care sa anunte orice schimbare de situatie. "Am fost exact pana in zona critica, unde o portiune de aproximativ 500 de metri s-a consolidat tot digul. In momentul acesta, situatia este stabilizata, dar raman in continuare echipele aici. Este foarte important sa se monitorizeze in continuare zona, sa ramana in supraveghere cu Inspectoratul Politiei de Frontiera, cu jandarmii si cu oamenii de la Apele Romane. Orice schimbare de situatie trebuie imediat anuntata pentru interventie. Sunt depozite intermediare de material. Au material geotextil la dispozitie, saci, depozite de pamant, de nisip care au fost facute preventiv in zona de interventie", a precizat Sulfina Barbu.

IN SCADERE. Prognozele arata tendinta de scadere a cotelor apelor care pana acum cateva zile amenintau sa se reverse. "Actualele prognoze spun ca suntem pe o tendinta de scadere, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne relaxam. Pana nu vom fi la cote sigure care sa nu ne mai creeze probleme, nu ne putem relaxa, chiar daca va fi si in cursul zilelor de sarbatori. Trebuie sa ramanem pe pozitie. Prognozele favorabile vin practic de luni, cand se anunta o perioada calda si fara precipitatii", a anuntat ministrul Sulfina Barbu.

RENATURARE. Zonele care candva au fost acoperite cu apa si desecate pentru a fi integrate in agricultura sunt acum subiect de discutie la nivel inalt, chiar daca primele abordari au dus la dispute declarative intre judetele Galati si Tulcea. "Vom lua in calcul nu numai in zona de peste Dunare, ci si in zona de aici o probabila renaturare. Am discutat deja cu domnul prefect acest aspect si il analizam ca si zona de pe bratul drept al Dunarii, din zona Galati, dar acolo posibilitatea, in momentul de fata, este doar de executare a unui bolder, avand in vedere ca in zona respectiva pot fi afectate locuinte din mai multe localitati. Trebuie sa protejam casele oamenilor", a concluzionat Sulfina Barbu.

DEZASTRU. Un fotograf amator ne-a trimis ieri cateva imagini surprinse in municipiul Braila si in satele limitrofe

Blaga, apel la sinistrati

Dupa ce aproape 1.000 de persoane evacuate din calea inundatiilor s-au intors acasa, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, le-a cerut sa respecte recomandarile facute de autoritatile care intervin in zonele afectate si sa nu se intoarca deocamdata la casele lor. Potrivit lui Blaga, scaderea numarului persoanelor evacuate, cazate la rude, in unitati scolare si sanitare, in corturi si pontoane plutitoare, care a ajuns ieri la 5.750, se explica prin faptul ca o parte din locuitori s-a intors, punandu-si vietile in pericol.

PERICOL. "Daca se va rupe digul de la Bistret, zonele mai inalte din aceasta localitate, chiar daca nu vor fi inundate, vor fi izolate, acest fapt urmand a ingreuna actiunile autoritatilor de sprijinire a populatiei", a declarat ieri ministrul de Interne. Ajutoarele pentru populatia evacuata sunt asigurate de la rezerva de stat prin intermediul prefecturilor. Totodata, in sedinta de Colegiu a MAI, s-a stabilit ca toate familiile evacuate din localitatile doljene Rast si Negoi sa primeasca, prin contributia personalului MAI, pachete cu alimente traditionale de Pasti. Potrivit ministrului, se afla sub ape 30.220 de hectare de teren arabil, 11.494 de hectare de fanete si pasuni si 6.858 de hectare de paduri. MAI asigura interventiile necesare in zonele afectate de inundatii, cu 1.575 de angajati ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, Jandarmeriei si Politiei de Frontiera. La interventii participa, de asemenea, 611 angajati ai MApN si 1.707 de angajati ai altor structuri ale statului. (Radu Crivat)

PLOI NEINSEMNATE
"Pana luni, a doua zi de Pasti, pot sa mai apara precipitatii, dar neinsemnate cantitativ, de 3,4 sau 5 litri/mp" - Sulfina Barbu, despre prognoza meteo

EVALUARE
"Am fost exact pana in zona critica, unde, pe o portiune de aproximativ 500 de metri, s-a consolidat tot digul" - Sulfina Barbu, despre digul de la Brates

RESPONSABILITATE
"Pana nu vom fi la cote sigure, nu ne putem relaxa, chiar daca va fi si in cursul zilelor de sarbatori" - Sulfina Barbu, despre nivelul Dunarii

PREVIZIUNE
"Daca se va rupe digul de la Bistret, zonele mai inalte din aceasta localitate, chiar daca nu vor fi inundate" - Vasile Blaga, despre Bistret

STATIONARA
"Dunarea este stationara, neexistand conditii pentru cresteri semnificative ale debitelor acesteia" - Vasile Blaga, despre cotele Dunarii

TULCEA
Autoritatile din Tulcea minimizeaza de cateva zile o problema grava ivita la digul pe care este construita soseaua Macin-Smardan. Apa a ajuns de o saptamana la coronamentul digului si ameninta sa-l rupa. In ultimele zile au aparut nu mai putin de trei fisuri in dig si doar autoritatile locale par interesate de rezolvarea situatiei. Nici macar masura anuntata pompos de la Bucuresti - ca circulatia pe dig este interzisa - nu este respectata. Politistii pusi sa aiba grija de asta lasa cu nonsalanta tot felul de autovehicule pe dig. Apa a inceput sa creasca ingrijorator in zona Macinului in urma cu o saptamana. Primarul si viceprimarul s-au vazut nevoiti sa intrerupa pana si slujba de la biserica pentru a mobiliza cat mai multi localnici sa vina si sa ajute la inaltarea digului care apara localitatea. Cand se parea ca pericolul a trecut, vestile proaste au venit dinspre digul pe care se afla soseaua Macin-Smardan. Trei fisuri au aparut peste noapte in dig din cauza presiunii Dunarii. S-a intervenit cu utilaje speciale care au carat pamant si saci cu nisip pentru a astupa fisurile. In paralel, autoritatile locale au cerut la Bucuresti inundarea controlata a unor zone din Insula Mare a Brailei, aflata vizavi de digul fisurat. Pana acum nu au primit nici un raspuns, iar edilii locali acuza oficialii de la Bucuresti ca refuza sa salveze Macinul pentru a apara interesele unor afaceristi din Insula Mare. Daca Dunarea va sparge digul, aproximativ 700 de gospodarii din oras vor fi inundate. Amenintata este si localitatea Jijila, aflata la cativa kilometri de Macin. In incercarea de a consolida digul de la Salceni, de pe Bratul Chilia, aflat in pericol sa cedeze, a fost adusa o barja cu piatra, care a fost trasa la mal. Operatiunea nu a reusit, astfel ca lucrarile s-au realizat de pe mal. (Alexandru Nastase)

4 ZONE
Autoritatile au inceput ieri, la cererea premierului Tariceanu, evaluarea a patru zone - Seaca-Zimnicea, Greaca-Gostinu, Borcea de Jos si Borcea de Sus - luate in calcul pentru eventuale inundari controlate. Reprezentantii Administratiei Nationale de Imbunatatiri Funciare, Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare si Oficiului de Cadastru va trebui sa determine care este situatia digurilor, daca starea stavilarelor este buna si sa faca evaluari topometrice pentru a se determina cantitatea de apa ce poate fi retinuta in aceste zone. De asemenea, specialistii trebuie sa verifice daca exista case ori localitati care ar putea fi inundate in urma inundarii controlate. Tariceanu a cerut Oficiului de Cadastru sa faca noi masuratori in zona Bistret, pentru ca orice decizie care se va lua sa se bazeze pe situatia din teren. (Florina Zainescu)

CAMPANIE
Pentru limitarea efectelor inundatiilor, cetatenii pot face donatii pentru sinistrati in trei conturi deschise de Secretariatul General al Guvernului:
  • RO65RNCB5010000138390083 LEI;
  • RO11RNCB5010000138390085 USD;
  • RO38RNCB5010000138390084 EUR.
  • Nici echipa "Surprize, Surprize" nu se lasa mai prejos. Ea se va indrepta astazi cu o caravana formata din tiruri si elicoptere cu ajutoare catre unul din locurile afectate de inundatii. Maine vor fi deschise doua numere de telefon prin care se pot face donatii (0900.90.00.01 pentru 1 euro si 0900.90.00.00 pentru 10 euro). Depuneri de bani se pot face si in conturile UNICEF, deschise la CITIBANK Bucuresti (Cont IBAN RO 86 CITI 0000000 1200 24019 in lei, RO 64 CITI 0000000 1200 24027 in dolari).

    COTELE APELOR DUNARII IN ZIUA DE 20.04.2006

    SITUATIA CENTRALIZATOARE A PAGUBELOR PRODUSE
    Nr. crt / Obiective afectate / Total
  • 1. Judete afectate 12
  • 2. Persoane evacuate 5.750
  • 3. Localitati afectate 137
  • 4. Case inundate 693
  • 5. Case distruse 198
  • 6. Case in pericol de prabusire 120
  • Nr. crt / Obiective afectate / Total
  • 7. Gospodarii si anexe gospodaresti inundate 3.363
  • 8. Obiective socio-economice 30
  • 9. Suprafete inundate controlat (hectare) 21.000
  • 10. Drumuri judetene (km) 378,1
  • 11. Drumuri comunale (km) 107
  • 12. Poduri 19
  • 13. Podete 130
  • ×