x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Lumina Invierii, imortalizata pe mobil

Lumina Invierii, imortalizata pe mobil

02 Mai 2005   •   00:00

Pastile si 1 Mai: motiv dublu de petrecere. Tinerii si-au indesat in traiste fripturica facuta de mama, CD-urile cu manele sau cu rock, cutiile cu bere si sticlele cu votca si au pornit-o spre Costinesti si Vama Veche, la distractie. Oamenii seriosi si-au pus catelul, purcelul si familia in masina si au plecat la Mangalia pentru a lua lumina, in noaptea Invierii, de la malul marii.

  • de IRINA MUNTEANU
  • LUMINA. Un sobor de preoti a oficiat slujba de Inviere si a binecuvantat multimea aflata pe malul marii, la Mangalia
    Sambata dimineata, rapidul Bucuresti - Mangalia era aproape gol. Ploaia marunta reusise parca sa convinga: "Ramaneti acasa!". Un batran din Fetesti, fost sef de tren, cara doua sacose de rafie burdusite: "Le duc niste oua si vreo doua sticle cu vin la copii, la Constanta. Au ei de toate, da’ tre’ sa le dau si eu ceva acum, de Pasti". Mosul se plimba mai mult de placere, are transport gratuit pe tren. Seara de Inviere o va petrece acasa, la Fetesti, cu "nevasta de-a doua". La Constanta urca o multime de tineri galagiosi si compartimentul se umple. "Ce faceti, mergeti diseara la biserica?", ii intreaba o fata pe baieti. "Pai, eu o sa fiu beat pana diseara. Decat sa merg asa, mai bine ma duc la discoteca." Fata, proaspat vopsita blond, dupa cum observa ceilalti, le marturiseste prietenilor: "Eu am o lumanare la mine, speram sa am o cina romantica... Dar cred ca n-am cu cine, nu?". Se uita intrebatoare la ceilalti si isi da seama ca lumanarea n-o va folosi nici pentru cina romantica, nici pentru a lua lumina de la biserica. Gasca merge la Costinesti sa se distreze. Pentru ei, e mai degraba 1 Mai decat Pastile.

    INVITATIE LA NOAPTEA INVIERII. La ora unu, la amiaza, sambata, Mangalia parea pustie. Pe faleza, in apropierea altarului improvizat, unde seara urma sa se oficieze slujba de Inviere, s-au deschis trei terase. Nimeni nu indraznea insa sa infrunte ploaia marunta, pentru a se delecta cu niste hamsii palide, cu o bere sau cu un mic. Gratarele sfaraiau in zadar. Turistii stateau ascunsi in camere. Un localnic intarziat alerga dupa ultimele cumparaturi. Pe faleza, un melc isi scosese casuta la plimbare, nesinchisindu-se de picaturile reci. O masina de la Primarie se plimba pe strazile goale, anuntand ca in acea seara Hristos va Invia la malul Marii Negre, pe prima bucata de pamant romanesc crestinata de Apostolul Andrei.

    Tarziu, dupa-amiaza, a iesit soarele, dar n-a incalzit nisipul decat o clipa. Spre 11 seara, cand din boxele de pe plaja au inceput sa rasune cu cantece bisericesti, norii s-au desfacut din nou. Ploaia imperceptibila cu ochiul liber in intuneric nu i-a speriat insa pe credinciosii veniti sa ia lumina. Pantofi roz de ocazie, cu tocuri, ghete cenusii rezistente la orice vreme, pantofi de barbati, dati grijuliu cu crema, tenisi zdrentuiti, de copii, adidasi comozi si cizme pretentioase de dama au framantat nisipul din apropierea altarului. Sute de turisti din Ploiesti, Bucuresti, Galati, localnici crestini sau musulmani, veniti din credinta sau curiozitate, familii in varsta sau grupuri de copii si tineri, toti au ascultat piosi, tacuti, atenti cele doua coruri care au interpretat imnuri religioase. Nimeni nu vorbea urat, nimeni nu bea alcool, nimeni nu se lasa amagit de fumul micilor care sfaraiau pe gratarul incins, invaluind multimea de oameni.

    Altarul luminat era punctul spre care se indreptau toate privirile. Nici o stea pe cer. Nici o lumina pe mare. Doar farul, departe spre sud. Si cate un varf rosu de tigara, aprinsa de un fumator inrait.

    TURISTI PASCALI. Familia Prundurel, tata cu mustata si camera de luat vederi, mama proaspat coafata pentru eveniment si doi copii aflati pe undeva prin multime, a venit de la Ploiesti pentru a lua lumina de la malul marii. Si-au adus ouale rosii, friptura, drobul, ciorba si sarmalele si le-au depozitat la "2 Mai", la gazda la care trag de patru ani cu ocazia Pastilor. "Am venit aici pentru ca ni se pare totul mai maret. Copiii or sa vina si ei la Inviere, au timp de discoteca in celelalte seri, ca stam aici patru zile", ne marturiseste mama Prundurel. Putin mai incolo, un grup de femei asteapta, tinand in mana imense lumanari de ceara maronie, la capat cu un pahar rosu de protectie. "Le-am primit de la jandarmi, cred ca Primaria le-a oferit." Le intrebam daca sotii vin si ei. Una dintre ele, privind visatoare cu ochii albastri spre locul de unde incepe marea, spune: "Al meu e dus... Nu vine...". E una dintre sutele de femei din Mangalia ale caror soti sunt plecati sa lucreze pe apa, pe vapor. In seara asta se va ruga si pentru el, sa se intoarca acasa cu bine.

    LUMINA INVIERII. La miezul noptii, Inalt Prea Sfintia Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a chemat: "Veniti de luati luminaaaaaaa!". Din fata, de la altar, din lumanare in lumanare, de la prieten la prieten, de la necunoscut la necunoscut, lumina s-a imprastiat pe plaja, apoi in sus pe scari, pe faleza, peste tot. Au cantat oameni ai bisericii si oameni din multime "Hristos a Inviat din morti / Cu moartea pe moarte calcand", iar sunet electronic de clopote le-a insotit cantarea. Credinciosii imortalizau momentul cu telefoanele mobile cu camera foto, cu aparate de fotografiat sau camere de luat vederi. In finalul slujbei, Arhiepiscopul Tomisului le-a spus credinciosilor: "Lumina aceasta insemneaza dragostea, pacea si intelegerea. Pastrati lumanarea aceasta si aprindeti-o pe vreme de ploaie, de tunete, la necazuri, ca sa va apere si sa va dea putere". Un foc discret de artificii a marcat finalul ceremoniei. Cu lumina lumanarilor amenintata de ploaie, incercand sa o pastreze vie cu hartii si pahare gaurite, oamenii s-au indreptat spre biserici, unde slujba urma sa continue. Un batranel urca treptele, incercand sa duca acasa o lumanare mica, rotunda, intr-un borcan tinut orizontal. A luat un ou rosu oferit de un jandarm, din partea Primariei Mangalia, si a strigat spre o femeie cu un baietel in brate sa vina sa ia si ea un ou rosu pentru copil.

    1 MAI. A doua zi, plaja din fata altarului era curata, pastrand inca urmele sutelor de pasi din noaptea Invierii. Soarele frigea, pe cer nu era nici urma de nor. Cativa oameni iesisera sa se bucure de caldura primei zile de Pasti pe terase, la o bere sau pe plaja. Vreo doi tineri curajosi au facut prima baie in mare de anul acesta. Altii s-au descaltat si au pipait apa rece gheata cu piciorul, apoi s-au retras infrigurati. S-au asezat, s-au lasat batuti de vantul rece al amiezii, stergandu-si cu incantare nisipul lipit de talpi. Spre sud, bratele imenselor macarale din santierul naval stateau nemiscate. Turistii se plimbau lenesi pe dig. E 1 Mai, e duminica, e ziua Domnului. Hristos a Inviat!

    PLIMBARE CU TELEGONDOLA
    Statiunea Mamaia a fost si ea invadata de turisti, care s-au putut bucura de soare in prima zi de Pasti. La 1 Mai, peste 1.000 de persoane s-au distrat asistand la o cursa de masini desfasurata pe Aeroportul International Constanta. La start s-au aliniat in jur de 100 de masini, de toate categoriile, de la Dacii la BMW-uri luxoase, conduse de automobilisti veniti din toata tara. Turistii din Mamaia si Constanta s-au mai putut delecta cu o plimbare pe faleza, la cazinou, si au putut admira peisajul de sus, din telegondola pusa in functiune pentru prima oara in acest an.

    PROTEST
    "Am auzit ca unii, mai carcotasi, sunt de parere ca nu trebuia sa se faca aici slujba de Inviere, pe nisipul asta unde vara stau oamenii dezbracati. Dar locul a fost sfintit inainte sa se ridice altarul. Si, la urma urmei, nu conteaza atat locul cat ce simte fiecare dintre noi cand ia lumina"
    Maria
    localnica
    ×
    Subiecte în articol: special s-au lumina