x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Lumina noastră

Lumina noastră

de Rodica Mandache    |    01 Iun 2008   •   00:00
Lumina noastră

De 1 Iunie redevenim cu toţii din nou copii. Cine nu are copii nu ştie ce este iubirea, spun proverbele. Cine nu are copii nu ştie de ce trăieşte.

De 1 Iunie redevenim cu toţii din nou copii. Cine nu are copii nu ştie ce este iubirea, spun proverbele. Cine nu are copii nu ştie de ce trăieşte.

 

 

De 1 Iunie se sărbătoreşte ziua copiilor. Copiii sînt luminile unui popor. Sînt stîlpii casei. Copiii sînt viitorul ţării. Ei trebuie iubiţi! “Copile, te iubesc/ A spus o mamă cum nu sînt multe/ Te iubesc pentru că ştii/ Atît de bine ce eşti/ Şi te iubesc şi mai mult, copile/ Mai din adîncul inimii, copile/ Pentru ceea ce o să fii/ Ştiind prea bine că ai să

ajungi departe/ Ştiind că marile tale realizări/ Te aşteaptă/ Că-ţi stau în faţă departe/ Şi dincolo de departe/ Şi încă şi mai departe”. (Carl Sandburg)

 

 

De 1 Iunie redevenim cu toţii din nou copii. Uităm de toate şi ne bucurăm de prima zi de vară. În ziua de 1 Iunie sîntem mai buni şi ne gîndim la copilărie. “Către copiii mei/ Fiule, să nu/ Calci de sus/ Să nu-nconvoi spinarea/ Să mergi frumos şi demn/ Şi nezgomotos/ Ca pe obraz/ Lacrima celui care a învins.” (Grigore Vieru)

De 1 Iunie este Ziua Copilului. Ne-ntoarcem spre copilărie şi ştim încă o dată că trebuie să avem grijă de ce va fi şi mai ales că: “Nimic nu se naşte fără rădăcini/ Căci cei ce vin sînt cuprinşi/ Virtual în noi cei ce sîntem”.

 

 

De 1 Iunie se sărbătoreşte copilăria. Copilul este recompensa vieţii. Dar proverbul meu preferat despre copil este unul din Armenia: “Mai bine să cadă un împărat de pe tron/ Decît un copil din leagăn/ Copilul trebuie iubit, cultivat, îngrijit, învăţat, sfătuit/ Copile, Cel mai bine predicator e inima/ Cel mai bun dascăl e timpul/ Cea mai bună carte e lumea/ Cel mai bun prieten e Dumnezeu”. (Carl Sandburg)

 

 

Cine-l vede pe copil cum creşte? Nimeni. El devine în timp. Şi-n fiecare clipă a fost ceea ce urma să fie. Copilul preface totul în miere. Copilul este o comoară neştiută. Copilul este ca o oglindă. Sau ca o fereastră care te ameţeşte puţin. Nu ştiu sigur să mai fi trăit de la copilărie încoace. De unde sînt eu? Sînt din copilăria mea. Sînt din copilăria mea ca dintr-o carte, spune autorul care a scris: “Micul Prinţ”. Cultivaţi cu dragoste inima copilului, căci prin inimă se ajunge la minte. A educa un om înseamnă a-l pune să facă faţă oricărei situaţii grele sau imposibile. În 1954, o americancă a scris un poem despre asta pentru un ziar local. Poemul a devenit clasic, de referinţă, în lumea-ntreagă. Este vorba despre poemul “Copiii învaţă ceea ce trăiesc” scris de Dorothy Law Nolte: “Dacă trăiesc în critică şi cicăleală,/ Copiii învaţă să condamne/ Dacă trăiesc în ostilitate,/ Copiii învaţă să fie agresivi,/ Dacă trăiesc în teamă/ Copiii învaţă să fie anxioşi,/ Dacă trăiesc înconjuraţi de milă,/ Copiii învaţă autocompătimirea/ Dacă trăiesc în gelozie,/ Copiii învaţă să simtă invidia/ Dacă trăiesc înconjuraţi de ridicol,/ Copiii învaţă să fie timizi/ Dacă trăiesc în ruşine,/Copiii învaţă să se simtă vinovaţi/ Dacă trăiesc în încurajare,/ Copiii învaţă să fie încrezători/ Dacă trăiesc în toleranţă,/ Copiii învaţă răbdarea/ Dacă trăiesc în laudă,/ Copiii învaţă preţuirea,/ Dacă trăiesc în acceptare/ Copiii învaţă să iubească/ Dacă trăiesc în aprobare,/ Copiii învaţă să se placă pe sine/ Dacă trăiesc înconjuraţi de recunoaştere,/ Copiii învaţă că este bine să ai un ţel,/ Dacă trăiesc împărţind cu ceilalţi,/ Copiii învaţă generozitatea/ Dacă trăiesc în onestitate,/ Copiii învaţă respectul pentru adevăr/ Dacă trăiesc în corectitudine,/ Copiii învaţă să fie drepţi/ Dacă trăiesc în consideraţie şi bunăvoinţă,/ Copiii învaţă respectul/ Dacă trăiesc în siguranţă,/ Copiii învaţă să aibă încredere în ei şi în ceilalţi. Dacă trăiesc în prietenie,/ Copiii învaţă că e plăcut să trăieşti pe lume.”

 

rodica.mandache@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: special copiii sînt traiesc copiii învaţă