x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Lupta pentru Cotroceni continua

Lupta pentru Cotroceni continua

29 Noi 2004   •   00:00

ALEGERI GENERALE 2004
Uniunea Nationala PSD+PUR a castigat alegerile parlamentare, fiind urmata la circa patru procente de Alianta D.A., conform estimarilor CURS. In batalia pentru Cotroceni se va desfasura un al doilea tur in care se vor confrunta, peste doua saptamani, Adrian Nastase si Traian Basescu.
Totul despre alegeri In site-ul nostru.

Uniunea PSD+PUR este castigatoare in alegeri

Uniunea Nationala PSD + PUR si candidatul sau la Presedintie, Adrian Nastase, au iesit invingatori, potrivit sondajelor la urne realizate la comanda posturilor de televiziune Antena 1 si TVR. Diferentele inregistrate intre Uniune si Alianta PNL-PD variaza intre patru si sase procente, iar intre Adrian Nastase si Traian Basescu, intre 6% si 9%.
GABRIELA ANTONIU, MIRUNA PASA

Click pentru a mari imaginea
INCREDERE. Echipa Uniunii Nationale PSD+PUR a multumit aseara electoratului dupa anuntarea estimarilor institutelor de sondare a opiniei publice
SUMAR
Candidatul Uniunii PSD + PUR la Presedintie, Adrian Nastase, a obtinut 41% din voturi, in timp ce Traian Basescu, candidatul Aliantei PNL-PD, se plaseaza pe locul al doilea, cu 35,3%, releva exit-poll-ul realizat de CURS la ora 21:00, comandat de Antena 1.

Candidatul PRM, C.V. Tudor a obtinut 12,4%, el fiind urmat de Marko Bela (UDMR) - 4,2%, George Becali (PNG) - 2%, Gheorghe Ciuhandu (PNTCD) - 1,8%.

Potrivit CURS, Uniunea PSD + PUR a obtinut la Camera Deputatilor 38,9%, fiind urmata de Alianta D.A. PNL-PD cu 35,4%, PRM - 13,1%, UDMR - 5,5%.

La Senat, Uniunea PSD + PUR - 39%, Alianta PNL-PD - 35,4%, PRM - 13,2%, UDMR - 5,4%.

INSOMAR-MMT. Potrivit exit-poll-ului realizat de Insomar in colaborare cu Metro Media Transilvania (MMT), la comanda TVR, candidatul Uniunii PSD + PUR la Presedintie, Adrian Nastase, a obtinut 43,7% din voturi in primul tur de scrutin, in timp ce Traian Basescu, candidatul Aliantei PNL-PD, are 34,7%, releva sondajul. Adrian Nastase este urmat de C.V. Tudor - 11,6%, Marko Bela - 4,2%, Gheorghe Ciuhandu - 1,7%, George Becali - 1,6%.

La Senat, clasamentul este urmatorul: Uniunea PSD + PUR - 40,1%, Alianta D.A. PNL-PD - 33,8%, PRM - 13,1%, UDMR - 6,1%, PNG - 2,1%, PNTCD - 1,7%

La Camera Deputatilor, clasamentul este: Uniunea PSD + PUR - 39,9%, Alianta D.A. PNL-PD - 33,5%, PRM - 12,8%, UDMR - 6%, PNG - 2%, PNTCD - 1,7%.

PREZENTA LA URNE. Biroul Electoral Central (BEC) a prezentat ieri sondaje estimative privind prezenta la urne. Daca dimineata romanii cu drept de vot nu s-au inghesuit la urne, spre pranz si seara procentul celor care au vrut sa voteze a crescut considerabil.

ORA 9:00. La doua ore de la deschiderea urnelor, prezenta estimata la vot, pe un esantion de 2.570 de sectii de votare, a fost de 3,16%. Prezenta cea mai ridicata s-a inregistrat in judetul Ilfov - 5,49 %, iar cea mai scazuta, in Capitala - 1,27%. La alegerile din 2000, la aceeasi ora, se prezentasera 3,22% dintre alegatori.

ORA 11:00. La patru ore de la deschiderea urnelor, votasera 10,7% dintre romanii cu drept de vot. Judetul cu cea mai mare prezenta la vot era Teleorman, cu 15,76%, in timp ce Timisul era codas - 5,9%. Acum patru ani, la aceeasi ora, prezenta la urne la nivel national era de 10,88%.

ORA 14:00. Pana la ora 14:00 se prezentasera la vot 27,18% dintre romani. Judetul cu prezenta cea mai ridicata era Ilfov - 40,13 %, iar cel cu cea mai redusa prezenta la vot - Timis, cu 19,4%. In 2000, la aceeasi ora, votasera 27,25%.

ORA 17:00. Prezenta la vot la nivelul intregii tari era de 43,76% din numarul total al alegatorilor la ora 17:00, procent foarte apropiat de cel inregistrat la alegerile din anul 2000 (44,02%). O prezenta la vot superioara mediei inregistrate la nivel national s-a inregistrat in judetul Ilfov - 55,46%, in timp ce o participare mai redusa la vot s-a inregistrat in judetul Timis - 33,83%.

ORA 20:00. Cu o ora inaintea inchiderii urnelor se prezentasera la vot 57,13% dintre romanii cu drept de vot. Prezenta cea mai ridicata la vot s-a inregistrat in judetul Ilfov, iar cea mai scazuta, in Satu-Mare - 48,48%. Situatia prezentei la vot la alegerile generale in anul 2000, la aceeasi ora, a fost de 56,52%.

.

Presedintie (exit-poll CURS)
Presedintie (exit-poll INSOMAR)

.

.

Sondaje - Tendintele s-au confirmat

Sondajele de opinie date publicitatii in ultima saptamana de campanie electorala indicau diferente intre primii clasati la Presedintie si parlamentare in intentiile de vot ale romanilor, care s-au confirmat la scrutin.

Astfel, un sondaj IRSOP, realizat in perioada 13-20 noiembrie pentru Greenberg Carville Shrum (GCS), dat ieri publicitatii joia trecuta, arata ca Adrian Nastase conducea in cursa prezidentiala cu 42% din optiuni, urmat de candidatul Aliantei PNL-PD Traian Basescu - 30% si de cel al PRM Corneliu Vadim Tudor - 13%. La alegerile parlamentare, clasamentul preferintelor electorale este urmatorul: Uniunea Nationala PSD+PUR - 39%, Alianta D.A. PNL-PD - 33%, PRM - 14%.

Un alt sondaj de opinie realizat de Institutul Irecson in perioada 16-21 noiembrie releva o detasare neta a candidatului Uniunii Nationale PSD+PUR, Adrian Nastase, fata de candidatul Aliantei D.A., Traian Basescu, in cursa prezidentiala. Astfel, Adrian Nastase ar fi fost votat de 41,11%, urmat de Traian Basescu cu 27,9%, C.V. Tudor cu 10,03%, urmat de Petre Roman cu 4,25%, Gigi Becali cu 4,06%, Marko Bela cu 3,80% si Gheorghe Ciuhandu cu 2,11%. In ceea ce priveste alegerile parlamentare, in favoarea Uniunii Nationale PSD+PUR si-au exprimat intentia de vot 41,5% din cei chestionati, in timp ce pentru Alianta PNL-PD ar fi votat 30,4% din repondenti. (Gabriela Antoniu)

.

.

Senat (exit-poll CURS)
Senat (exit-poll INSOMAR)

.

.

Camera Deputatilor (exit-poll CURS)
Camera Deputatilor (exit-poll INSOMAR)

.

.

.

Interes - Diaspora s-a inghesuit la vot

ANCA ALEXE, ANA-MARIA LUCA

Romanii din comunitatile cele mai mari din strainatate au surprins centrele de votare amenajate in consultate si ambasade.

SPANIA. La Ambasada Romaniei din Madrid am reusit cu greu sa vorbim cu cineva care ne-ar fi putut oferi cateva detalii cu privire la desfasurarea scrutinului electoral. Insa, din informatiile pe care le-am obtinut, romanii din capitala Spaniei au sosit sa voteze dis-de-dimineata si au format chiar cozi imense, care s-au extins pana in piata.

PORTUGALIA. Potrivit Biroului electoral din Lisabona, pana la ora 11:00, ora Portugaliei, s-au prezentat la vot circa 57 de romani. Cu toate acestea, membrii Biroului electoral au declarat ca asteapta ca, dupa terminarea slujbei de duminica, sa se inregistreze un numar mai mare de alegatori.

FRANTA. Cele trei persoane care alcatuiesc Biroul electoral de la Ambasada Romaniei in Franta nu au putut sa faca fata cozilor imense care s-au format in fata cladirii. Si romanii din Franta au sosit la vot inca de dimineata.

GRECIA. La Consulatul general de la Salonic, fluxul de votanti a surprins comisia. Pana la ora 13:00 votasera 82 de romani. Un numar mare comparativ cu alti ani. Reprezentantii Consulatului pun numarul mare de votanti pe seama vremii foarte frumoase de duminica si se asteptau ca pana seara sa apara mai multi.
×
Subiecte în articol: psd eveniment nastase prezenţa pnl-pd