x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "M-am saturat de sclavism in Romania!"

"M-am saturat de sclavism in Romania!"

29 Mar 2004   •   00:00
"M-am saturat de sclavism in Romania!"

Pentru prima oara in istoria post-decembrista a mass-media din Romania, un om de radio a anuntat ca-si va lua viata daca nu-si primeste salariile restante si libertatea de exprimare.

Dupa trei ore in care a incalecat balconul de la etajul doi al redactiei Mix FM, Alin Farcas a ajuns, nevatamat, in mainile politistilor de la Sectia 1.

DJ-ul Alin Farcas, 27 de ani, de la postul Radio Mix FM Bucuresti, a amenintat ieri, in transmisie directa, ca se arunca de la etaj in semn de protest fata de conducerea radioului, pe care o acuza ca ii "ingradeste libertatea de expresie " si nu plateste salariile la timp. In jurul orei 16:00, Alin s-a baricadat in studio si a intrat in direct cu ascultatorii. El a amenintat ca, daca ii intrerupe cineva emisia, se arunca peste balcon, in Calea Victoriei. Directorul de programe al Mix FM, Gabriel Neacsu, a declarat ca nici ceilalti salariati nu si-au primit lefurile, ceea ce a facut ca starea de nemultumire sa fie generala.

"Fac emisie cat vreau eu!"

Portarul imobilului in care functioneaza Mix FM ne-a relatat ca Alin a venit in jurul orei 15:30 impreuna cu un baiat, despre care a declarat ca este fratele sau: "Eu nu am vrut sa-l las sa intre in radio. Dar s-a rugat mult de mine, mi-a spus ca are de facut niste inregistrari... Era cu un baiat, a zis ca-i frate-su’".

"Da-mi banii, boule!"

Dupa ce a reusit sa intre in studio, Alin a asteptat sa iasa toti colegii sai, s-a incuiat pe dinauntru si a intrat in direct. "Directorul Alexandru Lazescu este un hot!", a strigat el de la microfon. "Sunt un DJ tampit care s-a saturat de viata de... pe care o duce. M-am saturat de sclavism in Romania!". Alin s-a plans ca nu si-a primit salariul din iunie 2003, ca i se ingradeste libertatea de exprimare si ca a fost angajat fara carte de munca. "Fac emisie cat vreau eu! Sunt constient ca, din punct de vedere legal, nu este bine ce fac, dar este bine din punct de vedere uman. As vrea sa-i spun lui Lazescu: "Da-mi banii, boule!""

Timp de trei ore, protestul lui Alin a adunat in fata imobilului zeci de oameni, camere de luat vederi, reporteri, politie si o masina a Salvarii.

Lazescu: "Nu e doar o problema financiara"

"Lucrul principal la aceasta ora este ca situatia sa nu degenereze si Alin sa nu faca vreo prostie. E motivul pentru care nu am oprit emisia" - ne-a declarat aseara Alexandru Lazescu, managerul postului si principalul acuzat de protestul lui Alin Farcas. Lazescu recunoaste ca postul are probleme financiare si ca au existat intarzieri salariale, insa crede ca nemultumirile ziaristului nu sunt in principal cele legate de bani. Lazescu sustine ca problemele au inceput in primavara trecuta, cand au schimbat formatul postului si au renuntat la emisiunea de noapte pe care o facea Farcas. Ziaristul ar fi fost nemultumit de faptul ca emisiunea sa a fost mutata in programul zilei si a plecat, revenind la Mix FM in toamna trecuta.

Solidaritate... din Constanta

Cei 12 angajati ai postului de radio Mix Constanta au protestat, ieri, in fata sediului radioului, in semn de solidaritate cu colegul lor din Bucures ti, care s-a baricadat in studio si ameninta ca se arunca de la etaj. Redactorul-sef Radio Mix Constanta, Mihaela Popa, a declarat pentru MEDIAFAX ca ea si colegii ei nu si-au mai primit salariile din luna decembrie 2003. Fiecare dintre ei are de primit in medie cate 15 milioane de lei.

Alin Farcas a jurat ca, daca i se taie emisia, se arunca de la balcon si cine are de platit tot o va face. Colegul sau, Paul, cu care Alin a intrat in direct, a afirmat ca si lui postul de radio ii datoreaza bani, peste 20 de milioane de lei. Farcas sustine ca nu se sacrifica pentru colegii lui care se afla in aceeasi situatie, pentru ca ei "nici macar n-au vrut sa auda de asa ceva". DJ-ul vrea ca gestul lui sa fie un alt fel de "Desteapta-te, romane!" si mai vrea ca el sa fie primul caruia patronul ii cere scuze. Indiferent de consecinte, Alin declara ca e pregatit sa-si asume orice risc. Dupa trei ore in care a vorbit in acelasi timp la microfonul radioului si la telefon cu ziaristi prieteni si necunoscuti, la 19:10 Alin Farcas a coborat in strada. A fost condus imediat la sectia 1 de politie Bucuresti.

Ultima ora

Inspectia muncii verifica deja dosarele de angajare ale salariatilor de la Radio Mix FM.


TATIANA DABIJA, ALEXANDRU NASTASE, MIRUNA MIHALCEA
×
Subiecte în articol: eveniment alin farcas