x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special M.S. Regele Mihai către Ţară De Anul Nou 1989

M.S. Regele Mihai către Ţară De Anul Nou 1989

22 Dec 2008   •   00:00

Români, românce,
Niciodată în preajma Sfintelor Sărbători şi a sfârşitului de an n-am avut inima atât de adânc îndurerată ca azi, când, cunoscând tragica situaţie actuală din ţară, mă adresez vouă.



Distrugerea sistematică impusă de o dictatură nebunească în toate sectoarele vieţii, a tradiţiei şi culturii româneşti, a zguduit puternic conştiinţa universală: voci autoritare venind de pretutindeni s-au ridicat ca să înfiereze procedeele antiumane ale regimului din România. A sosit, deci, momentul ca ţările democratice care au denunţat această tiranie distrugătoare să afirme realitatea şi unitatea Europei în jurul drepturilor individului şi ale naţiilor, tocmai în anul care comemorează cea de-a patruzecea aniversare a proclamării "Drepturilor Omului". Este urgent să se treacă la fapte.

Cu două luni în urmă, am făcut o declaraţie, mulţumind celor care au arătat adevăratul aspect al dictatorului şi al "diktatelor" sale. Acum fac un apel tutu­ror ţărilor democrate ca, unite, să oprească diabolica şi criminala acţiune desfăşurată de un guvern iresponsabil.

Acest apel se adresează mai cu seamă statelor care, la Yalta şi anterior, se angajaseră faţă de ţările eliberate de nazism a lua măsurile politice şi economice care li se cuvin.

În lumea actuală s-a manifestat recent o dorinţă imperioasă de limpezime şi reformare: vechile partide unice apar astăzi ca nişte monştri "antediluvieni", meniţi a dispărea dacă nu se transformă. Pluralismul în viaţa politică  va înlocui în curând organizaţiile monolitice şi desigur că această şedinţă se va impune şi în România.

În prezent, conducătorii români se agaţă de putere, încercând să se ascundă şi, astfel, să stăvilească înaintarea reformelor pornite în Uniunea Sovietică din pură necesitate economică. Ei se căznesc a-şi justifica politica de aşa-zis progres şi de îmbunătăţiri, ce se dovedesc însă minciuni sfruntate în experienţa zilnică a cetăţeanului de rând.

Aceşti coducători falimentari se tem să fie izgoniţi de  la putere de îndată ce aţi avea ceva de spus.

Sforţările neîntrerupte ale celor două supraputeri mondiale spre a-şi ameliora relaţiile nu vor putea dăinui decât dacă URSS slobozeşte încătuşarea naţiunilor colonizate şi cotropite ale Europei răsăritene.

O asemenea eliberare ar duce la o mai bună înţelegere între aceste naţii şi Uniunea Sovietică şi ar fi, totodată, o contribuţie majoră la pacea şi prosperitatea lumii întregi.

Deci, se cuvine să rezistăm prezentului şi să ne pregătim viitorul. Uniţi între noi şi cu vecinii noştri, să ducem lupta paşnică, dar dârză, împotriva silniciei.

Mereu cu gândul la voi, prizonieri ai mizeriei, şi la voi, luptători mereu prigoniţi, vă urez în acest ajun de An Nou, împreună cu Regina Ana, Principesa Margareta şi întreaga familie regală: La mulţi ani mai buni, cu sănătate, fericire şi noroc!
Aşa să ne ajute Dumnezeu!
Mesaj difuzat de "Radio Europa Liberă" în noaptea Anului Nou

×
Subiecte în articol: special