x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Macheta de un miliard de euro

Macheta de un miliard de euro

de Andreea Cascaval    |    Petru Zoltan    |    02 Aug 2006   •   00:00
Macheta de un miliard de euro

Cartierul "Henri Coanda", afacere de un miliard de euro, un vis frumos trans-format intr-un cosmar. Controversata mostenire a Paulinei Bildirescu lasa su-te de familii fara locuinte. O data cu schimbarea regimului politic, Judecatoria Sectorului 1 a decis stoparea lucrarilor ANL, in timp ce sute de familii si-au facut credite la diferite banci pen-tru achitarea casei. Prezentam in serial o escrocherie cosmica.

ANCHETA
Controversata mostenire a Paulinei Bildirescu lasa sute de familii fara locuinte. In primavara anului 2003, Guvernul Nastase lansa proiectul "Henri Coanda" ca fiind cel mai modern cartier de locuinte din Romania. Intre timp s-a schimbat regimul, a aparut un posibil mostenitor, a crescut valoarea terenului, iar Judecatoria Sectorului 1 a decis stoparea lucrarilor ANL. Cartierul Henri Coanda a ramas la nivel de macheta.

In anul 2002, Ministerul Apararii Nationale cedeaza Agentiei Nationale pentru Locuinte un teren de 115 hectare situat in campul Pipera, Sector 1 si Voluntari. In anul 2004, prin Hotararea de Guvern 239, ANL ia in folosinta gratuita terenul si incepe lucrarile. Terenul din campul Pipera a fost trecut in propietatea privata a municipiului Bucuresti si administrarea Consiliului Local al Sectorului 1, iar partea din Voluntari in proprietatea primariei Voluntari si administrarea Consiliului Local Voluntari.

In martie 2003, Guvernul Nastase lansa cu mare tam-tam proiectul ANL "Henri Coanda". Iar fostul director ANL, Cornel Popescu sustinea ca primele locuinte vor fi date in folosinta in toamna anului 2004. Dar se pare ca s-a inselat.

ANL-ul urma sa construiasca 1.111 case. S-au incheiat 984 de contracte. Pe langa case, ansamblul rezidential "Henri Coanda" trebuia sa cuprinda 700 de garsoniere si apartamente cu doua camere in regim de inchiriere pentru tineri, care trebuia terminate in primavara anului 2006.

INCEPEREA LUCRARILOR. In anul 2004, ANL primeste autorizatia de constructie pe partea de Voluntari si incepe lucrarile. Desi in Hotararea de Guvern 239/2004, se scria ca terenul este destinat realizarii "unor locuinte pentru tineri destinate inchirierii, lucrari de drumuri, lucrari necesare asigurarii cu utilitati si dotari tehnico-edilitare a constructiilor de locuinte, precum si alte obiective de interes public potrivit planurilor de urbanism", ANL-ul nu a respectat asta intru totul. S-a inceput constructia unor case cu credit ipotecar, urmand ca apoi sa se construiasca si locuintele de inchiriat pentru tineri.

In anul 2005, imediat dupa schimbarea Guvernului Nastase, s-a schimbat si directorul ANL: "La preluare am constatat o sumedenie de probleme. Intai de toate, totul era blocat. In momentul in care a aparut primul semnal de restituire s-a oprit tot ce insemna proceduri pe acest amplasament". Primaria Sectorului 1 a refuzat sa elibereze autorizatia de constructie. Motivul a venit de la Directia Evidenta Imobiliara si Cadastrala: "26 de dosare s-ar putea identifica pe zona de interes, dar sunt lipsite de planurile de parcelare vechi din zona ce ar face posibila reconstituirea imobilelor revendicate. Pentru restul nu s-a putut face identificarea, deoarece notificarile nu sunt completate cu rapoarte de expertiza extrajudiciara, motiv pentru care s-a solicitat completarea cu acestea urmand ca dupa completare sa fie retransmise pentru verificare". In anul 2006, ANL primeste autorizatia de constructie de la Primaria Sectorului 1.

MACHETA. Casele ANL s-au construit doar pe hartie

SISTAREA LUCRARILOR. In anul 2001 apare un anume Ion Radu Fotino care depune o cerere de revendicare a unui teren din orasul Voluntari, dandu-se unic mostenitor de drept al averii unei vechi familii de mosieri din zona. Pentru ca locatia adevaratei mosii era greu de recuperat, in anul 2005, Fotino cere o expertiza a terenului. Pe baza acesteia cere sistarea lucrarilor din Cartierul Henri Coanda la Judecatoria Sectorului 1, desi nu avea dreptul de proprietate asupra terenului la acea data. Surpriza... Din expertiza subinginerului Romulus Benone reiese ca terenul pe care construieste ANL se suprapune cu cel din expertiza. Alte trei expertize facute de experti judiciari demonstreaza contrariul. Pe baza aceleiasi expertize, Judecatoria Buftea, prin judecatoarea Petcu Roxana Ioana, obliga Comisia Locala Voluntari si Comisia Judeteana Ilfov sa puna in posesie si sa elibereze titlul de proprietate pe terenul solicitat. Si iata cum, pe baza unei expertize neautorizate, sute de oameni raman cu locuintele in stadiul de machete.

Pe langa multe alte nereguli, pe care le vom prezenta in numarul urmator, se pare ca la Judecatoria Buftea nu a interesat pe nimeni statutul terenului revendicat. In anul 1935, terenul pe care se construieste acum cartierul avea statutul de teren expropiat. Autoritatile ar fi trebuit sa stie macar ca in anul 2002, terenul pe care este amplasat Cartierul "Henri Coanda" a fost trecut din proprietate publica a statului in proprietate privata si in folosinta gratuita a ANL-ului pentru constructia de locuinte pentru tineri si constructia de locuinte cu credit ipotecar, prin Hotararile de Guvern 394/2002 si 628/2002.

Odata inceputa lucrarea, investitiile de aproximativ 6 milioane de euro, realizate de ANL, pe amplasamentul Cartierului Coanda trebuia protejate prin conservarea constructiilor. Asa ca, si dupa hotararea de sistare a lucrarilor, ANL a dus constructia caselor la un punct din care nu se mai puteau deteriora asa repede. In cazul in care Ion Radu Fotino primeste castig de cauza, statul va trebui sa despagubeasca contractantii cu milioane de euro, bani pe care majoritatea locatarilor i-au virat in conturile deschise in scopul construirii caselor. "La aceasta data avem cheltuieli, atat de la autoritatile locale, cat si de la beneficiarii de locuinte, in valoare de 6 milioane de euro", spune directorul ANL.

CONTRIBUTIA STATULUI
DEGRADARE. Banii statului au fost investiti pe un teren nesigur
Statul roman contribuie cu 10 milioane de euro la constructia Cartierului "Henri Coanda", bani cu care Electrica va construi reteaua de electricitate. Distrigaz Sud va beneficia de aproximativ 20 de miliarde de lei pentru reteaua de gaze. Guvernul acorda o subventie de 19% pentru locuintele construite prin ANL. In cazul in care lucrarile sunt contractate de antreprenori independenti subventia nu se mai acorda. Din fondurile Primariei Ilfov trebuia sa fie construite strazile dintre proprietati, iar Consiliului Judetean Ilfov ii revenea constructia drumurilor principale din Cartierul "Henri Coanda". Fostul primar al Sectorului 1, Gherasim, prin Primaria Sectorului 1, trebuia sa finanteze reteaua de apa si canalizare. Primariile Sectorului 1 si Voluntari trebuia sa concesioneze terenul beneficiarilor pe o perioada de 49 de ani, cu drept de cumparare.
×