x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Macovei tace si nu raspunde la intrebari

Macovei tace si nu raspunde la intrebari

de Gabriela Antoniu    |    06 Feb 2006   •   00:00
Macovei tace si nu raspunde la intrebari

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a refuzat sa raspunda intrebarilor Jurnalului National daca s-a intalnit sau nu cu avocatii lui Dinu Patriciu. Chiar daca este vorba de raspunsuri care ar fi lamurit amestecul Executivului in actul de justitie.

Cristian Iordanescu, unul dintre avocatii lui Dinu Patriciu si decanul Baroului Bucuresti, a luat cina asta-vara cu ministrul Justitiei, Monica Macovei, pe terasa Vox Maris din Costinesti. Ovidiu Budusan, un alt avocat al lui Patriciu, a fost aparat chiar de Monica Macovei. El este si consilier juridic la Agentia de Monitorizare a Presei condusa de Mircea Toma, in biroul caruia s-a intalnit cu ministrul Justitiei.

Anul trecut, in vara, cotidianul Evenimentul zilei relata ca ministrul Justitiei, Monica Macovei, prezent la Congresul Avocatilor desfasurat la Costinesti, ar fi petrecut o seara de pomina pe terasa complexului "Vox Maris". Relatarile s-au axat la vremea respectiva pe faptul ca ministrul Macovei ar fi baut peste masura si ar fi spart cateva pahare, scapandu-se un amanunt extrem de important. Si anume ca unul din avocatii omului de afaceri Dinu Patriciu in dosarul Petromidia, Cristian Iordanescu, se afla la masa cu ministrul in seara cu pricina.

DEZVALUIRI. De altfel, respingand informatiile aparute in Evenimentul zilei, Monica Macovei recunoaste ca a luat cina cu Iordanescu: "La cina din seara zilei de 17 iunie am fost in compania unor cunoscute personalitati, printre care Calin Zamfirescu, presedintele Uniunii Avocatilor, Gheorghe Florea, prim-vicepresedintele Uniunii, Cristian Iordanescu, decanul Baroului Bucuresti, Ionel Hasotti, decanul Baroului Constanta, prin care oricand s-ar fi putut verifica informatia".

La randul sau, Cristian Iordanescu a confirmat ca a stat la masa cu Monica Macovei ,ministrul Justitiei, si a negat acuzatiile ca aceasta ar fi baut peste masura: "O gogomanie, o intoxicare ordinara. Ma indoiesc ca doamna Macovei ar fi facut asa ceva, pozitia nu-i permite. Personal, nu am vazut nimic, chiar daca am stat o buna perioada chiar la masa doamnei ministru", a declarat decanul Baroului Bucuresti.

BUDUSAN INTRA IN SCENA. Cu doua saptamani inainte de incidentul de la Vox Maris, Curtea de Apel Bucuresti decisese ca Dinu Patriciu sa fie cercetat in stare de libertate in dosarul Petromidia.

Cel care a reusit la 2 iunie 2005 eliberarea din arest a lui Dinu Patriciu, retinut 24 de ore de procurorii Parchetului National Anticoruptie, a fost Ovidiu Budusan. El este cunoscut ca un apropiat al ministrului Justitiei, Monica Macovei. In 2001, Budusan a fost acuzat ca ar fi expediat in Franta, mai precis judecatorului Henri Poncs de la Tribunalul de Mare Instanta de la Paris, documentele legate de afacerea "Costea", cerute printr-o comisie rogatorie. De asemenea, lui Budusan i s-a reprosat ca ar fi tergiversat solutionarea unor dosare si i-a fost retrasa delegarea la Parchetul General. Ulterior, un consiliu de disciplina a decis excluderea lui Budusan din Magistratura. Procurorul a contestat aceasta sanctiune in cadrul unui proces in care avocata sa era chiar actualul ministru al Justitiei, Monica Macovei. Magistratul a reusit sa obtina in anul 2002 o sentinta prin care isi demonstra nevinovatia si a obtinut reprimirea sa in randurile procurorilor. In acea perioada, el s-a adresat Ambasadei Frantei la Bucuresti si a cerut azil politic in aceasta tara din cauza presiunilor care se faceau asupra sa. Ulterior, el si-a dat demisia si a intrat in avocatura.

Potrivit relatarilor din presa, anul trecut era in carti pentru a ocupa postul de sef al PNA, dar presedintele Basescu s-ar fi opus tocmai pentru ca era unul din avocatii lui Dinu Patriciu. Desi nu a putut fi inscaunat la sefia PNA, Budusan a fost cel care i l-a recomandat Monicai Macovei pe Daniel Morar, viitorul inlocuitor al lui Ioan Amarie.

CONSULTARI. De altfel, cand a anuntat ca Morar este propus pentru sefia PNA, Macovei a explicat ca l-a ales pe acesta in urma unui interviu la care au participat mai multi procurori si ca a tinut cont si de recomandarile primite din partea mai multor persoane. "L-am chemat la interviu pe Morar, iar la selectie au participat, alaturi de mine, si consilieri din afara institutiei", a spus ministrul Justitiei.

De asemenea, Ovidiu Budusan ar fi fost luat in calcul pentru a ocupa un post de consilier al ministrului Macovei si ca posibil inlocuitor al procurorului general Ilie Botos.

AUDIERE
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, si procurorul sef al DNA, Daniel Morar, sunt convocati, in zilele de marti si miercuri, pentru a fi audiati la Comisia de abuzuri a Camerei Deputatilor, a declarat ieri Horea Uioreanu, vicepresedintele comisiei. Conform declaratiilor lui Uioreanu, audierile au la baza sesizarile omului de afaceri Dinu Patriciu, care a reclamat abuzuri in cercetarea penala. "Domnul Patriciu ne-a sesizat asupra faptului ca documente cerute de DNA si depuse au fost trimise concurentei care le-a folosit in procese impotriva Rompetrol. Sunt scurgeri de informatii grave, pe care trebuie sa le verificam", a explicat Uioreanu, citat de Mediafax.

MONICA MACOVEI NE REFUZA SI ASTEAPTA
Click pt. a mari imaginea
Nici Monica Macovei nu a raspuns la intrebarea daca s-a intalnit cu Ovidiu Budusan. Nici prin purtatorul de cuvant al ministerului, nici direct la conferintele de presa. Ca urmare, Jurnalul National i-a adresat ministrului Justitiei, printr-o hartie oficiala, trei intrebari legate de intalnirea cu Budusan. Dar nici la solicitarea in scris adresata de ziarul nostru. Joi, 2 februarie 2006, Monica Macovei nu a dat raspunsurile asteptate. Iata care sunt intrebarile Jurnalului National catre ministrul Justitiei:
  • Din primavara anului trecut, de cand este avocatul lui Dinu Patriciu, cate intalniri ati avut cu Ovidiu Budusan?
  • Unde au avut loc aceste intalniri?
  • Ce ati discutat in cadrul acestor intalniri?
    La toate aceste intrebari, am primit de la consilierul personal al ministrului Justitiei urmatorul raspuns:

    La data de 30 ianuarie 2006, Jurnalul National publica articolul intitulat "Alte cinci intalniri de taina", cu precizarea, acum suntem in masura sa va informam despre alte cinci asemenea intalniri. Conform acelorasi surse, "triunghiul" s-a mai intalnit la Palatul Victoria inca de cinci ori. Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a negat aceste informatii in mod ferm. Jurnalul National nu a oferit nici o dovada care sa sustina informatiile. In aceasta situatie, in care Jurnalul National publica informatii false, ne rezervam dreptul de a nu mai raspunde unor intrebari care pot intretine si alimenta aceste neadevaruri. Asteptam de la Jurnalul National o atitudine corecta si retractarea informatiilor publicate.
  • GUVERNUL NE TRIMITE LA SGG SI SPP
    Click pt. a mari imaginea
    In baza Legii 544/2001, Jurnalul National a inaintat la 31 ianuarie o adresa oficiala Guvernului, in atentia premierului Tariceanu, prin care a cerut sa ne puna la dispozitie registrul de intrari de la Palatul Victoria. Precizam in adresa inaintata premierului ca demersul nostru urmareste corecta informare a opiniei publice in legatura cu intalnirile pe care le-a avut cu Dinu Patriciu si Monica Macovei. "Toate aspectele care tin de evidenta accesului si a circulatiei persoanelor in sediul Guvernului - Palatul Victoria intra in sfera de competenta a Secretariatului General al Guvernului si a Serviciului de Protectie si Paza. De aceea, pentru solutionarea cererii dumneavoastra, va rugam sa va adresati celor doua institutii mentionate. Cat priveste informatiile legate de activitatea premierului Calin Popescu Tariceanu, Biroul de presa reitereaza ca a existat o singura intalnire la care au participat premierul, Calin Popescu Tariceanu, ministrul Justitiei, Monica Macovei, si presedintele Rompetrol, despre al carei continut am informat deja public. Informatiile privind existenta unor alte intalniri intre primul-ministru, ministrul Justitiei si Dinu Patriciu sunt complet false", a fost raspunsul primit de la Biroul de presa al Guvernului.

    SECRETARIATUL GENERAL AL GUVERNULUI O DA MAI DEPARTE
    Click pt. a mari imaginea
    Jurnalul National a inaintat o adresa oficiala si secretarului general al Guvernului, Mihai Voicu, in care solicita registru de intrare si iesire de la Palatul Victoria. Cererea de a ne pune la dispozitie Registrul de intrare-iesire de la Palatul Victoria cuprinzand perioada 26 decembrie 2004 - 31 ianuarie 2006 a fost facuta in conformitate cu Legea 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public. Iata ce raspuns am primit de la Secretariatul General al Guvernului:
    "In legatura cu cererea dumneavoastra formulata in baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public si inregistrata la cabinetul ministrului delegat pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului cu nr. 20/1316/MAV din data de 02.02.2006, va informam ca aceasta a fost transmisa spre competenta solutionare Serviciului de Protectie si Paza, cu rugamintea de a dispune informarea dumneavoastra cu privire la concluziile analizei, in conformitate cu prevederile legale in vigoare".

    SPP ZICE CÃ... INFORMATIA NU POATE FI FÃ...CUTÃ... PUBLICÃ...
    Click pt. a mari imaginea
    Jurnalul National s-a adresat si Serviciului de Protectie si Paza pentru a obtine registrul de intrare-iesire de la Palatul Victoria. SPP, prin directorul, secretar de stat, general de brigada, dr. Lucian Pahontiu, ne-a transmis urmatorul raspuns:
    „La adresa dumneavoastra numarul 107/31.01.2006 prin care ne solicitati punerea la dispozitie a „registrului de intrare-iesire" de la Guvernul RomAniei n perioada 26 decembrie2004-31 ianuarie 2006, va informam ca aceste date, conform art. 12 lit. d, raportat la art. 2 lit. c din Legea 544/2001, nu pot fi facute publice. Serviciul de Protectie si Paza executa controlul accesului conform normelor regulamentului privind accesul si circulatia persoanelor n sediul Guvernului RomAniei, aprobat de Secretariatul General al Guvernului. In spiritul relatiilor de buna colaborare cu institutia dumneavoastra, va asiguram de ntreaga noastra disponibilitate".

    APAR ALTE REUNIUNI ALE TRIPLETEI
    Cand Jurnalul National dezvaluia la 23 ianuarie intalnirea pe care omul de afaceri Dinu Patriciu a avut-o la Palatul Victoria cu premierul Tariceanu si cu ministrul Justitiei, Monica Macovei, presedintele Rompetrol a fost primul care a recunoscut intrevederea, sus-tinand ca ea s-a petrecut insa prin martie-aprilie. Contrazis de Macovei si Tariceanu, care au convenit pe luna iunie, Patriciu se mai gandeste, isi consulta agenda si se opreste si el asupra lunii iunie. Seful Rompetrol precizeaza ulterior, intr-un interviu acordat Jurnalului National, ca intalnirea a avut loc mult dupa data de 2 iunie 2005, cand Curtea de Apel a decis cercetarea sa in stare de libertate. Jurnalul National a revenit saptamana trecuta si a dezvaluit ca au mai avut loc alte cinci intalniri pe care "triunghiul" Tariceanu-Patriciu-Macovei le-a avut la Guvern. Majoritatea acestor date are un element comun: in preajma lor, daca nu in aceeasi zi, a avut loc si cate o vizita a lui Dinu Patriciu la Parchet pentru a fi audiat. Cei trei implicati neaga participarea lor la aceste intalniri. Sursele noastre sunt aceleasi care ne-au dezvaluit si intalnirea pe care cei trei au recunoscut-o acum doua saptamani. Nu inainte de a se incurca intr-un sir de minciuni din care nu au reusit sa iasa nici macar cu o informatie elementara: cand anume a avut loc intalnirea pe care ei o recunosc ca avand loc "undeva in iunie"?

    INTALNIRI BUDUSAN-MACOVEI
    Surse politice, confirmate de surse judiciare, ne-au relatat despre alte cateva intalniri pe care le-ar fi avut ministrul Justitiei, Monica Macovei, cu unul dintre aparatorii lui Dinu Patriciu, avocatul Ovidiu Budusan (foto stanga). Intalnirile ar fi avut loc la biroul lui Mircea Toma de la Agentia de Monitorizare a Presei. In convorbiri, cei doi, lasati singuri, ar fi abordat cazul Rompetrol. Pentru a verifica aceste informatii, am incercat sa-i contactam pe cei trei. Singurul raspuns oficial al lui Mircea Toma a fost: "Eu nu dau declaratii nici unei institutii media din trustul lui Dan Voiculescu!". Agentia de Monitorizare a Presei a colaborat cu APADOR CH, pe vremea cand Monica Macovei era presedinte, in cadrul unor actiuni ale societatii civile, cum a fost, spre exemplu, dosarul stenogramelor PSD. Nemultumit ca procurorii care au anchetat dosarul stenogramelor "n-au cautat alte probe unde trebuia", Mircea Toma declara ca intentioneaza sa "reaseze lucrurile", dupa o consultare cu avocatul Budusan. (Violeta Fotache, Gabriela Antoniu)

    CALENDARUL INTALNIRILOR
    Din informatiile pe care le detinem, reiese ca a avut loc o serie de intalniri in care apar premierul, presedintele Rompetrol sau unul din avocatii sai si ministrul Justitiei:
  • 12 aprilie 2005: Palatul Victoria; are loc o intalnire intre premierul Tariceanu, ministrul Justitiei, Monica Macovei, si Dinu Patriciu
  • 26 mai 2005: Palatul Victoria; are loc o intalnire intre premierul Tariceanu, ministrul Justitiei, Monica Macovei, si Dinu Patriciu
  • inceputul lunii iunie 2005: Palatul Victoria; are loc o intalnire intre ministrul Justitiei, Monica Macovei, premierul Calin Popescu Tariceanu si presedintele Rompetrol, in care se discuta despre reforma in Justitie si implicatile politico-financiare ale dosarului Rompetrol
  • 17 iunie 2005: terasa Vox Maris Costinesti; are loc o cina la care participa ministrul Justitiei, Monica Macovei , Calin Zamfirescu, presedintele Uniunii Avocatilor, Gheorghe Florea, prim-vicepresedintele Uniunii, Cristian Iordanescu, decanul Baroului Bucuresti, Ionel Hasotti, decanul Baroului Constanta
  • 17 iulie: un restaurant din Snagov; are loc o intalnire intre premierul Tariceanu, Dinu Patriciu, un reprezentant al industriei de tutun, Peter Imre, directorul Ziua, Sorin Rosca Stanescu
  • 8 septembrie 2005: Palatul Victoria; are loc o intalnire intre premierul Tariceanu, Monica Macovei si Dinu Patriciu
  • 3 octombrie 2005: Palatul Victoria,;are loc o intalnire intre premierul Tariceanu, Monica Macovei si Dinu Patriciu
  • ×