x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Madlenele doamnei Nanu

Madlenele doamnei Nanu

de Roxana Ioana Ancuta    |    01 Noi 2009   •   00:00
Madlenele doamnei Nanu

"Toate lucrurile care sunt pline de amintiri degajă o visare care te îmbată şi care te face să mergi rătăcind mult timp." (Victor Hugo).



Adina Nanu, istoric şi critic de artă, a vernisat cu puţin timp în urmă la Muzeul Naţional de Istorie o expoziţie. O expoziţie care, în ciuda temei pe care o propune - Eleganţă bucureşteană - evoluţia modei bucureştene de-a lungul a trei secole - oferă, de fapt, vizitatorilor un loc de întâlnire a amintirilor, pentru că fiecare piesă vestimentară şi fiecare accesoriu care întregesc această colecţie ascund o poveste. Prin urmare, ochiul vede, iar mintea şi sufletul se hrănesc cu poveştile unor vechi obiecte, poveşti care, la urma urmei, ne pot duce pe fiecare cu gândul la propriile amintiri. E ca şi cum mănânci din madlenele lui Proust, moment în care intri în transa visării.

Pe Adina Nanu am găsit-o la muzeu, într-un moment în care am avut noroc să ne bucurăm de zilele mai călduroase ale lui octombrie. Înconjurată de câteva vechi prietene, poposea în faţa fiecărei piese expuse în muzeu, "îmbrăcând-o" în detalii.  

"Este o haină căpătată de la o colegă de liceu. Şi-a dat seama că nu mai are ce face cu ea, fiind total ieşită din modă, însă corespunde unui tip de croială care se făcea prin anii '20. (...) Căruţul acesta a fost găsit în podul localului Universităţii Naţionale de Arte din Griviţei 28. Casa a fost iniţial cazarmă. Probabil că la 1900 a locuit acolo un ofiţer, a avut copii mici, au crescut, căruţul a fost dus în pod... Eu m-am nimerit în zona Universităţii chiar în ziua în care nişte muncitori îi dădeau târcoale. Îi şterpeliseră deja coviltirul. Acolo, profesorii, foşti elevi ai mei de pe vremuri, când au văzut că mă interesează, mi-au spus: «Vi-l dăruim». Este din răchită împletită, cu model de dantelă, iar rochiţa de botez a fost a Monicăi Pillat, nepoata lui Ion Pillat şi fata lui Dinu Pillat, şi a fost făcută din prima rochie de bal a maică-sii." Fiecare obiect expus este o moştenire. De la prieteni, de la rude, o moştenire a timpului şi conjuncturii care le-au adus în calea Adinei Nanu.

Ţinutele prezentate în cadrul "Eleganţei bucureştene" au fost strânse în timp, cu ajutorul familiei şi al prietenilor. "Foarte multe dintre aceste obiecte expuse au aparţinut mamei, bunicii, soacrei, socrului... Aşa că eu în fiecare ţinută văd pe cineva. Îl văd pe cel care a avut-o. Pentru mine, unele dintre ele sunt mai preţioase ca obiecte, iar altele sunt mai impregnate de amintiri."

Expoziţia Adinei Nanu - consacrată în totalitate costumului de damă şi bărbătesc - urmăreşte evoluţia hainelor prin prezentarea a peste 60 de ţinute. "Aceste obiecte vin periodic, prin urmare, colecţia, care s-a făcut singură, creşte de la sine. Parcă ar avea rădăcini. Iar eu nu pot să o abandonez ori să o donez vreunui muzeu, pentru că ea ar intra în depozite şi nimeni nu ar mai vedea nimic."

Vizitatorul călătoreşte în timp, descoperă farmecul vremurilor de altădată (crinolinele), cât şi al celor mai recente (jeans-ul). Intervalul de timp pe care îl marchează expoziţia ca perioadă istorică este cuprins între 1850 şi până în 2000. Pe lângă piesele vestimentare sunt expuse diverse accesorii ale lor, precum pantofii (din păcate, de teama hoţilor, Adina Nanu a retras din expoziţie cele mai multe perechi de pantofi care însoţeau colecţia), pălării, truse de perii, genţi, mănuşi şi dantelării.

Colecţia de costume a Adinei Nanu este completată de o piesă specială. O rochie purtată de Regina Maria în anul 1896, la petrecerea ce a urmat încoronării ţarului Nicolae al II-lea. "Această rochie, care face parte din patrimoniul Muzeului de Istorie, este o rochie de bal pe care a purtat-o la nunta unuia dintre ţarii Rusiei. Este brodată de mână şi ani a trebuit să fie restaurată până ce a ajuns în starea asta foarte bună. Este o rochie de ceremonie cum nu purtau decât reginele şi este foarte bine că muzeul a plasat-o acolo, ca emblemă a eleganţei bucureştene."

Adina Nanu este autoarea singurei cărţi de istoria costumului publicate în România - "Artă, stil, costum". Colecţia de haine purtate pe aripile timpului  va mai putea fi văzută în cadrul Muzeului Naţional de Istorie până la 30 noiembrie.

×
Subiecte în articol: tentaţii