x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Madrigal şi-a luat adio de la maestrul lor

Madrigal şi-a luat adio de la maestrul lor

de Alex Revenco    |    Ema-Augusta Banu    |    05 Ian 2011   •   18:46
Madrigal şi-a luat adio de la maestrul lor
Sursa foto: Mugur Vărzariu/Intact Images

145129-mugur-varzariu-intact-20110105110041012.jpgIeri-dimineaţă, după ora 9:00, în foaierul Ateneului Român, unde se au­zea discret muzica Madrigalului, nu­meroase personalităţi din lumea mu­zicală de la noi au venit la adu­narea de doliu în memoria maestrului Marin Constantin. Alături de soţia Hrisanta, fiul Ion şi fiica Noemi au fost prezenţi Keleman Hunor – Ministrul Culturii şi (al) Patrimoniului Naţional, Irina Cajal – subsecretar de stat în Ministerul Culturii, Adrian Iorgulescu – preşedintele UCMR, Andrei Dimitriu – Directorul Filarmonicii Naţionale George Enescu, Dan Dediu – Rectorul Universităţii de Muzică Bucureşti (Conservatorul), soprana Angela Gheorghiu, dirijorii Voicu Enăchescu, Horia Andreescu, Răzvan Cernat, Petre Crăciun, Dan Mihai Goia, Voicu Popescu, Ionuţ Pruner, compozitorii Constantin Arvinte şi Dan Buciu, muzicologii Viorel Cosma şI Octavian Lazăr Cosma, fosta „madrigalistă” Cornelia Andreescu, Director al casei de discuri Electrecord.

Mesajul I.P.S. Daniel a fost citit de preotul Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. După ora 10:00, actualii componenţi ai Madrigalului, în costumaţii de scenă s-au strâns în jurul catafalcului şi au cântat, pentru ultima oară, alături de maestrul lor, în deschiderea şi pe parcursul ceremoniei. După un scurt şi emoţionant mesaj de adio, directorul Filarmonicii Naţionale George Enescu, Andrei Dimitriu, a dat cuvântul mai multor personalităţi, care şi-au luat rămas bun de la maestrul Marin Constantin.

Adrian Iorgulescu: „Veneam aici în perioada Crăciunului şi a Anului Nou să ascultăm colinde în interpretarea Madrigalului şi a maestrului Marin Constantin... spunea cineva că maestrul a trecut în nefiinţă, nu este aşa... pleacă de lângă noi puţin, într-o apropiată eternitate”; Viorel Cosma: „Marin Constantin a urcat toate treptele perfecţiunii artistice.. a lucrat cu Madrigalul până la epuizare... s-a stins la 1 ianuarie, când se zice că ţi se iartă toate păcatele... Marin Constantin a avut doar patima muzicii, pe care o cântă de mii de ani numai îngerii. Iată că, acolo în ceruri, le-a sosit dirijorul mult aşteptat”.

Dirijorul Horia Andreescu şi-a amintit „Marin Constantin mi-a spus de la început «apucă-te de dirijat» şi eu i-am replicat «dar vreau să studiez compoziţia»... şi până la urmă a fost cum mi-a zis de la început... Noua generaţie de muzicologi va cerceta, cu siguranţă,  această mare personalitate... de care se leagă, printre altele, renaşterea muzicii vechi, a unei tradiţii pierdute”. Dan Dediu: „Marin Constantin a fost un împărat al mu­zi­cii, care a murit după cum a trăit... în­totdeauna a dorit s fie primul şi iată că ne- a părăsit pe 1 ianuarie”. Kelemen Hunor: „Prin plecarea lui, suntem mai săraci, mai puţini... Ceea ce a creat într-o viaţă întreagă nu trebuie lăsat să dispară, să păstrăm aceas­tă moştenire, Madrigalul, care fa­ce parte din patrimoniul cultural na­ţio­nal şi universal... împreună cu fa­milia vom înfiinţa o fundaţie cultu­ra­lă Marin Constantin... Asta trebuie să facem pentru acest om minunat...”

După omagiul adus la Ateneul Român, la biserica Boteanu, aflată în imediata vecinătate a instituţiei de cultură, un sobor de preoţi a oficiat slujba religioasă.
În onoruri militare, trupul Dirijorului Marin Constantin,”părintele” corului Madrigal, a fost înhumat apoi, la Cimitirul Evanghelic Lutheran din Bu­cureşti.O mână de oameni apro­piaţi au înfruntat cu stoicism frigul de afară şi i-au stat alături maestrului pentru ultima dată, înlăcrimaţi în tăcere.

Printre aceştia s-au numărat soţia, fiul şi fiica dirijorului, colegi, membrii ai corului Madrigal, cunoscuta so­prană, Angela Gheorghiu dar şi una din preferatele maestrului, mezzosoprana Veronica Stoica:
„Este foarte dificil, într-adevăr, ne despărţim dar maestrul a lăsat în viaţa noastră momente atât de fru­moa­­se şi de înălţătoare. Este un dar pe care ni l-a făcut României, nouă ca ma­drigalişti poate vi-l face şi dumnea­voastră atunci când ascultaţi un CD cu Madrigalul. Maestrul a lăsat în ur­ma lui clipe de fericire pe care pu­tem să le trăim dincolo de momentul ăsta trist” a declarat Veronica Stoica.

Pentru fiul său, Marin Constantin a fost omul care „a iubit oamenii prin muzică, adică prin forma cea mai sublimă prin care iubirea de aproape se poate manifesta, dincolo de cuvinte, de idei religioase, dincolo de dogme şi de linii politice. Ceea ce mi-a  transmis mie, ca un alchimist care transmite altui alchimist, a fost ştiinţa secretă a uitării de sine în momentul în care doreşti să dăruieşti muzică altora” a declarat, după înmormântare, dirijorul Ion Marin.

„Era o telepatie la propriu pe care o transmitea maestrul. Intram cu toţii într-un fel de transă în timp ce cântam. Chiar şi astăzi la Ateneu, când am cântat, am făcut-o cu dânsul în faţă, pur şi simplu, aşa cum îl ştiam” ne-a dezvăluit Angela Baciu, membră a Corului Madrigal.

 

Madrigalul, încotro?
În 1992, corul Madrigal a fost de­cla­rat „bun al patrimoniului universal UNESCO”, la Paris. „Corului Madrigal şi lui Marin Constantin, monument de frumuseţe şi sensibilitate emoţională, pe care ni-l oferă Ro­mânia, luminii şi speranţei”, a spus Frederico Mayor – Director general UNESCO, cu prilejul atribuirii titlului de Ambasador de Onoare UNESCO maestrului Marin Constantin, iar Corului Madrigal-titlul de „Bun al Patrimoniului Universal UNESCO”. Sub bagheta sa, Madrigal a susţinut peste 3.500 de concerte. La 23 decembrie 2004, împreună cu celebra soprană Angela Gheorghiu, la Sala Palatului din Bucureşti a avut loc ultimul ma­re concert Ma­drigal, cu maestrul la pupitru, reci­talul din 2005, din ca­drul Festivalului George Enescu, fiind creditat drept ultimul concert al dirijorului.

La sfârşitul recitalului susţinut în 2007 (Festivalul Enescu) de Filarmonica din Munchen şi co­rul Ma­dri­gal (Carmina Burana – dirijor Ion Marin), fiul şi-a invitat tatăl pe sce­nă pentru aplauze. Ultimul concert important al Madrigalului (fără maestru) a fost în 2009, la Ate­neul Român (Festivalul Enescu), când corul a interpretat „Missa În­co­ronării” a lui Mozart, cu soprana Nathalie Dessay-solistă. În ultima vreme, Madrigal a susţinut diferite concerte (cel mai recent în decembrie 2010, în catedrala Sf Iosif din Bucureşti) sub conducerea unor dirijori aspiranţi: Bogdan Andro­na­che, Anna Ungureanu, Florian Cos­tea, Emanuel Pecingină, Adriana Dră­gan. În vara anului trecut, în ul­ti­mul său interviu, la TVR, maes­trul a spus la un moment dat: „Eu sunt Madrigal, iar Madrigalul e Marin Constantin”. Fostă componentă a corului, Cornelia Andreescu a spus: „Doresc membrilor acestei formaţii să meargă înainte, dar fără Marin Constantin va fi un alt Madrigal”.

×
Subiecte în articol: special