x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Magistrat bogat, magistrat sărac: Ea l-a eliberat pe Gorbunov

Magistrat bogat, magistrat sărac: Ea l-a eliberat pe Gorbunov

de Mihai Gavrila    |    05 Feb 2009   •   00:00
Magistrat bogat, magistrat sărac: Ea l-a eliberat pe Gorbunov


Prin sentinţa 178/05.05.2008, judecătoarea Maria Nicola i-a permis lui Serghei Gorbunov, moldoveanul care strânsese condamnări însumând 25 de ani, să părăsească detenţia pentru a se opera de un "blestemat" de glaucom. Asta după ce infractorul făcuse ulterior mai multe încercări de întrerupere a executării pedepsei, ultima dintre ele fiind respinsă de completul condus de judecătoarea Aurora Samil. Dacă aruncăm un ochi prin declaraţiile de avere ale celor două colege, vom constata că judecătoarea care l-a eliberat prea uşor pe Gorbunov este de două ori mai bogată decât cea care ar fi vrut să-l ţină în puşcărie. Ba, mai mult, se pare că statul plăteşte bine mila pentru infractori de teapa acestui Gorbunov, din moment ce Maria Nicola primeşte de la Ministerul Justiţiei un salariu sensibil mai mare decât colega sa.






Serghei Gorbunov a făcut, la Tribunalul Dolj, mai multe cereri de întrerupere a executării pedepsei. După cum se ştie deja, una dintre ele a fost respinsă de completul condus de judecătoarea Aurora Samil, în timp ce o alta a fost admisă, prin bunăvoinţa judecătoarei Maria Nicola. Dacă aruncăm un ochi prin declaraţiile de avere ale celor două colege, vom constata că judecătoarea care l-a eliberat prea uşor pe infractor este de două ori mai bogată decât cea care ar fi vrut să-l ţină în puşcărie.

Ba mai mult, vom observa că Maria Nicola primeşte de la Ministerul Justiţiei un salariu sensibil mai mare decât colega sa.
Conform declaraţiei de avere depusă la 29 mai 2008, judecătoarea Aurora Ionela Samil, cea care nu s-a lăsat impresionată de bolile lui Serghei

Gorbunov, nu deţine nici case, nici terenuri. În schimb, are un Matiz achiziţionat în 2006. Veniturile pe anul 2007 sunt de 69.955 RON, media lunară fiind deci de aproximativ 59 de milioane de lei vechi. Un salariu destul de bun, care îi permite Aurorei Samil să facă economii: în declaraţia de avere, judecătoarea notează că are două depozite bancare, însumând 300 de milioane de lei vechi, deschise la CEC şi la Banca Transilvania.

SALARIU MAI MARE DECĂT SAMIL
Colega sa de la Secţia Penală a Tribunalului Dolj, judecătoarea Maria Nicola, are parte de un trai ceva mai bun, dacă ne luăm după declaraţia de avere depusă la 30 iulie 2008. Poate că şi din cauza asta şi-a permis să fie atât de milostivă cu un sărman bolnav de glaucom, precum Serghei Gorbunov. Maria Nicola a moştenit 3 hectare de teren în apropierea Craiovei, la Melineşti, 2.442 mp fiind în intravilan. Tot la Melineşti, judecătoarea are şi o căsuţă de 120 mp, cu o valoare de impozitare de 380 de milioane de lei vechi. "Parcul auto" al Mariei Nicola, cu o Skoda Fabia din 2003 şi un Volkswagen Jetta din 2008, umileşte instant micul gigant al Aurorei Samil. în 2007, Maria Nicola a câştigat cu peste 120 de milioane de lei vechi mai mult decât colega sa, venitul său însumând 82.720 RON. În ciuda lefei mai mari, Maria Nicola nu a reuşit să pună nimic deoparte, ba chiar a avut nevoie de sprijinul băncilor, contractând la BCR un credit de 42.000 RON, cu scadenţa în 2018. De ce are nevoie judecătoarea de zece ani ca să achite un credit echivalent cu salariul său pe şase luni, nu e treaba noastră. Dar, păstrând proporţiile, e ca şi cum un om cu salariul mediu pe economie ar face rate pe zece ani pentru un credit de doar 1.500 de euro.

×
Subiecte în articol: special nicola judecatoarea