x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Magistratii voteaza independenta Justitiei

Magistratii voteaza independenta Justitiei

01 Dec 2004   •   00:00

SPECIAL
6.000 de judecatori si procurori merg la urne maine pentru a-si vota reprezentantii in Consiliul Superior al Magistraturii, inalt for profesional care le va fi, pentru 6 ani, Parlament si Guvern. Sondajul nostru arata ca asigurarea independentei si imbunatatirea imaginii Justitiei sunt ofertele candidatilor. Maine, judecatorii si procurorii voteaza pentru independenta Justitiei. Ei vor alege, prin vot democratic, din cei 101 de candidati, 14 colegi care le vor reprezenta interesele in Consiliul Superior al Magistraturii.
VALENTIN ZASCHIEVICI, ADRIAN MOGOS, MIRUNA PASA

Click pentru a mari imaginea
SCRUTIN. Maine, zi de referinta pentru magistratura. Peste 6.000 de procurori si judecatori vor alege forul profesional care le va tine loc de Guvern si Parlament
Magistratii sunt in plina campanie electorala. Stiati asta? Bineinteles ca nu. Cand toata tara fierbe in campania "mare", cui ii arde de mititelul scrutin de maine, in urma caruia vor fi alesi "parintii" magistraturii, pentru sase ani de acum incolo. Intrucat ne priveste asta, s-ar intreba unii cata vreme noi, cei fara de roba, n-avem nimic de bagat in urna lor? Pai, ne priveste, pentru ca sunt primele alegeri democratice in sanul breslei judecatorilor si procurorilor, care-si vor vota cu manutele lor reprezentantii in forul suprem care va avea grija de cariera si independenta lor. Asadar, trebusoara la care se va inhama Consiliul Superior al Magistraturii este asigurarea promovarii in functii pe criterii exclusiv profesionale, pedepsirea "pe bune" a magistratilor care calca stramb si garantia ca de-acum inainte politica nu-si va mai baga nasul prin tribunale si parchete. CSM este poate cea mai importanta institutie care asaza Justitia pe locul sau intre puterile statului. Toate acestea inseamna in primul rand ca actul de justitie va putea, in timp, sa isi castige credibilitatea, iar intregul sistem judiciar - o imagine mai putin controversata.

NOUL CSM. 101 este numarul magistratilor ramasi pe listele finale dupa primul tur al alegerilor, judecatori si procurori pe care colegii lor i-au considerat suficient de corecti si de curajosi pentru a le reprezenta interesele. Dintre ei vor fi alesi in final 14 - 9 judecatori si 5 procurori, care, impreuna cu ministrul justitiei, procurorul general al Romaniei, presedintele Inaltei Curti de Justitie si doi reprezentanti ai societatii civile, vor forma noul Consiliu Superior al Magistraturii. Fiecare candidat isi incearca puterile manat de dorinta de a schimba ceva in Justitie. Unii au luat chiar tara la picior, pentru a se face cunoscuti colegilor si pentru a-si prezenta intentiile. Altii n-au avut vreme sa-si faca "publicitate electorala". S-a incercat, dupa cum ne-au informat surse judiciare, demersuri pe langa posturile de televiziune, pentru acordarea unui minim spatiu de antena candidatilor care ar fi putut astfel sa informeze "electoratul". Refuzul a fost categoric, pentru ca posturile tv erau preocupate de scrutinul national, in fata caruia interesul catorva mii de magistrati trecea neobservat.

SONDAJ. In acest context, Jurnalul National acorda doua pagini discutiei privind reforma in Justitie. Am selectat intamplator un numar de candidati din toate colturile tarii, judecatori si procurori, carora le-am adresat doua intrebari standard. Prima: Care este cea mai mare problema pe care o are Justitia? A doua: Care ar fi prioritatea fiecarui candidat, ca membru al CSM? Statistic, intervievatii au identificat, in ordinea importantei, trei probleme ale Justitiei: independenta, imaginea si salarizarea. In ce priveste prioritatea dominanta a candidatilor, ei vor sa scoata Justitia de sub orice influenta si sa-i redea respectul cuvenit.

Intrebarile adresate de Jurnalul National:
1. Care este, in opinia dumneavoastra, cea mai mare problema a Justitiei din Romania?

2. Care va fi prioritatea dumneavoastra, daca veti fi ales membru in Consiliul Superior al Magistraturii?

.

.

BUTA GHEORGHE
judecator Inalta Curte de Justitie
1. Criza de imagine, in mare parte nejustificata, este cred cea mai grava problema a justitiei. Ar urma lipsa de celeritate a procesului de judecata si bineinteles lentoarea solutiilor procedurale. O alta problema ar fi slaba pregatire profesionala a celor care concura la actul de justitie, in special a expertilor la care judecatorul trebuie sa apeleze si insuficienta mijloacelor umane si materiale, in special a personalului auxiliar.

2.As initia un demers de modificare a procedurilor pentru accelerarea judecatii si simplificarea cailor procedurale. Raspunderea magistratilor trebuie si ea asezata in limite normale, pentru ca acestia vor ajunge sa raspunda pentru lucruri de care nu se fac vinovati.
FLOAREA GROSU
judecator Curtea de Apel Tg. Mures
1. Cred ca cea mai mare problema este in acest moment asumarea responsabilitatii de catre magistrati, strans legata de independenta justitiei. Este nevoie de judecatori cu un inalt grad de profesionalism si trebuie ca acestia sa-si doreasca in mod real o independenta pe care sa si-o asume cu toata responsabilitatea.

2. Ar trebui sa valorificam toate parghiile legale pentru garantarea independentei justitiei. Este necesara o promovare a imaginii reale pe care o merita justitia in Romania, imagine care are legatura directa cu increderea societatii civile in actul de justitie. Apoi, consider ca problema deontologiei profesionale a magistratilor ar trebuie tratata cu mai putina indulgenta.

.

.

ANDREIES VIOREL
judecator Curtea de Apel Cluj
1. Incarcatura foarte mare de dosare pentru un judecator si lipsa personalului sunt cele mai mari probleme ale justitiei. In acest moment sunt circa 480 de locuri de judecator neocupate.

2. As pleda pentru dublarea numarului de auditori de justitie si pentru ca examenul de promovare directa in magistratura sa fie dat de 4 ori pe an. As propune modificarea Codului Penal si Codului Civil in sensul de a se prevedea si proceduri prealabile, de consiliere, in fata judecatorului. As dori si o reducere a varstei de promovare pentru functiile de conducere. Numirea presedintelui Inaltei Curti ar trebui sa se faca de catre CSM, iar ministrul Justitiei si procurorul general nu ar trebui sa mai faca parte din Consiliu.

NICOLAE ONCIULESCU
judecator Curtea de Apel Pitesti
1. Imi pare rau ca nu am un telefon cu camera video. Stiti, noi, magistratii, suntem putin mai reticenti la declaratiile date prin telefon, mai ales ca nu am cum sa stiu daca sunteti cine spuneti dumneavoastra. Va voi raspunde insa la intrebari. Cred ca legislatia insuficienta sau incompleta este cea mai mare problema a justitiei din Romania. Din cate stiu, aceasta este si perceptia multor colegi.

2. Prioritatea mea ar fi ca noul Consiliu Superior al Magistraturii sa aseze sistemul judiciar in coordonatele normale. Este vorba despre structura pe care o stabilesc cele trei legi noi care guverneaza si reformeaza intreaga magistratura.

.

.

TEODOR DASCAL
judecator Tribunalul Arad
1. Cea mai mare problema este, in opinia mea, legislatia care in anumite domenii este incompleta sau neadecvata. De exemplu, eu sunt judecator de cauze penale si simt nevoia unui nou Cod de Procedura Penala care sa umple mai multe goluri legislative. Sunt momente in care judecatorii sunt nevoiti sa creeze procedura, adica lege, iar acest lucru este inadmisibil.

2. Pentru inceput trebuie ca acest nou Consiliu al Magistraturii sa functioneze in mod real. Pe langa normele generale vor fi necesare regulamente si reguli care, in limita legii, vor stabili cu foarte mare claritate modul de functionare a forului care va reprezenta interesele intregului corp al magistratilor din Romania.
NICOLETA GEORGESCU
judecator Tribunalul Brasov
1. Imaginea este cred cea mai mare problema a justitiei. Trebuie sa luptam foarte mult pentru imbunatatirea ei. Pe langa imagine, magistratii trebuie sa intareasca si sa stabilesca o reala independenta a sistemului judiciar. Este necesar ca Justitia sa devina realmente o putere in stat, asa cum trebuie sa fie.

2. Noul Consiliu Superior al Magistraturii trebuie sa-si asume rolul de organism de reprezentare a tuturor magistratilor. In tara exista 41 de tribunale cu foarte multi judecatori, iar in Consiliu vor fi alesi doar doi reprezentanti ai lor. Or, glasul lor trebuie auzit. Toate aspectele care vizeaza drepturile, protectia si obligatiile magistratilor trebuie sa fie ascultate si solutionate.

.

.

BALASA GABRIEL
judecator Tribunalul Dambovita
1. Imaginea defavorabila a justitiei in presa si societate a dus la degradarea puterii judecatoresti. Politicienii, prin tot felul de declaratii, au denaturat imaginea justitiei. Aceasta este ce mai mare problema.

2. As lupta pentru schimbarea Legii de organizare judecatoreasca, in special in ceea ce priveste partea economica. Bugetele sunt gestionate de catre minister, ca principal ordonator de credite. Instantele nu au independenta economica. O alta prioritate este modificarea Codului Civil pana in 2007 deoarece, dupa integrare, vor trebui aplicate normele de drept comunitar care predomina in fata celor interne. CSM ar trebui sa aiba si un Consiliu Stiintific alcatuit din practicieni si teoreticieni.
BUNDUC IOAN
judecator Tribunalul Suceava
1. Protectia magistratilor este in opinia mea una dintre cele mai mari probleme ale sistemului judiciar. Apoi as aminti numarul foarte mare de cauze pe care trebuie sa le rezolve un magistrat.

2. Ca membru al CSM as propune marirea numarului de magistrati si modificarea legislatiei, astfel ca organele de urmarire penala sa aiba obligatia de a obtine avizul sectiilor Consiliului pentru inceperea urmaririi penale si pentru trimiterea in judecata a magistratilor. CSM ar trebui sa aiba o procedura "secreta" prin care sa fie sesizat despre orice incercare de imixtiune in activitatea de judecata. Si nu in ultimul rand ar trebui sa aiba dreptul direct de initiativa legislativa in domeniul justiteiei.

.

.

LIVIU VASILIU
judecator Judecatoria Sectorului 6
1. Cea mai mare problema este interventia politicului in justitie, nesepararea puterilor in stat. Este foarte importanta presiunea economica. Ministerul Justitiei este in continuare ordonator principal de credite, iar asta reprezinta un impediment pentru ca justitia sa se autoguverneze. Acest aspect se regaseste in salariile magistratilor care trebuie sa fie europene.

2. As lupta pentru ca fie Consiliul, fie Inalta Curte sa preia calitatea de ordonator principal de credite. As mai propune o rearondare a judecatorilor pe localitati pentru ca magistratii sa aiba un numar suportabil de dosare. Norma europeana prevede 120 de dosare pe an, iar la noi sunt magistrati care zilnic au zeci de cauze.
MARIUS IACOB
prim adjunct Parchetul
de pe langa Tribunalul Bucuresti
1. Cred ca cea mai importanta problema este cea a salarizarii. Procurorii si judecatorii ar trebui sa aiba salarii la nivel european, proportionale de altfel cu dificultatea muncii. Apoi, ne izbim continuu de problema lipsei personalului. De exemplu, Parchetul Tribunalului Bucuresti lucreaza cu 60%-70% din numarul prevazut de schema angajatilor. Volumul de munca devine astfel extrem de mare si de impovarator.

2. As pleda pentru majorarea salariilor si pentru ca procurorii si judecatorii sa aiba asigurate conditii civilizate de munca. Institutiile din Justitie au nevoie urgenta de umplerea schemelor de angajati. Sunt oameni care muncesc pentru inca doi magistrati prevazuti teoretic in scheme.




.

.

LIVIU MATEI
procuror Parchetul
de pe langa Tribunalul Prahova
1. Una dintre cele mai importante probleme ale sistemului judiciar este implicarea politicului in justitie. Acest amestec trebuie eliminat, iar independenta trebuie sa devina o coordonata constanta si reala a intregului act de justitie. O alta problema ar fi coruptia din interiorul sistemului judiciar. Sunt doua aspecte care nu au voie sa existe in justitie, iar daca sunt descoperite trebuie imediat eradicate.

2. As incerca sa repun magistratii in drepturile lor reale, de membri ai uneia dintre puterile statului democratic. Consider ca acum, din diverse motive, acestia se afla intr-un con de umbra nemeritat.


EMILIAN EVA
procuror la Parchetul
de pe langa Judecatoria Iasi
1. Lipsa independentei este cea mai grava problema a Justitiei. Acesta este si motivul pentru care am fost ales de colegii mei. Pentru ca nu am acceptat niciodata sa mi se bage pumnul in gura. Cred ca este esential ca in CSM sa ajunga cei mai buni magistrati, cei care au un cuvant de spus si dorinta de a reforma cu adevarat sistemul. Din pacate, multi dintre candidati nu sunt cunoscuti de colegii lor pentru ca nu a existat un soi de "campanie". Se va vota foarte mult "in orb".

2. Prioritatea mea? Glasul lor, al colegilor mei, trebuie sa fie auzit. Problemele lor trebuie ascultate si rezolvate. Justitia romana trebuie sa invete sa-si promoveze oamenii pe merit, nu "pe zgariat clanta".

.

.

COCARLA ELISABETA
prim-procuror la Parchetul
Judecatoriei Gura Humorului
1. Legislatia insuficienta ar fi cea mai mare problema. Ea trebuie facuta astfel incat sa acopere toata gama de situatii care pot aparea in practica. Sunt foarte multe modificari aduse prin acte normative de urgenta, iar asta inseamna instabilitate legislativa. Noul Cod Penal prevede si infractiuni prin legi speciale care deja exista. Ar trebui ca toate normele dintr-un domeniu sa fie cuprinse intr-un singur cod.

2. As propune in primul rand rezolvarea problemelor de personal. Finantarea unor posturi, prevazute pe scheme este blocata, iar acest aspect trebuie rezolvat. Si nu trebuie sa uitam ca este nevoie ca schema de personal sa fie completata si cu persoane cu functii administrative.

.




FLORIN COSTINIU
judecator Inalta Curte de Justitie
1. Justitia ar trebui sa se raporteze la ceea ce inseamna sistemul judiciar european. In acest sens ar trebui revizuit cadrul legislativ in raport cu normele Uniunii Europene. Pana acum au fost facuti cativa pasi, dar solutiile si ideile de pana acum nu sunt neaparat cele mai potrivite. O alta problema ar fi independenta reala a puterii judecatoresti.

2. Consiliul ar trebui sa asigure resursele bugetare necesare pentru personal si mijloacele logistice necesare infaptuirii justitiei. Trebuie respectata conditia magistratului in societate, ceea ce inseamna standard de viata, salarii, apararea reputatiei si demnitatii, asa cum se intampla in statele dezvoltate al Europei.

.

.

GABRIELA GHITA
adjunct al procurorului general
1. Cea mai mare problema este insuficienta personalului si asta se intampla pentru ca nu exista fonduri suficiente care sa permita ocuparea schemei de lucru in institutiile care gestioneaza justitia. Din punctul meu de vedere procurorii ar trebui sa fie mult mai bine pregatiti profesional, dar din cauza volumului mare de munca acest lucru nu se poate intampla.

2. Directia de Combatere a Crimei Organizate si Terorismului ar trebui perfectionata, dupa modelul american. Specialistii din mai multe domenii ar trebui sa lucreze impreuna in cadrul acestei structuri. Cei care vor fi alesi in CSM nu trebuie sa aiba impresia ca se duc acolo in nume propriu, ci trebuie sa o faca in numele tuturor colegilor.
MARIAN SINTION
procuror Parchetul de pe langa
Inalta Curte de Justitie
1. Cea mai mare problema a Justitiei este procesul de tranzitie pe care inca il parcurge societatea romaneasca. In aceasta tranzitie generala cred ca se inglobeaza mai multi factori care afecteaza intr-o forma sau alta si actul de justitie.

2. As incerca sa determin luarea unor masuri care sa permita formarea unui cadru in care procurorii si judecatorii sa-si impuna respectul. Sa ajunga sa aiba acel statut la care aspiram cu totii. Un alt aspect pentru care as pleda este sa se puna accent pe calitatea umana a fiecarui magistrat. Sintemul trebuie sa-si motiveze si sa-si pastreze valorile, pentru ca acestea la randul lor sa poata creste generatiile de tineri juristi in acelasi spirit.






×