x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Maior: "Afirmaţiile lui Roşca Stănescu sunt false şi interesate"

Maior: "Afirmaţiile lui Roşca Stănescu sunt false şi interesate"

de Oana Dobre    |    25 Noi 2010   •   20:28
Maior: "Afirmaţiile lui Roşca Stănescu sunt false şi interesate"

Jurnalul Naţional: Cifra de 2.000 de mandate de interceptări pe an, pe care aţi avansat-o în acest interviu, este globală, adică include şi interceptările realizate pentru Parchet, şi pe cele proprii ale SRI?
George Maior: Nu facem evidenţe pentru Parchet. Sunt doar ale noastre.


Sunt voci care acuză public SRI că monitorizează 27 de ziarişti fără mandat.
Este falsă această supoziţie. Am vă­zut pe cineva, nu ştiu dacă este ziarist sau nu...


Vă referiţi la Sorin Roşca Stă­nes­cu.
Da, am văzut afirmaţii că sunt monitorizaţi un număr de ziarişti. Aceste afirmaţii sunt false şi, iarăşi, interesate.


Nu există această monitorizare sau nu este a dumneavoastră?
Eu vorbesc din calitatea de director al serviciului. Nu există o asemenea monitorizare şi trebuie spus clar că aceasta este o acţiune de intoxicare.


Puteţi preciza un moment, de când sunteţi directorul SRI, în care serviciul a făcut toţi banii? O misiune sau operaţiune remarcabilă?
Sunt foarte multe operaţiuni de acest tip despre care nu pot să vorbesc.


Una despre care să puteţi vorbi.
Nu pot, pentru că aş afecta mij­loa­ce, metode şi surse foarte preţioase din exterior şi ar crea o problemă gra­vă din punct de vedere extern. Am să folosesc acel aspect public, al mo­du­­lui în care s-a gestionat cel mai ma­re eveniment din istoria României şi a NATO din punct de vedere infor­ma­tiv, Summitul NATO de la Bu­cu­reşti. Misiunea de securitate a fost ca­talogată ca exemplară şi este predată această "experienţă" în alte state care organizează asemenea manifes­tări şi care vedeţi că uneori degene­rea­ză datorită altor factori în elemen­te grave de securitate. Nu e vorba des­pre contracultură sau despre anar­hism, ci despre un potenţial de ame­ninţări de alt tip.


Au existat astfel de ameninţări pe parcursul Summitului?
Nu comentez acest lucru.


Când v-a sunat Traian Băsescu ultima oară?
Am o relaţie bună cu preşedintele, în termeni instituţionali şi, paradoxal, o spun foarte sincer, serviciul este extrem de liber în a-şi realiza misiunile în această configuraţie instituţională. Acest lucru nu poate decât să ne bucure profesional.


În perioada 2005-2006, SRI şi CNSAS au fost vedetele scenei po­litice prin campaniile de deconspi­rare a foştilor colaboratori cu no­to­rie­tate ai Securităţii. Acum, după cinci ani, cu ce impresie aţi rămas? A fost o vendetă politică, au fost lup­te între două facţiuni care aveau fiecare informaţiile proprii?
Că în sfârşit la nivelul istoriei frumoase şi urâte a României se încheie o pagină.


Chiar credeţi că se încheie?
Da, cred. Şi dacă acest lucru ar fi fost făcut poate din anii ’90, ar fi fost poate mult mai bine pentru sănătatea morală generală a naţiunii. Nu s-a făcut, şi această prelungire a creat speculaţii şi mitologii şi a generat anumite greşeli pe care le-am spus, inclusiv din partea SRI. Dar acum SRI este complet eliberat de această chestiune şi e timpul ca oamenii să judece mai calm şi mai contextua­lizat o perioadă dificilă din istoria naţională şi cred că e dreptul lor. Că se realizează interpretări din afara serviciului, discuţii, victimizări sau învinovăţiri e o altă chestiune. Vedeţi tribulaţiile prin care trece societatea.


Aţi fost politician înainte de a fi directorul SRI. După ce nu veţi mai avea această funcţie, vă gândiţi să redeveniţi politician?
Am toate opţiunile deschise, nu neapărat pentru acest lucru.


După ce aţi avut funcţia de la SRI, aţi ajuns să cunoaşteţi politica ro­mânească mult mai bine decât înain­te. Mai credeţi în Albă-ca-Ză­pada?
În primul rând, am ajuns să cunosc securitatea naţională a acestui stat foarte bine, şi nu neapărat politica. Şi cred că e foarte important ca un director, după ce-şi fina­lizează un mandat, să aibă capacitatea de a nu folosi în nici un fel infor­ma­ţiile stocate în memoria sa pentru scopuri de tip politic, iar eu am această capacitate.


În ceea ce priveşte relaţiile ex-ter­ne, în ce ligă jucăm?
În liga cea mai selectă şi pe anumite zone, inclusiv cea contratero­ristă, suntem printre cei mai respectaţi din lume.


Cum simţiţi respectul acesta? În ce îl simţiţi?
E vorba despre informaţie, despre operaţiuni, despre contribuţia la înţelegerea unei lumi afectate de diverse crize şi ameninţări. Aţi văzut că au venit directorii celor mai mari servicii des pe la noi. Vă asigur că nu e vorba nici despre politeţe, nici despre o diplomaţie publică, e vorba despre mult mai mult.


Vă puteţi compara, din punct de vedere logistic şi tehnic cu celelalte servicii ale UE sau NATO?
Da, chiar serviciul este printre ce­le cu cea mai bună reputaţie din NATO şi UE. Au spus asta şi amba­sadori străini. Această reputaţie să ştiţi că în cazul serviciilor de infor­ma­ţii se obţine foarte greu, pentru că e vor­ba despre calitatea informaţiei care este împărtăşită în procesul de schimb de informaţii pe care îl avem. Doi, din punct de vedere al ope­ra­ţiu­nilor pe care le facem împreună cu mari servicii de informaţii şi care au o rată de succes foarte mare. Dar despre aceste lucruri nu putem vorbi, timpul o va spune, şi eu când vorbesc acum despre aceste chestiuni mă gândesc la acel timp care va veni oda­tă. Deci nu îmi permit acum să exa­ge­rez în vreun fel, pentru că, iarăşi o deo­­sebire faţă de  perioada anterioa­ră, arhivele sunt foarte clar ordonate din acest punct de vedere şi vor putea fi consultate la momentul respectiv...


Peste 30 de ani.
Da, şi această afirmaţie şi acest interviu vor fi comparate atunci şi nu-mi permit să fac afirmaţii în mod gratuit.

×