x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mall-ul, duŞman al "Maicii Domnului"

Mall-ul, duŞman al "Maicii Domnului"

de Doru Iordache    |    18 Oct 2007   •   00:00
Mall-ul, duŞman al "Maicii Domnului"

O controversată construcţie din Constanţa e "agresorul" Bisericii Adormirea Maicii Domnului, veche de peste 100 de ani.Â



Scandalul Catedralei catolice "Sfăntul Iosif" a fost puternic mediatizat şi a adus in prim-plan un grup de investitori israelieni care au pus in pericol monumentul prin construirea unui colos de beton şi sticlă lăngă monumentul catolic. Chiar Sfăntul Scaun a luat poziţie faţă de construirea clădirii lăngă catedrala catolică. Patriarhia romănă s-a raliat poziţiei Vaticanului faţă de amplasarea construcţiei de 75 de metri in apropierea catedralei. La Constanţa situaţia se repetă.


Aceiaşi investitori israelieni deţin singurul mall din oraş. Actualul Tomis Mall este construit pe vechea structură a vechiului magazin universal de concepţie comunistă, care purta acelaşi nume. In perioada 2002-2003, fostul magazin universal a fost extins. Utilajele din şantier au produs vibraţii care au afectat structura bisericii, iar acum au inceput să se vadă rezultatele. Mai mult, noul mall a luat deja faţa Bisericii "Adormirea Maicii Domnului", obiectiv de patrimoniu construit in urmă cu 101 ani. Pănă la extindere exista spaţiu destul. Comuniştii lăsaseră loc pentru parcare şi pentru punerea in valoare a bisericii. Acum, biserica este mascată de clădirea mall-ului care se inalţă la aproximativ 12 metri de curtea bisericii. Din păcate, agresiunea asupra bisericii continuă cu o nouă aripă a mall-ului, care este costruită chiar pe trama stradală din apropiere. Lăngă mall a existat o parcare care a ocupat şi trama stradală. Cu această parcare a fost blocată ieşirea din Strada Griviţei pe care se află şi biserica spre strada principală, Ştefan cel Mare. Rămăsese totuşi o cale pietonală de acces facilă spre biserică. Acesta a fost primul pas spre izolarea totală a bisericii intre clădirea mall-ului şi blocuri. Construirea unei noi aripi a mall-ului chiar pe Strada Griviţa a demarat acum cu un şantier arheologic. Fosta parcare a fost imprejmuită cu panouri şi se lucrează la un şantier arheologic. Scopul este obţinerea certificatului de descărcare de sarcini arheologice şi obţinerea unei autorizaţii de construire a unei noi aripi. Strategia este ingenioasă şi astfel se ocoleşte şi obţinerea avizului de mediu. Pănă acum, investitorii israelieni au obţinut două autorizaţii de construire pentru organizare de şantier arheologic. Pe pancarta existentă la faţa locului se spune că lucrarea reprezintă: "Imprejmuire teren pentru organizare de şantier-cercetare arheologică cu piloni de susţinere". Suprafaţa este de 618 metri pătraţi.


Mall-ul afectează biserica!

In anul 2000, Biserica "Adormirea Maicii Domului" a fost renovată. Pictura a fost, de asemenea, reconstituită. Acum turla este plină de fisuri şi pictura afectată. Consiliul parohial a cerut unui expert să efectueze o analiză de specialitate pentru a se stabili dacă lucrările la noua construcţie a mall-ului reprezintă cauza care a afectat structura lăcaşului de cult. Din expertiza efectuată reiese că, din punct de vedere structural, construcţia ridicată in 1906 este executată fără ciment şi fără elemente de beton armat, iar fundaţiile sunt superficiale, de dimensiuni mici, din piatră, legate cu mortar de var şi nisip. In acelaşi document se mai spune că, fără să se ţină cont de fragilitatea acestui important monument istoric, chiar lăngă biserică s-a desfăşurat şantierul din 2002. "Conducerea şantierului nu a luat nici o măsură de protecţie a monumentului istoric, şi astfel au apărut deteriorări şi degradări ale structurii, care nu existau pănă la deschiderea şantierului: fisuri deschise la baza turlei mari, fisurarea accentuată a inelului de zidărie de la baza turlei, fisuri in bolţile de zidărie, şpaleţii şi buiandrugii de zidărie s-au fisurat, iar in pereţii subsolului au apărut fisuri deschise", se mai spune in expertiză. In aceeaşi lucrare se atrage atenţia că odată apărute, aceste deteriorări au declanşat un fenomen evolutiv care poate duce la dislocări ale pereţilor. In baza acestei expertize, la solicitarea Consiliului parohial, Prefectura Constanţa a cerut experţilor de la Inspectoratul de Stat in Construcţii să evalueze situaţia monumentului pentru a se putea lua măsurile ce se impun.


Extindere dubioasă

Noul şantier din parcarea mall-ului i-a intrigat pe enoriaşii din zonă, care trebuie să ocolească pentru a ajunge la biserică. Ei au făcut mai multe proteste către autorităţile locale şi o plăngere prealabilă către Primăria Constanţa cu scopul de a anula autorizaţia de construire prin care s-a deschis şantierul arheologic. Primăria a răspuns că autorizaţia nu poate fi anulată, pentru că este in conformitate cu legislaţia in vigoare. Mai mult, in răspunsul primăriei este invocat avizul obţinut de Tomis SA de la Ministerul Culturii şi Cultelor, emis de Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional din Constanţa. In fapt, Tomis SA are şi aici căteva hibe. In anul 2005, Tomis Mall a inceput demersurile pentru a se extinde cu un nou corp de clădire. Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) este aprobat prin Hotărărea de Consiliu Local al Municipiului Constanţa 293/25.05.2005, prin care a fost modificată HCLM 441. Avănd in vedere că era afectat un monument istoric protejat prin lege, a fost solicitat un aviz de la Ministerul Culturii şi Cultelor. Prin avizul 183/14.09.2005 ministerul refuză ridicarea unui corp de clădire cu subsol, parter plus trei etaje in intersecţia Mihai Viteazu cu Strada Griviţa. Tomis Mall nu renunţă insă şi revine cu o nouă cerere la inceputul anului 2007, de această dată la direcţia deconcentrată din Constanţa a Ministerului Culturii şi Cultelor pe un proiect aproape identic, ridicat pe acelaşi amplasament cu cel refuzat de minister in urmă cu doi ani. De data aceasta, specialiştii din Direcţia judeţeană au dat avizul cu condiţia să se facă cercetare arheologică şi să se obţină certificatul de descărcare arheologică. Avocatul Angelo Miu, care reprezintă Consiliul Parohial, ne-a declarat că Biserica "Adormirea Maicii Domnului" se află in faţa unui nou tertip al Tomis SA care, după ce va obţine certificatul de descărcare de sarcini arheologice, va obţine foarte uşor autorizaţia de construire a noii aripi, in condiţiile in care avizul există deja. Curios este modul in care a fost obţinut acest aviz. In timp ce Ministerul Culturii şi Cultelor refuză să dea avizul, un organism ierarhic inferior eliberează avizul fără nici un fel de probleme. Nicolae Papuc, director adjunct al Muzeului de Arheologie Constanţa, spune că certificatul de descărcare arheologică va fi emis după ce cercetarea se va finaliza. In concluzie, nimic nu mai poate opri Tomis Mall să-şi extindă clădirea chiar pe Strada Griviţa. Curios este cum a reuşit Tomis SA să intre in posesia tramei stradale pentru a extinde mall-ul.

×
Subiecte în articol: special constanta tomis mall