x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Mancare-surogat

0
13 Apr 2004 - 00:00

Produsele alimentare fabricate in Romania nu au reusit niciodata sa egaleze faima bucatelor traditionale romanesti. Initial, preparate cu cele mai bune ingrediente, mancarurile au ajuns sa fie produse in perioada comunista din surogati.

Romania anilor ’80. Cel mai intunecat deceniu de dictatura comunista. Painea se cumpara pe cartela, in vitrinele magazinelor de carne batea vantul, pentru a cumpara lapte trebuia sa-ti lasi loc la rand de la primele ore ale diminetii, nu se gaseau dulciuri. Aprozaristii si vanzatoarele de la „Alimentara" erau printre cele mai stimate persoane ale societatii. Produsele industriei alimentare din Romania erau in majoritate covarsitoare destinate exporturilor, in magazine ajungand doar mancarurile refuzate de straini. Inventivi, romanii au descoperit imediat surogatele.

Salamul de Sibiu contrafacut

In loc de cafea, se servea nechezol sau cafea cu naut. Se serveau snitele din parizer, iaurt in loc de smantana, sarmale din orez, chiftele din carne de peste, salam de soia... . Salamul de Sibiu, unul dintre produsele cele mai de soi ale industriei alimentare romanesti devenise atat de scump la vedere in vitrinele magazinelor, incat o mana de negustori sireti au gasit o metoda inedita de „a-l face vizibil". Potrivit unui studiu despre viata pe care o duceau romanii in anii ’80, realizat de cercetatori ai Muzeului }aranului Roman, vanzatorii de la „Alimentarele" Epocii de Aur „obtineau" salamul de Sibiu din salam italienesc - care se gasea mai usor. Salamul italienesc era tinut la uscat timp de cateva saptamani, dupa care era tratat cu amidon si vandut, uneori pe sub mana si la suprapret, ca salam de Sibiu.

Disparitia brand-urilor

Industria alimentara romanesca a aparut in Transilvania sfarsitului de secol al XVIII-lea, in plina dominatie straina. Salamurile, carnurile si branzeturile fabricate in vechiul Regat aveau mare cautare in epoca, mai ales datorita ingredientelor naturale din care erau preparate. In perioada premergatoare izbucnirii primului razboi mondial, in Romania aparusera cofetarii si patiserii, abatoarele sau carmangeriile. In anii interbelici, aparea pentru prima data, coform cercetatorilor, salamul de Sibiu, produs la Sinaia, dupa un „model" nemtesc.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial si, mai ales, dupa anii ’60, autoritatile comuniste au comandat ca foarte multe dintre mancarurile si dulciurile produse in Occident si in Uniunea Sovietica sa aiba un „corespondent" in Romania. Cea de-a doua directiva a Partidului impunea ca produsele sa fie fabricate in toate fabricile alimentare, renuntandu-se astfel la brand-uri. Promovarea se facea prin panouri publicitare stradale imense („Nici o zi fara peste oceanic") sau prin spoturi difuzate la radio sau televiziune („Ciocolata «Pitic» te face voinic"). Dezastrul a venit in anii ’80, o data cu exporturile masive.

„Fratii Petreus"

Puii americani au fost importati in Romania cu numele popular „fratii Petreus". Pungile de plastic in care se vindeau la „Alimentara" contineau doi pui de Crevedia, congelati si extrem de mici, numai piele si os. In anii ’80, pe piata au aparut tacamurile de pui (capete si gheare), care au fost numite in popor „adidasii". La mare trecere, dar foarte scumpe la vedere pentru ca erau destinate exclusiv exportului, erau tipurile de cascaval „Dalia", „Rucar" si, mai ales, „Penteleu". Romanii puteau cumpara un cascaval mult mai slab calitativ, denumit „Scornicesti", si produs la fabrica bucuresteana de produse lactate „Miorita". Cafeaua romaneasca se comercializa in anii dictaturii in doua variante: nechezol si cafea cu naut. Cea din urma era obtinuta din cafea naturala si 40% naut. Procentul de naut a crescut de la decada la decada, ajungand in 1989 la peste 80%. Nechezolul continea 10% cafea, restul fiind un amestec de ovaz, care a atras si numele produsului.

Tot „Scornicesti" era denumita si cea mai cunoscuta marca de pufuleti, care erau produsi chiar in orasul natal al lui Nicolae Ceausescu. Reteta fusese importata, cu „imbunatatiri" din URSS. „Spre deosebire de pufuletii sovietici, cei romanesti erau mai scurti si nu erau inveliti in glazura de ciocolata. Probabil ca tovarasii au considerat ca ar fi fost prea scumpi daca ar fi fost trasi in glazura". La aceeasi fabrica se mai producea un alt desert celebru al epocii de aur: celebrele „Pufarine", produse expandate, cu diferite arome si culori, si care foloseau, de asemenea, o reteta importata. In ultimii ani de dinainte de 1989, in cofetariile bucurestene aparusera prajiturile cu… morcovi si telina. „Aveau un interior obisnuit pentru prajituri, cu multa crema, aluat insiropat si glazura, insa deasupra aveau un ornament absolut oribil si care era facut din bucati de morcov sau chiar telina. Legumele erau tratate cu diverse chimicale si indulcite, dar aveau un gust groaznic."


Verde-stop-ul anilor ’50

Aparitia pe piata in anii ’50 a sucului natural de fructe a atras dupa sine si un joc intre adolescentii vremii. Produsul a atras atentia tinerilor nu datorita aromelor de fructe sau formei neobisnuite a sticlei in care era imbuteliat, ci a dopului etans, de cauciuc, cu care erau inchise sticlele. „Dopul avea o forma speciala. Pe langa dopul propriu-zis, mai avea un accesoriu, un inel, tot din cauciuc, care era prins de gatul sticlei. Era etans si foarte usor de folosit. Dopul era denumit in popor «saiba» si a constituit obiectul unui joc intre scolari si liceeni. Era un fel de verde-stop al anilor ’50. Fiecare adolescent sau tanar trebuia sa aiba la el un astfel de dop. Intr-un grup, daca un tanar striga «saiba!», toti ceilalti trebuiau sa scoata din buzunare un astfel de dop. Cel care nu avea la el nici un dop, trebuia sa-i cumpere celui care il prinsese in «saiba» un suc natural de fructe. Cele mai hazlii momente apareau la strandurile foarte populare in epoca, unde, pentru nu a nu fi prinsi pe picior gresit cand faceau baie, tinerii tineau «saiba» in gura", ne-au povestit cercetatori etnografi de la Muzeul }aranului Roman.


Biscuitii cu crema „Eugenia"

Noi, in tara, le consumam cu indiferenta. Dar cei plecati din tara le duc dorul. La magazinul Bucharest Delicatessen din Toronto, romanii vin regulat sa isi faca plinul cu doua produse importate: biscuiti „Eugenia" si ciocolata cu rom. Pana-n 1989, marca biscuitilor „Eugenia" a fost inregistrata si a fost produsa cam de toti cei care faceau panificatie. In 1997, SC Dobrogea SA a depus cerere de inregistrare si a devenit titularul marcii. Ulterior, au mai vrut si altii, dar legea spune ca primul venit e primul servit.

Inghetata pe bat

Primul produs aparut dupa cel de-al doilea razboi mondial a fost inghetata pe bat, numita in popor „inghetata populara". Era produsa la toate fabricile de lapte si copia modelul prajiturilor frantuzesti «langues des chats». In anii ’50, inghetata era extrem de savurata de romani, impreuna cu sucul de fructe. Inghetata populara a fost „urmata", in anii ’70 si ’80, de aparitia inghetatei la cornet - vafa - , copiata dupa inghetata sovietica. Aceasta exista, la randul sau, pe piata, sub numele de Marojnaia.


CONTINUARE: Automobilele de lux veneau de la rusi

Citeşte mai multe despre:   special,   anii

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Statul i-a închis Elenei Udrea firma care a lucrat pământurile lui Băsescu

Statul i-a închis Elenei Udrea firma care a lucrat pământurile lui Băsescu
Galerie Foto Firma pe care Elena Udrea a înfiinţat-o, în anul 2013, care a lucrat, în arendă, terenurile pe care Ioana Băsescu le-a achiziţionat în localitatea Nana, judeţul Călăraşi, a fost închisă de Tribunalul...

Povestea omului care a făcut din modă un show planetar

Povestea omului care a făcut din modă un show planetar
Galerie Foto Creatorul de geniu, personajul enigmatic şi designerul plin de vervă creatoare, Karl Lagerfeld, a plecat din această lume marți, la vârsta de 85 de ani. Stilistul şi fotograful cel mai cunoscut din lume, directorul...

Firma din Ploieşti s-a împrumutat la bănci înainte de a plăti avionul privat pentru Jakarta

Firma din Ploieşti s-a împrumutat la bănci înainte de a plăti avionul privat pentru Jakarta
Galerie Foto Compania Conti SA Ploieşti, care a plătit, la cererea lui Sebastian Ghiţă, în aprilie 2011, mare parte din contravaloarea cursei aeriene a Ţiriac Air, pentru aducerea din Indonezia a lui Nicolae Popa, s-a...

Martin Sodomka, de la inginer, la scriitor de cărţi pentru copii

Martin Sodomka, de la inginer, la scriitor de cărţi pentru copii
Oare cum se construieşte un automobil? Doi prieteni, şobolanul Arnie şi vrăbioiul Bill, îi învaţă pe cei mici care sunt piesele din care e compusă o maşină. Povestea a fost imaginată de scriitorul ceh Martin...

De ce fetele sunt predispuse la deviaţiile de coloană

De ce fetele sunt predispuse la deviaţiile de coloană
Părinţii se îngrijorează şi dau fuga la medic cum li se pare ceva nelalocul lui în coloana copiilor, la picioruşele micuţilor. Unele alarme sunt nejustificate. Interviu cu profesor doctor Mihai Jianu,...

Operaţiunea “Jakarta”. Cum a ”lucrat”  Kovesi, în aceeaşi zi, şi extrădarea lui Popa, şi arestarea lui Vîntu

Operaţiunea “Jakarta”. Cum a ”lucrat”  Kovesi, în aceeaşi zi, şi extrădarea lui Popa, şi arestarea lui Vîntu
Galerie Foto Dosarul în care Laura Codruţa Kovesi este acuzată de luare de mită, abuz în serviciu şi mărturie mincinoasă devoalează modul în care operaţiunea “Jakarta” a fost pusă la punct şi fabricată, cu scopul...

Suspecta Kovesi, la un pas de suspendarea din magistratură

Suspecta Kovesi, la un pas de suspendarea din magistratură
Laura Codruța Kovesi, urmărită penal de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție pentru fapte deosebit de grave, legate de modul în care a fost finanțată aducerea în  țară, în anul 2011,...

Darius, micul filantrop care i-a cântat lui Dalai Lama

Darius, micul filantrop care i-a cântat lui Dalai Lama
Galerie Foto Darius Condurache (11 ani) este un tânăr saxofonist şi pianist român care cântă la diverse evenimente organizate pe teritoriul Marii Britanii, în general cu scop caritabil, debutul în cariera sa făcându-l în...

Scamatorie marca Mircea Băsescu: Din datornic la stat, să transformi statul dator la tine

Scamatorie marca Mircea Băsescu: Din datornic la stat, să transformi statul dator la tine
Mircea Băsescu, fratele fostului președinte Traian Băsescu, încearcă să pună mâna pe 1,1 milioane de lei de la stat, printr-o compensare a unei restituiri de TVA neefectuate de Direcția Finanțelor Publice cu...

Dan Voiculescu: Globalizarea forțată anulează personalitatea și creativitatea individului

Dan Voiculescu: Globalizarea forțată anulează personalitatea și creativitatea individului
Profesorul Dan Voiculescu vorbește, în cadrul unui interviu acordat jurnalistului Ion Cristoiu, despre presiunea globalizării forțate, ca efect al postcapitalismului. Dialogul, pornit de la lucrarea “Doctrina...

Respingerea cărnii şi a pâinii, semne în cancerul de pancreas

Respingerea cărnii şi a pâinii, semne în cancerul de pancreas
Cancerul de pancreas este o boală parşivă fiindcă durerile nu apar decât târziu, dar alte simptome anunţă totuşi instalarea acestei maladii maligne. Despre aceste semne explică profesor doctor Mircea Beuran, de...

Profesorul Dan Voiculescu: Trăim un moment de recalibrare politică și socială

Profesorul Dan Voiculescu: Trăim un moment de recalibrare politică și socială
Interviu eveniment acordat de profesorul Dan Voiculescu renumitului jurnalist Ion Cristoiu. Profesorul Voiculescu trage un semnal de alarmă: capitalismul devine din ce în ce mai puțin sustenabil, iar planurile pentru...

Sechestrul penal pe moșia lui Băsescu, menținut de instanță. Afacerile omului din spatele fraudei cu terenuri prosperă

Sechestrul penal pe moșia lui Băsescu, menținut de instanță. Afacerile omului din spatele fraudei cu terenuri prosperă
Galerie Foto Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului președinte, Traian Băsescu, încearcă, fără succes, să radieze din cărțile funciare ale terenurilor agricole achiziționate în 2013, la Nana, a sechestrelor penale...

Hoda Barakat: Fac experimente pe personajele mele ca un om de ştiinţă nebun

Hoda Barakat: Fac experimente pe personajele mele ca un om de ştiinţă nebun
Hoda Barakat este o scriitoare libaneză de succes în întreaga lume. Locuieşte în Paris de mulţi ani însă scrie doar în arabă, limba de care s-a reîndrăgostit. Autoarea a fost recent în România să-şi...

Audit pentru angajați, de la distanță

Audit pentru angajați, de la distanță
Dezvoltarea tehnologiei a dus într-o nouă eră și domeniul HR, care beneficiază astăzi de foarte multe produse mult mai ieftine și mai rapide decât în trecut. Simpla abonare la un site în spatele căruia se...
Serviciul de email marketing furnizat de