x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mangleala de 2.000.000 euro

Mangleala de 2.000.000 euro

de Dan Tomozei    |    31 Mar 2006   •   00:00
Mangleala de 2.000.000 euro

Sibiul, capitala culturala europeana anul viitor, are un singur cinematograf si doar doua sali de specta-col bine dotate. Profitand de asta, primarul Klaus Io-hannis a comandat, pe ba-ni publici, un cort de doua milioane de euro! Afacere dubioasa, in conditiile in care Vama Sibiu a inaugurat zilele trecute o cladire de trei etaje, cu toate dotarile necesare, care a costat cu 500.000 de euro mai mult decat cortul lui Iohannis.

Investitiile provizorii par sa fie specialitatea casei in cadrul proiectului "Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007". De la orgolii pana la obsesii, evenimentul Sibiu 2007 devine tot mai mult o afacere in care o mana de oameni, de la comisarul de proiect, Sergiu Nistor, pana la primarul Klaus Iohannis, este implicata intr-un mod cat se poate de evident.

Sibiul, viitoare capitala culturala europeana, se afla in situatia ingrata de a avea un singur cinematograf si doua sali de spectacol bine dotate. In aceste conditii, solutia vazuta de primarul Klaus Iohannis si apropiatii sai a fost gasita in aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investitii "Cort multifunctional - Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007", cort cu titlu provizoriu, dar cu o valoare de investitie de 7.122.500 lei noi, adica aproape doua milioane de euro. Proiect ce se va realiza cu bani de la bugetul local.

HOTARARE IN SECRET.Desi la 30 martie Consiliul Local Sibiu avea programata sedinta ordinara, primarul Klaus Iohannis a convocat Consiliul in sedinta extraordinara la data de 14 martie, pe ordinea de zi fiind un singur proiect: Cortul multifunctional! Cum majoritatea zdrobitoare in Consiliul Local Sibiu este detinuta de gruparea primarului Iohannis - FDGR, proiectul a trecut fara nici un fel de probleme, asa cum trec toate proiectele al caror initiator este primarul.

Desi este singura parcare existenta in zona centrala a municipiului Sibiu, Primaria si proiectantii cortului multifunctional au gasit ca cea mai buna locatie pentru viitoarea investitie sa fie "Cazarma 90", una din fostele cladiri construite in timpul Imparatesei Maria Tereza, acum ramasa la nivel de fundatie. Potrivit arhitectilor sibieni, proiectul este o aberatie atat timp cat nu au fost acordate toate avizele necesare din partea autoritatilor abilitate si a Ministerului Culturii si Cultelor. Analizand Avizul nr. /Z/21.02.2006, de pe document lipseste semnatura secretarului de stat Virgil Nitulescu, aparand numai semnaturile arh. Adrian Craciunescu si a sefului serviciu monumente istorice si a consilierului SMI. Arhitectii sibieni, care contesta amplasarea cortului pe actuala Cazarma 90, sustin ca in imediata apropiere a Teatrului National "Radu Stanca" Sibiu exista suficient spatiu - domeniu public - pe care sa fie amplasata investitia.

Click pt a mari imaginea
INLOCUITOR. Aprobarea de la Ministerul Culturii si Cultelor, semnata de Adrian Craciunescu, director general in DGPCN
Click pt a mari imaginea
DECIZIE. Hotararea Consiliului Local al municipiului Sibiu, prin care se aproba investitia de 7.122.500 RON

INCRENGATURI MISTERIOASE. Comisarul de proiect "Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007", Sergiu Nistor, ne-a declarat ca "in fiecare din astfel de evenimente exista un orgoliu al organizatorului local. Administratia sibiana vrea acest cort chiar daca nu este cel mai fericit subiect de discutie. Sunt bani din bugetul local si nu ne putem opune (!?!)", a spus Sergiu Nistor. Cu toate ca in afacerea Sibiu 2007 este implicata o serie de aproiati ai comisarului de proiect Nistor din cadrul Ministerului Culturii si Cultelor: A. Craciunescu, I. Iamandescu, V. Dragan si, de data relativ recenta, arhitectul-sef al Sibiului, Guttman, toti colegi de catedra la Academia de Arhitectura Bucuresti si la Colegiul de Arhitectura Sibiu, nimeni nu pare sa sesizeze conflicte de interese. Nici macar in faptul ca intre firmele care au castigat licitatii pentru lucrari la Sibiu 2007 se numara fara probleme Academia de Arhitectura Bucuresti, unde Nistor este profesor, dar si societatea Asar din Deva, mereu castigatoare in proiectele coordonate de Sergiu Nistor. Un proiect in care sunt implicati toti apropiatii lui Sergiu Nistor din proiectul Sibiu 2007 este proiectul "Dealul Frumos", jud. Sibiu, unde este restaurata o biserica fortificata din epoca medievala.

Dar lantul slabiciunilor, al carui capat este comisarul Sergiu Nistor, are legaturi directe si in proiectul Targu Jiu - Coloana Infinitului, unde Banca Mondiala a sesizat o scurgere de fonduri de 700.000 USD, afacere trecuta sub tacere de guvernarea PRD in anul 2001.

"TRANSPARENTA"
"Am propus acest proiect tinand cont de faptul ca in municipiul Sibiu nu sunt suficiente sali de spectacole. Cortul se va realiza cu bani de la bugetul local al Primariei Sibiu"
Klaus Iohannis
primarul Sibiului
INTERES
"Administratia sibiana vrea acest cort chiar daca nu este cel mai fericit subiect de discutie. Sunt bani din bugetul local si nu ne putem opune (!?!)"
Sergiu Nistor
comisar de proiect

REACTIE - SOCIETATEA CIVILA
Presedintele executiv al Fundatiei Comunitatii Sibiu, Marina Bogdan, declara ca trecerea proiectului "Cort multifunctional" in regim de urgenta prin Consiliul Local lasa multe semne de intrebare. "Este suspecta graba Primariei Sibiu de a convoca o sedinta extraordinara de Consiliu Local, cata vreme in 30 (n.n. - martie) a fost programata sedinta ordinara. Mai mult, credem ca la valoarea investitiei era necesara o dezbatere pe marginea acesteia si mai mult o evaluare corecta a investitiei", a spus Marina Bogdan. Semnalul lansat de societatea civila este cu atat mai serios, cu cat zilele trecute, Vama Sibiu a inaugurat cel mai modern sediu din Romania, o cladire cu trei etaje, cu toate dotarile necesare, valoarea investitiei fiind de 93 de miliarde de lei vechi, cu 20 de miliarde mai mult decat viitorul cort multifunctional, pentru care Ministerul Culturii si Cultelor isi da avizul pentru "amplasarea unor corturi multifunctionale, in sistem constructiv provizoriu, pe durata manifestarilor culturale din 2007".
×