x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mania turnurilor a cuprins Bucurestiul

Mania turnurilor a cuprins Bucurestiul

de Daniela Ivan    |    06 Iul 2006   •   00:00
Mania turnurilor a cuprins Bucurestiul

Moda turnurilor inalte cu peste 20 de etaje a ajuns si in Bucuresti. In timp ce investitorii cauta sa obtina un profit cat mai mare din terenul pe care-l cumpara cu peste 1.500 de euro/mp, bucurestenii se aleg cu nervi si cu blocaje in trafic.

Moda turnurilor inalte cu peste 20 de etaje a ajuns si in Bucuresti. In timp ce investitorii cauta sa obtina un profit cat mai mare din terenul pe care-l cumpara cu peste 1.500 de euro/mp, bucurestenii se aleg cu nervi si blocaje in trafic.

"O cladire inalta aduce cu ea un numar de functionari, aglomerare, masini care perturba circulatia si imprastie noxe in atmosfera", spune Mircea Ochiunciuc, presedintele Ordinului Arhitectilor din Bucuresti. Cu toate astea, turnurile sunt dorite in multe locuri de pe glob, deoarece reusesc sa dea o marca proprie unui oras, sa fie un loc de socializare, de intalnire pentru locuitorii urbei. "La noi deranjeaza austeritatea obiectului, o cutie de sticla implantata intr-un loc, care pare sa fie importata de undeva", spune presedintele arhitectilor bucuresteni.

INTERCONTINENTAL. Batranul hotel a fost construit in anul 1970 si a fost mai bine de 40 de ani cea mai inalta cladire a Capitalei. Are 25 de etaje plus un subsol si este amplasat in Piata Universitatii, pe locul fostului Hotel Carlton, care a fost in intregime distrus de cutremurul din 1944. A intrat in constiinta bucurestenilor ca un loc placut, despre care se spune ca este construit de japonezi pe rulmenti care-i confera siguranta in timpul unui seism.

BUCHAREST FINANCIAR PLAZA. Fost sediu al defunctului Bancorex, este primul turn construit in perioada postcomunista, intre anii 1995-1997, dar si prima cladire de birouri de clasa A din Romania. Imobilul are 83 de metri inaltime dispusi pe 3S+P+17 si o arhitectura moderna cu fata din sticla si granit, cu gradina interioara luminata de o cupola vitrala. Este inchiriat de societati de prestigiu Reuters Romania, Oracle, British Airways, ABB, insa cea mai mare parte este detinuta de BCR, care a preluat o parte din patrimoniul Bancorex.

AFACERE. BRD a cumparat cladirea la cheie de la societatea Soconac, filiala grupului Vincii, cu mai mult de 50 de milioane de euro

SEDIUL BRD. BRD-Societe Generale si-a construit in anul 2004 un nou sediu in Piata Victoriei. Cladirea are 87 de metri si un regim de inaltime 3S+P+M+18+etaj tehnic (19). Constructia in sine a durat aproximativ 16 luni si a costat 50 de milioane de euro. Fiind sediul unei banci, au fost luate in considerare normele de asigurare a securitatii clientilor si a bunurilor, si din acest motiv imobilul este dotat cu sisteme complexe de securitate electronica.

CHARLES DE GAULLE PLAZA. Cladirea are 15 etaje si o suprafata desfasurata de 40.000 mp, iar sub pamant mai are alte cinci niveluri unde exista 350 de locuri de parcare. La mai putin de un an de la inaugurare, imobilul a fost vandut fondului de investitii Accesion Fund pentru mai mult de 80 de milioane de euro. Principalul chirias al cladirii este operatorul de telefonie mobila Vodafone Romania, dar si Connex, HVB Bank Romania, Raiffeisen Bank.

SCANDALURI
NEREGULI. Constructia acestui turn, care va avea 75 de metri, pune in pericol de prabusire Catedrala Sfantul Iosif
Cathedral Plaza si Millenium Estate sunt doua turnuri de numele carora se leaga scandaluri serioase si teama ca un cutremur major ar putea produce grave pagube la bisericile si cladirile din zonele apropiate celor doua cladiri. Turnul din vecinatatea Bisericii Armenesti (Millenium Estate ) are 24 de niveluri dispuse pe patru subsoluri, parter, 18 etaje, plus un etaj tehnic.

Cladirea domina zona din vecinatatea Pietei Rosetti, avand o inaltime de 80 de metri. Insa, dupa constructia turnului, au aparut probleme langa Biserica Armeneasca - monument istoric - care a si fost grav avariata.

Si in cazul Cathedral Plaza, turnul de 75 de metri se construieste langa Catedrala "Sfantul Iosif" s-a nascut um mare scandal. Chiar proiectantul general al structurii de rezistenta al proiectului, Emanuel Necula din New York, a cerut oprirea urgenta a proiectului care incalca 25 de norme si ignora 24 de legi In cazul unui cutremur de mare intensitate, catedrala s-ar putea prabusi.

Societatea civila se opune acestui proiect. Recent, un grup de 67 de cadre didactice din Academia de Studii Economice a trimis un apel catre toate institutiile implicate prin care a cerut impiedicarea amplasarii blocului cu 19 etaje langa Catedrala romano-catolica.

ZGARIE-NORI IN CURS DE AVIZARE
FLOREASCA. Un hotel inalt cu 18 etaje ar putea lua locul patinoarului, daca Primaria Sectorului 1 va aviza documentatia de constructie
Bucurestiul nu are inca un zgarie-nor, adica o cladire a carei inaltime sa depaseasca 100 de metri. Exista insa proiecte anuntate care vestesc aparitia acesteia, aflate in diverse stadii de avizare. Chiar langa Guvern, pe Strada Paris, se doreste ridicarea unui zgarie-nori de 100 de metri, spune primarul Chiliman.

Un alt proiect este cel al grupului CEFIN, care doreste sa construiasca cea mai inalta cladire din Bucuresti, un complex de birouri si spatii comerciale cu o inaltime de 120 de metri. Locatia este deocamdata tinuta secreta de investitori.

Cea mai ciudata cerere sosita pentru avizare a venit din partea unei firme ce apartine lui Omar Hayssam, care vrea sa construiasca un hotel cu 18 etaje pe locul actualului Patinoar Floreasca.

120

de metri va avea turnul ridicat de CEFIN
×
Subiecte în articol: special metri etaje