x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mantale de ploaie

Mantale de ploaie

de Monica C. Andrei    |    21 Sep 2005   •   00:00
Mantale de ploaie

Intr-o Capitala transformata in baltoaca, prefectul constata cu seninatate ca nu e nici o criza majora, iar primarul general da vina pe sistem si se declara multumit de reactiile celor responsabili. Casa Poporului s-a umplut de teuri si galeti, iar bucurestenii si-au serbat orasul inotand prin sleaurile pline cu apa.

Blestemul dusului care ne inunda


20 septembrie 1459. O zi de sarbatoare. Bucurestiul era atestat documentar ca oras. 20 septembrie 2005. O zi mohorata in care bucurestenii au inotat prin balti si au stat ore-n sir in intersectii blocate, autoritatile fiind incapabile sa evite inundatiile si nebunia din trafic.

De ziua lor, bucurestenii au avut parte numai de surprize neplacute. Ploaia cazuta in ultimele zile a pus stapanire pe oras, inundand pana si mintile multora din administratia locala. Ieri, la primele ore ale diminetii, o treime din strazile Capitalei era blocata, sute de imobile inundate, trasee RATB intrerupte, scoli si gradinite inchise. Bucurestiul era paralizat. Cele mai afectate zone au fost: Sincai, Cheiul Dambovitei, Mihai Bravu, Soseaua Colentina, Doamna Ghica, Calea Vacaresti, Soseaua Progresului, Pache Protopopescu, 1 Decembrie 1918, Fizicienilor, Resita si Drumul Taberei.

Pentru ca a plouat cu un debit de peste 65 de litri pe metrul patrat, canalul colector al orasului s-a blocat. Ca de fiecare data in aceste situatii, mai-marii Capitalei au gasit foarte repede explicatii, acestea fiind si punctul lor forte.

CIRCUITUL APEI IN NATURA. Declaratia zilei a fost de departe a lui Andrei Podani, director in cadrul companiei Apa Nova, care, nici mai mult, nici mai putin, ne-a scos vinovati pe noi, bucurestenii care ne-am trezit de dimineata si am indraznit sa ne facem dusul obisnuit si nevoile fiziologice, blocand astfel canalul colector al orasului.

"Problema este in felul urmator, canalul colector s-a pus sub presiune inca de azi-noapte. In mod obisnuit, in Bucuresti, nu se consuma apa, dar spre dimineata, cand cetatenii se trezesc, cantitatea de apa este foarte mare si, corelat cu debitul pluvial, colectorul nu a mai putut face fata. Debitul casnic a dus la problemele de dimineata. Acesta a fost momentul critic", a explicat cu seninatate, ca sa nu folosesc alte cuvinte mai dure, Andrei Podani. Sirul declaratiilor tupeiste a continuat.

Tot bucurestenii ar fi de vina si pentru faptul ca strazile au fost inundate, ceea ce a facut ca zeci de trasee RATB sa fie intrerupte sau deviate, zeci de masini sa fie implicate in accidente rutiere ori sa ramana blocate in intersectii.

"Ce mai apare specific Bucurestiului, care nu e o problema de sistem, ci o problema de educatie, care tine de specificul nostru, este faptul ca gunoiul stradal ajunge in canalul colector si obtureaza gurile de scurgere. Daca bucurestenii n-ar mai arunca mizeria pe jos, atunci nu am mai avea problemele acestea", mai spune directorul de la Apa Nova. Directorul a omis sa vorbeasca despre incapacitatea de interventie a companiei pentru deblocarea gurilor de scurgere si de lipsa utilajelor si a personalului pe strazile orasului, in timpul noptii.

INCREDIBIL. Cu toate acestea, primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, este multumit, culmea, de modul in care Apa Nova si-a facut datoria.

"Inundatiile au fost provocate din cauza problemelor de sistem. In situatii de ploi cu debite foarte mari, canalul colector al orasului nu mai face fata. S-a intervenit in timp util si eficient la nivelul de dotari si capacitate pe care-l avem", a spus cu mandrie Videanu. Asa ca de vina este canalul colector, bata-l vina, care a murit de mult, dar autoritatile il considera inca viu. Era sa uit, si noi suntem vinovati ca ne-am facut dus.

PLOAIA NU RENUNTA. Vestea proasta data chiar de viceprimarul general, Razvan Murgeanu, a fost ca ploaia nu va inceta. El stie cel mai bine cum este in timpul inundatiilor, mai ales ca luni seara a ramas blocat intr-o balta din Tineretului, Jeep-ul de serviciu luand in final foc. Prefectul Capitalei, Mioara Mantale, a subliniat ca Bucurestiul nu se afla intr-o situatie de criza. "Nu este pusa in pericol viata oamenilor." Mantale a mai spus ca daca existau o colaborare si o comunicare intre Apele Romane, care are in administrare canalul colector, si Apa Nova, care gestioneaza canalizarea orasului, lucrurile ar fi stat altfel. Cert este un lucru, mai avem de asteptat doi-trei ani pana cand Primaria Capitalei va moderniza intreg sistemul de canalizare al Capitalei. Pana atunci, Dumnezeu cu mila.

TUPEU


"In mod obisnuit, in Bucuresti, nu se consuma apa, dar spre dimineata, cand cetatenii se trezesc, cantitatea de apa este foarte mare si, corelat cu debitul pluvial, colectorul nu a mai putut face fata. Debitul casnic a dus la problemele de dimineata. Acesta a fost momentul critic"
Andrei Podani, director ApaNova


Ziua "Lacului Bucuresti"


BALTOACA. Cismigiul s-a revarsat peste aleile parcului
Cand am facut ochi, am constatat ca am un fel de locuinta lacustra, inconjurata de balti adanci din toate partile. Am crezut ca Primaria generala si Prefectura au vrut sa pregateasca ceva special de "Ziua Bucurestiului" si mi-am bagat picioarele-n ele de balti, ca sa pot iesi din casa. Nebunul strazii, altfel un individ simpatic, care ii pune din cand in cand un fes statuii lui C.A. Rosetti, sa nu faca meningita, stia ca e ziua Capitalei: circula mandru cu doua baloane, unul rosu, altul alb, pe care le primise in Cismigiu de la unii care pavoazau parcul. Am plecat spre parc, dovedindu-mi calitatile de animal amfibiu.

Odata ajuns, mi-am dat seama ca-s singurul care vrea sa serbeze acolo ziua orasului. In rest, totul era normal: lacul daduse pe dinafara si inundase zonele cu iarba (asta cu toate ca Lacul Cismigiu e, de fapt, un lighean cu dop), iar niste copaci imensi cazusera peste alei si, sa speram, peste nici un cap de trecator pasnic. In foisorul unde trebuia sa cante fanfara militara, doi ipochimeni jucau table sub o umbrela, inconjurati de cateva sute de baloane identice cu ale nebunului. I-am intrebat daca se mai intampla ceva si mi-au raspuns ca ei sunt pusi acolo doar sa pazeasca "inventarul".

Am plecat spre Parcul Tineretului sperand sa gasesc acolo ceva. N-am mai ajuns chiar in parc, caci la intrare mi-au atras atentia niste politisti care deviau circulatia de pe Bulevardul Tineretului. Aveau dreptate. Inspre Palatul Copiilor, apa avea peste jumatate de metru. Din cate am aflat, la fel era si in subsolul palatului care semana cu un acvariu imens. Niste oameni de la REBU stateau in apa pana la brau, asteptand o pompa care nu mai venea.

Dezamagit, m-am gandit ca singura mea sansa e sa merg la Piata Sfantu Gheorghe unde doamna prefect Mioara Mantale voia sa se dea cu "tramvaiul de epoca" la ora 12:30 trecute fix, dupa ce taiase in prealabil panglici si mangaiase pe cap niste scolari silitori. Am stat in ploaie in fata Bisericii Sf. Gheorghe pana cand am simtit ca intru cu tot la apa. Doamna Mioara nu a rasarit de nicaieri (n.r. - am auzit ca ar fi vrut sa se joace, dar nu au lasat-o consilierii, de frica sa nu se degradeze imaginea prefectului in ochii poporului ud). Am presupus ca nu a reusit sa faca rost in timp util de o gondola, bineinteles, de epoca, mult mai potrivita cu orasul pe care-l pastoreste pe linie guvernamentala. (Toma Roman Jr)

DINTRE APE
Pe strada Brezoianu, la numarul 52, e un bloc a carui poarta da inspre Cismigiu. Scara era inundata, in interior apa ajunsese la peste jumatate de metru. De pe trepte, zbiera ca din gura de sarpe, justificat, actrita de estrada Cristina Stamate. O acompania un cor de doamne si domni. Apartamentele de la parter erau pline de apa. Niste pompieri se chinuiau sa puna in functiune o pompa. Toate astea se petreceau fiindca oamenii Apa Nova nu catadicsisera, de doua luni, sa desfunde un canal din curte, cu toate ca locatarii i-au sunat aproape zilnic. Culmea e ca sediul firmei e la nici 150 de metri de bloc.

Pe strazile 11 Iunie si Garamont, nivelul apei e foarte ridicat. Cum in zona sunt multe case vechi, cu un singur nivel si strazile sunt oarecum in panta, apa a intrat bine mersi in locuintele oamenilor. Temandu-se de un scurtcircuit si de eventuale incendii, autoritatile au intrerupt alimentarea cu electricitate in zona. Numai ca au uitat ca pompele cu care putea fi evacuata apa functioneaza tot electric. Oamenii din preajma au trebuit sa apeleze tot la metoda stramoseasca cu ligheanul si galeata pentru a-si scoate apa din case.

PODURI INCHISE LA BUZAU
In Buzau, podurile militare ridicate la Maracineni dupa prabusirea obiectivului principal, in luna mai, au fost inchise circulatiei, ieri-dimineata, dupa ce debitul raului Buzau a ajuns sa masoare aproximativ 500 de metri cubi pe secunda. Traficul rutier in zona Barajului Siriu a fost si el restrictionat, circulatia desfasurandu-se pe un singur fir, dupa ce in zona au inceput sa cada bolovani de pe versanti din cauza ploilor abundente.

In acest timp, presedintele Consiliului Judetean Buzau, Victor Mocanu (PD) (foto), se distreaza in Belgia. Mocanu a plecat in Gent, Flandra de Est, duminica, cand fusesera date deja avertizarile privind inundatiile. Vizita nu este nici macar acoperita de o urgenta. Mocanu, impreuna cu nevasta si cu mai multi actuali si fosti directori de directii administrative, participa la sarbatorirea a zece ani de la infratirea Buzaului cu Flandra. Ei viziteaza azi Parlamentul Flandrei, merg la receptia consacrata festivitatii, iar ziua de maine sunt turisti in orasul Oudenaarde. Intrebat daca stie de situatia din judetul pe care il conduce chipurile, Victor Mocanu ne-a declarat raspicat: "Podurile nu sunt problema Consiliului Judetean. Nici Maracineniul. Si s-au inchis, nu s-au surpat".

Vicepresedintele CJ, Caton Mateescu, era si el pe lista delegatiei pentru Belgia, dar s-a razgandit cand a vazut avertizarile meteo. "Nu putea sa plece toata conducerea CJ, mai ales ca ploile nu mai contenesc si au fost avertizari serioase. Trebuia sa fim aici si ca sa urmarim lucrarile de reparatii pentru ce a fost in mai...", recunoaste Mateescu. Ulterior, dandu-si seama ca-l incrimineaza pe Mocanu, acesta a incercat sa o dreaga, afirmand ca avertizarile au venit dupa plecarea sefului CJ, iar costurile deplasarii sunt suportate de belgieni.

Mocanu, devenit celebru dupa ce si-a cumparat pe banii CJ o superlimuzina Audi de circa 60.000 de euro, a lipsit din judet si la inundatiile din mai. Si atunci tot la o infratire, numai ca nu cu Belgia, ci cu Italia. In timp ce Buzaul se ineca, Mocanu si consoarta colindau prin Palermo, Marsala si Catania, pentru un schimb de experienta pe proiecte PHARE. (Oana Stancu)


Un cosmar care se repeta obsesiv


RECORD NEDORIT. In cursul acestui an, Doljul a fost printre cele mai inundate judete
Un om a murit, sute de persoane au fost evacuate, sute de gospodarii au fost afectate in cel de-al saselea val de inundatii care s-a abatut asupra Romaniei in acest an.

ARGES. In municipiul Curtea de Arges, un barbat in varsta de 55 de ani a murit dupa ce a cazut de pe o punte care traversa paraul Valea Sasului. Pe raza comunei Micesti, Drumul judetean 740 este acoperit de apa si nu se poate circula spre satul Pauleasca, motiv pentru care 20 de elevi sunt cazati in Scoala Generala Micesti, alte 30 de persoane fiind adapostite in caminul cultural din aceeasi localitate.

DOLJ. Prefectul Nicolae Giugea a ramas blocat cu masina institutiei luni dupa-amiaza in zona comunei Predesti, dupa ce o viitura puternica a inundat localitatea, blocand traficul rutier. Sute de doljeni au fost evacuati in ultimele 48 de ore. Situatia cea mai dificila se inregistreaza in satul Sopot, ramas izolat. O situatie similara se regaseste in comunele Terpezita si Brabova. Nici locuitorii din Mischii si Motoci - ale caror case au fost inundate de trei ori in ultimele luni - nu au fost ocoliti de furtuna.

COVASNA. In localitatea Dobarlau, un torent puternic a "maturat" azi-noapte zece gospodarii, blocand cu pietris si bolovani mai multe cai de acces, printre care si DC 26 A, spre Manastirea Marcusa, care a fost distrus pe o distanta de 700 de metri. In judetul Covasna continua sa ploua. Paraul Valea Marea a iesit din matca, inundand sapte gospodarii si mai multe hectare de teren agricol pe raza comunei Borosneu Mare. Apele au gasit cale libera printr-o bresa din digul de protectie, care nu a fost reparata dupa inundatiile din aceasta vara. Pentru a limita pagubele, in zona au fost masati 20 de jandarmi si alte forte operative care incearca sa astupe spartura din dig cu saci de nisip.

PRAHOVA. Circulatia pe Drumul National 1B, la iesirea din Ploiesti catre comuna Bucov si, prin extensie, spre Buzau, a fost intrerupta, in jurul orelor pranzului, din cauza podului de peste Teleajen care e la un pas sa cedeze. Decizia apartine reprezentantilor Serviciului Politiei Rutiere Prahova, care au deviat traficul prin orasul Boldesti Scaieni.

VALCEA. "Sa moara si capra vecinului." Acesta este proverbul dupa care se ghideaza un localnic din comuna valceana Copaceni. De suparare ca i-a fost inundata casa, omul a astupat santurile si canalele din comuna, pentru ca si ceilalti sa aiba de suferit. Pentru fapta sa, cetateanul cu pricina a fost amendat de primarie cu 1,5 milioane de lei. Din cauza sa, au fost inundate nu mai putin de 10 hectare de porumb. Tot in Valcea, ploile cazute in ultimele doua zile au provocat pagube in zeci de gospodarii. In comuna Dragoesti, paraul Geamana a rupt un dig, cateva gospodarii fiind inundate. Pe drumul comunal Dragoesti-Dejesti, localnicii au construit un dig din saci de nisip pentru protejarea gospodariilor. In Zavideni au fost inundate nu mai putin de 50 de gospodarii.

MASURI. "Apele Romane" si Hidroelectrica SA au golit mai multe lacuri de acumulare astfel incat acestea sa poata prelua debitele importante prognozate de hidrologi pe anumite rauri in urmatoarele zile si sa atenueze astfel viiturile. Evacuarea controlata a unei cantitati mult mai mari de apa decat cea normala din mai multe lacuri de acumulare nu a afectat vreo localitate sau constructie hidrotehnica. In plus, in Lunca Dunarii, Administratia Nationala de Imbunatatiri Funciare a dispus pornirea pompelor pentru a evacua apa care balteste pe terenurile agricole.

AVERTIZARI
Meteorologii avertizeaza ca astazi si maine, in Muntenia si Dobrogea, vor fi ploi insemnate cantitativ, urmand a se inregistra peste 30... 40 l/mp in 12 ore si chiar 80 l/mp astazi, in Baragan si Dobrogea. Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor a trimis atat luni, cat si ieri o avertizare hidrologica, valabila pana sambata, catre 22 de prefecturi ale judetelor: Arad, Alba, Hunedoara, Sibiu, Mures, Harghita, Covasna, Brasov, Mehedinti, Gorj, Valcea, Olt, Dolj, Arges, Teleorman, Dambovita, Giurgiu, Prahova, Buzau, Vrancea, Constanta si Tulcea. Fenomenele vizate sunt scurgeri importante pe versanti, torenti si cresteri de debite si niveluri, in special pe raurile din bazinele: Mures, Olt, Jiu, Vedea, Arges, Ialomita, Buzau, Putna, Ramnicu Sarat si ale raurilor din Dobrogea, cu posibile depasiri ale cotelor de atentie si, izolat, chiar a cotelor de inundatie, de inundatie si chiar a celor de pericol. (Dana Purgaru)

TRAFIC
Din cauza ploilor abundente circulatia trenurilor pe anumite tronsoane a fost intrerupta, iar traficul rutier se desfasoara pe rute ocolitoare. Trenurile nu mai circula pe traseul Golesti-Campulung, intre localitatile Ciumesti si Stalpeni, precum si pe linia Ploiesti Vest-Targoviste, intre statiile Teis si Targoviste Nord. De asemenea, circulatia trenurilor a fost suspendata si pe ruta Pietrosita-Titu, intre localitatile Teis si Aninoasa. Aceste masuri au fost luate de CFR, ai carei angajati desfasoara lucrari pentru restabilirea circulatiei. (Elena Stan)
×