x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mantale, verde la tăiat "Pomicola"

Mantale, verde la tăiat "Pomicola"

de Iulia Barbu    |    22 Apr 2008   •   00:00
Mantale, verde la tăiat "Pomicola"

TUN IMOBILIAR DE 180 DE MILIOANE DE EURO PE SEMNĂTURA PREFECTULUI
O inginerie imobiliară girată de fostul prefect al Capitalei, Mioara Mantale, rupe 12 hectare de verdeaţă din unitatea pomicolă Băneasa. Comisia Mantale a validat un dosar valoros în urmă cu doi ani, iar cîştigătorul este ieşeanul Nicoară Viorel, concitadin al fostului prefect. Acesta a obţinut o sentinţă judecătorească de punere în posesie în cea mai căutată zonă a Bucureştiului. Afacerea se ridică la 180 de milioane de euro.



AFACERE BĂNEASA ● Tun imobiliar de 180 de milioane de euro
Fostul prefect al Capitalei Mioara Mantale a validat în urmă cu doi ani un dosar de 12 hectare de teren în nordul Bucureştiului. Cîştigătorul ingineriei imobiliare este ieşeanul Nicoară Viorel, concitadin de-al prefectului. Acesta a obţinut o sentinţă judecătorească de punere în posesie pe baza unităţii pomicole.


Comisia Municipiului Bucureşti, sub atenta supraveghere a Mioarei Mantale, pe vremea cînd era prefect al Capitalei, a validat retrocedarea a 12 hectare de teren la Pomicola Băneasa. Jurnalul Naţional a relatat de altfel ingineria din spatele dosarului "de aur". Valoarea pe piaţa imobiliară a unei asemenea suprafeţe a ajuns în acest moment la suma de 180 de milioane de euro. Preda Natalia, petenta care apare în acte pentru recuperarea celor 12 hectare, a obţinut prin validarea comisiei Mantale un teren de lux, vînat atît de Gigi Becali, cît şi de alţi investitori cu viziune. Prin hotărîrea 916 din 26.01.2006, dosarul a obţinut aprobarea Comisiei de Aplicare a Legii Fondului Funciar. La acea vreme, Mioara Mantale scria în dreptul de replică adresat Jurnalului Naţional că "validarea s-a realizat fără amplasament". Or, asta nu înseamnă nimic mai mult decît că instituţiile statului vor trebui să dea acel teren acolo unde indică actele aflate la dosar. Ceea ce s-a şi întîmplat. În acest moment există Sentinţa Civilă Nr. 9022, din 07.06.2007. Aceasta se poate rezuma la cîteva cuvinte: obligaţia de a face. Astfel, atît Comisia de Fond Funciar a Primăriei Sectorului 1, cît şi Agenţia Domeniilor Statului (ADS) trebuie să legalizeze cît mai repede titlul de proprietate al petentului şi să predea terenul.


CATEGORIA VIP. Doasarul Preda Natalia "a bătut" pe la uşile Primăriei şi Prefecturii ani buni. Răspunsurile pe care petenta le-a primit de-a lungul timpului pentru cererea de reconstituire a dreptului de proprietate au fost nesatisfăcătoare. De la SCAI Mogoşoaia la Ferma Străuleşti şi pînă la Restaurantul "Doi cocoşi", amplasamentul s-a tot mutat pe harta din împrejurimile Bucureştiului. De altfel, răspunsurile diverselor instituţii ale statului dovedesc clar că acel teren se găsea în judeţul Ilfov. Comisia Mantale a pus însă capăt nesiguranţei celor 12 hectare. Le-a adus în Bucureşti, în una dintre cele mai scumpe zone. Adunat bucată cu bucată, astfel încît suma să fie frumoasă, terenul a fost aşezat iniţial pe baza Institutului pentru Protecţia Plantelor. Aici există însă o problemă cu regimul de înălţime al unor posibile construcţii, întrucît terenul se găseşte pe culoarul de zbor al Aeroportului Băneasa. În consecinţă, pentru ca terenul să primească valoarea maximă pe piaţă, amplasamentul a fost mutat la Pomicola Băneasa. Situaţia dosarului, aşa cum o arată actele, s-a îmbunătăţit simţitor în momentul în care Preda Natalia se asociază cu Nicoară Viorel.


CIUDĂŢENII. Astfel, la 26.01.2006, dosarul Preda Natalia trece de Comisia Municipiului Bucureşti, pentru aplicarea Legilor Fondului Funciar. Şapte luni mai tîrziu, la 17.08.2006, Preda Natalia semnează contractul de mandat cu Nicoară Viorel. În aceeaşi zi este semnat şi antecontractul de vînzare-cumpărare de bun viitor: "Preda Natalia, în calitate de pomitentă-vînzătoare, se obligă să vîndă pomitentului-cumpărător dreptul de proprietate asupra unui teren în suprafaţă de 6 hectare, care face parte dintr-o suprafaţă totală de 12 hectare, pe care urmează să o primească în proprietate în baza articolului 5 din Hotărîrea nr. 916/26.01.2006 a Comisiei Municipiului Bucureşti pentru Aplicarea Fondului Funciar". Precizările continuă astfel: "În cazul în care restituirea dreptului de proprietate se face pe numele doamnei Preda Natalia, aceasta rămîne în deplină proprietate şi exclusivă posesie asupra terenului de 6 hectare… iar domnul Nicoară Viorel va primi restul de teren în suprafaţă de 6 hectare". Pasajul de mai sus poate face deliciul oricărui om de afaceri. De obicei, prin cumpărarea unor drepturi litigioase îţi asumi automat riscul de a pierde o sumă considerabilă de bani. Or, prin parafarea unui document ca acesta, Nicoară Viorel primeşte cadou de la Preda Natalia jumătate din valoarea terenului. Care să fi fost promisiunile şi relaţiile ce au parafat afacerea profitabilă de mai sus? Este lesne de înţeles. Mioara Mantale a rezolvat într-o zi problema unui dosar care s-a plimbat ani de-a rîndul de la o instituţie la alta.


PROBLEME. În acest moment însă, conducerea Prefecturii Bucureşti este alta. Într-un referat semnat de Cătălin Deaconescu, actualul prefect al Bucureştiului, se precizează următoarele: "Petenta (n.r. – Preda Natalia) nu a depus expertiza cu identificarea vechilor amplasamente, astfel încît nu poate face dovada că terenul identificat este situat pe raza administrativă a Sectorului 1, condiţii în care Subcomisia Locală de Fond Funciar a Sectorului 1 nu are competenţa să facă o propunere de emitere de titlu de proprietate", se precizează în referatul Prefecturii Bucureşti. Mai mult, documentul specifică fapul că validarea celor 12 hectare nu s-a făcut pe vechiul amplasament, ci pe un teren în compensare de la Agenţia Domeniilor Statului. "Terenurile din actele de proprietate nu formează o masă compactă şi solicită refacerea expertizei şi depunerea în termen de 30 de zile", mai arată raportul.


Favoritisme cu pămîntul contesei

Jurnalul Naţional a obţinut harta prin care Institutul Pomicol a primit terenul pentru cercetare. Acesta a provenit în urma unei donaţii a Contesei de Montesquieu. Parcelele aveau o delimitare strictă de aproximativ 12.000 metri pătraţi. În aceste condiţii, să aşezi peste zece vechi proprietari un singur boier fericit este o inginerie mult prea vizibilă. În ciuda faptului că, pentru eventualele retrocedări de pe baza Institutului de Pomicultură Băneasa, s-a decis că trebuie validate vechile amplasamente, prefectul de atunci Mioara Mantale şi-a permis să treacă un dosar de 12 hectare, prin compensare, răpind astfel drepturile celor care au avut într-adevăr teren acolo. Dincolo de nevoia de îndestulare a unor oameni de afaceri cu viziune, institutul din nordul Bucureştiului este una dintre ultimele oaze de verdeaţă. Argument lispit de importanţă pentru statul român. Cele 70 de hectare sînt atît de ademenitoare, încît autorităţile susţin că un institut de cercetare nu mai are ce căuta în Capitală, aşa ceva nu se cade. Se cade însă să avem cartiere rezidenţiale, şantiere şi beton.


Urmări

La pomicola s-au ras hectare bune de teren, în jur de cinci. Ultima defrişare a avut loc luna trecută, pe o suprafaţă de trei hectare. Este un teren obţinut prin retrocedare de Virgil Tudorache, finul lui Gigi Becali. Conducerea unităţii a cerut în instanţă anularea titlului de proprietate, dar, în ciuda litigiului existent, omul de afaceri a trecut la fapte. A tăiat copacii, motivaţia fiind una foarte simplă, are nevoie de teren, şi terenul îi aparţine. De altfel, comisia Mantale a fost la fel de generoasă şi cu finul latifundiarului. Acesta are mai multe dosare de retrocedare în joc, prin cumpărarea unor drepturi litigioase. Ţolovici Elena, Dumitru Ion şi Tache Radu Maria sînt cîteva dintre ele. Întîmplător sau nu, o parte din dosarele finului lui Becali au trecut cu brio prin Comisia Municipiului Bucureşti pentru aplicarea Legilor Fondului Funciar.

×