x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Marci FIFA "made in China"

Marci FIFA "made in China"

de Gabriel Burlacu    |    27 Mai 2006   •   00:00
Marci FIFA "made in China"

Cu cateva saptamani inaintea ince-perii CM de fotbal din Germania, chinezii scot pe piata europeana produse sportive contrafacute care pirateaza marcile FIFA dedicate evenimentului sportiv. Potrivit autoritatilor, o parte din marfa e destinata pie-tei autohtone, iar alta este "dedicata" zonei de desfa-surare a evenimentului, Romania fiind tara de tranzit.

Romania a devenit in ultimii ani un adevarat paradis al produselor contrafacute. Cu cateva saptamani inaintea inceperii Campionatului Mondial din Germania, punctele vamale ale Romaniei sunt asaltate de conteinere pline cu produse contrafacute care au aplicate marcile FIFA dedicate evenimentului sportiv. Unele sunt destinate pietei autohtone, altele, potrivit autoritatilor, zonei de desfasurare a competitiei sportive.

In urma cu aproximativ sase luni, Departamentul de specialitate din cadrul Federatiei Internationale de Fotbal a transmis Autoritatii Nationale Vamale consemnul privind dreptul asupra proprietatii intelectuale pentru zece marci dedicate Campionatului Mondial de Fotbal din Germania. Motivul era unul singur. Oficialii FIFA asteptau ca spatiul comunitar, dar si cel al tarilor de tranzit, cum ar fi si Romania, sa fie asaltate de produse sportive care contrafac propriile marci in perioada ramasa pana la startul competitiei. Atentionarea autoritatilor vamale romane din partea oficialilor FIFA era practic un motiv bine intemeiat. Incepand cu primele luni ale anului, la principalele puncte vamale ale tarii autoritatile au inceput sa depisteze importuri cu produse sportive care foloseau copii ale marcilor Campionatului Mondial. Marfurile care au fost depistate erau destinate atat comercializarii pe piata tarii noastre, cat si pentru tranzitul spre zona desfasurarii evenimentului sportiv.

ORIENTUL INDEPARTAT. Gabriel Turcu, reprezentantul oficial al FIFA in Romania in ceea ce priveste protectia marcilor comerciale ale forului fotbalistic, sustine faptul ca 80% din produsele care ajung pe piata europeana dedicate Campionatului Mondial de fotbal provin din China, aproximativ 20% venind pe filiera producatorilor din Turcia. "Faptul ca deja a fost semnalata prezenta produselor contrafacute pe piata afecteaza grav imaginea forului international in raport cu partenerii de afaceri. Asta, pentru ca marilor producatori de echipamente sportive care platesc in urma contractelor cu FIFA dreptul de folosire a marcilor campionatului din Germania trebuie sa li se asigure siguranta pietei. Ori din moment ce se inregistreaza o invazie de contrafaceri, piata produselor originale, mult mai scumpe, pierde deja teren in fata chinezismelor", a precizat Turcu.

Reprezentantul FIFA mai sustine ca, din informatiile pe care le detine, tendinta este aceea ca majoritatea produselor contrafacute sa ajunga pe piata germana, Romania jucand mai mult un rol de tara de tranzit.

CAPTURI. In urma unor actiuni de verificare in baza analizei de risc, lucratorii vamali si politistii de frontiera din cadrul PTF Constanta Sud-Agigea au depistat saptamana trecuta nu mai putin de patru conteinere pline-ochi cu marfa venita din China. Controlul a scos la iveala faptul ca produsele incalcau dreptul de proprietate intelectuala asupra marcilor Adidas, Nike, dar si al celor FIFA. Astfel, in cateva dintre aceste conteinere au fost depistate articole de imbracaminte sportiva (sepci, treninguri, tricouri) care aveau aplicate marca "FIFA World Cup Germany".

Desi marfa avea intocmita documentele de transport la preturi mult subevaluate, ofiterii Politiei de Frontiera au stabilit ca valoarea reala a importurilor de produse contrafacute s-ar fi putut ridica in cazul comercializarii pe piata romaneasca la o valoare de aproximativ 1,5 miliarde ROL.

Un alt transport venit tot pe filiera importatorilor chinezi la mijlocul acestei luni in Portul Constanta a fost identificat in timpul unui control vamal de rutina, continand aproape 10.000 de baxuri de jucarii muzicale (trompete tip galerie) care aveau, de asemenea, inscriptionate World Cup Germany 2006, marca a FIFA. Marfa importata pe numele unei firme care avea sediul social in Capitala nu respecta dreptul de proprietate intelectuala a marcilor Federatiei internationale de fotbal.

In cazul in care ar fi ajuns pe piata, vanzarea acestora ar fi facut pentru buzunarele comerciantilor un profit de nu mai putin de un miliard de ROL. Seful Politiei de Frontiera a judetului Constanta, comisar Adrian Toba, ne-a declarat ca avalansa de marfa contrafacuta care foloseste ilegal marcile FIFA ajunge pana la comercializarea unor produse care nu au de-a face cu sportul. "S-a ajuns pana intr-acolo incat am descoperit chiar si un container venit in Portul Constanta pentru o firma din Bucuresti plin cu papuci care aveau inscriptionati marca 2006 Germania FIFA World Cup. Valoarea acestora a fost considerata a fi de peste 700 de milioane ROL", sustine comisarul Toba.

DIN TOATA LUMEA, PENTRU PIATA ROMANEASCA
Potrivit statisticilor vamale, cele mai multe marfuri contrafacute provin din China, Turcia, Vietnam, Grecia, Egipt. Din China provin mai ales haine, pantofi, ochelari de soare cu embleme ale unor marci renumite - Puma, Adidas (foto), Gucci, Christian Dior. Chinezii insa contrafac si marfurile romanesti, iar preturile practicate sunt cu 50%-60% mai mici decat cele romanesti. Grecii s-au specializat in contrafacerea parfumurilor, pe care le livreaza pe piata romaneasca sub marci ca Chanel, Hugo sau Boss. Egiptenii s-au hotarat sa contrafaca medicamente, fiind depistate pe piata romaneasca medicamente pentru afectiuni cardiovasculare. Potrivit specialistilor din industria farmaceutica, in general, medicamentele contrafacute nu contin substanta activa, astfel ca efectele lor sunt nule. Fenomenul se explica prin puterea scazuta de cumparare a romanilor, care, desi stiu ca produsele nu sunt originale, le cumpara, deoarece preturile sunt pe masura disponibilitatilor lor banesti.

AUTORITATI
Faptul ca in ultimii ani piata romaneasca a devenit un adevarat burete pentru contrafaceri a facut ca autoritatile sa instituie la nivelul Ministerului Public un serviciu nou. Specializat tocmai pe coordonarea activitatilor in domeniul dreptului de proprietate intelectuala, noul serviciu este format din zece procurori si a inceput sa functioneze chiar din prima luna a acestui an. Serviciul pentru coordonarea activitatilor in domeniul dreptului de proprietate intelectuala are de acum dreptul potrivit prevederilor legislative sa se autosesizeze in toate cazurile susceptibile ca nu respecta drepturile de proprietate intelectuala. Pana la infiintarea acestei noi structuri, cazurile in materie erau foarte greu de rezolvat pentru ca se lua in calcul procedura plangerii prealabile.
INTENTII UE
Daca in Romania legislatia este inca considerata a fi prea blanda cu falsificatorii, Comisia Europeana intentioneaza sa aplice noi reglementari pentru sanctionarea pirateriei si a contrafacerilor. Legislatia Europeana se va aplica tuturor tipurilor de atingere a dreptului de proprietate intelectuala comise in domeniul comercial inclusiv tentativei, complicitatii si incitarii. Astfel va fi sanctionat orice tip de atingere a drepturilor de proprietate intelectuala comis pentru scopuri comerciale. Pedepsele vor fi de minimum patru ani de inchisoare si de cel putin 100.000 de euro sau 300.000 de euro pentru infractiunile comise in cadrul unor organizatii criminale sau respectiv pentru infractiunile care reprezinta implicatii daunatoare la adresa sanatatii si sigurantei persoanelor.
×