x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Marea căpuşeală de la Cadastru

Marea căpuşeală de la Cadastru

de Veronica Micu    |    19 Feb 2008   •   00:00
Marea căpuşeală de la Cadastru

Agenţia de Cadastru este ca un căine de pripas. Plină de căpuşe. Foşti şi actuali angajaţi ai instituţiei deţin societăţi al căror obiect de activitate este identic cu cel al ANCPI. Tendinţa de căpătuire a directorilor, şi nu numai, de la Cadastru a inceput acum mulţi ani. Insă povestea merge mai departe. Unul dintre cei acuzaţi de "dinamitarea" instituţiei este chiar Mihai Busuioc, director general adjunct in ANCPI. 


Organigrama Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) cuprinde angajaţi cu funcţii decizionale ale căror interese comerciale dinamitează activitatea instituţiei. Principalii actori ai jocurilor clientelare sunt foşti şi actuali angajaţi ai agenţiei, dar şi manageri de succes ai unor societăţi din domeniul cadastrului şi
publicităţii imobiliare.


ANCPI s-a infiinţat in 2004, prin reorganizarea Oficiului Naţional de Cadastru, Geodezie şi Cartografie (ONCGC) şi prin preluarea activităţii de publicitate imobiliară de la Ministerul Justiţiei. Aflată in subordinea MIRA, ANCPI este una dintre instituţiile de importanţă strategică a Romăniei, datorită sistemului său unitar şi obligatoriu de evidenţă a teritoriului naţional. Acest organism gestionează şi realizează identificarea, inregistrarea, reprezentarea pe hărţi şi planuri cadastrale a tuturor terenurilor, precum şi a celorlalte bunuri imobile de pe intreg teritoriul ţării, indiferent de destinaţia lor şi de proprietar. In Romănia, nu există, in prezent, un sistem de cadastru general, spre deosebire de  majoritatea ţărilor dezvoltate. Există un proiect de cadastru general pe care ANCPI il va implementa pănă in 2020 şi care va costa un miliard de euro.


CIOCOII VECHI... ONCGC, prin reorganizarea căruia s-a infiinţat ANCPI, a fost, incă de la inceput, o instituţie bună "de căpuşat". Tendinţa de căpătuire a directorilor din ONCGC a inceput de acum mulţi ani. Incă din 1998, au fost trase primele semnale de alarmă legate de implicarea unor reprezentanţi ai conducerii din acea vreme in activităţi comerciale similare cu cele ale Oficiului. Un prim exemplu este Constantin Săvulescu, fost preşedinte al ONCGC. El a fost implicat in firmele Geo Expert SRL, Carto Terra SRL şi Somati Engenering SRL, firme ce prestau aceleaşi activităţi ca şi Oficiul. Marian Csaki, fost preşedinte al Oficiului, a deţinut acţiuni la Malm Square Co Import Export SRL. In prezent, Csaki este şeful Fondului Naţional Geodezic din cadrul ANCPI.

Mihai Călineanu, şi el un fost director al Oficiului, a fost acţionar in Gecamat 92 Impex SRL şi Total Internaţional SRL. SC Gecamat 92 Impex SRL funcţionează şi astăzi, singurul acţionar al ei rămănănd fostul asociat al lui Călineanu, Neculai Jalbă. In 2004, in urma unui control efectuat, de data aceasta, de defuncta Autoritate Naţională de Control s-a constatat că mai multe persoane din conducerea Institutului de Cadastru, Geodezie, Fotogrametrie şi Cartografie (ICGFC) deţineau firme al căror obiect principal de activitate era asemănător cu cel al institutului. Spiritul de intreprinzător al fostului director executiv, Dumitru Ghiţău, s-a metamorfozat in persoana soţiei sale, Melania Ghiţău, care a fost asociat şi administrator in firma Toprom&Geohaus SA. Obiectul de activitate al societăţii se inscria in domeniul instituţiei păstorite de Dumitru Ghiţău.

Fostul adjunct al lui Ghiţău, directorul IGCFC, Mihail Gavrilescu, nu s-a sfiit nici el să facă afaceri pe faţă. Gavrilescu a fost implicat in Migav Serv SRL, care făcea măsurători topo-geodezice, cartografie şi studii geotehnice.


.....ŞI NOI. Prin Ordinul Ministrului Administraţiei şi Internelor, in martie 2006, Mihai Busuioc a fost numit in funcţia de director general al ANCPI. Nu a stat prea mult in această poziţie, fiind inlocuit, in iunie a.c., de Robert Iulian Tatu. Busuioc nu a plecat prea departe, rămănănd in poziţia de director general adjunct al Agenţiei. Recent, Busuioc a fost acuzat că, impreună cu alte căteva persoane, care s-au aflat sau incă se află in organigrama ANCPI, a format un grup de interese sau "un sistem clientelar bine pus la punct".  Două dintre aceste persoane sunt Costel Costineanu, directorul Direcţiei Informatică din cadrul ANCPI, şi Ionuţ Săvoiu, fost director general adjunct in cadrul aceleiaşi instituţii. Acesta din urmă este acţionar la Geodata Consulting & Management SRL, Geomatica SRL, Landnet SRL şi Topazip SRL, toate din Tărgovişte şi profilate pe activităţi similare agenţiei.

Botond Rakossy, fost director general adjunct al ANCPI, in prezent activănd la Direcţia Operativă din cadrul Agenţiei, a făcut şi continuă să facă afaceri pe picior mare. El deţine impreună cu familia trei societăţi care prestează servicii cadastrale. Este vorba despre D.X.F SRL, Carto Service SRL şi Topo Service SA, toate din Miercurea-Ciuc.

O altă figură interesantă in această ecuaţie comercială este insuşi preşedintele Asociaţiei Patronale de Cadastru, Geodezie şi Cartografie, Valeriu Manolache, fost membru in CA al ANCPI. Acesta deţine 75% din acţiunile Theotop SRL Bucureşti, societate care prestează ce altceva decăt planuri topografice, cartografie digitală, hărţi tematice sau cadastru imobiliar. Printre clienţii Theotop se numără Guvernul Romăniei, ANCPI şi Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Locuinţei. O altă societate la care Manolache este vicepreşedinte şi administrator este Infoplan International SRL, profilată tot pe activităţi cadastrale. Johan Neuner, membru in consiliul de administraţie al ANCPI şi preşedinte al Ordinului Geodezilor din Romănia, face şi el afaceri in domeniul cadastral, prin firma Nib-Geonav SRL şi nu numai. Soţia acestuia, Doina Neuner, este acţionară in Rege CAD SRL şi R.G. CAD 2007.

Cătălin Nicolae Păunescu, vicepreşedinte al Asociaţiei Patronale de Cadastru, Geodezie şi Cartografie din Romănia, este şi el mai mult decăt implicat in societăţi profilate pe activităţi de cadastru. Păunescu este acţionar in Digital Data Storage SRL, Star Professional Services SRL, Standard Data Corporation SRL, Advanced Technology Service SRL şi Star Storage SRL.


PRIETENII CU INTERES. O altă acuzaţie este legată de modul in care au fost atribuite activităţile de consultanţă firmei daneze COWI AS pentru proiectul de cadastru general. In perioada respectivă, 2003-2005, Costel Costineanu era directorul unităţii din cadrul ANCPI care se ocupa de "proiectul cadastrului general şi publicităţii imobiliare", finanţat de BIRD, iar Săvoiu era director in cadrul agenţiei. In contul serviciilor de consultanţă oferite, COWI AS a inclus şi organizarea, in Danemarca, a unor "cursuri de instruire şi pregătire a implementării aplicaţiei pentru specialişti cartografi romăni". Interesant este că de la aceste cursuri nu au lipsit Costineanu şi Săvoiu.

Tot atunci au fost puse bazele "prieteniei romăno-daneze" dintre Costineanu şi Lynn Holstein, care reprezenta Banca Mondială in cadrul proiectului. Gurile rele susţin că domnul Costineanu i-ar fi oferit lui Lynn Holstein anumite informaţii confidenţiale legate de proiectele ANCPI, pentru ca firma COWI AS să poată adjudeca o parte din licitaţiile aferente.
 
 
"MÃ… INCLIN!"
"In fişa postului se specifică foarte clar că angajaţii nu au voie să deţină societăţi care să presteze acealeaşi activităţi ca şi ANCPI. Cred ceea ce spuneţi, nu pot să comentez şi n-am decăt să mă inclin. Valeriu Manolache sau Johan Neuner nu fac nimic ilegal, dar se incadează tot la concurenţă neloială, pentru că organismele in cadrul cărora activează se supun legilor concurenţei"
Robert Tatu
director general ANCPI 
 STATUL A GREŞIT
"Lumea geodezilor este mică şi fiecare trebuie să răspundă pentru ceea ce face. Dar statul este de vină pentru că, in trecut, la ONCGC puteau face lucrări de cadastru chiar angajaţii instituţiei şi nu era nimic ilegal. Eu, unul, pot demonta in orice moment orice acuzaţie care mi se aduce"
Mihai Busuioc
director general adjunct ANCPI
 

×
Subiecte în articol: special general director cadrul ancpi cadastru