x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Marea fraudă electorală are lege de la Guvern

Marea fraudă electorală are lege de la Guvern

de Gabi Golea    |    14 Oct 2009   •   00:00
Marea fraudă electorală are lege de la Guvern
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Guvernul Boc I a modificat prin ordonanţă de urgenţă Legea alegerilor prezidenţiale, creând astfel cadrul legal prin care nu face decât să întărească suspiciunile privind fraudarea alegerilor prezidenţiale prin înfiinţarea a 3.500 de secţii de votare speciale. Secţiile de votare înfiinţate prin acest act normativ ar urma să fie vizitate de 7.000-8.000 de autocare şi microbuze cu turiştii electorali care ar asigura 3.500.000 - 4.000.000 de voturi ilegale.



Ordonanţa de Urgenţă 95/2009, la art. 7 indice 1, lit. d, stabileşte că "în oraşe, municipii şi comune se vor organiza secţii de votare speciale, de regulă în gări, autogări şi aerogări; se vor organiza secţii de votare speciale şi în campusurile universitare; în aceste secţii îşi exercită dreptul de vot alegătorii prevăzuţi la art. 195 alin. (4)", care precizează că "alegătorii care în ziua votării se află în altă comună, în alt oraş sau municipiu decât cel de domiciliu votează numai la secţiile de votare speciale constituite potrivit art. 71 lit. d), după ce declară în scris pe propria răspundere că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acel tur de scrutin. Modelul declaraţiei pe propria răspundere se stabileşte prin hotărâre a Guvernului în termenul prevăzut la art. 27 alin. (1)".

Conform OUG nr. 95/2009, primarii şi secretarii comunelor, oraşelor şi municipiilor propun secţiile de votare speciale şi în colaborare cu prefectul, asigură furnizarea tuturor datelor şi informaţiilor necesare pentru ca Guvernul, în termen de cel mult cinci zile de la stabilirea datei alegerilor, să adopte hotărârea privind stabilirea secţiilor de votare speciale ce se vor organiza pentru desfăşurarea alegerilor pentru preşedintele României din anul 2009.

Guvernul Boc I a încălcat propria Ordonanţă cu nr. 95/2009 şi nu a organizat secţii de votare speciale în toate oraşele, municipiile şi comunele, unde să poată vota alegătorii care se află în ziua alegerilor în acele localităţi, diferite de cele de domiciliu. Astfel, se încalcă dreptul de a vota al alegătorilor care nu se află în localităţile înscrise în HG nr. 1051/2009. Guvernul Boc I a stabilit ca din cele 3.500 secţii de votare speciale, doar 258, adică 7% din ele, să fie organizate în gări (doar în 85 de gări), autogări (doar în 29 de autogări), aerogări (doar în şase aeroporturi), campusuri universitare (doar în 73 de cămine studenţeşti) şi spitale (doar în 65 de spitale şi clinici).

Diferenţa de 93% din totalul secţiilor de votare speciale o reprezintă cele organizate în alte locaţii, ceea ce alimentează suspiciunile că astfel s-ar facilita fraudarea masivă a alegerilor prezidenţiale de PD-L.

Mai ales că Guvernul Boc I nu avea cum să ştie şi să decidă că numai în cele 3.200 de sate şi comune, precum şi numai în anumite judeţe se vor afla în zilele de 22 noiembrie şi 6 decembrie 2009 alegători care îşi au domiciliul în alte localităţi. De remarcat că au fost stabilite secţii de votare speciale în 2.184 de sate şi în 479 de sedii de primării, la care se adaugă alte sute de secţii speciale de votare care vor fi organizate în şcoli, grădiniţe şi cămine culturale. Au fost stabilite şi câteva secţii speciale de votare în sedii ale Poliţiei (ex.: oraşul Fieni, comuna Deda şi comuna Acăţari) şi în sediul Jandarmeriei montane (ex.: satul Sâmbăta de Sus).

În concluzie, încălcarea prevederilor legale din OUG nr. 95/2009, prin HG nr. 1051/2009, alimentează suspiciunile privind fraudarea alegerilor prezidenţiale din 22 noiembrie şi 6 decembrie 2009 pentru că:
1. Guvernul Boc nu a organizat secţii speciale de votare în gările din numeroase municipii (ex.: Alba-Iulia, Piteşti, Bacău, Salonta, Bistriţa, Beclean, Călăraşi, Olteniţa, Câmpia Turzii, Deva, Petroşani, Sighetu Marmaţiei, Târnăveni, Roman, Slatina, Câmpina, Zalău, Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni, Rădăuţi, Vatra Dornei, Alexandria, Roşiorii de Vede, Lugoj, Vaslui ş.a.), oraşe (ex.: Sinaia, Buşteni, Breaza, Azuga, Piatra Olt, Jibou ş.a.) şi comune. Dar Guvernul Boc a avut grijă să organizeze secţii de votare speciale în gările din multe sate (ex.: Vinţu de Jos, Gurahonţ, Bratca, Diosig, Rebrişoara, Topleţ, Armeniş, Ozun, Siculeni, Grajduri, Letca, Surduc, Mănăştur, Orţişoara, Lovrin, Rebricea, Vereşti, Săcălaz ş.a).

Acelaşi Guvern Boc nu a organizat nici o secţie de votare în gările din localităţile judeţelor Argeş, Bacău, Călăraşi, Dâmboviţa, Teleorman şi Tulcea. Tot Guvernul Boc a organizat în judeţele Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Buzău, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Maramureş, Neamţ şi Olt numai o singură secţie de votare specială într-o singură gară din fiecare judeţ. în alte judeţe (ex.: Braşov, Brăila, Constanţa, Gorj, Mehedinţi, Satu-Mare, Sălaj şi Sibiu) s-au organizat secţii de votare speciale în gările din numai două localităţi.

Guvernul Boc a organizat în Gara de Nord din Bucureşti numai o secţie de votare specială, la fel ca şi în satele menţionate mai sus, cu toate că numărul călătorilor este diferit. În oraşul Sânnicolau Mare, unde preşedintele României a anunţat că va candida la alegerile prezidenţiale din acest an, sunt două gări (de Nord şi de Sud) şi o autogară, dar Guvernul Boc a stabilit să fie organizată o singură secţie de votare specială în sediul Primăriei, unde este un primar al PD-L. în timp ce Guvernul Boc a organizat în Gara de Nord din Bucureşti o singură secţie de votare specială, în satul Ticveni, din judeţul Argeş, au fost organizate două secţii speciale de votare.




2. Guvernul Boc nu a organizat secţii de votare speciale în autogările din majoritatea judeţelor. În toată România au fost organizate numai 29 de secţii de votare speciale în autogări, respectiv pe judeţe situaţia lor se prezintă astfel: Alba - 1, Arad - 2, Bistriţa-Năsăud - 1, Botoşani - 1, Braşov - 2, Brăila - 1, Caraş-Severin - 1, Cluj - 2, Constanţa - 1, Galaţi - 2, Harghita - 1, Hunedoara - 3, Mehedinţi - 1, Mureş - 2, Neamţ - 1, Timiş - 1, Vâlcea - 2, Vaslui - 2, Vrancea - 1 şi în municipiul Bucureşti - 1. În localităţile din 23 de judeţe nu a fost organizată nici o secţie de votare specială în autogări. Astfel, cetăţenii din cele 23 de judeţe şi din cele limitrofe care vor ajunge în ziua alegerilor în autogări nu au posibilitatea să voteze.

3.
Guvernul Boc nu a organizat secţii de votare speciale în toate aerogările, ci numai în şase aeroporturi. Nu au fost organizate secţii de votare speciale în aeroporturile din: Arad, Bacău, Oradea, Constanţa (Mihail Kogălniceanu), Craiova, Baia Mare, Satu-Mare şi Suceava.

4.
Guvernul nu a organizat secţii de votare speciale în spitalele din numeroase judeţe, iar în toată ţara sunt organizate doar 65 de secţii în spitale. Nu au fost organizate secţii de votare speciale în spitalele din judeţele Alba, Arad, Bacău, Buzău, Caraş-Severin, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Mehedinţi, Mureş, Olt, Prahova, Satu-Mare, Suceava, Vaslui şi Vrancea. în mod incredibil, Guvernul Boc nu a organizat nici o secţie de votare specială în spitalele din numeroase municipii reşedinţă de judeţ (Alba-Iulia, Arad, Bacău, Buzău, Reşiţa, Călăraşi, Constanţa, Târgovişte, Galaţi, Giurgiu, Miercurea-Ciuc, Deva, Slobozia, Drobeta Turnu-Severin, Tg. Mureş, Slatina, Ploieşti, Satu-Mare, Suceava, Tulcea, Vaslui şi Focşani), multe alte municipii şi oraşe, din toate judeţele.

În mai multe municipii reşedinţă de judeţ a fost organizată doar o singură secţie de votare pentru toate spitalele (ex.: municipiul Timişoara, Piteşti, Oradea, Sfântu-Gheorghe, Tg. Jiu, Baia Mare, Piatra Neamţ, Zalău, Alexandria).

Ca urmare a neorganizării unor secţii de votare speciale în spitalele din numeroase municipii şi oraşe, Guvernul Boc îi obligă pe bolnavii care vor fi internaţi în 22 noiembrie şi 6 decembrie a.c. să se deplaseze la secţiile de votare speciale organizate la mari distanţe de spitale, respectiv la gară (ex.: Alba-Iulia, Arad, Predeal, Buzău, Reşiţa, Caransebeş, Dej, Constanţa, Mangalia, Băileşti, Galaţi, Giurgiu, Motru, Slobozia, Urziceni, Miercurea-Ciuc, Paşcani, Drobeta Turnu-Severin, Reghin, Sighişoara, Caracal, Ploieşti, Satu Mare, Carei, Mediaş, Suceava, Bârlad, Negreşti, Focşani, Adjud, Mărăşeşti), autogară (ex.: Arad, Dorohoi, Constanţa, Odorheiu Secuiesc, Deva, Hunedoara, Drobeta Turnu-Severin, Tg. Mureş, Vaslui), la grupul şcolar sau liceu (ex.: Bacău, Huedin, Târgovişte, Petroşani, Iaşi, Sighetu Marmaţiei, Sinaia, Jibou, Şimleu Silvaniei, Turnu Măgurele, Sulina, Băile Olăneşti), la grădiniţă (ex.: Bistriţa, Băile Govora la Primărie - ex.: Râmnicu Sărat, Olteniţa, Tg. Secuiesc, Târnăveni, Agnita, Dumbrăveni, Rădăuţi, Buziaş, Sânnicolau Mare, Odobeşti), în piaţă (ex.: Călăraşi), la Casa Căsătoriilor (ex.: Brad, Câmpina), la aeroport (ex.: Iaşi, Otopeni), la teatru (ex.: Lugoj).

5. Guvernul Boc nu a organizat secţii de votare speciale în toate centrele universitare şi în multe campusuri universitare. De pildă, pentru studenţii din Bacău, Sfântu Gheorghe, Târgovişte, Miercurea-Ciuc, Deva nu s-au organizat secţii de votare speciale.

6. Guvernul Boc a organizat, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, secţii de votare speciale în 479 de sedii ale primăriilor. Pe judeţe, situaţia secţiilor de votare speciale din primării se prezintă astfel: Alba - 3; Arad - 43; Argeş - 15; Bacău - 30; Bistriţa-Năsăud - 23; Braşov - 18; Buzău - 75; Călăraşi - 6; Cluj - 26; Covasna - 15; Gorj - 10; Harghita - 24; Hunedoara - 3; Ilfov - 1; Maramureş - 19; Mureş - 32; Sălaj - 20; Sibiu - 31; Suceava - 49; Timiş - 19; Vaslui - 3; Vrancea - 14.




Nu au fost organizate secţii de votare speciale în nici un sediu de Primărie din judeţele Bihor, Botoşani, Brăila, Caraş-Severin, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Iaşi, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Prahova, Satu Mare, Teleorman, Tulcea şi Vaslui. Pe lângă sediile secţiilor de votare speciale organizate în primăriile din peste 450 de comune, au fost organizate astfel de secţii în sediile
primăriilor din multe municipii (ex.: Moineşti, Râmnicu Sărat, Olteniţa, Tg. Secuiesc, Rădăuţi, Târnăveni) şi oraşe (Lipova, Chişineu-Criş, Pâncota, Costeşti, Dărmăneşti, Cristuru-Secuiesc, Călan, Baia-Sprie, Seini, Agnita, Dumbrăveni, Miercurea-Sibiului, Liteni, Vicovu de Sus, Buziaş, Sânnicolau Mare, Odobeşti), cu toate că în aceste localităţi există gări sau/şi autogări, licee, şcoli, case de cultură, cămine culturale şi săli de sport.

7. Guvernul Boc a organizat numai câte o singură secţie de votare specială în numeroase municipii reşedinţă de judeţ (ex.: Bacău, Bistriţa, Botoşani, Călăraşi, Târgovişte, Giurgiu, Miercurea-Ciuc, Deva, Slobozia, Slatina, Tulcea şi Vaslui) şi în Sectorul 5 din municipiul Bucureşti. Guvernul Boc a apreciat în mod greşit că numărul alegătorilor care se vor prezenta la secţiile de votare speciale din municipiile reşedinţă de judeţ va fi apropiat sau mai mic decât cel al alegătorilor care se vor duce să voteze sau vor fi duşi să voteze în secţiile speciale organizate în cele 2.184 de sate din 22 de judeţe.

8. Guvernul Boc a organizat 2.184 de secţii de votare speciale în sate din aproape toate judeţele, cu excepţia judeţelor Constanţa, Ialomiţa, Maramureş. Pe judeţe, situaţia secţiilor de votare speciale înfiinţate în sate se prezintă astfel: Alba - 65; Arad - 69; Argeş - 91; Bacău - 55; Bihor - 89; Bistriţa-Năsăud - 58; Botoşani - 61; Braşov - 39; Brăila - 40; Buzău - 43; Caraş-Severin - 68; Călăraşi - 50; Cluj - 70; Covasna - 38; Dâmboviţa - 81; Dolj - 40; Galaţi - 30; Giurgiu - 33; Gorj - 62; Harghita - 3; Hunedoara - 55; Iaşi - 93; Ilfov - 11; Mehedinţi - 62; Mureş - 92; Neamţ - 81; Olt - 106; Prahova - 78; Satu Mare - 2; Sălaj - 57; Sibiu - 30; Suceava - 49; Teleorman - 87; Timiş - 73; Tulcea - 45; Vaslui - 81; Vâlcea - 79 şi Vrancea - 18.

Aşadar, Guvernul Boc nu a organizat secţii de votare speciale şi nu dă posibilitatea să-şi exercite dreptul de vot alegătorii care în ziua alegerilor se află temporar în localităţile unde există gări, aerogări, spitale şi complexuri studenţeşti. De remarcat că acestea sunt locuri în care eventualii turişti electorali pot fi văzuţi, observaţi, filmaţi, controlaţi şi înregistraţi de cei care asigură paza şi protecţia acestor obiective. Acelaşi poate fi şi motivul pentru care au fost organizate puţine secţii de votare speciale în autogări, doar 29 în toată România.

Duminica sunt puţine curse regulate şi, intrând în postul Crăciunului, nu se fac nunţi. E surprinzător însă că au fost organizate 18 secţii de votare speciale în gări din sate unde dacă trece un tren pe zi, iar călătorii-alegători nu au timp fizic ca să voteze în 3-5 minute de staţionare a trenului în gară. Cu siguranţă nu vor exista alegători care vor coborî din tren în haltele din acele sate ca să voteze şi apoi să rămână în frig şi întuneric în gară până a doua zi, ca să călătorească spre localitatea de domiciliu.

O altă acuzaţie privind posibila fraudare a alegerilor a vizat folosirea autocarelor şi microbuzelor pentru turism electoral. Mai ales că în localităţile unde se organizează secţii de votare speciale nu există hoteluri sau pensiuni, nu există muzee sau case memoriale, nu sunt zile de sărbătoare a acelor localităţi, nu vor fi festivaluri folclorice, nu coboară oile de la munte şi nu vor fi nunţi în Postul Crăciunului.

Surse confidenţiale susţin că "pentru desfăşurarea turismului electoral rural din zilele de 22 noiembrie şi 6 decembrie 2009 au fost închiriate circa 8.000 de autocare şi microbuze, luându-se în calcul că, prin organizarea celor 3.500 de secţii de votare speciale şi mobilizarea a zeci de mii de oameni care vor participa la turismul electoral rural, practic nu pot fi asigurate forţele necesare din partea Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Public şi Autorităţii Electorale Permanente, care să-i verifice şi să-i controleze pe cei care exercită votul multiplu şi încalcă prevederile legale.

Se ştie că, în ziua alegerilor prezidenţiale, reprezentanţii mass-media şi ai ONG-urilor nu pot să urmărească în toate secţiile de votare permanente şi speciale respectarea prevederilor legale pentru a asigura alegeri libere şi corecte. De asemenea, cei implicaţi ştiu că nu vor fi sancţionaţi penal deoarece, în maximum două luni după alegeri, toate documentele primare se topesc.

×
Subiecte în articol: special guvern frauda electorala