x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Marea Unire a încheiat supliciul unei naţii răsfirate şi umilite de patru imperii

Marea Unire a încheiat supliciul unei naţii răsfirate şi umilite de patru imperii

22 Noi 2010   •   19:54

 „ALBA-IULIA nu este numai altarul Ardealului, ALBA-IULIA este ci­tadela românităţii binecuvântate de Dumnezeu!

«În anul Domnului 1918, 1 de­cembrie, în acest loc s-a proclamat pentru totdeauna şi în mod irevocabil, prin votul solemn şi unanim al poporului, unirea Transilvaniei cu Daco-Romania. Eternă fie aducerea aminte a acestui act măreţ!», stă săpat în piatră, pe frontispiciul arcului de triumf de la intrarea în Muzeul Unităţii Naţionale.

Aici, în inima Ardealului, deci şi a ţării, se află leagănul zămislirii poporului român, aici se păstrează ecoul demnităţii româneşti, care străbate veacurile prin împlinirea «pohtei» marelui voievod, care era şi «pohta» românilor din toate frânturile de ţară, aici s-a strâns în mulţimea de voci, din întreaga vatră strămoşească, simţirea de frăţietate a tuturor românilor, care dăinuie din începuturi, potrivit mărturisirilor vechilor cărturari.

Deci această zi, a Întregirii Ro­mâ­niei, are cea mai mare însemnătate în­tre toate izbânzile din istoria ţării, pentru că evenimentul MARII UNIRI a încheiat un lung proces de zbateri, derulat sub lumina idealului de a ne hotărî singuri soarta, a încheiat supliciul unei naţii răsfirate şi umilite de patru imperii.”

• Prof. Georgeta Ciobotă

×