x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Martina Navratilova, "barbata" sportului alb

Martina Navratilova, "barbata" sportului alb

10 Iul 2004   •   00:00
Martina Navratilova, "barbata" sportului alb

Cine nu o stie pe Martina Navratilova? Trebuie sa fie cea mai longeviva tenismana. Si printre posesoarele unui trup filiform, frumos bronzat, cu mult inainte ca terenurile de tenis sa fie invadate de rusoaice de 15 ani, "colorate" artificial si cu nume imposibil de retinut.

Asta, tot cu mult timp inainte ca tenisul sa se transforme in ceva la fel de tehnic precum o bucata de Mozart interpretata de un chinez.
ANA ILIE

Multi au zis despre ea ca este cea mai mare sportiva a secolului trecut. Insasi Martina Navratilova glumeste ca traieste pentru a dobori recordurile. Americanca nascuta aproape de noi, la Praga, a jucat prima sa partida la Wimbledon, in 1973, si a reusit sa domine terenul de tenis pentru urmatoarele doua decenii, castigand noua campionate pe faimoasa arena londoneza si acumuland 167 de titluri, record de care nici o alta jucatoare nu a reusit macar sa se apropie. A castigat nici mai mult nici mai putin de 1.650 de meciuri si 19 titluri de Mare Slem.

Acum, cand a implinit 47 de ani, varsta la care unele femei se gandesc cu placere la o viata linistita, Martinei nici prin gand nu-i trece sa renunte la stilul de viata care a facut-o celebra. E drept, a renuntat la campionatele de tenis in urma cu zece ani. Dar nu a incetat niciodata sa joace, si anul trecut a reusit sa iasa din nou victorioasa la Wimbledon, jucand la dublu impreuna cu Billie Jean King, cea mai faimoasa tenismana americana a tuturor timpurilor. Anul acesta, din pacate, a fost scoasa din joc in turneul de simplu de Gisela Dulko, o adolescenta argentiniana.

CANTECUL DE LEBADA. Asa ca Navratilova, o lesbiana care nu se sfieste sa isi faca publice preferintele sexuale, spune ca Wimbledonul de anul acesta a fost cantecul sau de lebada. Isi va continua viata asa cum a trait-o si pana acum si va deschide o academie de tenis in Florida anul viitor. "M-am simtit bine jucand tenis. Dar acum sunt alte lucruri asupra carora vreau sa ma concentrez", ii spune ea cu incredere reporterului de la publicatia americana Newsweek. Desigur, inca ii mai place sa auda incurajarile publicului. Este ceva care nu se poate uita usor. "Asta e toata magia. Faptul ca joc bine si oamenilor le place transcende toate barierele. Nu mai conteaza sexualitatea, de unde vin, ca sunt stangace, ca sunt femeie. Ei apreciaza cine sunt atunci cand joc tenis", crede Navratilova. De ea vorbeste cu simpatie colega de generatie, tenismana americana Chris Evert: "Martina a revolutionat jocul de tenis printr-un stil agresiv, foarte dinamic. A ridicat mult tenisul, nu numai prin modul in care a jucat, ci si prin tehnicile de antrenament, in ideea ca poti merge la sala de gimnastica sau juca baschet ca sa fii in forma pentru tenis. Pentru mine este un exemplu".

DESPRE PREJUDECATI. Desi faptul ca a fost inscrisa si anul acesta pe lista participantilor la turneul de la Wimbledon a dat nastere la controverse, multi argumentand ca a profitat de sansa care ar fi trebuit acordata unor jucatori mai tineri, Martina nu se simte deloc afectata: "Nu stiu cine spune asta si chiar as vrea sa discut cu ei fata in fata, pentru ca vorbele asta sunt de fapt o prejudecata sexuala". Asta pentru ca nimeni nu pune la indoiala performantele celebrului baschetbalist Michael Jordan atunci cand intra pe teren. "Nu va mai uitati la cat de batrana sunt, uitati-va cum lovesc mingea!", le transmite Navratilova criticilor mai preocupati de data inscrisa in buletinul ei decat de ce poate face pe terenul de tenis. Este constienta ca inca mai exista prejudecati sexuale in sport. "Daca o sportiva face ceva controversat, este indepartata. Daca e vorba de un barbat, acesta devine un erou", crede Martina, care nu se teme sa dea exemple. "Oamenii proslavesc numele baschetbalistului Kobe Bryant. Dar imaginati-va ca o femeie ar fi implicata intr-o ancheta criminala, cum este el acum, si este privita ca un erou - nu este posibil, ar da-o afara din liga".

SEXUALITATEA PE TEREN. Faptul ca jucatoare tinere precum Anna Kournikova, surorile Williams si Maria Sharapova poarta tinute din ce in ce mai "revelatoare" nu este neaparat un lucru rau, crede Martina. "Faptul ca sunt atragatoare si vor sa o arate nu e rau. E valabil si pentru baieti... Este adevarat ca atragi atentia cu imaginea pe care o afisezi, dar mai intai trebuie sa atragi atentia cu jocul pe teren." Este drept ca exista mai multi barbati implicati in sport decat femei. Martina are o opinie clara si asupra acestui subiect: "Sunt mai multe oportunitati pentru sportivi pentru ca echipele fac mai multi bani si isi fac in timp o reputatie. In urma cu 50 de ani nu prea erau femei implicate in sport, dar am ajuns departe intre timp. Nu trebuie sa uitam ca sunt tari in care femeile nu pot face sport, nu pot iesi din casa neinsotite de barbatii lor, asa ca, pe de alta parte, mai avem cale lunga de parcurs".

MAGIE

"M-am simtit bine jucand tenis. (...) Asta e toata magia. Faptul ca joc bine si oamenilor le place transcende toate barierele. Nu mai conteaza sexualitatea, de unde vin, ca sunt stangace, ca sunt femeie. Ei apreciaza cine sunt atunci cand joc tenis" - Martina Navratilova

CRITICI

"In urma cu 50 de ani nu prea erau femei implicate in sport, dar am ajuns departe intre timp. Nu trebuie sa uitam ca sunt tari in care femeile nu pot face sport, nu pot iesi din casa neinsotite de barbatii lor, asa ca, pe de alta parte, mai avem cale lunga de parcurs" - Martina Navratilova

CURAJ

Martina nu s-a temut niciodata sa isi spuna cu voce tare opiniile politice. Atunci cand a criticat administratia Bush pentru motivele din spatele razboiului din Irak a primit o replica dura, gen "du-te inapoi in Cehoslovacia daca nu iti place la noi", replica pe care sportiva a receptat-o cu umor. "Ar fi cam greu sa ma intorc de vreme ce Cehoslovacia nu mai exista de 12 ani", glumeste ea, insa revine rapid la lucruri mai serioase. "De fapt, a fost dificil pentru mine sa inteleg replica asta, de vreme ce America e faimoasa pentru ca aici poti sa spui tot ce gandesti. Pentru asta am mers in Irak, ca sa le dam si celor de acolo aceleasi libertati". Nici problema casatoriilor intre homosexuali, o chestiune fierbinte, electorala, in SUA, nu scapa de sinceritatea Martinei. "Cui ii face rau daca doi homosexuali se casatoresc? Daca esti impotriva casatoriilor intre persoane de acelasi sex, atunci nu te casatori. Dar lasa-ma pe mine sa decid daca vreau sa ma casatoresc asa cum vreau eu", se agita Navratilova.

TENISUL, MAREA IUBIRE

In ceea ce priveste viitorul, Martinei ii place sa intretina misterul. Chiar daca au aparut in presa numeroase rapoarte potrivit carora Navratilova s-ar pregati sa-i urmeze exemplul lui Arnold Schwarzenegger, actorul de origine austriaca devenit guvernator al Californiei, ea nu vrea sa anticipeze. "Mai e timp pana atunci. Nu am, de fapt, nici o idee daca voi urma o cariera politica. Am mai multe chestii de facut dupa ce termin cu tenisul". Desigur, daca ar detine o functie publica, ar sti exact cu ce si-ar dori sa isi ocupe mandatul: "Sa fac o diferenta in vietile oamenilor".
×