x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Marturisirea

Marturisirea

de Andreea Cascaval    |    Petru Zoltan    |    24 Ian 2007   •   00:00

Victor Neciu si-a marturi-sit ieri fapta, indicand si traseul pe care l-a par-curs dupa ce l-a lovit pe Aurica Matei. Soferul a recunoscut ca, desi avea de gand sa-l duca la spitalul Bagdasar, nu a mai ajuns cu victima acolo. Neciu s-a speriat in momentul in care si-a dat seama ca cel pe care-l lovise a murit in masina. A schimbat traseul si a plecat sa ascunda corpul victi-mei, daramand o familie.

Karina Knapek/JURNALUL NATIONAL/font>
DRAMa. Aurica Matei va avea parte de o nmormAntare crestineasca. Familia ndoliata si ia ramas bun de la cel care le-a fost tata si sot

Dupa o luna si jumatate, trupul lui Aurica Matei a fost gasit luni in apropierea orasului Cornetu, intr-o rapa, pe malul raului Arges. Victor Neciu i-a condus pe politisti si procurori la locul in care l-a ascuns pe Aurica. Anchetatorii l-au gasit acoperit cu haine muncitoresti. La prima vedere, trupul neinsufletit al lui Aurica prezenta mai multe fracturi din cauza accidentului. In urma autopsiei, Victor Neciu va fi condamnat pentru omor calificat sau ucidere din culpa.

Misterul in cazul disparitiei lui Aurica Matei, din Orasul Popesti Leordeni, a fost elucidat dupa 50 de zile. Trupul neinsufletit al lui Aurica Matei a fost luat acasa de rudele acestuia. Aurica Matei a fost accidentat in dimineata zilei de 4 decembrie pe soseaua de centura, in zona abatorului Glincarn. Se intorcea pe jos de la serviciu. Barbatul a fost lovit de autocamionul condus de Victor Neciu. A fost luat in cabina autocamionului. De atunci, Aurica a disparut. Intr-un tarziu a fost gasit la doi kilometri de orasul Cornetu, intr-o rapa, pe malul raului Arges. Soferul a stat ascuns mai mult de o luna de la producerea accidentului. Nu s-a prezentat la politie sa declare accidentul. Nu s-a dus la spital pentru a i se acorda lui Aurica primele ingrijiri medicale. Nu a vorbit cu nici un apropiat despre accident. Mai mult, Victor Neciu i-a furat telefonul mobil lui Aurica, pe care i l-a facut cadou sotiei. De la ea telefonul a ajuns in posesia fiicei acestora. Sambata a fost arestat pentru 20 de zile. Motivul fiind furt calificat. Dupa doua zile petrecute in arestul politiei, Victor Neciu le-a declarat anchetatorilor tragedia.

CAUTARI. Dupa articolele Jurnalului National, in care aratam ca politistii s-au miscat cu viteza melcului, pentru a drege nepasarea colegilor lor din Glina, aproximativ 300 de politisti si jandarmi l-au cautat pe Aurica prin paduri si balti. Aurica a fost cautat cu o echipa de scafandri din cadrul Serviciului de Interventii si Actiuni Speciale in lacurile formate in pietris din comuna 1 Decembrie. "Din informatiile pe care le avem pana acum, conducatorul s-a deplasat in aceasta zona (n.r. - 1 Decembrie)", ne-a declarat ieri Petre Popa, inspector in cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Ilfov. In paralel, sotia victimei, Mariana Matei, nu a incetat nici o clipa sa-l caute prin spitale sau la morga: "De doua zile mi-am lasat acasa copiii ca sa-mi caut sotul. Nu am liniste pana nu-l gasesc. Copiii plang dupa tatal lor".

Karina Knapek/JURNALUL NATIONAL
MARIA MATEI. Fata in fata cu cei care l-au prins pe ucigas

MARTURISIRE. Politistii ilfoveni au gasit luni seara, in jurul orelor 17:00, locul in care a fost abandonat Aurica Matei. Victor Neciu, autorul accidentului, a cedat nervos si le-a indicat politistilor locul unde l-a ascuns pe Aurica. "Inculpatul Ilie Neciu Victor a decis sa marturiseasca ieri tot. Ne-a dus la locul in care l-a abandonat pe Aurica Matei. Fiind privat de libertate, a avut timp sa re-flecteze asupra a ceea ce s-a intamplat. A marturisit tot. Parcursul pe care l-a urmat cu victima in masina, starile prin care a trecut si pe care le-a avut. Urmeaza sa cercetam daca la faptele sale a mai concurat cineva. Sunt foarte importante concluzia autopsiei si expertiza tehnica a masinii. In functie de acestea se va formula o acuzatie in sarcina acestuia", a declarat Valentin Dumitru, procuror in cadrul Parchetului Cornetu. Imediat dupa producerea accidentului, soferul autotractorului a coborat si a apelat la 112, Serviciul de Ambulanta, dar a renuntat. Cu ajutorul celor doi insotitori a urcat victima in masina cu intentia de a o duce la spital. In drum spre spital victima a decedat. Atunci, Victor Neciu s-a hotarat sa il abandoneze pe Aurica intr-un loc izolat. Dupa ce a trecut prin fata Spitalului Bagdasar, Neciu s-a indreptat cu autotractorul spre localitatea Cornetu, unde a aruncat victima in apropierea unei paduri. Tomita Neagu, prim-procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Cornetu, ne-a declarat: "L-am gasit pe Aurica Matei pe malul Raului Arges, intr-o rapa, acoperit cu haine muncitoresti si maracini. La prima vedere are ceva fracturi in urma accidentului". Prezent la locul unde l-a ascuns pe Aurica Matei, Neciu a spus: "L-am ascuns de frica. Imi pare foarte rau…".

ALTI VINOVATI. Abia la cinci zile dupa ce s-a intamplat accidentul si dupa mai multe insistente ale sotiei, politistii din Popesti Leordeni au inceput cercetarile. Unul dintre martori, Paul Militaru i-a spus unui politist din Glina despre accident chiar in ziua in care s-a produs acesta. Intr-un comunicat trimis la redactie de Politia Ilfov se precizeaza ca "imediat, o echipa de politisti de la postul de politie s-a deplasat la locul indicat si a facut cercetari fara a descoperi nici un fel de urme ale unui presupus accident rutier si nici identitatea autorilor sau a victimei". Paul Militaru ne-a declarat ca: "Am sunat la salvare ca sa le spun de accident. Apoi, prin zona a trecut agentul Capra de la Politia Glina si i-am spus de accident. Actele le-am predat joi inspectorului de politie Dumitru Cioca, dar acesta a intocmit procesul-verbal de-abia vineri. Nu e vina mea ca el a facut procesul de-abia vineri". Tot in comunicat scrie ca politistii de la postul din Glina au facut procesul-verbal la o zi dupa accident. Mariana Matei a ajuns la Politia orasului Popesti Leordeni vineri, 8 decembrie, in jurul orei 16:00, pentru a reclama disparitia sotului in urma unui accident de circulatie. Mai mult, in procesele-verbale, politistii de la Glina si politistul din Popesti Leordeni, implicati in acest caz, au declarat ca accidentul s-a ptrecut la data de 5 decembrie, nu 4 decembrie. Pentru faptul ca nu au avut fler, politistii sunt acum cercetati de Comisia de Disciplina, care va stabili daca vor fi dati afara sau vor fi numai sanctionati.

CORNETU. Procurorul Valentin Dumitru asteapta rezultatul de la autopsie si expertiza tehnica a autotractorului

ANCHETE PARALELE. Reporterii Jurnalului National au facut o ancheta paralela cu cea oficiala si au identificat mai multe surse de informatii pretioase. Politistii aveau la dosar declaratii contradictorii si imprecise cu privire la data la care s-a produs accidentul si la culoarea masinii. Pentru a stabili data exacta la care s-a produs accidentul, redactorii au stat de vorba cu toti oamenii care puteau oferi detalii despre ziua cand Aurica Matei a disparut. Intr-un final au stabilit ca Aurica disparuse intr-adevar la data de 4 decembrie. Marin Dumitru, unul dintre colegii de serviciu, a povestit ultimele ore din viata lui Aurica. "In dimineata de 4 decembrie iesea din tura de la balastiera. Aurica si-a luat «prinzatorul» si a pornit sa caute sticleti deasupra ciulinilor din jurul balastierei pe care o pazea. A prins doi sticleti. Pe unul mi l-a dat mie pentru nepoata mea, pentru ca ii murise canarul. I-am promis nepoatei ca-i aduc alta pasare. Am pus sticletele in colivie, am agatat-o in cui si mi-am luat ramas bun de la Aurica. De atunci nu l-am mai vazut." La data de 8 ianuarie, dupa o aventura pe drumurile "europene" din Popesti Leordeni, am ajuns la Paul Militaru, martorul-cheie al accidentului. Acesta a spus: "Luni (n.r. - 4 decembrie 2006) s-a intamplat accidentul. Nea Florica, colegul meu, sofer, stie de accident de luni, pentru ca marti nu a fost la munca. Dupa carnetelul meu, el nu a fost marti la munca. Deci, luni a fost accidentul".

DURERE. Ieri, Aurica Matei a fost adus de la morga acasa intr-un sicriu. Cand a aparut masina cu sicriul in fata casei fratele cel mare inca nu reusise sa-l duca pe cel mic, Paul, in alta parte. Mariana isi jelea sotul pe sicriu cand Daniel fugea cu fratele lui mai mic in brate, acoperindu-i ochii cu mainile, sa nu vada. Copilul cel mic nu stia nimic. Era fericit. O rugase pe mama lui cand a plecat de acasa sa-l aduca pe tati de la spital. Paul a facut-o "cercetasa" pe Mariana ca sa-l gaseasca pe tata. Asa a inteles el ca se petreceau lucrurile. Insa Daniel stie. Cum sa nu stie? Are 16 ani si tocmai si-a pierdut tatal. Lacrimi, rude, vecini care-l iubeau pe Aurica. S-a umplut curtea casei lor de ei. Cand vor pleca va fi pustiu si nimeni nu va mai putea umple golul din sufletele lor.

MARTURISIRE
"Inculpatul Ilie Neciu Victor a decis sa marturiseasca ieri tot. Ne-a dus la locul in care l-a abandonat pe Aurica Matei. Fiind privat de libertate, a avut timp sa reflecteze asupra a ceea ce s-a intamplat. A marturisit tot. Parcursul pe care l-a urmat cu victima in masina, starile prin care a trecut si pe care le-a avut. Urmeaza sa cercetam daca la faptele sale a mai concurat cineva. Sunt foarte importante concluzia autopsiei si expertiza tehnica a masinii. In functie de acestea se va formula o acuzatie in sarcina acestuia"
Valentin Dumitru
procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Cornetu
VIOLENT
"Sub rezerva rezultatelor de laborator, moartea a fost violenta. S-a datorat hemoragiei si traumatismului cranio-cerebral. La autopsie s-a mai constatat ca avea fractura la umarul si clavicula de pe partea stanga in urma mecanismului de lovire, cadere in conditiile unui accident rutier, si sunt in cauzalitate directa cu decesul. Dupa ce a fost lovit a mai supravietuit cateva minute, maximum o ora. Lovitura a fost foarte puternica"
Petre Popa
inspector IJP Ilfov

POLITISTII ILFOVENI AU ACTIONAT TARZIU
Cazul disparitiei misterioase din orasul Popesti-Leordeni este rezolvat. A fost gasit soferul vinovat. A fost gasit si corpul neinsufletit al lui Aurica Matei. Daca politistii de la Glina se miscau mai repede, poate Aurica era gasit mai repede. Martorul-cheie i-a sesizat verbal pe politistii din comuna Glina cu privire la producera accidentului. Dar primele cercetari au inceput abia la cinci zile. Tarziu, prea tarziu… Procurorul Vlad Dumitru de la Parchetul Cornetu a aflat de existenta dosarului la data de 8 ianuarie. Dupa o luna si jumatate de la producera disparitiei misterioase care a cutremurat orasul Popesti-Leordeni, politistii ilfoveni aveau in dosar informatii imprecise si contradictorii cu privire la data cand s-a produs accidentul. Victor Neciu, soferul vinovat, a fost gasit cu ajutorul Serviciului Roman de Informatii. Politistii din comuna Glina au fost sesizati verbal dupa aproximativ o ora de la producerea accidentului de Paul Militaru, unul dintre martorii-cheie ai disparitiei.

CRONOLOGIE
  • 4 decembrie 2006. Aurica Matei este lovit de o masina pe soseaua de centura. Un martor reclama accidentul, dar declaratia este inregistrata de Politia din Popesti Leordeni la 5 decembrie.
  • 8 decembrie. Sotia lui Matei, disperata, dupa mai multe cautari prin spitale si morga, se adreseaza si Politiei. Jurnalul National porneste investigatiile in acest caz.
  • 21 decembrie. Jurnalul National publica primul articol din seria de anchete cu privire la disparitia misterioasa a lui Aurica Matei.
  • 14 ianuarie 2007. Victor Neciu, soferul vinovat, este retinut pentru 24 de ore. Victima este inca disparuta.
  • 15 ianuarie. Judecatoria Cornetu decide cercetarea lui Neciu in stare de libertate.
  • 18 ianuarie. Neciu pica testul la detectorul de minciuni.
  • 20 ianuarie. Neciu este arestat pentru 20 de zile pentru furt calificat. Ii furase victimei telefonul mobil pe care l-a facut cadou sotiei. Telefonul a ajuns intr-un final la fiica acestora.
  • 22 ianuarie. Eforturile politistilor si jandarmilor dau rezultate. Victor Neciu marturiseste cu parere de rau faptele. Trupul neinsufletit al lui Aurica este gasit in zona Cornetu, intr-o rapa.
  • 23 ianuarie. Aurica Matei este adus acasa.
  • ×