x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Megahotie cu cercei de oaie

Megahotie cu cercei de oaie

de Diana Rucinschi    |    15 Noi 2005   •   00:00
Megahotie cu cercei de oaie

Tunurile de peste 100 de milioane de euro trase de firma-capusa IQ Management, sustinuta de camarila constituita in jurul fostului presedinte al ANSVSA, Liviu Harbuz, compromite Romania in fata Uniunii Europene. Trei rapoarte ale autoritatilor de control sustin la unison ca afacerea de identificare a animalelor mici este un paravan pentru scurgerea unor fonduri publice in conturi private.

Trei rapoarte ale autoritatilor de control sustin la unison faptul ca gruparea condusa de fostul sef al Autoritatii Sanitar-Veterinare, Liviu Harbuz, a beneficiat de contracte dubioase in valoare de peste 100 de milioane de euro. In scandal, care deja are conotatii internationale, este vizat de catre autoritatile de control insusi Ilie Sarbu, fost ministru al Agriculturii.

Jurnalul National v-a prezentat in primavara acestui an cateva dintre "realizarile" fostului presedinte al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Liviu Harbuz. Nereguli pentru care cinci persoane din gasca de la Autoritatea Nationala s-au ales cu dosar penal. De atunci si pana in prezent s-a sesizat o serie de institutii ale statului, care au inceput sa ia la bani marunti Autoritatea Veterinara. Continutul rapoartelor realizate de catre Corpul de control al Ministerului Agriculturii, de catre Autoritatea de Control din subordinea Guvernului si de catre Curtea de Conturi este de-a dreptul incendiar. Liviu Harbuz, fostul consilier personal al lui Adrian Nastase, a tratat ANSVSA ca pe o mosie proprie si personala, impartind contracte "grase" unor firme agreate pe criterii dubioase. Premiul cel mare a fost insa castigat de catre firma IQ Management, firma condusa, cel putin in acte, de catre Ovidiu Vladu, om de afaceri clujean implicat acum cativa ani intr-o serie de afaceri dubioase cu mafia franceza. In timpul conducerii doctorului Harbuz, IQ Management a pus mana pe patru contracte avantajoase cu Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara: furnizarea Intranetului pentru Autoritate, Directiile Veterinare si cele trei institute, realizarea paginilor WEB pentru Directiile Veterinare, un soft de contabilitate si, cel mai important, contractul 722/2004 de identificare, inregistrare si crotaliere (montarea unor placute de identificare) a animalelor mici.

TUN DE 12 MILIOANE DE EURO. Contractul 722/2004 a fost semnat in urma unei licitatii desfasurate anul trecut si la care au ofertat trei companii: consortiul format din firma romaneasca Romsys SA si societatea daneza Daploma International (achizitionata recent de catre o importanta companie americana, Aplied Digital Solutions), consortiul format din firma clujeana IQ Management si compania germana Caisley si Consortiul Felix Telecom.

Raportul Ministerului Agriculturii scoate in evidenta faptul ca reteta clasica de fraudare a licitatiilor - o documentatie cat mai ambigua - a dat roade si in cazul contractului pentru identificarea animalelor: "etapele parcurse si deciziile luate au avut ca scop atribuirea contractului consortiului care a si fost declarat castigator". Astfel, in ciuda faptului ca Daploma a avut cea mai avantajoasa oferta financiara (32.611 lei pret mediu pe cap de animal identificat, inregistrat si crotaliat, comparativ cu 38.886 lei din partea IQ Management si 59 948 lei Consortiul Felix Telecom), compania daneza a fost scoasa din joc. Motivul invocat de "echipa" grupata in jurul lui Harbuz: autoritatea contesta cea de-a doua crotaliere, prevazuta a demara dupa aderarea la Uniunea Europeana, pe care compania daneza o inclusese in pretul mediu (si precizata de legislatia care statea la baza licitatiei). Dupa eliminarea consortiului danez, drumul a fost deschis pentru IQ Management si, la 7 iulie 2004, a fost semnat contractul 722, moment in care conducerea autoritatii si-a schimbat si optica privind a doua crotaliere. Iar motivul care a stat la baza eliminarii firmei daneze a fost inclus in contract sub forma unor "Servicii suplimentare" care "se vor plati in plus fata de valoarea contractului". Ce efect au avut aceste invarteli asupra bugetului de stat? Potrivit raportului Curtii de Conturi, "prin incheierea contractului cu consortiul IQ Management & Caisley au fost majorate nejustificat costurilor activitatii de identificare, inregistrare si crotaliere cu suma de 12.333 676 de euro".

TRANSHUMANTA IMPOVAREAZA BUGETUL. Firma daneza care a fost eliminata nu a avut alta varianta decat sa actioneze Autoritatea in justitie, cerand, in dosarul 5440/2004, anularea licitatiei, iar in dosarul 5441/2004, suspendarea implementarii contractului pana la solutionarea cauzei pe fond. Cu toate ca prin Decizia nr. 546/30.09.2004 contractul a fost suspendat, in decembrie anul trecut autoritatea a inceput sa efectueze din nou plati. Si a platit nici mai mult nici mai putin decat 278 miliarde de lei IQ Management. Bani considerati nejustificati de catre controlul Curtii de Conturi, dat fiind faptul ca anul trecut nu a fost crotaliat nici un animal. Autoritatea nu a platit insa serviciile, ci echipamentele care au fost livrate: calculatoarele, telefoanele mobile etc. Acelasi raport al Curtii de Conturi considera ca acestea "nu trebuiau achitate, deoarece sunt in proprietatea ofertantului".

Iar pentru ca platile catre IQ Management sa nu fie stopate au fost scoase 180 de miliarde de lei din Fondul de rezerva al Guvernului. Prin Hotararea de Guvern nr. 2314/14.12.2004, Liviu Harbuz a primit banii cu care a putut achita in continuare echipamentele, al caror proprietar era IQ Management. Motivul pentru care nu se mai putea astepta il constituie, potrivit Notei de fundamentare semnate de Alin Teodorescu, seful cancelariei primului-ministru, si de catre Liviu Harbuz - transhumanta. Astfel, in Nota de fundamentare se precizeaza ca "datorita sistemului traditional de crestere a animalelor in Romania, in care animalele parasesc ferma la inceputul primaverii si se intorc la sfarsitul toamnei, identificarea celor peste 20 de milioane de animale este imposibil de realizat intr-o perioada de doua luni (ianuarie - februarie). Decalarea termenului de finalizare va conduce la incapacitatea implementarii unui sistem functional de identificare, inregistrare si control al miscarii animalelor pana la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cu consecinte grave mai ales in derularea schimburilor comerciale cu statele membre". Anul acesta insa transhumanta nu a mai constituit o prioritate, astfel incat, in ciuda tuturor presiunilor, nu s-a mai efectuat nici o plata. Jurnalul National a relatat intr-un material anterior cum, potrivit unor surse confidentiale, IQ Management a taiat Intranetul ANSVSA-ului pentru a obliga conducerea sa plateasca. Lucru dificil de realizat, in conditiile in care exista un aviz negativ in acest sens al Ministerului Finantelor.

ACTE ADITIONALE. Rapoartele autoritatilor de control schiteaza practic mecanismul de operare al gruparii Harbuz. Reiese faptul ca identificarea animalelor a fost vazuta si organizata ca o "pusculita" inca de la primele faze. Incepand de la anuntul de licitatie pana la procedura efectiva, la platile facute in timp ce contractul era suspendat, tot aranjamentul este o teapa de zeci de milioane de euro. Valoarea initiala a contractului era in jur de 80 de milioane de euro, dar, prin incheierea in lunile urmatoare a unor acte aditionale, valoarea sare de 120 de milioane de euro. Un prim aspect ar fi cea de-a doua crotaliere (motivul care a stat la baza respingerii consortiului danez) si care urma sa faca obiectului unui act aditional. Apoi, prin actul aditional nr. 1, sistemul este extins si la bovine, si la cai (microciparea) sub forma "servicii complementare, al caror regim va fi stabilit de catre parti prin comun acord prin act aditional".

BANI DATI DE DOUA ORI. Insa poate cel mai grav aspect este faptul ca Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara a cuprins in acest contract elemente pe care le detinea deja sau care, potrivit legii, nu aveau ce sa caute in acest contract. Softul, de exemplu, exista. Fusese achizitionat in 2003, in urma unui contract de asistenta tehnica incheiat cu firma belgiana Agriconsulting Europe SA, in valoare de aproximativ 1,2 milioane de euro (prin programul PHARE 0107.08). Contractul cu Agriconsulting Europe SA prevedea ca softul sa fie upgradabil, astfel incat sa poata include la o data ulterioara si celelalte specii de animale. Controlul efectuat de catre Autoritatea de control din subordinea Cancelariei primului-ministru a scos la iveala faptul ca "softul necesar identificarii si inregistrarii ovinelor, caprinelor si suinelor era deja achizitionat, nemaifiind necesara o noua implementare a acestuia, fapt pentru care nu se justifica organizarea unei noi licitatii care sa contina aceasta componenta". Culmea, componenta de soft in valoare de 70.000 de euro fusese subcontractata chiar firmei IQ Management. Autoritatea de Control a constatat ca "firma IQ Management a furnizat si implementat in cadrul a doua contracte distincte un soft unic atat pentru identificarea si inregistrarea bovinelor, cat si pentru identificarea si inregistrarea ovinelor, caprinelor si suinelor". Surse sub protectia anonimatului ne-au declarat ca predarea soft-ului, care trebuia sa se realizeze in vara anului trecut, a fost din acest motiv intentionat intarziata cu cateva luni. Nu este singura modalitate prin care bugetul a fost muls de zeci de miliarde. Cu toate ca atat OUG 42/2004, cat si OUG 127/2003 prevedeau ca atribuirea contractelor se va face direct medicilor concesionari, caietul de sarcini a inclus si acest element. Astfel, IQ Management plateste medicilor concesionari 0,25 de euro pentru fiecare animal identificat si incaseaza de la la ANSVSA 0,55 de euro. Daca s-ar fi respectat legea si aceste doua elemente ar fi fost excluse din obiectul contractului, valoarea acestuia s-ar fi redus la aproximativ un sfert.

"FAMIGLIA". Cele trei rapoarte mentioneaza si persoanele care au "operat" fondurile publice: membrii echipei doctorului Liviu Harbuz. S-ar putea spune ca licitatia de anul trecut s-a desfasurat in familie, aceleasi persoane facand parte din doua sau chiar toate cele trei comisii: comisia de intocmire a documentatiei, cea de evaluare a ofertelor si cea de solutionare a contestatiilor. In aceasta din urma situatie se afla dr. Maximilan Dragan. La randul lor, Cristian Duicu si fostul director general Constatin Trifu au facut parte din doua comisii. Iar, in opinia inspectorilor Curtii de conturi, acest aspect a avut consecinte. Controlul efectuat intre 15 august si 28 noiembrie 2005 a precizat ca "... Comisia pentru intocmirea documentatiei a creat confuzii si in legatura cu criteriul de selectie privind atribuirea contractului de achizitie publica. Acest lucru a permis Comisiei de evaluare, invocand cerintele documentatiei, sa atribuie contractul de achizitie publica firmei favorite".

Multumiti probabil de rezultatele obtinute in Romania, Cristian Duicu si Maximilian Dragan sunt decisi sa implementeze "teapa" IQ Management si fratilor de peste Prut. Astfel, potrivit unor surse care doresc sa isi pastreze anonimatul, la ANSVSA a fost primita o solicitarea prin care se cerea o recomandare in acest sens.

BALBE. In urma dezvaluirilor noastre, Liviu Harbuz ne-a declarat la un moment dat ca, in opinia sa, licitatia s-a desfasurat corect si ca au fost respectate toate criteriile legale. A respins, de asemenea, orice implicare a sa intr-o posibila trucare a licitatiei. "Nu aveam cum sa intervin, deoarece nu am facut parte din comisia de evaluare a ofertelor", preciza el. La randul sau, patronul firmei IQ Management, Ovidiu Vladu, se apara spunand ca firma pe care o conduce nu este deloc suspecta si ca relatiile sale cu Liviu Harbuz au fost normale. In opinia lui, scandalul avea conotatii politice si il banuia pe ministrul Flutur ca fiind in spatele controalelor. Patronul IQ Management mai anunta si o conferinta de presa in care Agentia Domeniilor Statului (n.r. - prin care a obtinut un alt contract controversat) urma sa isi ofere sprijinul pentru societatea IQM. Conferinta care nu a avut loc niciodata.

Pe de alta parte, trei rapoarte ale institutiilor de control sustin unul si acelasi lucru: teapa de zile mari.

ANEVOIOSUL DRUM AL DOSARELOR
In luna aprilie 2005 a fost demarata si cercetarea penala in ceea ce-i priveste pe fostul presedinte al ANSVSA si alte patru persoane din grupul sau: fostul secretar general, Dragan Gabriel Vasile, si Ion Sorin Mitrea (fratele fostului ministru al Transporturilor Miron Mitrea), Cristian Duicu si Dragan Ilie Maximilian. Demarat in forta, dosarul a ajuns la Parchetul General, apoi la PNA, condus la acea data de Ioan Amarie. Acolo s-a si "impotmolit", pentru a se intoarce la Serviciul de Investigare a Fraudelor Sector 3, fara a se fi operat in el nimic. In prezent, a luat din nou calea Parchetului General, dar are ca destinati DNA. Cu atat mai mult cu cat a aparut un nume nou, care pica sub incidenta DNA, fostul ministru al Agriculturii, Apelor si Mediului, Ilie Sarbu (foto), actual parlamentar. Autoritatea de Control a Guvernului Tariceanu il culpabilizeaza pentru semnarea ordinele nr. 170/2004 si 171/2004 care prevad construirea unui sistem informatic care sa gestioneze efectivele de animale. Si aceasta pentru ca softul exista deja, fusese achizitionat in 2003 din fonduri Phare, tot prin intermediul firmei IQ Management.

CARTONAS ROSU DE LA UE
CLICK PE IMAGINE PENTRU A MARI
Click pentru a mari
Click pentru a mari
MOTIVATIE. Transhumanta, pretext pentru fosta guvernare de cheltuire a banilor publici
In ciuda declaratiilor optimiste de acum cateva luni, atat ale conducerii ANSVSA, cat si ale ministrului Gheorghe Flutur, situatia in domeniul identificarii animalelor a fost sanctionata negativ de catre Uniunea Europeana si in raportul de tara, cat si in prima scrisoare de avertizare. Opinia Uniunii Europene a fost exprimata mult mai transant in cadrul celor trei inspectii de specialitate efectuate anul acesta. Jurnalul National v-a prezentat aceste rapoarte "oarecum confidentiale", considerand ca in situatia data din domeniu prioritatea este rezolvarea ei, si nu ascunderea gunoiului sub pres. Printre numeroasele nereguli descoperite, inspectorii europeni au fost socati de faptul ca baza de date nu se afla in posesia Autoritatii, desi aceasta platise pentru ea dar, si de evidentele gresite. Spre exemplu, nu sunt introduse iesirile din sistem, ceea ce va face ca peste cativa ani Romania sa aiba o populatie virtuala de animale comparabila cu cea a Rusiei. Pe de alta parte, cele trei rapoarte sustin acelasi lucru: licitatia a fost trucata, firma daneza a fost prejudiciata si, daca se continua derularea contractului in forma actuala, se pierd bani. Din acest punct de vedere, este stranie interventia premierului Tariceanu, care, cu toate ca fusese informat de concluziile raportului Autoritatii din subordinea sa, a declarat de curand ca, "indiferent de verdictul justitiei, cadem prost. Daca nemtii castiga procesul, astia, suparati, se duc si se plang acolo. Evident, daca vor castiga danezii, este dreptul nemtilor sa se planga de decizia justitiei romane".

BANII PSD BAT DOCTRINA PNL
CLICK PE IMAGINE PENTRU A MARI
Click pentru a mari Click pentru a mari
BAN LA BAN TRAGE. O firma de penelist apara interesele pesediste grupate in jurul lui Liviu Harbuz

Faptul ca banii nu au culoare politica este inca o data demonstrat si prin aceea ca gruparea pesedistului Harbuz, apropiata fostului prim-ministru Adrian Nastase, este azi reprezentata de firma de avocatura a penelistului Valeriu Stoica. Avocatii de la "Stoica si asociatii" au cerut anul acesta ANSV sa reia platile catre IQ Management (condusa de catre Ovidiu Vladu, preietenul fostului consilier al lui Adrian Nastase). Notificarea, semnata chiar de catre Valeriu Stoica, precizeaza ca "societatea noastra este grav prejudiciata prin neindeplinirea de catre ANSVSA a obligatiilor care ii revin, avand in vedere in principal faptul ca aceasta si-a indeplinit in foarte mare proportie obigatiile contractuale". Notificarea se incheie prin rugamintea de "reconsirare a pozitiei dvs. in executarea contractului 722/7 iulie 2004 in sensul continuarii platii. De asemenea, firma de avocatura solicita in numeke IQ Management furnizarea tuturor informatiilor, precum si a tuturor copiilor hotararilor judecatoresti pronuntate in litigiul dintre ANSVSA si consortiul Daploma - Romsys".

×