x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mercator, părintele mapamondului

Mercator, părintele mapamondului

de Diana Scarlat    |    30 Aug 2012   •   21:00
Mercator, părintele mapamondului

Gerardus Mercator, cel mai mare cartograf al secolului al XVI-lea, s-a nascut in 1512 in Rupelmonde, un mic port de langa Anvers (Belgia). A studiat filozofia si teologia la Universitatea din Louvain. Dupa absolvire, a studiat invataturile lui Aristotel, insa nu a continuat sa studieze filosofia, ci si-a dedicat intreaga viata hermeneuticii si cartografiei.

In 1534, Mercator incepea sa studieze matematica, astronomia si geografia, sub atenta indrumare a matematicianului Gemma Frisius. A invatat arta gravurii de la Gaspar Van der Heyden, gravor si specialist in globuri pamantesti, adoptand un nou stil de scriere, originar din Italia. Scrierea cursiva, cu caractere italice, prin care el inlocuia caracterele gotice, s-a dovedit extrem de utila in realizarea globurilor pamantesti.

In 1537, Mercator a realizat prima sa harta, cea a Tarii Sfinte, care mentiona peste 400 de denumiri geografice si indica traseul parcurs de israeliti prin pustiu dupa ce au iesit din Egipt. Mercator a realizat o harta a lumii in anul 1538, fiind primul care a folosit denumirea "America', referindu-se la America de Nord si de Sud.

In 1541, Mercator si-a atins obiectivul de a realiza un glob pamantesc mai complex decat toate cate se facusera pana atunci.
A fost acuzat de erezie, cum era "moda' epocii, fiind arestat in februarie 1544, alaturi de alti 42 de locuitori ai orasului, sub acuzatia de a fi scris scrisori suspecte, si aruncat in temnita castelului din Rupelmonde, orasul sau natal.

Dupa sapte luni de inchisoare, Mercator a fost eliberat, fiindu-i insa confiscate toate bunurile. In 1552, Mercator s-a mutat in Duisburg (Germania), continuandu-si munca. Prima sa colectie de harti, numita "atlas', a fost publicata in 1595. O editie imbunatatita a Atlasului a fost publicata apoi de Jodocus Hondius, in 1606, tiparita in multe limbi si vanduta in multe exemplare.

Mercator a rezolvat problema hartii lumii pe suprafata plana, introducand un sistem cunoscut astazi sub denumirea "proiectia Mercator'. Potrivit metodei sale, paralelele sunt distantate proportional, distanta dintre ele crescand de la ecuator spre poli. Prin aceasta metoda, cartografia a facut un mare pas inainte, fiind folosita si astazi, in hartile oceanice si in hartile GPS.

×