x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mesajul de anul nou adresat întregului nostru popor, la posturile de radio şi televiziune de tovarăşul Nicolae Ceauşescu

Mesajul de anul nou adresat întregului nostru popor, la posturile de radio şi televiziune de tovarăşul Nicolae Ceauşescu

22 Dec 2008   •   00:00
Mesajul de anul nou adresat întregului nostru popor, la posturile de radio şi televiziune de tovarăşul Nicolae Ceauşescu

Dragi tovarăşi şi prieteni, cetăţeni ai Republicii Socialiste România,
Încheiem anul 1988 cu importante realizări în dezvoltarea forţelor de producţie şi ridicarea gradului ge­neral de civilizaţie al patriei noastre socialiste.



Şi în acest an, poporul român, sub conducerea gloriosului nostru Partid Comunist, a obţinut noi realizări însemnate în dezvoltarea economico-socială, în creşterea producţiei industriale, agricole, a venitului naţional, a avuţiei generale a patriei noastre.

S-au obţinut succese importante în dezvoltarea ştiinţei, învăţământului şi culturii – factori fundamentali ai progresului economic şi social.

În anul pe care îl încheiem s-a realizat un volum important de investiţii în industrie, agricultură, în alte sectoare ale economiei naţionale, precum şi în domeniul construcţiilor de locuinţe şi altor aşezăminte social-culturale.

În concordanţă cu politica generală a partidului şi statului nostru de ridicare continuă a bunăstării materiale şi spirituale a întregului popor, în acest an a început majorarea retribuţiilor şi pensiilor, de care au beneficiat în ultima parte a anului circa 4 milioane de oameni ai muncii.

În acelaşi timp, s-a desfăşurat o largă acţiune de perfecţionare şi organizare a activităţii economico-sociale, a conducerii şi planificării tuturor sectoarelor de acti­vitate, a activităţii statului şi organismelor democraţiei muncitoreşti-revoluţionare.
Marea dezbatere, în partid şi în întreaga societate, pe baza Tezelor din aprilie, cu privire la pro­blemele fundamentale şi stadiul actual al construc­ţiei socia­liste în patria noastră, a evidenţiat cu pu­tere marile realizări obţinute de poporul român în construcţia socialismului.

Totodată, în cadrul marelui forum democratic de la sfârşitul lunii noiembrie, pornindu-se de la stadiul actual al societăţii socialiste româneşti, s-au trasat obiectivele dezvoltării în deceniul următor, până în anul 2000, şi în unele domenii şi în primul deceniu al celui de-al 3-lea mileniu, care vor asigura dezvoltarea puternică a tuturor sectoarelor de activitate, înfăp­tuirea neabătută a Programului partidului de făurire a societăţii socialiste multilateral dezvoltate şi crearea condiţiilor pentru înaintarea României spre noi culmi de progres şi civilizaţie, spre visul de aur al omenirii – spre comunism!

Trebuie să spunem – ca adevăraţii revoluţionari, în spiritul deplinei răspunderi în faţa partidului şi poporului – şi acum, la încheierea anului, că nu toate planurile şi programele de dezvoltare econo­mico-so­cială s-au realizat în cele mai bune con­diţii. Pe ansamblu însă trebuie să subliniem că, sub conducerea Partidului nostru Comunist, în strânsă unitate, poporul român a obţinut însemnate rea­lizări, ce au ridicat nivelul general de dezvoltare a patriei, de bunăstare a întregii naţiuni.

Pentru toate măreţele realizări obţinute şi în acest an, adresez din toată inima eroicei noastre clase muncitoare, ţărănimii, intelectualităţii, tuturor oamenilor muncii, fără deosebire de naţionalitate, întregii naţiuni, cele mai calde felicitări şi urări de noi succese în întreaga activitate de ridicare a patriei noastre  pe noi culmi de progres şi civilizaţie, de creştere a bunăstării materiale şi spi­rituale a întregului popor, de întărire continuă a independenţei şi suveranităţii României!


Dragi tovarăşi şi prieteni,
În marele forum democratic de la sfârşitul lunii noiembrie, în celelalte organisme democratice şi în Marea Adunare Naţională s-au adoptat planurile şi programele de dezvoltare economico-socială pe anul 1989, al 4-lea an al celui de-al 8-lea cincinal, an hotărâtor pentru înfăptuirea obiectivelor strategice privind dezvoltarea intensivă a întregii economii – pe baza celor mai noi cuceriri ale ştiin­ţei şi tehnicii –, pentru realizarea unei noi calităţi a muncii şi vieţii şi trecerea la un nou stadiu de dezvoltare a patriei noastre.

Sunt bine cunoscute planurile şi programele de dezvoltare pentru 1989. Ele au fost larg dezbătute şi aprobate în deplină unanimitate de toate organis­mele democraţiei noastre muncitoreşti-revo­luţio­nare, de toţi oamenii muncii din toate sectoarele de activitate, de întregul nostru popor.

Ele asigură ca în anul viitor să se obţină o dezvol­tare importantă a industriei, agriculturii şi celorlalte ramuri de activitate, ridicarea continuă a nivelului de trai, material şi spiritual, al poporului.

Acum hotărâtor este să trecem cu toate forţele – din prima zi a noului an – la realizarea în viaţă a obiectivelor pentru anul viitor.

Este necesar să înfăptuim neabătut planurile şi programele din toate domeniile, să acţionăm cu toată fermitatea pentru realizarea programelor de organizare şi modernizare a tuturor sectoarelor, să perfecţionăm activitatea ştiinţei, învăţământului, culturii, să organizăm întreaga noastră activitate pe baza celor mai noi cuceriri ale ştiinţei şi tehnicii, ale noii revoluţii agrare.

Să facem astfel încât în 1989 – anul când se împlinesc 45 de ani de la victoria revoluţiei de eli­berare socială şi naţioală, antifascistă şi antiimperialistă şi va avea loc cel de-al XIV-lea Congres al partidului – să obţinem cele mai bune rezultate în industrie, cea mai mare pro­ducţie agricolă, să rea­lizăm în bune condiţii investiţiile şi progresul tuturor sectoarelor de activitate.

În anul viitor vom încheia – până în luna august – majorarea retribuţiilor şi pensiilor tuturor oamenilor muncii, realizându-se astfel o creştere importantă a veniturilor generale, ridicarea nivelului de trai material şi spiritual al poporului.

Este necesar să acţionăm cu toată hotărârea, din prima zi a noului an, pentru asigurarea bunei apro­vi­zio­nări tehnico-materiale şi desfăşurarea ritmică a pro­ducţiei industriale, pentru creşterea producti­vităţii muncii, ridicarea calităţii şi nivelului tehnic al pro­ducţiei, reducerea cheltuielilor de producţie şi mate­riale, pentru creşterea, pe această cale, a eficienţei economice şi rentabilităţii în toate sectoarele de activitate.

În acelaşi timp, va trebui să acordăm o atenţie deosebită dezvoltării schimburilor economice şi coope­rării în producţie, realizării în cele mai bune con­diţii a producţiei de export, participării şi înfăptuirii pro­gramelor de cooperare cu ţările CAER, cu alte ţări socialiste, cu ţările în curs de dezvoltare şi ţările capitaliste dezvoltate; să ne angajăm cu mai multă hotărâre şi să participăm activ la cooperarea internaţională în diviziunea internaţională a muncii – ca o parte a politicii de făurire a socialismului în patria noastră, a politicii de prietenie cu toate popoarele lumii, de pace în întreaga lume.

Să acţionăm cu toată hotărârea pentru perfec­ţio­narea întregii noastre activităţi pentru înfăptuirea neabătută a principiilor autoconducerii şi autogestiunii, pentru buna funcţionare a organismelor demo­craţiei muncitoreşti-revoluţionare.

Să asigurăm creşterea şi mai puternică a rolului politic conducător al partidului în toate domeniile de activitate.

Să întărim tot mai puternic unitatea întregului nostru popor în cadrul Frontului Democratic şi Unităţii Socialiste, condiţie hotărâtoare pentru înfăptuirea tuturor programelor şi planurilor noastre de dezvoltare economico-socială, de ridicare a bunăstării materiale şi spirituale a întregii naţiuni.


Dragi tovarăşi şi prieteni, cetăţeni ai Republicii Socialiste România,
În anul 1989 au avut loc importante evenimente în viaţa politică, economică şi socială, precum şi importante schimbări în raportul general de forţe pe plan mondial.

Se poate aprecia că s-a menţiut şi se menţine echilibrul relativ de forţă între cele două tendinţe fundamentale din viaţa internaţională.

Pe ansamblu, se poate spune că situaţia interna­ţională continuă, şi la sfârşitul acestui an, să rămână complexă, contradictorie şi gravă.

După semnarea Tratatului dintre Uniunea Sovie­tică şi Statele Unite ale Americii, din 1987, cu privire la eliminarea rachetelor cu rază medie şi mai scurtă de acţiune, în acest an au continuat tratative în ve­derea unor noi acorduri privind armele nucleare şi începerea negocierilor pentru reducerea armelor convenţionale şi eliminarea celor chimice, dar anul se încheie fără rezultate concrete, fără nici un rezultat real.

S-au realizat unii paşi importanţi în direcţia încetării unor conflicte militare şi încheierea unor acorduri privind soluţionarea unor conflicte fără a se ajunge însă la soluţionarea deplină a acestora.
Iată de ce se poate afirma că speranţele popoarelor ca, în anul 1988, să se obţină noi paşi importanţi pe calea dezarmării nucleare şi convenţionale, pe calea destinderii şi colaborării nu au fost împlinite.

Se poate afirma cu deplin temei că se menţine pericolul unui nou război mondial, care s-ar transforma inevitabil într-un război nuclear, ar duce la distrugerea însăşi a vieţii pe planeta noastră.
Au continuat şi continuă experienţele nucleare. S-au produs noi arme nucleare NATO, s-au discutat şi adoptat hotărâri cu privire la modernizarea unor serii întregi de arme nucleare. Continuă militarizarea Cosmosului.

În aceste condiţii, este greu de afirmat că s-a produs o schimbare radicală în viaţa internaţională. Dimpotrivă, subliniez încă o dată, şi trebuie să spunem cu toată claritatea – în spiritul înaltei răspunderi în faţa poporului nostru, a tuturor popoarelor – că situaţia mondială continuă să fie gravă. Este necesar ca acum, la începutul noului an 1989, să afirmăm cu deplină claritate că se impune intensificarea luptei şi acţiu­nilor hotărâte ale tutu­ror forţelor realiste, progresiste, antiimperialiste, ale tuturor popoarelor pentu a determina o schimbare fundamentală în viaţa politică internaţională.

Să facem astfel încât în anul 1989 să se realizeze noi acorduri şi înţelegeri în problemele dezarmării; să acţionăm cu toată hotărârea pentru încheierea Tratatului dintre Uniunea Sovietică şi Statele Unite ale Americii privind reducerea cu 50% a armelor nucleare strategice.

Să acţionăm cu toată fermitatea pentru oprirea oricăror experienţe nucleare şi a modernizării armelor nucleare care mai rămân, pentru încetarea oricăror acţiuni de militarizare a Cosmosului.

Să acţionăm pentru folosirea Cosmosului numai şi numai în scopuri paşnice!

ă acţionăm pentru realizarea unor acorduri ge­nerale cu privire la eliminarea totală, în mai multe etape, a armelor nucleare, să facem totul pentru începerea în anul 1989 a tratativelor pentru redu­cerea substanţială a armelor convenţionale, pentru realizarea unor acorduri privind eliminarea armelor chimice, pentru reducerea radicală a cheltuielilor militare.

România consideră că este necesar să se încheie, cu rezultate cât mai bune, în prima parte a anului, Conferinţa pentru colaborare, securitate şi dezarmare de la Viena, prin adoptarea unor asemenea hotărâri care să deschidă calea unei largi colaborări economice, tehnico-ştiinţifice şi culturale între toate popoarele continentului nostru.

Hotărârile şi documentele ce vor fi adoptate să pornească de la relaţiile epocii noastre, de la noile cuceriri ale ştiinţei şi tehnicii, ale cunoaşterii umane, în general.

Ne pronunţăm pentru o Europă a colaborării egale între toate naţiunile, pentru o Europă a ştiinţei, culturii şi progresului economic şi social, a bunăstării şi fericirii fiecărei naţiuni, o Europă unită în diversitatea orânduirilor sociale, a naţiunilor libere şi independente.

România se pronunţă pentru realizarea în anul viitor a unor noi paşi importanţi pentru colaborarea în Balcani, fără baze militare străine.

Să facem astfel ca în anul 1989 să se realizeze acordurile şi înţelegerile existente privind soluţionarea unor conflicte pe cale paşnică şi să se treacă la lichidarea tuturor conflictelor pe calea tratativelor, să înceapă conferinţa internaţională pentru Orientul Mijlociu, să se asigure realizarea năzuinţelor poporului palestinian de a trăi în statul său propriu, în strânsă colaborare şi pace cu toţi vecinii săi.

Ţinând cont de agravarea şi în anul 1988 a situaţiei ţărilor în curs de dezvoltare, de creştere a datoriei lor externe, România se pronunţă pentru o soluţionare globală – în cadrul unei conferinţe internaţionale, sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite – a pro­blemelor subdezvoltării, a realizării noii ordini economice mondiale.

Este necesar să facem totul pentru participarea activă la soluţionarea problemelor internaţionale a tuturor statelor, şi în primul rând a ţărilor mici şi mijlocii, a ţărilor nealiniate, a ţărilor în curs de dezvoltare.

Considerăm că este necesar să se acţioneze cu toată hotărârea pentru creşterea rolului Organizaţiei Naţiunilor Unite, al altor organisme internaţionale în soluţionarea democratică a problemelor complexe şi grave ale vieţii internaţionale.

România socialistă este hotărâtă să acţioneze cu toate forţele sale pentru dezvoltarea largă a colaborării cu ţările socialiste, cu ţările în curs de dezvoltare, cu ţările capitaliste dezvoltate, cu toate statele şi popoarele lumii, pe baza principiilor deplinei egalităţi în drepturi, ale independenţei, suveranităţii, neamestecului în treburile interne şi respectării dreptului fiecărui popor de a-şi alege calea dezvoltării în mod liber, fără nici un amestec din afară.

Să facem astfel încât anul viitor să ducă la realizarea unor noi gândiri şi concepţii politice, a unor noi acţiuni şi unei politici noi în viaţa internaţională.

Acum, la începutul noului an 1989, în numele poporului român, adresăm tuturor statelor şi po­poa­relor lumii chemarea pentru întărirea colaborării în vederea realizării dezarmării şi asigurării păcii, pentru încheierea secolului al XX-lea cu înlăturarea definitivă a multor probleme grave şi complexe care preocupă omenirea, pentru a intra în mileniul al 3-lea cu o pers­pectivă mai bună, fără teama  dezastrului nuclear, din care să fie lichidată împărţirea lumii în bogaţi şi săraci şi care să asigure o deplină egalitate şi conlucrare între toate popoarele, în sco­pul progresului lor economico-social, al făuririi unei vieţi demne, civilizate pentru toate naţiunile.


Dragi tova­­răşi şi prieteni, cetăţeni ai Republicii Socialiste România,
Intrăm în noul an cu încrederea deplină în forţele poporului nostru, în capacitatea sa creatoare.
Pe baza realizărilor de până acum, privim cu încredere deplină în realizarea programelor de dezvoltare economico-socială, în victoria socialismului şi comunismului în patria noastră.

Să ne angajăm că vom acţiona fiecare în spiritul concepţiei ştiinţifice despre lume şi viaţă, al principiilor socialismului ştiinţific, ca adevăraţi revo­luţionari, pentru creşterea răspunderii în muncă, întărirea ordinii şi disciplinei, a respectării hotărâ­rilor de partid şi a legilor ţării, că vom face totul pentu înfăptuirea neabătută a planurilor pe anul 1989 şi perfecţionarea activităţii din toate domeniile vieţii economico-sociale.

Fie ca Anul Nou pe care îl începem să aducă poporului nostru noi şi măreţe împliniri în toate domeniile de activitate, să asigure ridicarea patriei noastre pe noi culmi de progres şi civilizaţie, de bunăstare şi fericire a poporului, pe cele mai înalte culmi ale civilizaţiei socialiste şi comuniste, să ducă la întărirea şi mai pu­ternică a forţei materiale şi spirituale, a independenţei şi suveranităţii României!

Fie ca anul 1989 să aducă popoarelor noi cuceriri pe calea dezarmării, pe calea păcii, a colaborării, a rea­lizării unei lumi mai drepte şi mai bune pentru toate naţiunile lumii!

Cu prilejul Noului An, vă adresez, dragi compatrioţi, cele mai calde urări revoluţionare de noi şi importante realizări pe calea înfloririi continue a României socia­liste, a colaborării şi prieteniei cu toate naţiunile lumii!

Vă doresc, dragi tovarăşi, din toată inima  îm­plinirea tuturor năzuinţelor de mai bine, satisfacţii depline în muncă şi viaţă, multă sănătate şi fericire!
LA MULŢI ANI!­


Cum se înregistra mesajul preşedintelui



Domnul inginer Mircea Dan îşi aminteşte cum se înregistra mesajul de Anul Nou. Filmarea se făcea în jur de 23-24 decembrie într-un studio special amenajat în subsolul Comitetului Central. Caseta se trimitea la Televiziune, unde se prelucra până la 31 decembrie. Ceauşescu se bâlbâia şi plescăia, şi misiunea tehnicienilor era să redea un discurs fluent. Bâlbâielile şi ples­căiturile se tăiau la montaj, iar pentru acoperirea pauzelor rezultate, operatorii înre­gistrau înaintea discursului un sunet de fond în sala unde se filma.
Ilarion Ţiu

×