x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mesajul italienilor catre nomazi: "Daca nu va dati pe brazda, zburati!"

Mesajul italienilor catre nomazi: "Daca nu va dati pe brazda, zburati!"

de Diana Rotaru    |    15 Feb 2007   •   00:00

Langa cimitirul Maggiore din Milano, tiganii traiesc intr-o Romanie fireasca. Nimic din ce le-ar contrazice obiceiul. In schimb, pentru multi italieni, toti romanii sunt doar tigani.

FOTOREPORTAJ - Click pe imagine
Christian Silva/JURNALUL NATIONAL
CADRU. Pe via Triboniano langa Cimiterio Maggiore, tiganii se pregatesc de "casa noua"

Langa cimitirul Maggiore din Milano, tiganii traiesc intr-o Romanie fireasca. Nimic din ce le-ar contrazice obiceiul. In schimb, pentru multi italieni, toti romanii sunt doar tigani. Mai mult decat atat, o data cu intrarea in Uniune isi asuma noii cetateni europeni ca pe o misiune nerezolvata.

Numai la Milano sunt trei mari "campi nomadi" care ne "mandresc" saptamanal pe Mediaset, televiziunea lui Berlusconi. Pioltello, Cascina Maragiate, Cimiterio Maggiore. Primele doua sunt ale tiganilor moldoveni. Cel din urma, devenit celebru in toate ziarele din peninsula, e al tiganilor olteni, "cei adevarati, cu sange", cum spune Vintila, bulibasa care a pus in urma cu zece ani temelia primei baraci din scanduri sterpelite de prin cimitir.

REVOLTATI PE GRATIS. "Am fost primul, si mi-am adus si veri, nepoti", insira cu subinteles Vintila. Asa se face ca pe legea tiganeasca familia isi numara nepotii ca ouale de Paste, iar la Maggiore s-au tot adunat in ultimii ani cu fratele, nepotu’ lu’ varu’, sora lu cumatu’ cam 580 de "nomazi", cum le zic italienii. Numarul lor a suferit fluctuatii in decursul anilor. "Pai daca a venit unu’ am venit si noi, ca sa facem bani", spune Florica.

Italienii s-au cutremurat in civilizatie vazandu-le traiul infect. Le-au dat rulote in prima faza, ca sa se gospodareasca in limita bunului simt. Tiganii au vazut ca se poate, "ca daca ne-au dat rulote, am mai adus si pe altii" (aceeasi Florica, revoltata). De altfel s-a putut, cum zice Valter, un roman ascuns printre tigani, "aici stai lejer fara sa platesti nimic".

De cand cu Uniunea, italienii s-au gandit sa nu mai taraganeze cu anii problema spinoasa de langa cimitir. La 17 ianuarie a.c., printr-un comunicat dat de Primaria din Milano in colaborare cu Politia, s-au decis sa treaca la fapte ca sa-i civilizeze pe nomazi. Sa le darame baracile, sa le caseze rulotele vechi si sa-i posteze frumos pe asfalt, in 48 de containere tip vagon si 105 de rulote noi.

Asa i-am si gasit pe confratii nostri. In demolari, extrem de revoltati. Pai cum sa nu fie cand italianul investeste miliarde de euro in educatia copiilor lor, in case, in curentul electric. Nimic nu e de ajuns cand e de-a moaca, caci ei stiu ca se mai poate trage macar un pic acolo. "Pai sa ne dea, alora de ce le-a dat? Sa ne dea, ca lor le e rusine cu noi", de data asta, unu’ zis Diaconu’.

CU RESPECT, DE LA VECIN. "Roman e acelasi cu tigan? Eu am un prieten care e roman dar parca nu e asa, e mai alb!", a fost ultima nelamurire a lui Marco Zorzella, patronul florariei de la Cimiterio Maggiore. El nu mai are nimic cu "vecinii", ba chiar considera ca ar fi nefiresc ca primaria sa le construiasca, asa cum promisese anul trecut, o bariera. "Asta ar fi discriminare, ei trebuie educati, civilizati". Nu e singurul italian de rand care vede tiganii drept marea responsabilitate a Primariei din Milano. "Ei au venit, noi trebuie sa-i acceptam. E vina noastra daca ei stau aici. Trebuie ajutati".

Marco Godzi locuieste langa Maggiore si vine des la cimitir ca sa se roage pentru cei dragi. "Maggiore e cel mai mare cimitir din Italia si aici, cu Papa in tara noastra, venim sa ne rugam. Ai nostri dusi au nevoie de respect, de liniste". Cu anii, s-au resemnat deja sa auda tipete, plansete, urlete, muzica, chefuri. Iar seara, oricum ar fi, nici nu se pune problema sa calce pe aici. Te arde pe sira spinarii vazandu-i cum stau cu farurile aprinse la masini, vanzolindu-se iscoditor care incotro.

La Maggiore, pe cat e mizeria de mare pe atat de curate sunt BMW-urile, Mertanele si Jeep-urile. Anul trecut, tiganii s-au certat de la o masina cu cei de la florarie. Chiar zicea Vintila, asa in treacat, c-un zambet strengar: "Pai ce vecini sa avem? Avem doar unul cu o florarie care ne-a tot reclamat, dar am dat-o la pace!". Marco Zorzella, inculpatul in cauza, i-a reclamat pentru masina sora-sii. "M-a sunat sora-mea sa-mi spuna ca cineva i-a furat masina. Am vazut ca era parcata la ei. Cum fortele de ordine italienesti nu iau nici o masura, s-au imprietenit cu tiganii, n-am mai facut intai plangere la politie, mi-am luat-o direct". Si-a recuperat masina cu scandal, cu certuri de genul "nu e a ta" sau "a fost a ta, acum e a noastra".

Christian Silva/JURNALUL NATIONAL
VREM: "Sa fiti curati, buni, un model pentru altii!"

CAPRA TINE COADA SUS. De mai bine de o saptamana, tiganii de pe via Triboniano au case noi. Impreuna cu viceprimarul De Corato, fortele de ordine au vegheat indeaproape ca resturile baracilor sa fie "impachetate la fiare vechi", iar noii proprietari sa-si mute sandramaua in vagonete pentru suma de 175 de euro. Unii s-au adunat in jurul focului, in fata unui butoi metalic, ca sa mestereasca o strategie, fiind nemultumiti. S-au impartit in doua tabere, cei ajunsi si avuti, si cei oropsiti. Ajunsii sunt amicii, rudele de sange, executantii lui Vintila. Acestia au acte si sunt trecuti in foia de evidenta a primariei. Desi se injura peste gardul de fiare vechi cu cei din mocirla, "ca-s tradatori", isi muta tacticos masina de spalat noua, bicicleta, oale si cratiti peste drum, in lumea buna.

Oropsitii sunt cei aciuati, "rudele tradatoare", cum spune Bebe Chitu, ale lui Vintila. Intre baraci demolate, langa oamenii de ordine, fara speranta, strang lemne sa faca altele in loc. Nu au acte si nu stiu ce va fi cu ei. "Vor merge in rulotele noi peste o saptamana", asa spune seful patrulei de carabinieri. Tipa, se vaita, cer ajutor, sar la bataie. "Nu stiu ce va fi cu noi", spune Serban Bebe, tatal unei fetite de 11 ani. Impreuna cu peste 30 de copii din campo, fiica sa, Suzana, merge zilnic, la ora 7:30, cu autobuzul oferit de Primarie, la scoala, in Milano. Sta ilegal si de cand i-au rupt casa prin masina de tocat fiare, doarme cu fata pe saltea. "Mi-au zis sa-mi las fata la un camin pana imi da casa, dar noi nu ne lasam copiii departe de familie."

NU NE MAI PACALITI!
La 3 ianuarie, Riccardo De Corato, viceprimarul orasului Milano, impreuna cu reprezentanti ai Servicului Social si ai Politiei au poposit pentru cateva ore in "campo" din Via Triboniano, ca sa le dea de stire localnicilor noile reguli. Acestia au semnat un pact "de casa noua" impus de primarie.
Daca ii rogi, iti arata hartia, insa sunt siguri ca "nu se va intampla nimic".
Contactat, viceprimarul De Corato sustine ca nu e autorizat sa ne raspunda la intrebari. In schimb, ziarele italienesti au dezbatut cu lux de amanunte problema.
Regulile semnate de fiecare cap de familie au fost prezentate de viceprimar, dupa cum relateaza cotidianul La Republica. "Copiii vor merge la scoala, sa nu-i trimiteti la cersit! (tiganii aplauda si aproba). Noul campo pe care il vom face va fi un loc curat unde trebuie sa traiti ca oamenii civilizati. Primul care greseste va fi arestat. Trebuie sa fim un exemplu pentru alte orase din Italia. Ne intereseaza fiii vostri. Voi va incapatanati sa nu-i trimiteti la scoala, sa invete. Vrem sa fie curati, buni, un model pentru altii. Dar atentie, de data asta nu ne mai puteti pacali! Trebuie sa munciti si sa va emancipati. Cine bea, cine e violent, nu respecta femeile si copiii, cine isi construieste baraci, cine invita rude fara acordul Servicului Social va fi dat afara, clar?" (aplauze).
×
Subiecte în articol: special s-au ţiganii maggiore