x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Metronomul" Apocalipsei

"Metronomul" Apocalipsei

29 Mar 2004   •   00:00
"Metronomul" Apocalipsei

La Manastirea Celic-Dere exista o icoana stranie, deosebita de toate celelalte. Conform traditiei locale, timp de doua secole ea a anuntat toate razboaiele. Acum se spune ca se pregateste sa vesteasca sfarsitul lumii.

La Celic-Dere, una dintre cele trei manastiri situate la inceputul Deltei Dunarii, exista un intreg tezaur de obiecte de cult, adunate acolo in ultimele doua secole, tezaur ce contine moastele Cuviosului Arhim, precum si alte doua icoane facatoare de minuni, dar si broderii bisericesti lucrate artistic, la mijlocul secolului XlX. In manastire, straniului "mesager " despre care vorbeam mai sus i se spune "Icoana Mantuitorului Hristos, Facatoarea de Minuni", sau "Icoana care se curata singura ", o icoana deosebita, lucrata cu mare finete. Stilul picturii este unul mai putin obisnuit pentru aceasta zona: nu este nici bizantin, nici rusesc si nici clasic romanesc, ci pare a proveni mai curand dintr-o scoala germanica de pictura religioasa. Impresia este intarita si de inscriptia cu caractere gotice, aflata deasupra ramei groase, originale, din lemn aurit. Contrar canoanelor picturii religioase ortodoxe care, cu exceptia scenei crucificarii, il prezinta aproape intotdeauna pe Iisus Hristos cu ochii deschisi, aceasta icoana il arata pe Mantuitor cu ochii aproape inchisi, asemenea unor fante, putin ingrosate in dreptul pleoapelor inferioare. Un chip de o frumusete stranie, neintalnit la nici una dintre icoanele ortodoxe de la noi.

Icoana luminata pe jumatate

Imaginea acestei icoane mai are inca o ciudatenie. O jumatate din ea, cea care cuprinde o mare parte din chipul Mantuitorului, este deschisa la culoare, scaldata parca in lumina. Cealalta jumatate are o culoare inchisa, parand ca este acoperita de un soi de umbra. Conform traditiei, exact aceasta diferenta de coloratura si iluminare este "metronomul" care prevesteste aparitia unor mari dezastre. Tot acolo ar putea fi inscris si avertismentul dramatic legat de un ultim razboi, care ar putea nimici lumea.

Misteriosul soldat austro-ungar

Traditia consemnata in istoricul Manastirii Celic- Dere, pastrata si in povestile care se spun acolo, afirma ca aceasta icoana a fost adusa pe aceste meleaguri de un soldat austro-ungar. Era in anul 1816, in contextul conflictelor ruso-turce, iar sosirea neasteptata a ciudatului mesager la Celic-Dere nu a mirat pe nimeni. Pe atunci, actuala manastire nu fusese inca inaltata, dar acolo exista o mica obste de calugari. Intalnindu-se cu acestia, strainul, care totusi vorbea si romaneste, a dat icoana unuia dintre calugari spunindu-i: "Parinte, tineti aceasta icoana. Daca sfintia voastra nu veti trai pana la sfarsit, cei ce va urmeaza sa pastreze si ei aceasta icoana. Sa aveti mare evlavie, caci prin ea se va savarsi o mare minune. Aceasta icoana, o vedeti ca este neagra, dar pana la urma se va lumina toata, se va curati. Iar ochii Mantuitorului, pe care-i vedeti ca sunt inchisi, se vor deschide. Cand si acest din urma lucru se va implini, va fi un semn ca se apropie o catastrofa: ca va fi un razboi mare, ca va fi sfarsitul lumii, nu stiu. Atat pot sa va spun, sa pastrati cu sfintenie aceasta icoana". Ciudatul mesager s-a intors pe calcaie si nimeni nu a mai auzit absolut nimic despre el.

Pana acum icoana a spus adevarul

Traditia orala din Manastirea Celic-Dere afirma ca, in cele doua secole trecute de la aparitia icoanei, aceasta s-a "curatat" singura, fara nici o interventie omeneasca, pana cand a capatat actuala infatisare. In timp, portiunea "curatata" s-a intins progresiv, acoperind-o pe cea intunecata. Aceeasi traditie spune ca icoana s-a "luminat" inainte de inceperea Razboiului de Independenta din 1877- 1878, dar si a Razboiului Balcanic din primul deceniu al secolului XX. Apoi, procesul de "autocuratare" s-a accentuat, devenind mai rapid inaintea declansarii fiecaruia dintre cele doua conflagratii mondiale, si mai ales dupa intrarea rusilor in tara. In acelasi mod au fost anuntate si marile catastrofe care s-au produs in ultimele doua secole, fie ca a fost vorba despre cutremure ori inundatii grave.


Miracolul icoanelor vorbitoare

In manastirile din Dobrogea exista cateva icoane facatoare de minuni care, la un moment dat, au vorbit, exprimandu-si anumite dorinte, ce au fost respectate de credinciosi, ca pe niste ordine date de Dumnezeu insusi.

SFANTA FECIOARA. La Manastirea Dervent, exista icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. Este o icoana obisnuita, ce nu pare sa aiba nimic deosebit. Totusi, ea este cautata de credinciosii care vin special pentru a i se ruga. Este veche, pictata probabil in 1820, de un pictor anonim. Traditia spune ca ultimii sai posesori mireni au fost membrii unei familii de romani din Cadrilater care, in 1940, urmau sa se mute in Romania. Erau gata sa plece cand o voce mustratoare i-a intrebat de trei ori: "Dar pe mine nu ma luati?". Abia intr-un tarziu au inteles ca uitasera sa ia cu ei si icoana care le atragea astfel atentia. Ajunsi in Romania, ei au donat minunea calugarilor de la Dervent.

"HELEUSA". Alta icoana miraculoasa este Maica Domnului "Heleusa" (Milostiva) de la Manastirea Celic- Dere. Nici autorul acesteia nu este cunoscut, dar, dupa stil, pare sa apartina scolii grecesti de pictura bisericeasca. Traditia spune ca, in sec. XVlll, la manastire trebuia sa fie aleasa o noua stareta, dar "candidatele" nu reuseau sa cada de acord asupra persoanei ce urma sa ia aceasta functie. Ciorova iala a fost intrerupta de o voce, venita dinspre icoana, care le-a spus: "Eu sunt stareta, manastirii".

"NEROSAISCAIA". Icoana Maicii Domnului "Nerosaiscaia" este a doua icoana miraculoasa de la Celic-Dere. La inceputul sec. XlX apartinea unei familii de basarabeni din judetul Ismail. Despre ea se spune ca de doua ori a scapat neatinsa din foc. Ceva mai tarziu, ea le-a vorbit proprietarilor, cerandu-le sa o duca intr-o manastire din Dobrogea. Ajunsa tot la Celic-Dere, ea a vorbit acolo, pentru a doua oara, unor calugarite. Era in 1916 cand ele au vrut sa o ascunda inainte de a se refugia. In prima noapte a refugiului, stareta a visat icoana si a auzit vocea Maicii Sfinte care o dojenea: "Sa ma luati de unde m-ati ascuns, ca nu voi ma aparati pe mine, ci eu pe voi!". Ascultand de vocea din vis, stareta s-a intors la manastire si a dus icoana la locul ei. Manastirea si calugaritele nu au patit absolut nimic. De atunci incoace, "Nerosaiscaia" si-a aratat adeseori harul, atat prin vindecari miraculoase cat si prin protectia acordata manastirii si localnicilor.


A doua venire a Mantuitorului?

In Sfintele Evanghelii se spune ca Apocalipsa, care va marca sfarsitul Lumii, se va declansa dupa cea de-a doua venire in lume a Mantuitorului, care va conduce oastea celor drepti in cumplitul razboi al Armaghedonului. Chestionate in legatura cu acest miracol, calugaritele de la manastire refuza sa comenteze in vreun fel prevestirea continuta de "Icoana care se curata singura". Dar multi dintre oamenii care au vazut-o si au aflat despre "luminarea" ei produsa progresiv inainte de aparitia unor mari dezastre (care tot semne dumnezeiesti sunt considerate), au fost de parere ca, intr-adevar, ziua in care fata Mantuitorului va aparea clar in lumina va fi si momentul care va prevesti a doua Lui sosire in lume. La fel, momentul in care ochii Sai se vor fi deschis complet este considerat drept momentul in care Iisus Hristos ii va vedea pe oameni asa cum vor fi ei in acel moment, si dintre ei si-i va alege pe drept credinciosi.

"Noi nu avem cum sa cunoastem toate aceste taine. Nu sunt pentru mintea noastra. Pentru ca noi nu suntem decat niste bieti oameni, supusi voii Dumnezeului Atotputernic" Maica Fevronia Manastirea Celic-Dere


VASILE SURCEL

CONTINUARE: Urmele Sfantului Andrei, Apostolul romanilor

×
Subiecte în articol: special icoana