x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Michael Jackson ­cel mai mare entertainer care a trăit vreodată!

Michael Jackson ­cel mai mare entertainer care a trăit vreodată!

de Mihaela Biliovschi    |    05 Iul 2009   •   00:00
Michael Jackson ­cel mai mare entertainer care a trăit vreodată!

CORESPONDENŢĂ DIN LOS ANGELES. "Îngerii nu sunt făcuţi să trăiască pe pământ. Mulţumesc totuşi că ai încercat. Inima mea a încetat să bată odată cu a ta. Îmi va fi dor de tine în fiecare zi a vieţii mele" - semnează un fan din Spania pe o scrisoare depusă la colţul casei din Holmby Hills.



Aici lucrurile s-au liniştit. Banda galbenă ce înconjura proprietatea în urmă cu câteva zile a dispărut. Doar foştii vecini ai lui Michael îşi păstrează încă proprietăţile înconjurate de banda galbenă, pentru a ţine mulţimea deoparte. Alţii, mai ingenioşi, au setat sistemul de irigaţie să se activeze la detectarea mişcării. Cum ai călcat pe iarba omului, cum s-au pornit ţâşnitoarele la atac. Pe o zi de caniculă, aşa cum a fost astăzi, zău dacă apa rece poate supăra pe cineva.

La poarta din Holmby Hills e parcată o camionetă, lângă care stau de vreo trei bodyguarzi. Proprietarul casei în care Michael şi-a petrecut ultimele zile din viaţă a anunţat - conform unor surse media ­ că se va muta chiar el să locuiască aici. Şi, mai mult, că se va ocupa să transforme proprietatea în casă memorială Michael Jackson. Un prim semn bun.

LOC ISTORIC

Firme de turism transportă deja vizitatorii din Los Angeles spre casa din Holmby Hills, în mini-dubiţe decapotabile. "Acesta este un loc istoric..." îşi începe ghidul descrierea în timp ce turiştii se uită spre casă înmărmuriţi, cu feţele triste.

E 4 iulie, ziua Independenţei la americani. Străzile sunt liniştite, în sfârşit, iar cortina de praf şi nori s-a ridicat de pe Los Angeles. Poţi vedea chiar munţii, în depărtare, fenomen rar întâlnit aici. Traficul e lejer. Am pornit într-un tur al cimitirelor din zona Los Angeles, din curiozitate, pentru a determina care dintre acestea ar putea acomoda cerinţele impuse de înmormântarea unui star precum Michael şi pelerinajul milioanelor de fani.
 
MARILYN MONROE, ÎN OBSCURITATE


Aşa am aflat că Marilyn Monroe este înmormântată la un cimitir obscur din Westwood Village, în vestul Los Angelesului. În spatele unor zgârâie-nori, cimitirul este greu de găsit. De fapt, ai impresia că intri într-un garaj public atunci când întorci maşina pe strada care dă în cimitir. E un loc de veci mic, modest însă cochet. Michael nu ar putea fi adus aici, imposibil. Marilyn Monroe a fost înmormântată într-o criptă deasupra pământului. Un buchet de trandafiri aminteşte de frumuseţea ei. Urme de buze, de ruj, sunt lipite pe placa memorială iar vizitatorii pun, din diferite motive, monede din toate ţările pe marginea plăcii.  Un mormânt "trist".

MICHAEL MERITA UN LOC DE VECI SPECIAL


Am mers apoi la cimitirul în a cărui casă mortuară se presupune că s-ar afla corpul neînsufleţit al lui Michael Jackson. Forest Lawn Hollywood Hills este cimitirul pe care mai toată lumea îl dă ca loc probabil de odihnă veşnică a superstarului american. Cimitirul este imens şi, cu siguranţă, ar putea face faţă unui număr mare de vizitatori. În faţa casei mortuare se află parcate, la fel ca în toate locurile în care există amprenta lui, camionete ale posturilor de televiziune din toată lumea. Numărul fanilor prezenţi aici este  foarte redus. Dar pleci de la Forest Lawn cu sentimentul că Michael merită mai mult de atât. Merită ceva special. I-o datorează lumea. Judecând după incidentul din cazul Elvis Presley, când câţiva criminali au atentat să fure cadavrul Regelui, e lesne de înţeles că un cimitir atât de mare nu va putea oferi securitate în fiecare moment. Sentimentul de nesiguranţă e mai accentuat atunci când citesc din zece în zece metri, avertismente de genul: "Vă rugăm să nu părăsiţi autovehiculele fără a le încuia. Nu suntem responsabili pentru obiectele aflate în interior. Protejaţi-vă bunurile personale."
 
CUM ÎŢI IEI ADIO?

În timp ce fanii lasă bilete de adio, mama lui Michael, doamna Katherine, le citeşte. Se uită peste mesajele de condoleanţe primite de peste tot în lume. Pentru fanii lui Michael, scrierea mesajelor face parte din terapia de acceptare a realităţii. Pentru Katherine, mesajele primite sunt terapie cu efect de consolare. Buna prietenă a lui Michael, Queen Latifah, citată de CNN, a vorbit despre despărţirea de Michael: "Despre moartea lui, nici nu ştiu ce simt. Michael a fost cel mai mare entertainer care a trăit vreodată. El a creat atât de multe memorii în vieţile noastre. El a fost internaţional, a călătorit peste tot în lume şi a avut concerte. A muncit. A primit dragoste de la oameni care nici nu vorbeau limba engleză dar care îi cântau cântecele."

Nu doar prietenii lui Michael, precum Queen Latifah şi nu doar familia lui, ci fanii din întreaga lume au nevoie de un mecanism, un proces care să-i ajute să accepte realitatea morţii lui Michael. Au nevoie de linişte iar liniştea nu va veni decât în momentul în care vor şti că Michael e aşezat să se odihnească pe vecie.

Aşa se explică faptul că peste 500 milioane de accesări au fost înregistrate de website-ul prin care se puteau procura bilete la primul serviciu funerar public organizat In Memoriam Michael Jackson. Cifra vorbeşte despre un fapt cu caracter istoric. La moartea lui Elvis au venit aproximativ 75.000 de fani. Prinţesa Diana a fost condusă pe ultimul drum de peste 250.000 de persoane. Dar Michael, el face istorie şi dincolo de moarte. 500 de milioane. Cifra este absolut incredibilă. Lumea are nevoie să-şi ia la revedere.

"Cum îţi ei adio de la un om care a făcut atâtea pentru lume? Care a ajutat atâţia copii din lume. Michael, mi-ai schimbat viaţa pentru totdeauna. Nu vei fi niciodată singur. Un om care a ales să privească lumea cu dragoste, şi nu cu ură, chiar şi atunci când lumea l-a trădat", semnează un fan din nu mai ştiu ce ţară. Un altul scrie pe-un bilet lăsat la poartă: "Mi-ai atins sufletul în atât de multe feluri, mult mai mult decât ai făcut-o prin muzică, atunci când am realizat cât de uman şi blând şi bun eşti. Pentru mine a fost mult mai important decât albumele vândute." "Ai fost o legendă vie, un model, un idol pentru lume. Vei fi în sufletul nostru pentru eternitate". "Am călătorit de la Londra ca să-mi iau adio. Inima mi-e frântă. Te iubesc, Alicia".

Acestea sunt câteva din sutele de mesaje aduse de fani. Toate însă arată aproape la fel şi toate exprimă o singură dorinţă: aceea de a spune adio.

Când îţi moare un apropiat, în mod firesc, nu ai linişte până nu găseşti resemnare. Până nu pui primul pumn de ţărână peste coşciug, conştientizând faptul că asta a fost tot. "This is it". Nu e întoarcere. Aşa văd eu acum reacţia lumii în cazul morţii lui Michael. Setea, dorinţa de a arunca pumnul de ţărână, chiar şi imaginar numai, în faţa televizorului. Socotelile trebuie încheiate. Numai că investigaţiile ce continuă în cazul morţii lui Michael, dezacordul între membrii familiei cu privire la alegerea locului de veci şi marea problemă a securităţii sunt piedici în a-l aşeza pe Michael se să odihnească.

SETEA DE MICHAEL


Moartea lui Michael a atras atenţia lumii ca nici un alt eveniment vreodată. Uraganul Katrina şi tragedia provocată de acesta a impresionat, Tsunami-ul din Thailanda din 2004, care a luat tribut peste 200.000 de vieţi a şocat o lume întregă. Tragedia a întristat însă lumea se resemnase curând: cu forţa naturii nu e de glumit. 

Când Neil Armstrong a făcut primul pas pe Lună, la 20 iulie 1969, peste 500 milioane de oameni din lumea întreagă au privit evenimentul la televizor, înmărmuriţi. Lumea s-a oprit în loc, americanii au parcat maşinile pe marginea şoselelor şi-au ascultat radioul înlemniţi de miracolul secolului.

Însă moartea lui Michael e o chestiune personală. Am crescut cu Michael. Mama îmi spune că, atunci când noi, copiii, eram mai mici, ea asculta Michael Jackson, pe furiş. Iar când noi ne apropiam, închidea televizorul imediat, de frică să nu-i depistăm slăbiciunea.

Lumea încă în stare de şoc. Nu ştim de ce simţim un cocktail de sentimente. E clar însă, nu este uşor de suportat şi ne va urmări pentru mult timp de aici înainte. Aseară mi-am testat înţelegerea. Mi-am spus clar, Michael Jackson e mort. Ceva în mine mi-a răspuns la fel de clar: Nu. Nu este mort, e imposibil. Simţi că-ţi fuge pământul de sub picioare.

Mult mai curând însă, autorităţile din Los Angeles se vor confrunta cu o altă realitate, şi mai dură. Asigurarea securităţii la evenimentul In Memoriam de marţi, de la Staples Center. Stadionul poate acomoda aproximativ 20.000 de persoane. Peste 1,2 milioane persoane s-au înscris la loteria biletelor iar Los Angeles este cunoscut în istorie pentru prostul management în astfel de situaţii. Autorităţile locale au încurajat oamenii să privească evenimentul din faţa televizorului, pentru a evita masiva eventuale probleme.

Un lucru bun ce poate ieşi din celebra moarte a lui Michael Jackson, dacă sunt "apăsate" butoanele corecte, ar fi anihilarea mafiei drogurilor de lux şi speranţa că poate, aşa-zişii doctori personali plătiţi cu sute de milioane pe lună pentru a proteja viaţa, vor apela numărul de urgenţe înainte de  a ascunde evidenţele criminale şi înainte de a lăsa pacientul să moară.

Los Angeles Times a anunţat că autorităţile investighează, la această oră, cinci doctori care au prescris medicamente cântăreţului pop. Aceştia au misiunea de a afla dacă medicamentele au fost prescrise corect, în conformitate cu afecţiunile medicale ale lui Michael Jackson şi dacă acestea au avut vreun rol în moartea vedetei. Surse anonime au declarat LA Times că autorităţile au găsit în casa lui Jackson şi câteva sticle - goale şi pline ­ în care s-a aflat puternicul sedativ Diprivan. Nici una din aceste sticle nu ar fi avut eticheta conformă cu prescripţia medicală. Diprivan, administrat, provoacă anestezie totală şi este drogul preferat de vedete pentru eliminarea stresului, a anxietăţii şi a durerii. Câţiva apropiaţi ai lui Michael au dat ca sigură moartea acestuia ca efect al abuzului de medicamente.

×