x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Michael, ultimul "Rege al muzicii pop"

Michael, ultimul "Rege al muzicii pop"

de Sînziana Stancu    |    07 Iul 2009   •   00:00
Michael, ultimul "Rege al muzicii pop"
Sursa foto: Leonhard Foeger/Reuters

E greu de crezut că tronul "Regelui muzicii pop", rămas liber după moartea lui Michael Jackson, va mai putea fi ocupat de altcineva, pentru că astăzi noţiunea de "supervedetă" e schimbată din temelii, iar cultura pop începe uşor-uşor să fie şi ea atinsă de influenţele unei epoci electronizate.

Industria muzicală se întreabă dacă vreun alt cântăreţ, cum a fost Michael Jackson, care a vândut peste 750 de milioane de discuri în lumea întreagă, a pus bazele producţiei moderne a videoclipului şi care, chiar şi după moarte, e mai ascultat decât oricând, face bani şi ţine de zile întregi prima pagină a ziarelor de pretutindeni, ar putea să mai apară şi să domine cultura pop încât să fie încoronat ca noul rege al acesteia.

Însuşi conceptul de "superstar", aşa cum a fost considerat Michael, s-a schimbat mult în ultimul deceniu, care e dominat de playere mp3 şi de emisiuni ca "Star Academy", scrie AFP.

"Michael Jackson nu este doar regele muzicii pop, este ultimul rege al muzicii pop", afirmă cu convingere cantautorul scoţian Nick Currie sau Momus, pe numele său de scenă. El crede că dominaţia actuală a culturii "numerice" i-a transformat pe consumatorii de muzică într-un public redus şi fragmentat, iar marii cântăreţi în viaţă, ca Paul McCartney, Madonna, Mick Jagger sau Bono, vor fi plânşi după moarte de milioane de admiratori ai lor, care vor regreta că lumea muzicii veritabile se micşorează tot mai mult.

COMBINAŢIE RARĂ
Momus îl mai descrie pe Michel ca pe acea "combinaţie rară de talent, de muncă titanică şi de excentricitate".

Scott Plagenhoef, redactor-şef la Pitchfork, o revistă muzicală foarte influentă cu sediul în Chicago, reaminteşte la rândul său că industria muzicală se afla într-o stare deplorabilă înainte de apariţia lui Michael Jackson şi că aceasta a fost salvată de succesul colosal al albumului "Thriller", al CD-urilor şi videoclipurilor artistului. "însă în prezent, o dată cu televiziunea prin cablu şi prin satelit, o dată cu DVD-urile şi jocurile video există foarte multe alternative.

Plagenhoef e de părere că "muzica nu pare să mai ocupe un loc de frunte în topul pasiunilor tinerilor şi în cel al culturii pop". El explică această tendinţă prin succesul înregistrat de programele de televiziune de tipul concursurilor muzicale, precum "Star Academy" şi "Popstar", care au dus la democratizarea muzicii la un alt nivel, care îi permite publicului să aleagă prin vot viitoarele vedete. "Există mai puţin mister şi vrajă în jurul starurilor pop de astăzi, în comparaţie cu epoca lui Jackson", remarcă Plagenhoef.

PERIOADĂ DEPĂŞITĂ
Jerry del Colliano, specialist în industria muzicală, profesor la Universitatea din California de Sud, are însă o altă părere. El e convins că omenirea va produce întotdeauna staruri. Faptul că nimeni nu poate, aşa cum a făcut Michael Jackson, să vândă 750 de milioane de albume este o remarcă lipsită de fundament, în opinia lui Del Colliano, într-o epocă în care oricine poate să descarce gratuit muzică de pe internet.

"Dacă Michael Jackson din epoca «Thriller» s-ar întoarce dintre morţi, el nu ar mai putea să vândă CD-uri, căci perioada acestora este depăşită. înregistrările sunt moarte, CD-urile sunt moarte, iar descărcările legale de muzică de pe internet sunt în agonie", explică el. Specialistul crede totuşi că ar fi posibilă apariţia unui alt Michael Jackson, dar că vedetele de talia lui vor proveni din reţelele de socializare Facebook şi MySpace.

"Acest lucru îmi aduce aminte de Jocurile Olimpice. întotdeauna se spune: «Nu se poate mai bine de atât». Dar va exista întotdeauna o legendă al cărei talent muzical va depăşi talentul celorlalţi, chiar dacă acea persoană va deveni cunoscută într-o altă manieră", e concluzia lui Jerry del Colliano.

 

Mama artistului a pierdut controlul asupra moştenirii
Katherine Jackson, mama artistului, a pierdut, cel puţin temporar, controlul asupra moştenirii de milioane de dolari lăsate de el, informează postul de televiziune american ABC News. Judecătorul Mitchell Beckloff din Los Angeles i-a numit administratori temporari ai moştenirii lui Michael, până în data de 3 august, când vor avea loc audierile pentru stabilirea validităţii testamentului făcut de artist în 2002, pe fostul avocat al lui Michael, John Branca, şi pe fostul lui colaborator muzical John McClain. 

 

"Sincer vorbind, doamna Jackson are mari reţineri în ceea ce priveşte predarea cheilor «regatului»", a declarat unul dintre avocaţii mamei artistului. Apărătorii lui Katherine Jackson sperau ieri să-l convingă pe judecător să amâne predarea controlului averii lui Michael măcar până astăzi, când va avea loc înmormântarea. 

Mama lui Michael riscă să piardă 40% din moştenire, dacă îi va contesta testamentul, deoarece Michael a introdus în testamentul său o clauză cu această specificaţie. Ieri la tribunal, avocaţii ei s-au şi grăbit să menţioneze că ea nu va contesta testamentul, indiferent ce va cuprinde acesta. Tot ieri, judecătorul Beckloff a mai stabilit pentru data de 13 iulie un alt termen de audiere privind încredinţarea custodiei a trei copii ai lui Michael, care în prezent sunt la Katherine.

AVERE DE UN MILIARD DE DOLARI?
Pe de altă parte, există zvonul că mama lui Michael a cerut amânare în justiţie în eventualitatea apariţiei unui alt testament. "Vrea să ştie ce s-a întâmplat cu fiul ei înainte să numească pe cineva care să aibă grijă de moştenirea (lăsată de Michael - n.r.) care valorează peste un miliard de dolari", a declarat o sursă anonimă. Deocamdată, Branca şi McClain au, conform testamentului, autoritate mai mare decât Katherine asupra moştenirii lăsate de Michael - este vorba despre peste 360 de milioane de euro.

 • Sânziana Stancu, Anca Aldea

 

Mărturie în premieră
O înregistrare video în care Michael Jackson se apără în faţa judecătorilor americani contra acuzaţiei de pedofilie a fost dezvăluită în premieră de presa britanică. Înregistrarea, cu o durată de trei ore, obţinută de tabloidul britanic News of the World, îl prezintă pe regretatul cântăreţ american chestionat de avocaţii acuzării, în timpul procesului intentat de cinci foşti angajaţi de la ferma Neverland, care l-au dat în judecată pe Michael Jackson, pentru că i-a concediat în mod nejustificat.

Caseta video, înregistrată în 1996, a fost filmată la trei ani după ce Michael Jackson a fost acuzat pentru prima oară de acte de pedofilie comise împotriva lui Jordy Chandler, în vârstă de 13 ani, despre care presa americană a scris că a acceptat câteva milioane de dolari pentru a nu depune mărturie în tribunal. 

OBOSIT DE MINCIUNI
Înregistrarea a fost făcută la Hotelul Four Seasons din New York şi îl prezintă pe Michael Jackson în timpul procesului, în momentul în care avocaţii părţii adverse îl acuză că şi-a ameninţat angajaţii de la celebra lui fermă Neverland din California, unde aceştia ar fi asistat la acele acte în timpul cărora starul american ar fi avut un comportament nepotrivit.

Zvonurile care circulau atunci susţineau că artistul american ar fi avut un comportament nepotrivit faţă de actorii Macaulay Culkin şi Brett Barnes, pe atunci în vârstă de 11 ani. Ambii au negat însă în procesul din 2005 că starul ar fi abuzat de ei. Cântăreţul a ţinut să citească o declaraţie pentru a se apăra de aceste acuzaţii.

"Când cineva mă supără, încep să scriu lucrurile pe care vreau să le spun şi despre care vreau să vorbesc, pentru a lămuri situaţia. Pentru că se ajunge la un punct în care te saturi de toţi aceşti oameni care mint. Am obosit din cauza unor astfel de situaţii, în care anumite persoane spun minciuni despre mine şi m-am săturat de asta. Vreau să lumuresc situaţia", a declarat atunci Michael.
• Sânziana Stancu

×
Subiecte în articol: special michael jackson michael jackson