x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Micul e vanghelist - Che Guevara, simbol reşapat de pesedişti

Micul e vanghelist - Che Guevara, simbol reşapat de pesedişti

de Anca Scarlat    |    02 Mai 2007   •   00:00
Micul e vanghelist - Che Guevara, simbol reşapat de pesedişti

Cu mici, cu bere şi cu Internaţionala-n frunte, pesediştii din mai multe oraşe s-au unit ieri intru triumful stangii europene. Şi-au fluturat noile steaguri roşii, care-i reprezintă.

Ce-i mai mare şi mai mare decat clasa muncitoare? Doar micul vanghelist! Care este. Adică acel mic-muncitoresc-frate-cu-romanu`, multiplicat şi răspandit in buricu` targului de neobositul Marean, care este, Vanghelie. La adunătura mare, mare a pesedeilor de 1-Mai-Muncitoresc.

Bucureştenii ştiu de ce: Circulaţia, blocată ieri la pranz, 6 kilometri de steaguri roşii mărşăluind din Kiseleff pană-n Parcul Izvor. Poluare fonică de urale pe ritm de Internaţionala Socialistă, combinată cu ceva dedicat lui Che Guevara. Poluare olfactivă cu fum şi miros de mici, dar şi vizuală, cu toată floarea cea vestită a Ferentarilor, Rahovei şi Pantelimonului, cu bonus de Ilfov, ieşită la defilare-n zi de sărbătoare, ca o mare pată de culoare- roşie. Că deh, o dată pe an e 1 Mai Muncitoresc şi se pot hrăni din fondurile PSD-ului. Care ştie ce vrea boboru`.

MARE DRAGOSTE! Iar boboru` vrea să iubească romaneşte. Şi dragostea la romani trece prin stomac. Aşa că pesedeii noştri nu s-au gandit foarte mult pană au transformat Bucureştiul in loc de pelerinaj pentru urmaşii personajelor din "Zahei Orbul", iar Parcul Izvor, intr-un imens grătar. Aşa că nenea Kusturica să stea in banca lui, că viaţa bate filmu`! Iar el, cat de genial ar fi, n-o să reuşească niciodată să reconstituie atmosfera pesedeică de ieri sau vreun portret de mitingist autentic venit la mici şi bere moca. Aşa ceva n-ar putea să facă decat Geoană cu ai lui, intre care de departe cel mai tare e piaru` Vanghelie, responsabil cu comunicarea internă şi externă, de la stomac la stomac.

RITUALUL DE INIŢIERE. A -nceput la 10:30, la sediul PSD din Şoseaua Kiseleff nr. 10. Părintele spiritual al tuturor pesedeilor, Mircea Geoană, a pus repede -n mişcare sangele mitingiştilor cu un discurs demn de perioadele de glorie ale naţional-socialismului şi comunismului. Prin mulţime se plimba, cu zambetul lui laaarg, inconfundabil, tanărul Victoraş Ponta. "Pe-se-de! Pe-se-de! Geoa-nă! Geoa-nă!" Entuziasmul nu mai putea fi oprit. "Bine aţi venit in Partidul Social Democrat, in cea mai frumoasă familie politică din Romania!", zise Geoană şi "Uraaa!!! Uraaa!!!". Şi tot aşa. Camaradul şi prietenul francez, secretarul general al PES, Philippe Cordery, a vorbit fraţilor romani intru stanga despre Raluca Stroescu şi nenorocirea reprezentată de companiile multinaţionale, discursul lui atingand punctul culminant cu un fragment anti-Băsescu şi anti-PD. Şi "Huăăăăă!", repetat in cor, la auzul numelor vrăjmaşilor. Fireşte! Ca o continuare a mitingurilor pro-Băsescu, pesedeii au venit cu o replică hip-hop de la Olt. Ca şi la Băse, toţi se ondulau pe ritmurile antrenante, ca şi cum pe romani, indiferent de culoarea politică, ii uneşte muzica străzii. Dar aici s-a continuat cu populari, demonstrandu-se live cum contraatacă folcloru`. Şi cum il iubeşte tot boboru`. Că el, boboru`, e gata oricand de petrecere, ţinandu-şi chiotele de nuntă la el in permanenţă.

DISCURSURI CU TĂLC. "Oranjada a expirat de fapt in 2004", a ţinut să sublinieze unul dintre cei mai tineri membri de partid. La 19 ani, venit tocmai de la Suceava să-şi primească noul carnet roşu de partid in faţa fraţilor de cuget şi simţiri, elevul a avut onoarea să incheie seria discursurilor politice de pe scena din Kiseleff. Şi a ţinut neapărat să facă un cocteil cu citate din Petre Ţuţea şi Che Guevara. Apoi s-a pornit la asaltul Bucureştiului, spre Izvor.

Pe drum s-a scandat "Geoa-nă pre-şe-din-te!" şi altele asemenea. Iar el a venit in mijlocul mulţimii, mărşăluind falnic in fruntea coloanei. Pe Calea Victoriei, cand aveam in spate un imens cird de tricouri roşii cu steaguri şi pancarte, aud de după o poartă de metal o voce de femeie foarte enervată: "Pu! Fir-aţi ai dracu`! Să muriţi toţi! Să vă ia dracu` de comunişti! Au ieşit toţi comuniştii nenorociţi pe stradă", adică o părere directă, spusă cu toată convingerea. Alţii se strambau privind cu deznădejde procesiunea, dar nu indrăzneau să spună ceva ori, dacă o făceau, aveau grijă s-o spună in şoaptă.

Karina Knapek/JURNALUL NATIONAL
MARE ADUNARE. Peste 10.000 de doritori de mici ii beres-au adunat in Parcul Izvor

INVARIABIL, LA BAIE. Din experienţă proprie pot spune totuşi că o baie de mulţime cu Geoană e mai uşor de suportat decat una cu Băsescu. Pesedistul merge lent şi intinde mana spre public aproape natural. Chiar face victime printre tinerele simpatizante, aşa cum s-a intamplat şi ieri cu o firavă căprioară, in faţa Palatului. "Bună! Vino cu noi!", i-a spus Geoană, atingandu-i mana. Iar mana s-a umezit instantaneu. Şi el s-a pierdut in mulţime, lăsand-o cu gatul sucit printre tricourile roşii. In Parcul Izvor, la discursuri asistau foarte puţini dintre pesedei - 90% erau la coadă la mici şi bere - "Suntem oameni de stanga şi respectăm munca! Acesta este adevăratul nostru crez!", spuse Geoană, apoi se auzi in eter Queen, cu "We are the champions!". "Să terminăm odată cu capitalismul ăsta sălbatic", a mai zis el, la finalul discursului. După care, micul să trăiască! Că de-aia au venit oamenii cată frunză, cată iarbă. Cate patru şi-o bere pe un bon de partid. Restul, cu plată!

DUPĂ FAPTĂ ŞI RĂSPLATĂ. Pesedeii au mărşăluit cuminţi, cu tricourile lor roşii de partid, au ascultat discursuri, au scandat cu foc, iar la final s-au bucurat de micul vanghelist cu berea aferentă. Şi nu că ar fi inţeles ceva din discursuri ori din Internaţionala Socialistă, dar limbajul folosit de edil, vajnicul şef al pesedeilor bucureşteni, este internaţional. N-are nimeni nevoie de translator sau dicţionar. Trăiască micul!

Un tovarăş fericit (?!)

1 Mai, Ora 10:00. Piaţa Presei Libere.
Loc: soclul fostei statui a lui Lenin.
Intr-o atmosferă emfatică, ce se dorea a fi plină de fast (lipsă fanfară şi defilarea comunistă), se desfăşoară o "amplă" manifestaţie de 1 Mai...

BULETINELE, LA CONTROL. Doi poliţişti şi şase jandarmi inconjoară masa de manifestanţi: opt persoane. Intre timp, un poliţist verifică legalitatea intrunirii şi cere buletinele la control. Totul se desfăşoară cu rigurozitate, ca să se intre in atmosfera de altădată.
  • Rep.: Bună ziua, domnule! Cine sunteţi şi ce faceţi aici?
  • Tov.: Tovarăşe!... Nu domnule!
  • Rep.: Scuze. Tovarăşe.
  • Tov.: Dumneavoastră sunteţi ziarist?
  • Rep.: Dacă vă spun că sunt doctor mă credeţi?
  • Tov.: După aparatul de fotografiat, cred că sunteţi ziarist.
  • Rep.: Ce faceţi aici, tovarăşe?
  • Tov.: Radu Florian: sunt şeful Secţiei Propagandă!
  • Rep.: Cui faceţi propagandă!?
  • Tov.: Sunt şeful Secţiei Propagandă a noului Partid Comunist.
  • Rep.: Cand a fost infiinţat?
  • Tov.: Incă nu a fost infiinţat, dar se va infiinţa.
  • Rep.: Sunteţi urmaşii fostului PCR?
  • Tov.: Nicidecum. Suntem un detaşament de avangardă a clasei muncitoare din Romania.
  • Rep.: Detaşament format din opt oameni?
  • Tov.: Suntem mult mai mulţi, dar unii s-au dus la mitingul lui Vanghelie.
  • Rep.: Acolo sunt mici şi bere.
  • Tov.: Da. Noi incă nu am strans cotizaţiile, aşa că, Rep.: Am inţeles.
  • Tov.: Dumneavoastră din ce partid faceţi parte?
  • Rep.: Din nici un partid.
  • Tov.: Greşit! De azi, tovarăşe, eşti membru de onoare al noului Partid Comunist.
  • Rep.: Mulţumesc. M-aţi făcut un tovarăş fericit!... (Gabi Boholţ)
  • ×
    Subiecte în articol: partid eveniment