x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Miliţia e cu ochii pe Consiliul de Supraveghere a Asigurărilor

Miliţia e cu ochii pe Consiliul de Supraveghere a Asigurărilor

de Gabi Golea    |    11 Iun 2008   •   00:00

16:40Domeniul asigurărilor este unul pretenţios şi toţi specialiştii sunt de acord că simpla absolvire a A.S.E.-ului, acum zeci de ani, nu este suficientă pentru a face parte din conducerea Consiliului de Supraveghere a Asigurărilor. Consiliu unde "tronează” de două mandate fostul miliţian, Constantin Buzoianu, cel care în 1971 primea de la Academia de Studii Economice Bucureşti o diplomă pe specializarea " Economia Industriei”.



Domeniul asigurărilor este unul pretenţios şi toţi specialiştii sunt de acord că simpla absolvire a A.S.E.-ului, acum zeci de ani, nu este suficientă pentru a face parte din conducerea Consiliului de Supraveghere a Asigurărilor. Consiliu unde "tronează” de două mandate fostul miliţian, Constantin Buzoianu, cel care în 1971 primea de la Academia de Studii Economice Bucureşti o diplomă pe specializarea " Economia Industriei”. Cu toate acestea, şi în contra unui C.V. care include doar temporara funcţie de consilier al Preşedintelui Omniasig, Constantin Toma (din 1997, pînă cînd a fost numit vicepreşedinte la C.S.A.) descurcăreţul Constantin Buzoianu stă liniştit pe funcţie, deşi pregătirea nu-l recomandă deloc pentru acest fotoliu.

C.V. DE MILITIAN. La cîţiva ani după ce şi-a luat diploma de absolvire, traiectoria profesională a lui Constantin Buzoianu a trecut sinuos vreo 20 de ani prin Miliţia Română, devenită Poliţie după 89. Începînd din 1976, acesta a fost ofiţer la Miliţia Constanţa, iar după 4 ani a fost promovat şef-birou. Trece în 1987 la Regionala C.F.R. Constanţa, ca şef-serviciu la Miliţia Transporturi. În 1992 îl găsim la I.P.J. Constanţa, ca inspector-şef, salvat, odată cu schimbarea regimului, de eticheta de miliţian. În 1994 este numit şef la Direcţia Generală Paşapoarte, Poliţia de Frontieră şi Străini, unde activează pînă în 1997, cînd se pensionează şi e trecut în rezervă.

DIN POLITIE, LA ASIGURARI. Este momentul în care Constantin Buzoianu cunoaşte tangenţial "lumea” asigurărilor, prinzînd un post de consilier la Omniasig, de-a dreapta Preşedintelui Constantin Toma. De-aici, trambulina l-a aruncat exact în postul de vicepreşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, numit de două ori la rînd, prin Hotărîrea Parlamentului, ultima dată pe 28 iunie 2006. Asta înseamnă că fostul miliţian Constantin Buzoianu a prins două mandate a cîte 5 ani la conducerea unei instituţii care elaborează acte normative în domeniul asigurărilor şi care are ca scop principal apărarea drepturilor asiguraţilor şi promovarea stabilităţii activităţii de asigurare în România. Asta înseamnă că C.S.A. adoptă avize, norme, decizii şi circulare, semnate ulterior de Preşedinte, după deliberarea în şedinţe. Asta înseamnă că vicele Buzoianu participă la aceste deliberări şi trebuie să aibă şi o părere avizată. Singura lui "experienţă” profesională în domeniu pare însă primul mandat ca vicepreşedinte al C.S.A., pentru care, desigur, n-a avut niciun fel de altă experienţă în domeniul asigurărilor. Mai exact, "ungerea” ca şi consilier al Preşedintelui Omniasig, după 20 de ani de şefie în Miliţia şi Poliţia Română, nu păcăleşte pe nimeni.

BOGAT SI ASIGURAT. Declaraţia de avere a lui Constantin Buzoianu dovedeşte că omul n-a stat degeaba toată viaţa. Are 4 ha teren la Negru Vodă (moştenire), 2500mp teren intravilan la Breaza, 240mp în Sectorul 2 al Capitalei, terenuri cumpărate în 1996 şi respectiv în 2006. Are, de-asemenea, un apartament şi o casă în Bucureşti, dar şi o casă de vacanţă la Breaza, construcţie proprie. În bănci, Constantin Buzoianu are doar 14.000 U.S.D., semn că omul ştie unde, cînd şi cum să investească.

OMUL NEPOTRIVIT LA LOCUL"POTRIVIT”. Hîrsîit de anii petrecuţi prin conducerea C.S.A., Constantin Buzoianu iese, din cînd în cînd, în presă şi dă tot felul de declaraţii în numele instituţiei. Şi, sincer, nici nu vorbeşte prea rău, mai ales că nu-i cere nimeni să aprofundeze vreo "strategie” elaborată a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Şi pentru că se află de prea mult timp în staf-ul C.S.A., probabil toată lumea a uitat că Buzoianu a fost miliţian şi nu are altă treabă cu lumea asigurărilor decît întîmplarea. Şi totuşi, deloc întîmplător, este la al doilea mandat în C.S.A..

×