x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Minea, stapan si pe pamantul Institutului Pasteur

Minea, stapan si pe pamantul Institutului Pasteur

de Iulia Barbu    |    Monica C. Andrei    |    05 Dec 2005   •   00:00
Minea, stapan si pe pamantul Institutului Pasteur

Primarul de Chiajna, Mircea Minea, si-a intins tentaculele si asupra terenurilor din proprietatea Institutului Pasteur. Fara a avea acte, el a pus mana pe mii de metri de pamant si i-a impartit dupa bunul plac.

Primarul Comunei Chiajna, Mircea Minea, si-a intins caracatita si asupra terenurilor aflate in proprietatea Institutului Pasteur. Fara a avea la dispozitie acte, Minea a pus mana pe mii de metri de pamant si le-a impartit dupa bunul plac.

Jurnalul National continua sa publice abuzurile facute de primarul Comunei Chiajna, Mircea Minea. O alta victima a sefului administratiei locale din Chiajna a fost Institutul Pasteur, mai exact o parte din terenurile aflate in proprietatea acestuia. Minea le-a ochit si le-a luat, chiar daca nu avea nici un drept. A inventat tot felul de motive, s-a agatat de prevederile unor legi si a reusit. Povestea sta in felul urmator.

Primul titlu de proprietate pe care Institutul Pasteur l-a obtinut in Bucuresti a fost cel din Biobaza Boja. Este vorba de 44,5 hectare. Terenul se gaseste in Sectorul 6 al Capitalei, Prelungirea Ghencea numarul 80. Titlul de proprietate a fost emis in 1998. De atunci, Institutul Pasteur a mai primit in 2001 un alt titlu de proprietate pentru 107 hectare. Acest teren se gaseste in Biobaza Bulbucata, din comuna cu acelasi nume, in judetul Giurgiu. Terenul din Bulbucata a fost primit de la Agentia Domeniilor Statului (ADS), care a facut protocolul de predare in 2001. In concluzie, Institutul Pasteur are momentan doua titluri de proprietate pentru 44,5 hectare si respectiv 107 hectare. De altfel, potrivit legii, Institutul isi va reconstitui in curand tot terenul de care dispune momentan numai in acte, aproximativ 247 hectare. Urmeaza sa primeasca titlu de proprietate si pentru restul de 145 hectare.

SECTORUL 6 LA DISPOZITIA LUI MINEA. Toate bune si frumoase, numai ca in ciuda titlurilor de proprietate pe care Institutul Pasteur le are, primarul Minea nu a ezitat sa ia din pamanturile care nu-i apartineau. Este vorba despre primul titlu de proprietate obtinut de Pasteur inca din 1998, pe 44,5 hectare.

Potrivit prevederilor in rigoare, nimeni nu poate intra ilegal pe o suprafata de teren, mai ales daca a fost emis un titlu de proprietate. Primarul Minea a reusit sa incalce legea si de aceasta data. El a cerut 3.000 de metri patrati tocmai in interiorul Biobazei Boja. Argumentul lui a fost Legea retrocedarii 247/2005, fara insa a-si justifica solicitare cu acte. Institutul Pasteur a considerat exagerata pretentia primarului din Chiajna, mai ales ca edilul n-a putut sa demonstreze ca ar fi avut de retrocedat teren in Biobaza.

De mentionat este faptul ca terenul pe care Minea il voia nu se gasea in raza teritoriala a unitatii administrative a Primariei Chiajna. Terenul cu pricina se gaseste in raza administrativa a Sectorului 6. "Nu cred ca este pentru prima oara cand intra pe terenul Capitalei. Se pare ca el are o relatie speciala cu primarul Sectorului 6, Cristian Poteras, mai ales ca fac parte din acelasi partid, PNL", a spus Sorin Stanescu, directorul Istitutului Pasteur.

De altfel, la scurt timp dupa ce Minea a luat 3.000 de metri patrati din Biobaza Boja, Institutul Pasteur i-a cerut sa demonstreze ca exista acte pe acel teren. Acestea nu au ajuns niciodata la Bucuresti. "El are foarte multe rude. Se pare ca si acest teren pe care l-a smuls pur si simplu din Biobaza Boja l-a dat unei rude. Ne-am trezit in fata faptului implinit", a precizat Stanescu. Luat la intrebari de conducerea Institutului, Minea a argumentat ca terenul i-a fost pus la dispozitie de Comisia de Fond Funciar a Sectorului 6. Pamantul a fost luat inca din vara anului 2005.

PSEUDO-SCHIMB. 57 de hectare. Acesta este un alt teren pe care conducerea Comunei Chiajna l-a luat de la Institutului Pasteur. Actele prevedeau in prima faza insa un schimb. Institutul Pasteur punea la dispozitia Comunei Chiajna cele 57 de hectare in Prelungirea Ghencea, iar, in schimb, Primaria Comunei trebuia sa dea la randu-i o suprafata similara in alta parte. Primaria Comunei Chiajna a intrat imediat in posesia terenului din Sectorul 6. In schimb, Institutul Pasteur nu a vazut nici dupa 10 ani terenul de 57 de hectare pe care trebuia sa-l primeasca potrivit actelor semnate de ambele parti in 1995.

Acest pamant a plecat atunci pe Legea fondului funciar, 18/1991. "Din punctul meu de vedere, acele acte din 1995 sunt nule. Ar fi normal ca acestea sa fie declarate nule, din moment ce prevedea un schimb care nu a fost niciodata realizat", a mai spus directorul Stanescu.

Problema terenului pe care Institutul Pasteur nu l-a primit nici pana in 2005 a fost reluata in corespondenta purtata de Sorin Stanescu si Mircea Minea. "In fiecare adresa oficiala pe care am trimis-o la Chiajna am cerut reglementarea problemei din 1995. Nu am primit nici un raspuns. Dimpotriva, Minea a demonstrat ca poate orice. Mi-a luat pamant de unde aveam deja un titlu de proprietate", sustine directorul Institutului.

Scandalul dintre primarul Minea si conducerea Institutului nu este nici pe departe la final. Seful Primariei din Chiajna a mai pus ochii si pe alte terenuri pozitionate mai mult decat avantajos, aflate tot in administrarea Institutului Pasteur. Deocamdata, Minea s-a rezumat doar la a declara ca vrea sa mai ia inca 10 hectare.

100.000 DE HECTARE PREDATE ABUZIV
Agentia Domeniilor Statului mai are in proprietate 570.000 de hectare de pamant, din care aproximativ 90% este teren extravilan. Se preconizeaza ca, in urma retrocedarilor, din aceasta suprafata de 570.000 de hectare va mai ramane aproximativ jumatate. De mai bine de 15 ani, la ADS nu s-a facut nici un fel de inventar. "Acum incercam sa cream o baza de date foarte stricta, care sa reflecte realitatea. Trebuie sa realizam un inventar al terenurilor pe care le mai are inca agentia. Pe langa asta, vrem sa retrocedam cat mai multe terenuri", a afirmat Barna Tanczos, directorul general al ADS. De-a lungul timpului, ADS a fost martorul mai multor retrocedari abuzive. Peste 100.000 de hectare au fost predate la limita legii, fara respectarea procedurilor legale. "Este cunoscut procedeul prin care se sare peste etapa ADS. Noi suntem cei care trebuie sa primim decizia finala a Consiliului Judetean. Dar sunt si cazuri in care se fac predari abuzive si se trece direct la punerea in posesie. Se trece practic peste etapa in care noi trebuie sa facem procedura de predare si se ajunge direct la improprietarire. In cea mai mare parte a cazurilor, primarii sunt cei care distribuie pamantul dupa bunul lor plac", sustine Barna Tanczos.

NU RATATI!
In zilele urmatoare vom continua seria dezvaluirilor ce-l au in centrul atentiei pe primarul Minea. Cei care detin si alte informatii ne pot contacta la nr. de tel.: 021-31.82.034 sau e-mail: monica.andrei@jurnalul.ro .
×