x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mingea oficială Euro 2008

Mingea oficială Euro 2008

06 Iun 2008   •   00:00
Mingea oficială Euro 2008

Denumită Europass, mingea va avea o ediţie limitată numai pentru ultimul act al competiţiei, care a fost deja botezată Europass gloria.



Denumită Europass, mingea va avea o ediţie limitată numai pentru ultimul act al competiţiei, care a fost deja botezată Europass gloria.

DISTINCTĂ.
Practic, este vorba despre aceeaşi minge cu care se va disputa întregul turneu, cu menţiunea că vor exista cîteva elemente distinctive tocmai pentru a celebra finala. Astfel, balonul rezervat meciului de la 29 iunie şi-a primit numele graţiei combinării mai multor concepte: gloriei şi onoarei pentru învingători (gloria), asocierii celor două ţări organizatoare, Austria şi Elveţia, paselor dintre jucători, precum şi interacţiunii dintre suporterii care vor merge la Euro (Europass). Părerile sînt împărţite cu privire la această minge. Dincolo de faptul că s-a investit enorm din punct de vedere material şi tehnologic, Europass este o minge care convine de minune atacanţilor, în timp ce dezamăgiţi de calităţile sale se arată majoritatea goalkeeper-ilor care au apucat să o testeze.

NUME. Fabricat de Adidas, balonul Europass, cu care se va juca la turneul final, îşi trage denumirea de la colaborarea dintre Austria şi Elveţia în găzduirea acestui eveniment.

SUPRAFAŢĂ. Europass beneficiază de o suprafaţă uşor poroasă, din cauza unor zimţi aderenţi, special concepuţi pentru un control cît mai eficient al balonului în momentul pasei sau al unui şut. Europass este făcută din 14 bucăţi de material special, acestea fiind turnate unul lîngă celălalt, şi nu cusute. Totodată, materialul are şi o calitate elastică mai bună, care contribuie la o viteză de propulsie superioară a balonului.

TEHNOLOGIE. Firesc, materialul din care este realizat învelişul exterior este impermeabil. Interiorul este realizat dintr-un latex special, care are rolul ca mingea să-şi păstreze forma perfect sferică după fiecare lovire.

“Este foarte uşoară şi capătă o traiectorie ciudată. Mereu se fac lucruri numai în defavoarea portarilor”
Oliver Kahn, fostul portar al naţionalei Germaniei

×
Subiecte în articol: ediţie specială europass