x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ministerul Culturii trece Casa Coandă în patrimoniul public. Mircea Diaconu: "Situaţia prezentată de Jurnalul Naţional a produs o adevărată enervare în Minister"

Ministerul Culturii trece Casa Coandă în patrimoniul public. Mircea Diaconu: "Situaţia prezentată de Jurnalul Naţional a produs o adevărată enervare în Minister"

11 Iun 2012   •   14:10
Ministerul Culturii trece Casa Coandă în patrimoniul public. Mircea Diaconu: "Situaţia prezentată de Jurnalul Naţional a produs o adevărată enervare în Minister"

Parterul Casei Coanda va fi trecut din patrimoniul privat al statului in patrimoniul public, facilitandu-se astfel transformarea imobilului intr-un muzeu, a anuntat, azi, ministrul Culturii, Mircea Diaconu, care a pregatit si un proiect de Hotarare de Guvern, in acest sens. De asemenea, Directia pentru Cultura a Municipiului Bucuresti a solicitat anularea contractului de vanzare al etajului Casei Coanda, la Judecatoria Sectorului 1, motivand faptul ca vanzarea s-a facut fara sa se precizeze ca imobilul este unul de patrimoniu.

"In urma semnalarii acestei situatii de catre Jurnalul National ne-am miscat foarte repede in Minister. Situatia a produs o adevarata enervare, pentru ca vedem ca industria imobiliara apare peste tot, vrea sa acapareze tot. Am deschis deja o actiune in justitie pentru anularea actului de vanzare al etajului. Parterul e in grija RAPPS. Hotararea de Guvern pe care am pregatit-o va trece parterul in grija Ministerului Culturii, adica in patrimoniul public", a declarat Mircea Diaconu.

Ministrul Culturii, care a facut aceste declaratii in cadrul unui seminar organizat de Jurnalul National si Asociatia Henri Coanda la Biblioteca Nationala, a adaugat ca pana in toamna vrea sa rezolve situatia imobilelor de patrimoniu care sunt imprasitate intre diferite institutii sau directii.

"Este ca si cum cineva ar fi amestecat cartile din biblioteca, iar acum nu mai e nimic la locul lui. Prin carti inteleg valorile acestei tari. Trebuie sa punem cartile la locul lor in biblioteca. Trebuie sa punem valorile in ordine. Nu poti sa le tii la gramada. Daca da Dumnezeu si raman in functie pana la toamna, asta o sa fac", a spus Diaconu, adaugand ca isi pastreaza mirarea si indignarea de om obisnuit in fata disparitiei treptate a obiectelor de patrimoniu.

"Aceasta colectivizare a patrimoniului a inceput inca din anii 70. Pe-atunci eram la Teatrul Bulandra si aveam obiecte de decor - scrumiere de argint, spade, mobila venetiana pe care o imprumutam de la Casa Regala, de la muzee... Pe urma a intervenit statul cu scopul de a avea grija de ele si au disparut prin diferite case. Vreau sa tratez reflexul acesta de closca al diferitelor persoane din sistem. Obiectele de valoare nu trebuie sa stea inchise in diferite case, trebuie expuse pentru a educa cetatenii", a mai spus Diaconu.

Asociatia Henri Coanda si Jurnalul National au demarat o campanie de presa cu un scop precis: Casa lui Henri Coanda trebuie sa redevina Muzeu National Henri Coanda! Odata cu trecerea parterului casei in patrimoniul public, se rezolva problema spatiului pentru acest muzeu.

Ramane insa problema recuperarii patrimoniului lasat de savantul roman (documente, brevete, inventii etc) care sunt tinute in depozitele mai multor muzee, majoritatea dintre ele nefiind nici pana in ziua de astazi arhivate.

×
Subiecte în articol: henri coandă casa coanda