x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mirabela, privighetoarea muzicii uşoare romăneşti

Mirabela, privighetoarea muzicii uşoare romăneşti

de Luminita Ciobanu    |    09 Noi 2007   •   00:00
Mirabela, privighetoarea muzicii uşoare romăneşti
Sursa foto: Fotografii din arhiva Mirabela Dauer/

Şi-a dorit să devină sportivă, dar paşii au călăuzit-o spre o carieră artistică remarcabilă. Melodiile care i-au fost incredinţate au devenit şlagăre mult iubite de public. Aplauzele noastre pentru Mirabela Dauer!

Şi-a dorit să devină sportivă, dar paşii au călăuzit-o spre o carieră artistică remarcabilă. Melodiile care i-au fost incredinţate au devenit şlagăre mult iubite de public. Aplauzele noastre pentru Mirabela Dauer!

Băieţoasă din fire, a reuşit "să indeplinească" o mare dorinţă a tatălui său, care năzuise cu ardoare să fie părinte şi de băiat, şi de fată. Dumnezeu i-a hărăzit-o pe Mirabela, care făcea căt 100 de băieţi, pentru că fotbalul şi baschetul erau sporturile sale preferate. A adorat şi gimnastica, dar a iubit şi căntecul, chiar dacă au existat momente in care considera că a cănta este o deprindere "prea de fetiţă", iar profesoara de balet de la clubul sportiv şcolar la care se antrena a trimis-o la Casa de Cultură "Turturele". N-a căntat de la inceput muzică uşoară. La şcoala populară de artă a intepretat piese folclorice din repertoriul Angelei Moldovan. "La Casa de Cultură «Turturele» am căntat cu Big-bandul - radio - care căntau la serile de dans joia şi sămbăta. Cu Miki Ampoiţan. Ce formaţie! Ca să pot cănta m-am inscris la toate cercurile! Nu eram prezentată la nici un om de televiziune sau de radio care venea la sală, pănă cănd m-am plictisit şi mi-am luat singură viaţa in măini. Pe mine nu poate spune că m-a făcut cineva căntăreaţă. George Grigoriu spunea: «Asta mică, Piticu’, poate să fie măndră, că pe asta nu ajutat-o nimeni. Ba, din contră, toată lumea i-a pus piedici»", se destăinuie artista.

REPERTORIU. Pe cănd era elevă a inceput să cănte, in vacanţe, in resturante. Se farda cu mină de creion şi cănta piese din repertoriul Ritei Pavone. De fiecare dată era punctuală. Se intorcea acasă la ora 21:00 şi nimeni nu ştia că a căntat pe terasa vreunui local.

Primul său nume de scenă a fost Bella Scory, de la Scorţaru, numele de fată, iar cea dintăi piesă de muzică uşoară care i-a fost incredinţată de compozitorul Ion Cristinoiu este melodia "Taina nopţii". A mai avut ceva incercări cu Iuliu Merca, cu piesa "Padidadam", pe cănd avea 17-18 ani, apoi cu Marius Ţeicu, cu "De cănd te-am intălnit". Mirabela a colaborat şi cu alţi compozitori renumiţi: "Vasilache din 1977 mi-a incredinţat toate piesele lui. Am inceput cu «In zori». Era piesa preferată a lui Nicu Ceauşescu. Apoi Marian Nistor. El mi-a dat prima piesă in ’77. Eram la Moscova, in Hotelul Budapesta, şi mi-a căntat cinci piese: «Noapte de mai», «Frunza mea albastră», «Mulţumesc, iubită mamă», «Iartă-mă», «Amintiri» şi «Roboţel». Şi cănd ne-am intors din turneu le-am inregistrat toate", aflăm de la Mirabela.

FOTOLIUL DIN ODAIE. Tănăr pianist şi compozitor, Ionel Tudor i-a incredinţat "Te-aştept să vii...", cunoscută şi sub numele "Fotoliul din odaie", melodie pe versuri scrise de soţia sa, Andreea Andrei. In scurt timp, căntecul a devenit un şlagăr indrăgit, aflat pe buzele tuturor. Era fredonat peste tot.

Dintotdeauna adoră să ajungă in inima publicului. Este scopul Mirabelei, pe care il urmează pentru a ajunge acolo unde işi doreşte orice artist care ştie să dăruiască: in sufletul oamenilor. Nu face compromisuri şi nu interpretează orice piesă, ci doar melodiile care creează emoţii. Fiecare piesă interpretată unic de Mirabela este o reală portiţă de acces către cei care o ascultă şi o indrăgesc.

PE ECRAN. "La Televiziune am debutat intr-o echipă de zile mari: Aurora Andronache, Sanda Balaban, Tudor Vornicu, Alexandru Bocăneţ, Titus Munteanu, Ovidiu Dumitru, Mariana Şoitu - elita televiziunii. Emisiunile de divertisment. Revelioanele… erau numai in direct. Tudor Vornicu ne adora. Pe cei pe care ii iubea cel mai mult, pe ăia ii muncea cel mai mult. Şi pe ăia ii plătea cel mai puţin. Dar era o onoare să lucrez cu el", işi aminteşte Mirabela. Şi mai ştie ceva: "Ce făceam noi atunci se vede astăzi la italieni".

Emoţii

"Dacă mă zbărlesc toată, ca o găină, melodia e bună; transmit căntecul acolo unde vreau, la sufletul omului. Asta e cea mai mare bucurie a vieţii mele"

Mirabela Dauer

CD de Colecţie

In ediţia de colecţie de luni veţi putea citi povestea vieţii unui mare OM şi ARTIST: Mirabela Dauer. Ediţia conţine, aşa cum v-a obişnuit Jurnalul Naţional in fiecare luni, un CD cu piese de excepţie, melodii incununate de vocea inconfundabilă a artistei iubite de publicul din toată lumea. Un artist care ştie să dăruiască, o dată cu melodiile pe care le interpretează, şi o parte din sufletul ei mare. Ascultaţi-i căntecele pline de emoţie, poveşti de dragoste puse in valoare de o voce aparte. Vocea Mirabelei Dauer.

colectie@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: special mirabela