x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mister KO

Mister KO

de Vlad Ionescu    |    13 Noi 2007   •   00:00
Mister KO

Nedreptăţit la amatori, Lucian Bute şi-a luat revanşa in faţa tuturor. El a cucerit acum 25 de zile centura mondială la profesionişti, versiunea IBF. A căştigat pănă acum 21 de meciuri, 17 din ele inainte de limită.
● "Şi-a implinit destinul" ● Nume de cod: Mister KO ● "Voi mai lupta cinci, şase ani" ● Mama lui Bute ● O zi din viaţa unui campion ● Antrenorul de mondial pechean ● Dorin Doroftei: "Acum incepe greul!" ● Steluţa Luca: "Să-l faci praf, Lucică!"
Citiţi măine- Ediţie Specială "Postul Crăciunului"
Inceputurile postului, sfaturi de la duhovnici, inţelesul marilor sărbători, zilele in care sunt dezlegări la peşte, untdelemn şi vin, exemple de sfinţi postitori din istorie in 16 pagini dedicate pregătirii credincioşilor pentru sărbătoarea Naşterii Domnului, una dintre cele mai mari sărbători ale creştinătăţii. Citiţi despre cum postesc oamenii moderni şi cum recomandă sfinţii să facem aceasta.

Lucian Bute a urcat Everestul

După Mihai Leu şi Leonard Doroftei, Lucian Bute este al treilea romăn care devine campion mondial la box profesionist. El l-a invins pe columbianul Berrio, intrănd in posesia titlului la categoria supermijlocie, versiunea IBF.


Montreal, vineri, 19 octombrie. Arena Centre Bell este arhiplină. Peste 12.000 de oameni, printre care mulţi romăni stabiliţi dincolo de Ocean, au plătit intre 50 şi 450 de dolari pe bilet pentru a-l incuraja pe Lucian in tentativa de a deveni campion al lumii. Aflat pentru prima oară in carieră in situaţia de a lupta cu centura pe masă, romănul s-a pregătit excelent pentru confruntarea cu mai experimentatul său adversar, i-a studiat cu atenţie stilul. La conferinţa de presă a declarat: "Pregătiţi-vă să vedeţi un nou campion mondial. Vreau să căştig, indiferent că o voi face la puncte sau inainte de limită".


LACRIMI. Inteligenţa romănului a avut căştig de cauză in faţa forţei brute a lui Berrio, Bute impunăndu-se prin KO tehnic in repriza a 11-a. "Mi-am implinit visul, sunt campion mondial", a declarat Lucian după ce a ridicat centura deasupra capului. A mulţumit romănilor care i-au fost mereu alături şi, gătuit de emoţie şi cu lacrimi in ochi, a transmis un mesaj celor de acasă: "Mamă, te iubesc!".


ELOGII. Presa canadiană a dedicat spaţii largi victoriei obţinute de boxerul clubului Interbox. "Lucian Bute nu a ratat şansa de a căştiga primul său titlu mondial. Viaţa de spartan pe care romănul a avut-o in ultimii ani a dat roade", a comentat cotidianul "Le Journal de Montreal", in timp ce "Las Cruces Sun" a notat: "Romănul stabilit in Canada l-a oprit pe Berrio, in primul meci in care columbianul şi-a apărat titlul. Lucian Bute a rămas neinvins, după ce l-a băgat la colţ pe columbian şi i-a administrat lovituri pănă ce arbitrul a intervenit".


MULŢUMIRI. Cel care a deschis drumul succesului pentru boxerii romăni in Canada a fost Leonard "Dorin" Doroftei. După o carieră fulminantă la amatori, "Moşu" a ajuns la Interbox, devenind campion mondial la superuşoară. De altfel, după victoria obţinută de Lucian in faţa lui Berrio, antrenorul Stephane Larouche a declarat: "Mulţumesc Romănia! Este al doilea campion mondial pe care il asist din colţ şi este tot din Romănia". Astăzi, in afară de Lucian Bute, la Montreal se mai află incă doi pugilişti romăni, Adrian "Rechinul" Diaconu şi Ion Ionuţ. Primul este challenger la titlul mondial la categoria semigrea, pe care nu l-a putut ataca in această toamnă din cauza unei accidentări, iar al doilea este campion NABA.


ONORURI. Inainte de a se intoarce in Romănia, Lucian Bute a fost invitat să viziteze Parlamentul Provinciei Quebec de insuşi primul ministru Jean Charest. "A fost ceva senzaţional, foarte emoţionant, să vezi 130 de parlamentari ridicaţi in picioare şi aplaudăndu-te la scenă deschisă. A fost un moment deosebit pentru mine", a spus Lucian. In ţară, municipalitatea şi Consiliul Local Galaţi au decis să-i acorde sportivului tilul de Cetăţean de Onoare, precum şi un apartament pe faleza Dunării. "Relaţia mea cu campionul nostru este foarte strănsă. Mă sună săptămănal din Canada, iar inaintea meciului pentru titlu i-am spus că, dacă nu il face KO in ultimele două runde, nu e treabă bună", a declarat primarul Dumitru Nicolae.


Centura, pas cu pas

  • Repriza 1: Cei doi pugilişti se studiază reciproc. Bute este mai clar in lovituri, iar gongul il găseşte in avantaj.
  • Repriza a 2-a: Berrio incearcă să recupereze terenul pierdut şi atacă primul. Romănul nu face pasul inapoi şi se apără exact.
  • Repriza a 3-a: Echilibrul se menţine. Berrio caută lovitura decisivă, dar răspunsul lui Lucian este pe măsură.
  • Repriza a 4-a. Bute loveşte din ce in ce mai puternic, incercănd să-şi ţină la respect adversarul.
  • Repriza a 5-a. Lucian pune mai multă forţă şi claritate in lovituri. Aflat in evidentă dificultate, Berrio incepe să-şi dea seama că-i va fi din ce in ce mai greu.
  • Repriza a 6-a: In lupta corp la corp, columbianul se simte foarte bine, insă Bute reuşeşte o directă de stănga pe final şi punctează la impresia artistică.
  • Repriza a 7-a: Berrio dă primele semne de oboseală. Picioarele nu-l mai ascultă ca in primele reprize, iar loviturile sale işi pierd din eficienţă.
  • Repriza a 8-a. Bute e pe val. Un croşeul de-al său il aduce pe Berrio in stare de groggy, insă columbianul reuşeşte să incheie repriza in picioare.
  • Repriza a 9-a: Lucian conduce la puncte şi nu trebuie decăt să gestioneze cu calm finalul de meci.
  • Repriza a 10-a: Berrio incercă să atace, dar Bute il ţine la respect şi punctează mai clar.
  • Repriza a 11-a: Lucian il surprinde pe Berrio cu o serie de lovituri la figură, care il năucesc pe columbian, ceea ce il obligă pe arbitrul din ring să pună capăt luptei.


● "Şi-a implinit destinul" ● Nume de cod: Mister KO ● "Voi mai lupta cinci, şase ani" ● Mama lui Bute ● O zi din viaţa unui campion ● Antrenorul de mondial pechean ● Dorin Doroftei: "Acum incepe greul!" ● Steluţa Luca: "Să-l faci praf, Lucică!"



×