x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Misteriosul manuscris de la Sibiu

Misteriosul manuscris de la Sibiu

de Andrei Badin    |    16 Mai 2007   •   00:00
Misteriosul manuscris de la Sibiu

Un volum despre un misterios manuscris care descria, in 1529, la Sibiu, o rachetă in trei trepte, vede lumina tiparului. Manuscrisul a fost descoperit, la inceputul anilor ’60 ai secolului trecut, de un savant care apoi a fugit in Franţa. Volumul dedicat manuscrisului a fost interzis la un an de la apariţie şi ars de regimul comunist.

După 38 de ani, un volum despre un misterios manuscris, care descria in 1529 o rachetă in trei trepte, vede lumina tiparului. Manuscrisul a fost descoperit la inceputul anilor ’60 ai secolului trecut, de un savant care apoi a fugit in Franţa. Volumul despre manuscris a fost interzis la un an de la apariţie şi ars de regimul comunist.

Â
Doru Todericiu, cel care a descoperit adevăratul conţinut al manuscrisului, a ajuns savant şi scriitor celebru in Occident, sub pseudonimul Pierre Carnac. Planurile rachetei de la Sibiu sunt considerate de specialişti ca fiind baza creării rachetei moderne in trei trepte. Măine, la Sibiu, volumul distrus de regimul Ceauşescu va fi republicat sub egida Academiei Romăne. Manuscrisul aparţinea lui Conrad Hass, şef guard de artilerie in Transilvania şi comandant al Arsenalului de la Sibiu.

ISTORIA UNEI DESCOPERIRI. Primăvara lui 1962. La Sibiu ajunge Doru-Dimitrie Todericiu, pentru a studia un manucris aflat la Arhivele Statului şi pe care cercetătorii nu apucaseră pănă atunci să il cerceteze in amănunt şi ca atare nici nu bănuiau ce descoperire epocală se afla in acesta. Era vorba de notiţele lui Conrad Hass, un guard austriac care trăia in aceea epocă la Sibiu şi care a condus şi Arsenalul din oraş. Manuscrisul de la Sibiu, indexat sub titulatura Varia II 374, era de secole in arhivă, catalogat drept manuscris ce conţine probleme de pirotehnie şi balistică-artilerie.

DESCOPERIREA. Todericiu işi aminteşte că, la un moment dat, a găsit in manuscris nişte desene tehnice care infăţisau o rachetă in trei trepte. "Mă găseam in faţa celor mai vechi imagini cunoscute pănă in prezent ale unor rachete multiple cu mai multe trepte de aprindere succesivă. Ele proveneau din anul 1529", işi aminteşte profesorul, care acum trăieşte in Franţa. Şeful Arsenalului militar al Cetăţii Sibiului, Conrad Haas, descrie construcţia rachetelor formate din mai multe trepte, aruncătoare reactive pentru incărcături de luptă, stabilizatoare triunghiulare de direcţie in zbor, precum şi cum incărcăturile erau duse la distanţă utilizănd rachete cu mai multe trepte.

DISTRUS DE COMUNIŞTI. Cercetările lui Doru Todericiu s-au concretizat in lucrarea "Preistoria Rachetei Moderne. Manuscrisul de la Sibiu (1400-1569)", publicată in 1969, la Editura Academiei, din Bucureşti - o lucrare voluminoasă, reprezentănd o ediţie completă a preţiosului manuscris Varia II 374. Soarta ediţiei din 1969 a lucrării despre manuscrisul lui Conrad Haas a fost insă tragică. In 1970, Doru Todericiu a ales libertatea, fugind in Franţa. Ca atare, volumul său a fost retras rapid de pe piaţă şi distrus. In 2002, volumul a fost reeditat intr-o ediţie bibliofilă in 15 exemplare, dar abia acum redevine accesibil marelui public. Sibienii vor fi primii care au din nou şansa să răsfoiască paginile Manuscrisului lui Conrad de la Sibiu, guardul de artilerie austriac care a creat in secolul al XVI-lea prima descriere corectă a rachetei cu trepte de aprindere succesive. Dr. Rainer Schubert, cunoscut om de cultură şi ataşat cultural al Ambasadei Austriei la Bucureşti, semnează prefaţa volumului alături de un cuvănt inainte datorat cosmonautului Dumitru Prunariu.

VĂLVĂ. Doru Todericiu a publicat in 1967, in nr. 2 al tomului 34 din revista "Technikgeschichte", editată de către Uniunea Inginerilor Germani (VDI), o primă analiză ştinţifică a Manuscrisului sibian.

Avănd dimensiunea de 16x21 cm, legat in piele, după moda epocii, Manuscrisul coligat, format din trei părţi distincte şi datorat, in parte, lui Conrad Haas, era pentru prima dată analizat cu minuţiozitate de către un cercetător. Acelaşi care l-a prezentat in premieră participanţilor Conferinţei Naţionale de Mecanică, desfaşurată la Bucureşti in septembrie 1965, sub patronajul Academiei RSR. Editura prestigiosului for academic va publica in 1969 analiza aprofundată a lui Todericiu. După plecarea in Franţa, Todericiu a fost chestionat despre descoperirea sa epocală inclusiv de căţiva agenţi americani.

 Celebritate

Născut in 1921 la Piatra- Neamţ, Dimitrie - Doru Todericiu este un cunoscut universitar francez, istoric al ştiinţei şi tehnicii, inginer chimist, cercetător ştiinţific la C.N.R.S. (Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică din Paris), doctor in istorie, litere şi ştiinţe umane, printre altele la Sorbona, profesor la Facultatea de ştiinţe a Universităţii din Geneva. Prestigioasa "Encyclopaedia Britannica" recunoaşte rezultatele cercetărilor lui Todericiu şi prioritatea manuscrisului lui Conrad Haas de la Sibiu in domeniul creării rachetelor multiple moderne. Todericiu a publicat, sub pseudonimul Pierre Carnac, o serie de lucrări in edituri de prestigiu din mai multe ţări şi ample studii in domeniul ştiinţei şi tehnicii, istoriei civilizaţiilor, precum şi lucrări cu caracter enciclopedic general.

 Mesaj

"Dedic această carte participanţilor la seminarul ştiinţific de la Sibiu, căt şi sibienilor, care au dreptul să-şi cunoască indeaproape trecutul, căt şi rădăcinile culturale transnaţionale", a precizat, prin telefon de la St. Langis, din Normandia, in exclusivitate pentru Jurnalul Naţional, profesorul Doru Todericiu. "Vreau să ii mulţumesc pe această cale profesorului Octavian Bologa, căruia ii revine meritul de a fi inţeles importanţa studiului meu ca sursă primară şi, pănă in prezent, unică de informaţie pentru toţi exegeţii lui Conrad Haas", a mai declarat savantul.

 Simpozion

Avănd ca obiect evocarea unor personalităţi legate de spaţiul transilvănean, Asociaţia Generală a Inginerilor din Romănia, Uniunea Inginerilor Germani, Fundatia Saşilor Transilvăneni din München, căt şi Muzeul Transilvănean din Gundelsheim (Germania) organizează la Sibiu, in zilele de 17 şi 18 mai, un simpozion internaţional intitulat "De la pionierii sibieni ai rachetelor la tehnica modernă in domeniu", căt şi o expoziţie dedicată lui Hermann Oberth, originar din Mediaş, care a creat o astfel de rachetă in anii ’30 ai secolului trecut.

×