x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Misterul prezenţei la urne

Misterul prezenţei la urne

de Carmen Vintila    |    Gabriela Antoniu    |    21 Mai 2007   •   00:00
Misterul prezenţei la urne
Sursa foto: GABI BOHOLT/

Căţi romăni cu drept de vot au fost prezenţi la referendumul de sămbătă? Un mister. Chiar dacă acesta era miza, orizontul de aşteptare a referendumului, membrii BEC nu au considerat un astfel de "amănunt" necesar. Dovadă şi o hotărăre pe care au luat-o in acest sens inainte cu o săptămănă de referendum.

Căţi romăni cu drept de vot au fost prezenţi la referendumul de sămbătă? Un mister. Chiar dacă acesta era miza, orizontul de aşteptare a referendumului, membrii BEC nu au considerat un astfel de "amănunt" necesar. Dovadă şi o hotărăre pe care au luat-o in acest sens inainte cu o săptămănă de referendum.

Prezenţa cetăţenilor la referendumul de sămbătă pentru demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu a fost monitorizată şi dată publicităţii de Biroul Electoral Central (BEC) numai pentru orele 10:00, 12:00, 14:00 şi 17:00. Aşadar, punctul final al referendumului, ora 20:00, nu a mai fost monitorizat din punct de vedere al prezenţei la vot. De ce? Preşedintele BEC, Dumitru Gheorghe, a explicat la Antena 3 că Biroul a dat o hotărăre incă din 11 mai, care prevede doar patru ore de difuzare a rezultatelor prezenţei la vot, stabilind totodată ca la ora 20:00 preşedinţii celor 2.700 de secţii de votare incluse in eşantion să meargă să centralizeze datele votării. Ca atare, nu a mai avut cine să ofere informaţii, iar BEC nu are date privind prezenţa la vot pentru ora 20:00, o cifră finală putănd fi stabilită doar după numărătoarea tuturor voturilor.

HOTĂRĂREA. Intr-adevăr, membrii BEC au adoptat o astfel de hotărăre, care stabilea ca informaţiile privind participarea romănilor la vot la orele menţionate mai sus să fie date publicităţii la: 11:30, 13:30, 15:30 şi 18:30. De asemenea, hotărărea stabilea ca ora 18:00 să fie ora pănă la care secţiile de votare cuprinse in eşantion vor transmite informaţii la birourile electorale de circumscripţie. Intrebarea este, avănd in vedere importanţa prezenţei la vot, de ce reprezentanţii partidelor in BEC au fost de acord cu o asemenea decizie? De ce Gheorghe Funar (PRM), George Băeşu (PSD), Ion Brad (PNL), Cristian Ene (PD), Luminiţa Motoc (PC) şi Eniko Katalin Biro (UDMR) au considerat normală această "omisiune" şi nu au protestat?

ALT OBIECTIV. Nici exit-pollul realizat de CURS şi CCSB nu a prezentat o cifră estimativă a prezenţei la vot. "Scopul exit-pollului este să arate cum votează alegătorii prezenţi la urne in ziua referendumului. El nu are ca obiectiv direct măsurarea prezenţei la vot. Aceasta intra in sarcina BEC care are un eşantion special de mii de secţii de votare, ce numără exact alegătorii care au votat şi calculează prezenţa in procente şi cifre absolute. Aşadar, sondajele de opinie fac estimarea prezenţei la vot doar pentru uzul intern, pentru a stabili numărul minim de alegători care trebuie intervievaţi. Şi in ziua alegerilor institutele de sondaje realizează un număr mai mare sau mai mic de interviuri in funcţie de prezenţa la vot pe care şi-au estimat-o. In plus, această prezenţă la vot este estimată din totalul alegătorilor existenţi, excluzăndu-i pe cei care sunt trecuţi fictiv in listele electorale sau sunt plecaţi din ţară. In concluzie, exit-pollul nu are un lot martor cum este lista electorală in funcţie de care se măsoară exact prezenţa la vot", ne-a declarat Dorel Abraham, sociolog CURS. In cadrul exit-pollului realizat pentru Realitatea TV, INSOMAR şi MMT au făcut totuşi şi o măsurătoare estimativă a prezenţei la vot, respectiv 46%. "Este posibil totuşi să se facă o estimare prezenţei, insă cu o marjă mai mare de eroare, comparativ cu cea a BEC, dată de diferenţa dintre eşantionul unuia sau altuia, respectiv dintre căteva sute de secţii de votare, cum are exit-pollul, şi căteva mii de secţii de votare cum are BEC", ne-a explicat Abraham.

Cea mai mare eroare: peste 30%

Institutele Insomar-Metro Media Transilvania au anunţat cu doar trei zile inainte de vot o participare de 77,1%. O zi mai tărziu insă, reprezentantul Metro Media Transilvania, sociologul Mircea Comşa, admitea intr-o emisiune tv că este vorba despre o estimare greşită, prezenţa calculată de institut fiind de fapt apreciată la 55%. Sondajul a fost realizat in perioada 12-14 mai, pe un eşantion de 12.480 de persoane şi are o eroare de +/- 1%. Sociologul Dorel Abraham ne-a explicat că in acest caz institutele in cauză

s-au raportat la populaţii diferite. "Nu s-au raportat la lista de vot, electorală, ci la cei pe care i-a intervievat pe teren. Or, acolo nu i-a intălnit pe cei plecaţi din ţară, decedaţi, şi de aceea au estimat o prezenţă mai mare", a spus Abraham. Cazul a fost semnalat la CNA de liberali pentru a lua măsuri avănd in vedere că sondajul a fost preluat şi de presa scrisă de la Realitatea TV. Dar CNA nu a luat nici o măsură, apreciind că "eroarea" poate fi adusă la cunoştinţă publicului şi in emisiunile de ştiri din cursul zilei de ieri, fără "a se politiza" subiectul.

Estimări mari, votanţi puţini

Procentele estimate de diversele institute de sondare a opiniei publice inainte de referendum in privinţa participării la vot au variat intre 60% şi 77% şi nu au fost confirmate de realitatea votului. Astfel, cu 4 zile inainte de referendum, un sondaj CURS comandat de Antena 1 şi realizat in perioada 7-11 mai releva că 60% dintre subiecţii intervievaţi declarau sigur că işi vor exercita dreptul la vot. Procentul estimat atunci va fi dat, cu mici diferenţe, şi de alte două institute de specialitate, ATLE şi CCSB. Astfel, in sondajul realizat de Asociaţia pentru Transparenţă şi Libertate de Expresie, in perioada 5-11 mai la intrebarea "veţi merge la vot la referendum?" 58,7% din subiecţi au răspuns "categoric da", 17,8% au ales "categoric nu", in timp ce 23,5% s-au declarat nehotărăţi. Următorul sondaj făcut public, realizat de CCSB in perioada 10-13 mai, avănd o marjă de eroare de +/- 2,8%, dădea ca sigură participarea la vot a 61% dintre subiecţi. (Aniela Nine)

Rezultate parţiale - 44,35% prezenţă la vot

Prezenţa la vot la referendumul de demitere a preşedintelui, conform datelor parţiale centralizate de BEC şi comunicate la prănz, a fost de 44,35%, 74.43% pronunţăndu-se impotriva demiterii lui Traian Băsescu.
In favoarea demiterii şefului statului s-au pronunţat 24,80% din cei prezenţi la urne. S-au inregistrat 0,77% voturi nule.Pănă in prezent, BEC a centralizat rezultatele din 17.457 de secţii de votare, din totalul de 17.480.
In 165 de secţii de votare din străinătate care au transmis procesele verbale au votat 63.193 de alegători, a mai spus preşedintele BEC.

×
Subiecte în articol: eveniment prezenţa votare prezenţei