x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Mizilicuri europene - "Made in Romania"

0
Autor: Irina Cristea 15 Aug 2006 - 00:00
Mizilicuri europene  -  "Made in Romania"


Romania intra in UE cu mancaruri si bauturi pe care Bruxellesul le va adaposti sub umbrela denumirilor de origine protejate.

Romania adera la UE cu tot cu un "cos" incarcat cu 700 de produse traditionale recunoscute si inimitabile la nivel national. La acestea se adauga si o desaga ceva mai usurica, plina-ochi cu carnuri, lactate, fainoase si spirtoase cu care producatorii spera sa le ia mintile europenilor. De la palinca la salamul de Sibiu, ele se vor adaposti in UE, sub umbrela denumirilor de origine protejate.

E litera de lege in lume ca numai si numai Franta poate produce si eticheta bautura numita "cognac". Orice bautura identica la gust, dar facuta in Romania nu poate purta acest nume, iar pe eticheta ei va scrie "vinars". Aceeasi poveste e cu sampania, care in Romania e musai sa se cheme "vin spumant". In caz contrar, francezii au toate armele pentru a castiga o batalie juridica pe care au tot dreptul sa o declanseze intr-o astfel de situatie. Asta pentru ca "cognac" si "champagne" sunt "marci inregistrate" ale Frantei.

LISTA ROMANEASCA. Asa cum branza Feta este recunoscuta doar pentru Grecia, sunca de Parma este a Italiei, iar Luxemburg se lauda cu untul roz, si Romania intra in UE cu un bagajel deloc de neglijat de produse. Este vorba despre acele mancaruri sau bauturi despre care Comisia Europeana a admis ca pot avea calitatile care le fac celebre numai daca sunt fabricate in Romania, intr-o zona sau alta a tarii. Pe scurt, intr-o Uniune cu 25 de state membre si 200 de astfel de produse, lista negociata de Romania include: 13 tipuri de tuica (inclusiv turt si horinca), 21 de feluri de palinca (de Bihor, de Jaristea, de Crai Nou), cinci de vinars, sase de lapte, trei de iaurt, unul de lapte batut, patru feluri de cas, 21 de branza, 24 de cascaval, opt de telemea. Pe lista mai figureaza un tip de salam (de Sibiu), unul de carnati (de Plescoi), doua feluri de paine, doua de covrigi, o placinta (Dobrogeana) si doua magiunuri.

NEGOCIERI LA SANGE. In acest punct s-a ajuns dupa discutii la sange, dupa cum ne-a explicat secretarul de stat in Ministerul Integrarii Europene, Leonard Orban. "Intr-o Uniune cu 25 de state membre, cu o lista de pana in 200 de astfel de produse, nu te poti duce cu o lista de 150, e nerealist. A trebuit, asadar, sa prezentam argumente foarte puternice pentru solicitarea acestei recunoasteri", spune Orban. Exista insa o mica problema. Reglementarile europene in baza carora s-au purtat negocierile au suferit modificari. Prin urmare, lista se va rediscuta dupa aderarea Romaniei la UE.

NUMAI CU ARGUMENTE! Europenii au in vedere cateva categorii foarte importante de argumente fara de care nici un stat nu poate cere ca produsul "X" sa ii fie recunoscut si protejat in UE. "Trebuie sa dovedesti ca ceea ce produci e intr-adevar o chestiune de traditie, istorica, de impact economic. Sunt foarte multe date ce au trebuit furnizate ca sa putem sa obtinem o recunoastere pentru anumite produse. Apoi, nu este suficient ca ele sa fie traditionale. E foarte important sa aiba si impact comercial. Daca au o distributie extrem de limitata, nu e nici un fel de problema. Produsele care nu sunt 100% conforme pot fi difuzate local, nu intracomunitar. A fost greu de ales, produsele initiale au fost sute si am incercat sa le identificam pe cele care se pot desface si in statele membre", ne-a declarat Leonard Orban.

SCUTITI DE UNELE NORME. Salamul de Sibiu, carnatii de Plescoi, placinta dobrogeana sau tipurile de branzeturi "de marca" ale Romaniei sunt exceptate de anumite reguli europene, foarte stricte, cu privire la modul de preparare a alimentelor. Ideea este ca, fiind traditionale, facandu-se in diverse zone ale tarii de foarte multa vreme, aceste produse nu pot indeplini cerintele comunitare.

Mai mult, aplicarea standardelor Uniunii ar putea chiar afecta gustul, forma sau aroma care le-au facut celebre. In asta consta, de fapt, si avantajul de a figura pe lista convenita cu europenii - ele vor putea fi produse in continuare, si dupa aderare, fara a respecta parametrii foarte stricti ai Uniunii. "Si aici negocierile au fost foarte dificile", a atras atentia secretarul de stat in MIE. "Au acceptat solicitarile noastre pentru ca exista deja precedente. Uniunea vrea sa isi pastreze traditiile, nu doar lingvistice, ci si culinare. Specificul este recunoscut prin recunoasterea acestor denumiri", a punctat el.

MINUNEA DE PLESCOI
CARNATI EUROPENI. "Plescoii" sunt pe lista noastra la aderare
Carnatii de Plescoi sunt, alaturi de salamul de Sibiu, singurele "carnuri" de pe lista cu care Romania se faleste oficial in UE. Daca mai era nevoie de un argument ca sunt atat de apreciati, el a aparut o data cu declansarea "Revolutiei Plescoi", pornita de Clubul de Presa de Vin din Romania. "«Revolutia Plescoi» este o reactie la mcdonaldizarea Romaniei, la industrializarea retetelor traditionale, un indemn la cunoasterea si valorificarea patrimoniului gastronomic autohton", se arata pe site-ul www. plescoi.ro. Din aceeasi sursa aflam ca Plescoiul este facut dupa o reteta traditionala din zona Buzaului. Ingrediente: carne de oaie cu usturoi si ardei iute, trasa in mat subtire. Sunt presati, uscati si afumati pe parcursul a patru-cinci zile. Se prajesc in tigaie 30-54 de secunde, in ulei bine incins. "Sfaraie si pocnesc in gura, cel mai degraba alaturi de o mamaliguta pripita sau paine de casa. Cer neaparat o tuica de pruna inainte sau un vin rosu, aspru si sec, dar merg foarte bine si cu o halba de bere rece", se arata pe site-ul cel mai specializat in domeniu.

CUM FUNCTIONEAZA PROTECTIA?
Nimeni nu are voie sa faca un produs si sa puna eticheta "Turt de Oas", explica secretarul de stat in MIE, Leonard Orban. Ce risca un astfel de fals producator? "Un proces comercial cu daune foarte serioase. Exista proceduri foarte clare, inclusiv o sesizare catre Comisia Europeana, care se adreseaza apoi statului membru si asa mai departe. Nu e o procedura simpla", ne-a declarat Orban.

APEL CATRE PRODUCATORI
Romania va trebui sa prezinte la sase luni dupa aderare lista produselor care vor fi obiectul protectiei, iar obtinerea ei se va face doar in baza unor dosare foarte bine puse la punct. "E nevoie de implicarea activa a tuturor producatorilor interesati. Fara a primi argumente solide legate de procesul de productie, de elementele ce dau specificul acestor produse, va fi foarte greu sa obtinem un numar important de produse protejate. Protejarea inseamna beneficii in primul rand pentru producatori si e nevoie de implicarea foarte activa a celor interesati", spune Leonard Orban.

CUM E CU PALINCA
"In cazul denumirii generice de palinca, am insistat foarte mult, au fost discutii foarte serioase si foarte dure, anumite state membre au avut rezerve, dar ne bucuram ca ele au fost inlaturate. E un mare avantaj conferit producatorilor din Romania. Noi avem spelling-ul «Palinca», deci cu «a» si cu «c», iar ungurii au «Palinka», cu «a» si «k». Tot ce va purta exact acest spelling va fi recunoscut, protejat. Pe de o parte, am cerut continuarea posibilitatii de a produce anumite produse care nu sunt la standarde comunitare, iar, pe de alta parte, am cerut protectia si in cazul celor care indeplinesc cerintele acquis-ului, pe argumentul ca sunt produse specifice romanesti." (Leonard Orban, secretar de stat in MIE)

NU RATATI!
Cititi in Jurnalul National de maine ultimul episod al serialului dedicat produselor romanesti care asteapta recunoasterea europeana. Un serial care s-a dorit o pledoarie pentru aderarea Romaniei la UE cu demnitate.
Citeşte mai multe despre:   special,   romania,   produse,   orban,   lista

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Schimbarea balanţei hormonale poate afecta vertebrele

Schimbarea balanţei hormonale poate afecta vertebrele
Cum copiii sunt iubiţi ca ochii din cap de către părinţi, este firesc ca aceştia să se îngrijoreze la orice detaliu în creşterea lor, mai ales în lucrurile observabile la coloana vertebrală, la picioare, la me...

În timp ce încalcă Referendumul pe Justiție, premierul Orban îndeamnă cetățenii să nu respecte deciziile CCR

În timp ce încalcă Referendumul pe Justiție, premierul Orban îndeamnă cetățenii să nu respecte deciziile CCR
Galerie Foto Apropierea alegerilor, după o perioadă de criză sanitară prelungită, ridică, și în 2020, o chestiune referitoare la Justiție. Atacurile, din ultima vreme, venite dinspre Palatul Victoria, către mai multe...

Explicațiile specialistului: de ce Marea Neagră nu e murdară

Explicațiile specialistului: de ce Marea Neagră nu e murdară
Galerie Foto Atrași de imaginile cu apele cristaline ale Mediteranei sau ale altor mări, din zone turistice foarte populare, mulți români sunt convinși că litoralul românesc este de mâna a doua, pentru că apa e mai mereu...

Povești nemuritoare cu măști de protecție pentru persoanele defavorizate, în nouă pași

Povești nemuritoare cu măști de protecție pentru persoanele defavorizate, în nouă pași
Galerie Foto Impusă ca o obligație trasată de la cel mai înalt nivel, purtarea măștilor de protecție pe perioada stării de alertă este în vigoare încă de la mijlocul lunii mai, odată cu expirarea stării de urgență. La...

Despre lipsa autopsiilor, așa-zisele laboratoare ale DSP și alte Bâlbe în vreme de pandemie

Despre lipsa autopsiilor, așa-zisele laboratoare ale DSP și alte Bâlbe în vreme de pandemie
Interviu cu Dr. Ligia Barbarii, medic primar de medicină legală, șef al Laboratorului de Genetică din cadrul Institutului Național de Medicină Legală „Mina Minovici” din București.   - În cazul...

Armata suferă prima pierdere: restaurantul CCA, răpus de Covid

Armata suferă prima pierdere: restaurantul CCA, răpus de Covid
Galerie Foto Chiar în timp ce pregătea amânarea măsurilor de relaxare, care trebuiau implementate cu data de 1 iulie, Cabinetul Orban a decis desființarea Unității de Prestări Servicii și Alimentație a Ministerului...

Ludovic Orban, acuzat de trei asociații de judecători de presiuni asupra Justiției

Ludovic Orban, acuzat de trei asociații de judecători de presiuni asupra Justiției
Galerie Foto Pentru a doua oară, în mai puțin de o lună și jumătate, trei asociații ale judecătorilor din România critică modul în care Guvernul condus de Ludovic Orban, dar și afirmațiile premierului se raportează la...

Dragoș Frumosu: România poate hrăni 80 de milioane de oameni

Dragoș Frumosu: România poate hrăni 80 de milioane de oameni
Dragoș Frumosu, liderul Federației Sindicatelor din Industria Alimentară, a Băuturilor, Tutunului și Ramuri Conexe „SINDALIMENTA”, luptă de două decenii pentru industria alimentară și pentru cei peste...

Emil Lungeanu, autorul romanului ”Jocul”, care apare cu Jurnalul: „Scriitorul îşi câştigă existenţa într-un singur fel: prin posteritate” 

Emil Lungeanu, autorul romanului ”Jocul”, care apare cu Jurnalul: „Scriitorul îşi câştigă existenţa într-un singur fel: prin posteritate” 
Galerie Foto Emil Lungeanu - romancier, eseist, poet, autor de piese de teatru, critic la revista Uniunii Scriitorilor. Conform referințelor, este cel mai versatil scriitor român, manifestându-se în toate genurile și speciile...

După orice extracţie, nu trebuie să rămână loc gol

După orice extracţie, nu trebuie să rămână loc gol
Unii trec sănătatea danturii în categoria a doua, până când o durere de dinţi îi scoate din ţâţâni. Dantura este un organ de o importanţă deosebită, amânarea vizitei la medicul stomatolog duce la...

Povestea spectaculoasă a unei donații de 1,4 milioane pentru euroalegeri. Iei bani de la „Grindă”, donezi la PNL și câștigi un post la Cancelaria lui Orban

Povestea spectaculoasă a unei donații de 1,4 milioane pentru euroalegeri. Iei bani de la „Grindă”, donezi la PNL și câștigi un post la Cancelaria lui Orban
Galerie Foto Ana Maria Dimitriu, consilierul local de la Focșani, fostă angajată la biroul parlamentar al actualului ministru al Dezvoltării Ion Ștefan, zis “Grindă”, care a împrumutat, în primăvara trecută, 1,4...

Cad măști la nivel înalt: afaceri cu interlopi, polițiști și căsuțe poștale. În plin scandal Unifarm, ministrul Sanatății face milionare două offshore-uri din Cipru

Cad măști la nivel înalt: afaceri cu interlopi, polițiști și căsuțe poștale. În plin scandal Unifarm, ministrul Sanatății face milionare două offshore-uri din Cipru
Galerie Foto În plin scandal penal legat de achiziția făcută de Unifarm, în urma căruia directorul general Adrian Ionel s-a ales cu 60 de zile de control judiciar, pentru o presupusă șpagă de 760.000 de euro, Ministerul...

Arafat, plesnit cu elasticul măștilor de la Unifarm

Arafat, plesnit cu elasticul măștilor de la Unifarm
Galerie Foto Scandalul generat de punerea sub acuzare de către DNA a directorului general al Companiei Naționale Unifarm SA, Eugen Adrian Ionel, a dat naștere unui conflict mediatic între secretarul de stat în Ministerul de...

„Frăția generalilor” și un client DNA, tun de 5 milioane în prima zi de alertă

„Frăția generalilor” și un client DNA, tun de 5 milioane în prima zi de alertă
Chiar în ziua în care Executivul Orban a instituit, prin Hotărâre de Guvern, starea de alertă la nivel național, după cele două luni de stare de urgență decretată de președintele Klaus Iohannis, trei...

Eliza Roha, autoarea cărții polițiste ”Asasinat la Cracovia”: „Primul roman l-am scris la 54 de ani”

Eliza Roha, autoarea cărții polițiste ”Asasinat la Cracovia”: „Primul roman l-am scris la 54 de ani”
Galerie Foto Jurnalul vă oferă miercuri, 24 iulie, romanul polițist ”Asasinat la Cracovia”, o carte cu un univers detectivistic special. Pe lângă personaje, intrigi și crime ce amintesc de celebre autoare de gen - Agatha...
Serviciul de email marketing furnizat de