x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Moartea a sosit pe vremea spînzuraţilor

Moartea a sosit pe vremea spînzuraţilor

de Alex Nedea    |    Ionela Gavriliu    |    07 Mai 2008   •   00:00
Moartea a sosit pe vremea spînzuraţilor

CAZUL TROMBITAS ● Femeia şi-ar fi refuzat cumnatul, care o ceruse de nevastă
În seara de 17 octombrie 1999, vremea se stricase în satul bistriţean Vermeş. Sătenii îi ziceau "vremea spînzuraţilor". A doua zi dimineaţă, prin ceaţa ce se aşternuse peste localitate, avea să se împrăştie vestea cutremurătoare: lelea Viorica fusese găsită în casă strangulată.

CAZUL TROMBITAS ● Femeia şi-ar fi refuzat cumnatul, care o ceruse de nevastă
În seara de 17 octombrie 1999, vremea se stricase în satul bistriţean Vermeş. Sătenii îi ziceau "vremea spînzuraţilor". A doua zi dimineaţă, prin ceaţa ce se aşternuse peste localitate, avea să se împrăştie vestea cutremurătoare: lelea Viorica fusese găsită în casă strangulată.

Iuliu Ursan, sătean în Vermeş şi vecin gard în gard cu lelea Viorica, îşi făcuse curaj să iasă din casă în seara zilei de 17 octombrie 1999. Plecase să meargă să joace şah la un prieten. "Am luat-o pe scurtătură, prin fundul grădinii. Era o vreme aşa urîtă… «vremea spînzuraţilor», cum se zice la noi. Cum mergeam în noapte, o cucuvea «bîît», o zburat." Iuliu nu era superstiţios şi s-a culcat fără nici o grijă şi fără să bănuiască faptul că exact în seara aceea, lîngă casa sa, vecina avea să-şi găsească sfîrşitul oribil.


DESCOPERIREA. A doua zi dimineaţă, nea Ursan s-a trezit la poartă cu vecina Aurica, speriată de moarte. Se dusese pînă la Viorica, o strigase de la poartă şi, cînd să dea să intre în casă, ochii i-au căzut pe trupul întins şi dezbrăcat ce se zărea pe geamlîc. S-a îngrozit şi a dat fuga numaidecît la Iuliu Ursan. Bărbatul şi-a făcut la rîndul lui curaj şi s-a dus să vadă ce s-a întîmplat. "Am deschis uşa şi am găsit-o trîntită jos în casă. Era într-o poziţie indecentă. I-am zis Auricăi să nu lase pe nimeni să intre în casă şi am dat fuga să sun la poliţie", povesteşte omul. Viorica era cu faţa în sus, avea în gură un ciorap de damă, o parte din el înfăşurată în jurul gîtului. Sub fundul victimei erau aşezate două perne. Pe masă era o farfurie pe fundul căreia mai rămăsese ciorbă. Uşa nu era forţată, iar în geamul care dădea spre stradă era pusă o pătură pe care femeia, din spusele vecinilor, nu o punea niciodată în fereastră.


PĂRUL CU BUCLUC. Procurorul de caz, Iosif Mureşan, a sosit la faţa locului la puţin timp şi a coordonat operaţiunile de recoltare a probelor de casă. Indiciile clare care ar fi putut conduce la criminal ar fi fost amprentele de pe farfuria de ciorbă şi de pe lingura din care era probabil să fi mîncat chiar ucigaşul. "La faţa locului nu am găsit nici o amprentă, nici pe uşă, nici pe lingură, nici pe clanţă, nici pe nimic. Obiectele erau soioase, ca la ţară", explică procurorul, acum pensionar. O altă probă materială care ar fi ajutat la prinderea criminalului putea fi proba ADN a spermatozoizilor găsiţi în regiunea pubiană a victimei, care, înainte de a fi ucisă, fusese violată. Procurorul zice însă că la acea vreme nu se făceau teste ADN. Singura probă materială pe care anchetatorii au considerat-o folositoare a fost părul pubian găsit pe una din pernele de sub cadavru. Cu ajutorul acestei probe poliţiştii gîndeau că vor ajunge mai aproape de ucigaş. Au reuşit într-o primă etapă să stîrnească hohote de rîs în tot satul cînd zeci de bărbaţi din Vermeş erau vizitaţi de "specialişti" pentru a li se smulge cu penseta păr din zona pubiană. "Rîdea lumea de ei. Au luat pînă şi de la un moş de 90 de ani care abia mai mergea", îşi aminteşte un localnic.


NU L-A VRUT DE BĂRBAT. În timp ce poliţiştii smulgeau de zor dintr-o parte şi din alta, o mărturie considerată cheie la acea vreme avea să ducă la principalul suspect din acest caz. O vecină a povestit procurorilor cum, cu cîteva săptămîni înainte, cumnatul văduvei Viorica, Francisc Trombitas, a vizitat-o şi i-a propus să se căsătorească. Bătrîna l-a refuzat, spunîndu-i că e cusută jos. Replica lui Trombitas avea să-l aducă în atenţia anchetatorilor: "Dacă eşti cusută, las' că te descos eu". La trei zile de la producerea crimei, o echipă de poliţişti l-a luat pe sus pe baciul Trombitas şi l-au dus la secţia de poliţie din Lechinţa, o comună apropiată de Vermeş. După 12 ore, acesta a recunoscut fapta.


A FOST SAU N-A FOST? Avocatul lui Francisc a susţinut mai apoi în instanţă că perioada mare de timp de cînd a fost arestat pînă cînd a dat declaraţia ar trebui să stîrnească suspiciuni. "Declaraţia de recunoaştere, filmată, începe aşa: «Dar nu mai bine îmi cetiţi, că poate iar mă încurc şi iar e bai?». Eu ce pot să înţeleg decît că un cioban fără pregătire, fără carte, fără nimic, a stat într-un post de poliţie cu un procuror şi 11 poliţişti şi că, după 12 ore, îşi începe declaraţia astfel?", se întreabă retoric avocatul lui Francisc, Dan Molnar.

Cîţiva oamenii din Vermeş îi iau apărarea lui Francisc. "Glumea cu Viorica şi descusutul. Era aşa, mai mult o vorbă... Era om bun. Noi am fost copii necăjiţi cînd am fost mici şi el ne ajuta, ne mai aducea cîte un car cu lemne cînd aveam nevoie", povesteşte Ravica Lăcan, fosta vecină a lui Francisc Trobitas, mutată de cîţiva ani în Vermeş. Ravica era bună prietenă cu lelea Viorica şi ei îi spunea femeia tot. Îşi aminteşte că Francisc Trombitas venea rar de tot la cumnata sa, cam o dată pe an. Ultima oară cînd venise îi tăiase lemne, iar ea îi făcuse de mîncare. Erau şi dăţi cînd Francisc înnopta la cumnata sa.


"PARCĂ DRACU’ A DUS-O ACASĂ". Sunt şi alţi oameni care l-au cunoscut pe Francisc şi care cred că ciobanul este criminalul. Fiica victimei, Letiţia Nicula, crede în vinovăţia unchiului său, dar acuză anchetatorii că acesta nu a ajuns încă după gratii, pentru că investigaţiile au fost făcute prost de la început. "Cînd s-au adunat probele, m-am mirat că procurorul n-a luat perna pe care s-a consumat actul sexual, îmbibată cu sînge. Mi-au zis că nu mai au nevoie de ea, aşa că am luat-o şi am ars-o în grădină", povesteşte femeia din apartamentul ei din Lechinţa, unde blestemă şi acum ceasul în care s-a despărţit de mama sa. Viorica îşi vizitase fata în ziua în care a fost ucisă. "I-am zis să rămînă, să doarmă la mine. Să facă şi ea o baie caldă. După ce am plecat la serviciu, m-a sunat şi mi-a zis că ea se întoarce. Parcă dracu' a dus-o acasă!" "Tiţa Viorichii", cum o ştiu oamenii în sat pe fiica victimei, îşi aminteşte că Francisc Trombitas o vizitase şi îi ceruse acordul de a se căsători cu mama sa. "I-am zis că el are nevoie de femeie, mama e bătrînă."


FILMUL ACUZĂRII. Conform rechizitoriului care l-a trimis în judecată pe Francisc, ciobanul ar fi luat o ocazie în noaptea de 17 octombrie din satul Jimbor, unde locuia, şi ar fi ajuns cu maşina pînă în Vermeş, în apropierea casei cumnatei sale. A intrat la Viorica în curte şi, după ce a bătut la uşă şi a fost recunoscut de femeie, a fost poftit în casă. A mîncat o ciorbă gătită de cumnată, apoi ciobanul i-ar fi propus să aibă raporturi sexuale. "Aceasta( victima – n.r.) refuzînd, i-a aplicat pumni în regiune feţei, a dat-o cu forţa jos din pat, a aşezat sub ea două perne şi, prin violenţă, a întreţinut cu ea raport sexual complet. De frică să nu fie denunţat, văzînd un ciorap de damă pe jos, l-a luat şi i l-a înfăşurat în jurul gîtului, obturîndu-i în acelaşi timp cavitatea bucală cu mîinile. După 5 minute a constatat că victima a decedat", scrie procurorul Iosif Mureşan în rechizitoriu. În 2004, o instanţă din Bistriţa a considerat că acuzaţiile la adresa lui Trombitas sunt nefondate şi l-a achitat, iar cazul a ajuns la Curtea de Apel din Cluj, unde se judecă şi în ziua de astăzi.

Au trecut opt ani de cînd lelea Viorica a fost găsită moartă în casă. De atunci sătenii aşteaptă să afle cine este criminalul femeii, al bătrînei "vesele şi cam şchioape de-un picior". În casa crimei s-a mutat de mult o altă familie, dar cînd oamenii se duc în vizită spun în continuare: "Mă duc la lelea Viorica".

 
 MARTORUL URSAN. "Am deschis uşa şi am găsit-o trîntită jos în casă. Era într-o poziţie indecentă"  ACUZAŢII. Fiica Vioricăi Trombitas e convinsă că unchiul ei, Francisc Trombitas, e vinovat de moartea mamei sale


Nu rataţi!
Citiţi mîine despre alte două crime în care Trombitas este suspect:, o femeie care i-a fost ajutor la stînă şi bărbatul care o mai ajuta pe aceasta în gospodărie.

Citiţi şi:

 

 



"Autostopul"

"Cazul Cristina"


Cazul farmacistelor


Cazul Alina Lucaci

Cazul Francisc Trombitas

×